Frankenstein

Mary Shelley

2023 60. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2023 10:42
Kitap, Bay Walton'un kuzey kutbunu keşif için yaptığı gemi yolculuğu sırasında kardeşi Margaret'a yazdığı mektuplarla başlıyor. Walton bu mektuplarda yaptığı yolculuğu, karşılaştıkları zorlukları anlatıyor. Bir süre sonra mürettebat, gemi yakınlarında kızakla yolculuk yaparken buzun kırılmasıyla hayatı tehlikede olan Victor'u gemiye alır. Kaptan bu gizemli yolcuyla yakınlaşınca onun korku ve dram yüklü hikayesini dinlemeye başlar. Victor doğumundan başlayarak hayatını anlatır. Çocukluğunu, ailesini, yaşadığı yeri(Cenevre), eğitimini... Victor, doğa bilimi üzerine eğitim alır. Yaptığı araştırmalarla, kurduğu laboratuvarda cansız nesneleri birleştirerek canlandırmayı başarır. Ancak yarattığı bu şey karşısında dehşete düşer. Bu insana benzeyen ancak ondan çok daha iri, çok çirkin, korkunç bir yaratıktır. Onu bir canavar olarak görüp oradan kaçar. Yalnız kalan bu yaratık oradan uzaklaşır. Uzun bir süre insanların arasına karışma, onlarla yakınlık kurma çabaları boşa çıkar. Onu gören herkes ondan kaçmaktadır. İki yıl kadar bir aileyi gözlemleyerek konuşmayı, yazmayı ve daha birçok şeyi öğrenir. İnsanların önyargısını kırmayı başaramaz. O da onların istediği gibi bir canavar olmaya karar verir. İki yılın sonunda yaratıcısı Victor Frankenshtein'ın karşısına çıkıp ondan kendi yalnızlığını gidermesini, kendisine bir eş yaratmasını ister. Onu yakınlarına zarar vermekle tehdit eder. İnsandan daha hızlı, daha güçlü, daha dayanıklı olan bu canavar yaratıcısını ikna etmeyi başaracak mı? Kitabın en ilginç kısmı yaratıcıyla yaratığın konuştuğu bu kısımdır. Tanrı'yla yaratıcısını kıyaslar.Ona öfkesini kusar. "Melun yaratıcım! Niye senin bile tiksineceğin çirkinlikte bir canavar yarattın?" (161) "Sen benim yaratıcımsın ama ben, senin efendinim;bana itaat et! "(211)diyen canavar ona
2024 67. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2024 00:00
• Mary shelley - Frankenstein _ toplum dışına itilen, kendi savaşını veren ve bu savaşta yenilen farklı insanların acıklı öyküsü anlatılmaktadır aslında bakıldığında güzel kitap neden sonuç ilişkisi üzerinden ilerliyor anlatımı bakımından biraz beni sıksa da güzel bi kitap okumanızı tavsiye ederim ' Şeytanın bile onu sevip teşvik edecek arkