Güller Kitabı

Mart 2021
İlk Yayın Tarihi:
1995
Kapı Yayınları

"Güle versin bağban gülzârı zahmet çekmesin"
Puan vermedi·262 syf.·
2023 34. kitabı
Türk edebiyatının son dönem yazarlarından Beşir Ayvazoğlu, Güller Kitabı ile bizleri kültürümüzün uzun ince ve çiçeklerle bezeli yollarında zevkli bir yolculuğa çıkarıyor. Hem bir araştırmacı hassasiyeti hem de bir edebiyatçı zerafetiyle ile yazılmış olan kitap, kültür tarihimiz açısından ortaya konmuş önemli bir eserdir. Çiçeklerden yola çıkarak, tabiata bakış tarzımızda tarih boyunca yaşanan değişmelerin ele alındığı kitabın ilk baskısı 1992 yılında yapılmış ve kitap çok büyük bir ilgiyle karşılanmıştır. Beşir Ayvazoğlu, sadece gülden değil kültür ve edebiyatımıza mal olmuş birçok çiçekten bahsetmiş olmasına rağmen kitabına Güller Kitabı ismini vermiştir. Bunun sebebi ise gülün zengin çağrışımlarından faydalanmak ve bir sembol olarak taşıdığı değeri vurgulamaktır. Yazara göre gül, her zaman lale ve karanfil gibi zorlu rakiplerle mücadele etmek zorunda kalmışsa da saltanatını her zaman korumuştur. Gül, bütün çiçekleri, hatta tabiatı özetleyen bir çiçektir. Aslında bir çeşit dikenli çalı olmasına rağmen, güzel kokusu ve farklı renklerdeki muhteşem çiçekleri ile asırlardan beri insanları derinden etkilemiş ve bütün kültürlerde, her zaman çok özel ve seçkin bir yere sahip olmuştur. Batıdan Doğuya bütün dünya şairlerinin üzerinde birleştiği tek çiçek olan gül, aşkın her çeşidinde sevgiliyi temsil etmektedir. Bülbül ise onun aşkıyla yanıp tutuşan aşıktır.Güller Kitabı'ında en güzel örneklerinden birkaçını okuyabileceğimiz yüzlerce hikaye anlatılmıştır asırlar boyunca gül ile bülbülün aşkına dair. İslâmi literatürde ise gülün yeri apayrıdır. Hem klasik hem de halk edebiyatımızda, rengi, şekli, kokusu, dikenleri ve kısa ömürlü oluşu dolayısıyla bir yığın teşbihe konu olmuştur. Gonca halindeki gül birliği yani vahdeti, açılmış gül ise çokluğu yani
Deneme, İnceleme
Kelimelerle açan güller
Puan vermedi·387 syf.·
2025 100. kitabı
Bir çiçeğe bakarken derinleşen bakışlar, bu kitapla birlikte artık daha da anlam kazanır.Beşir Ayvazoğlu , uzun zamandır yakından tanımak istediğim bir yazardı. Yazdığı konulara, türlere ve araştırdığı kişilere baktığımda ne kadar üretken bir yazar olduğunu hemen fark ediyordum. Şiirden, denemeye, makaleden biyografiye kadar pek çok farklı türde eserler kaleme alması hep ilgimi çekiyordu. Tanışmak Güller Kitabı ‘na nasip oldu. Yazarda beni en çok etkileyen araştırmacı kimliği ile sanatçı duyarlılığındaki estetiği harmanlayarak sunması diyebilirim… Kültür elçisi edasıyla çiçekleri dair tarihimizdekileri araştırarak yazması, kaynaklarıyla okurlara sunması titizliğini net bir biçimde ortaya koyuyor. Kaleminden çıkan her satırın arkasında ihtisaslı ve ihtimamlı bir çalışmanın olduğunu hissettiriyor... Güller kitabının yayınlanma süreci 1989 yılında Radyo 2’de büyük ilgi gören 13 bölümlük “Çiçek ve Kültür” programına dayanıyor. Yazar ismi Güller kitabı olsa da sadece gülü değil, Türk kültüründeki pek çok çiçeğin yerini, sembolik anlamlarını ve tarihsel süreç içerisindeki dönüşümünü konu ediniyor… İsminden ilk bakışta bir bitki kitabı çağrışımı uyandırsa da Güller, bu algının çok ötesine geçerek, kültürel bir zenginliğin zaman içindeki serüvenini günümüze taşıyan bir yolculuğa dönüşüyor. Gül dili ekseninde açılan bu geçitte, çiçeklerin yalnızca estetik unsurlar olarak değil, edebi, kültürel ve tarihsel boyutlarıyla taşıdığı derin anlamlar özenle irdeliyor. Beşir Ayvazoğlu’nun bu çalışması; çiçeklerin inanç dünyasındaki yansımalarını, şiir ve sanatla kurduğu bütünlüğü bozmadan, aynı zamanda psikolojik ve sosyolojik etkilerini de göz önünde bulundurarak inceliyor. Bu yönüyle Güller, çiçeklerin tarihimizdeki yerini bir kültür tarihi incelemesi titizliğiyle işleyen, zarif bir eser
Düşünce
Puan vermedi·262 syf.·
2026 13. kitabı
Divan Edebiyatın’da gülün yeri;tüm detayları,güzel örneklerle ve arada küçük anekdotlarla anlatılmış bu yüzden Güller Kitabı ismi ama ilerledikçe bununla sınırlı kalmadığını görürüz yazarın. Akademik incelemelerde var tabi alıntılarla daha güçlü bir anlatım oluşturulmuş özellikle beyitlerden verilen güzel örnekler meraklısı için ayrı güzel olacaktır ben üniversite yıllarıma gittim okurken Tabi, sadece gül ile sınırlı kalmamış yazar. Lale,nergis,sümbül,karanfil,çiğdem gibi çiçeklerin de edebiyattaki öneminden nasıl kullanıldığından bahsetmiş. Padişahların,Sadrazamların o dönemdeki önemli şahsiyetlerin de bu çiçekleri nasıl kullandığı ne kadar sevdiği ve hangi sanat (resim vb ) dalında geçtiğinden da bahsetmiş. Dili çok akıcı kitap güzel ilerliyor sıkılmadan beyitler arasında kaybolabilirsiniz. Benim mayıs ayı kitap kulübü kitabımdı o vesile ile okudum. Keyifli okumalar.
Güllerin İçinden :)
·387 syf.·
2025 78. kitabı
Gerek ismiyle, gerek kapak tasarımının estetiği ile Güller Kitabı'nın ilk izlenim olarak dikkat çekici bir özelliğe sahip olduğunu düşünüyorum.. Okurken en güzel tarafı ise, akademik bir çalışma olmasına rağmen edebi bir tonda anlatım sunması ve bunun da oldukça lezzetli bir okuma süreci sağlamasıydı. Beşir Ayvazoğlu, ilk bölümde çiçeklerle, daha çok onların çevresinde oluşan kültürle ilgilendiğini; daha öncesinde gül, lâle ve nergis hakkında yazılarının bulunduğunu ifade ederken, kitabın nasıl ortaya çıktığından bahsediyor. Bir gün, Sahaflar Çarşısı'nda eski kitapları karıştırırken 1932'de yazılmış "Çiçekler Arasında" adlı bir şiir kitabına rastlıyor. Eser, daha önce duymadığı "Nâbedid Ahmed Cemal" adlı bir şaire ait. Bu şiir kitabından sonra çiçekler hakkındaki tüm kaynakları toplamaya karar veriyor ve Güller Kitabı'nın yolculuğu bu şekilde başlıyor. Yedi bölümden oluşan kitapta yazar, Nâbedid Ahmed Cemal'in hayatından bilgilerle başlayıp oradan çiçeklerin dünyasına yavaş yavaş temas ettikten sonra, geçmişe giderek atalarımızın yaşamlarında çiçek izlerini araştırmaya başlıyor. Göçebe yaşamdan başladığı bölümde, bu yaşamın getirdikleri, hayvancılığın ön planda olması ile çiçeklerin varlıklarına pek rastlanmıyor. Ancak, hayvanlar için doğanın canlandığı bahar mevsimine olan müspet yaklaşımın, eserlerde baharla kışın savaşı olarak işlendiği ve baharın zaferiyle sonuçlandığı görülüyor. Divan-ü Lugat-it- Türk eserinde çok az çiçek bahsinin geçtiğini; Oğuz Kağan Destanı'nda da hayvan isimleri verilen çiçekler olduğunu ifade ediyor. Yerleşik yaşama geçişle çiçeklerin varlıkları daha net görülmeye başlıyor. İsimleri bilinen çok sayıda yazar, şair ve eserlerden alıntılarla çiçek ve baharın anlamı, baharın kışla savaşı, eserlerde öne çıkan çiçekleri anlatıyor. Eserlerden yaptığı şiir ve metin alıntıları, bu akademik
2020 261. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2020 18:30
Hani Gülten Akın der ya, 'Ah, kimselerin vakti yok Durup ince şeyleri anlamaya' İşte ben de bu kitabı okumaya niyetlenmişken bir arkadaş, 'ne gereksiz kitaplar okuyorsun ya!' cümlesini kurmuştu bana. Ben ise sadece kırık bir tebessüm ile mukabele ettim kendisine. Zira kimsenin vakti yok ince şeyleri anlamaya... Bu sebeple bu kitabı önerirken de 'ince ruhlu insanlar muhakkak okumalı' ön uyarısında bulunuyorum. Zira kimine göre vakit kaybı olarak görülen çiçek dünyası, kimine göre ise Allah'a doğru açılan kapılardan biri olarak görülüyor... Araştırmacı yazarımız edebiyatta çokça bulunan Şükûfenâmelerden yola çıkarak biz okurlarına ve dahî meraklılarına çiçekli yolları sunuyor. Okurken adeta bir gülistandan bir başka lalezâra adım atıyoruz. Öyle ki bazı sayfalarda nergis, menevşe, zerrinkadeh, süsen kokuları ile mest oluyor okur. Güller Kitabı bana çok şey öğretti ama en çok da, '' Bakmasını bilenler için her çiçek aslında kendisinden fazla bir şeydir.'' cümlesinin anlamını öğretti. Bir güle bakınca tebessüm etmeyi nimet bilir oldum artık... Bir nilüfer görünce, kendine aşık olan Narkissos'un inilitilerini hatırlar oldum artık... Bir lale ile karşılaşınca, göbeğindeki siyahlığın yıldırımdan dolayı olduğunu düşünür oldum artık... Yani artık çiçekleri sadece bir çiçek olarak görmüyorum. Bu hal içindeyken bu kitaba bakınca dahi mutluluk ile doluyorum. Fazla övdüm İnce ruhlulara rikkatle, kitap okurlarına da şiddetle tavsiyemdir... Kitapla ve çiçekle kalın dostlar... ...
Kültür-Sanat
Çiçek bahçesinde gülen güller
2022 27. kitabı
Kültürel unsurların sürekli bir etkileşim içerisinde olmasından dolayı eserde; tarih içerisinde şairler, yazarlar ve ressamlar eşliğinde bol miktarda beyitlerle ve efsanelerle çiçek bahçelerinden geçtim. Bu edebi alıntılarda insana haz verecek yoğun patetik yanılgılarla karşılaştım. İstanbul’un gül ile bağlantılı tasvirinden oldukça hoşlandım. Ama benim tercihim yine papatyalar...
Araştırma-İnceleme & Sanat
2017 8. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2017 21:20
İncelemeye Mustafa Kutlu'nun bu kitap hakkındaki birkaç cümlesini yazarak başlamak istedim: "Etrafımız çelik ve beton yığınları ile kuşatılmışken, her yerde plastik egemenliği sürüp giderken, her sabah silah sesleri ve bomba gürültüleri ile uyanırken, baskı ve zulmün yaygınlaştığı bir dünyada çiçeklerden bahsetmenin ne alemi var diyeceksiniz. Cevaben şu söylenebilir: çiçeklerin ve çocukların kaale alınmadığı bir dünya nasıl tasavvur olunabilir, bu dünyada insanlar nasıl yaşayabilir?" Beşir Ayvazoğlu, Güller Kitabında Türk çiçek kültürünü, çiçeğin kültürümüzü nasıl etkilediğini, sanatımıza nasıl yansıdığını ve bize özgü bahçe mimarisini anlatıyor. Kitap göçebe kültürün çiçeğe yaklaşımından modern zamanda plastik çiçeklerin çoğalmasının sebeplerine kadar uzanıyor. Göçebe hayatta daha çok hayvanlara önem verilmiş, hatta çiçekler hayvanlardan esinlenilerek isimlendirilmiştir; devetabanı, öküzgözü, katırtırnağı, kuzukulağı gibi. Türkler tarımla tanışıp yerlesik hayata geçtiklerinde ise çiçekler önem kazanmıştır. Orhun Kitabelerinde ve Oğuz Kağan Destanında çiçekten hiç bahsedilmemiş, ilk defa Dîvânü Lugati't-Türkte bahsedilmiş ancak onda da çiçek isimleri hiç geçmemiştir. Dede Korkud kitabında da çiçek kelimesi geçmiş ve atalarımız çiçekleri merhem olarak görürlermiş. Divan şairleri çiçeklerden genel olarak değil isimleri vererek söz etmişlerdir. Divanda daha çok bahar kış savaşları işlenmiştir. Gül tek başına baharı tasvir edebilecek güce sahiptir. Ve bu savaşları kazanan hep bahar olmuştur. Baharın galibiyetini de, Osmanlı ordusunun bahar mevsiminde sefere çıkması ve o seferlerden galibiyetle dönmesi ile bağdaştırmış Ayvazoğlu. Nevruz ve Erguvan Bayramlarının nasıl ortaya çıktığından da bahsetmiştir. Bunlar dışında çiçeklerin halk edebiyatındaki ve masallardaki yerinden,
Siyaset
2021 6. kitabı
Kitap ismi ve kitap kapağı birbiriyle çok uyumlu. Herkesin okuyacağı bir tarz değil bence. Ama kesinlikle ve kesinlikle çiçeklere meraklı olanların, çiçekler hakkında araştırma yapanlarin başucu kitabı olabilir. Bu kitabı okuduktan sonra çiçek isimlerine farklı bakıyorum . Çoğu çiçeklerin hikayesi anlatılmış. Türk kültüründeki bahçe tasavvurunun nereden geldiği hakkında uzun uzun bilgiler vermiş. Tasvirler bayıldım.. En çok etkilendiğim bölüm gül ile bülbül hikayesi.
Hayat
Güller Kitabı
2024 16. kitabı
Okunma: 11 Ekim 2024 10:31
Güllerle beraber çiçeklerin edebiyattaki yerinden şairler,yazarlar ve ressamların çiçeklerle ilgili eserlerinden bahsediliyor. Hangi dönemde hangi çiçek itibar görmüştür bütün bu sorulara cevap verir nitelikteydi.
Roman-Edebiyat
2021 17. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2021 01:21
Çiçekleri ve tabiatı sevmeyen yoktur sanırım. Nasıl da stresimizi alır, iyi gelir bize. Evinde çiçek yetiştirir çoğumuz. Peki ya edebiyattaki yeri nedir çiçeklerin? Hangi dönemde hangi çiçek itibar görmüştür, hangisi gölgede kalmıştır? Bütün bu sorulara cevap verir nitelikte bir kitaptı. Sevdim!

Beşir AyvazoğluYazar · 60 kitap
Beşir Ayvazoğlu, edebiyatçı, şair, yazar, gazetecidir. Asıl ismi "Beşir Ayvaz" olup 11 şubat 1953 tarihinde Sivas'ın Zara ilçesinde doğmuştur. Sivas 'ta ilk ve orta öğreniminin ardından 1975'te Bursa Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü'nü tamamlamıştır. Çeşitli liselerde Türkçe ve edebiyat öğretmenliği yapmış, TRT'de uzman olarak çalışmıştır. Lise yıllarında mahallî gazetelerde amatör olarak yürüttüğü gazetecilik mesleğine Hergün, Tercüman, Türkiye, Zaman ve Yeni Ufuk gazeteleriyle, Aksiyon dergisindeki köşe yazarlığı ve yöneticilik ile devam etmiştir. 1985-1991 yılları arasında Tercüman gazetesinin Kültür-Sanat yönetmenliği yapmıştır. Yeni Ufuk gazetesinde ise genel yönetmen olarak çalışmıştır. Dergâh, Kubbealtı Akademi, Hareket, Hisar, İzlenim, Türk Edebiyatı, Türkiye Günlüğü, Yeni Türkiye gibi dergilerde birçok deneme ve makale yayımlamışltır. Bir ara Kültür Bakanlığı danışmanı olarak görev yapmıştır. ADTYK Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul Şehir Tiyatroları Repertuar Kurulu, TDV İslâm Ansiklopedisi Türk Dili ve Edebiyatı Merkez ilim ve Redaksiyon Kurulu üyeliklerinde bulunmuştur. Ayrıca CNN Türk'te Hilmi Yavuz'la birlikte iki yıl Gökkubbemiz adlı kültür programını hazırlamış ve Kasım 2001-Temmuz 2005 tarihleri arasında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.TRT 2'de Bir Tepeden adlı bir kültür programı hazırlayan yazar, halen Türk Edebiyatı Dergisi'nin genel yayın yönetmenliğini yürütmekte ve Zaman gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. Türkiye Yazarlar Birliği, iLESAM, Çocuk Vakfı ve Sezer Tansuğ Kültür ve Sanat Vakfı' nın kurucu üyeleri arasında yer alıp Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'in de üyesidir. Şiir, deneme, araştırma, inceleme ve biyografi alanında yayımlanmış çok sayıda kitabı bulunmaktadır.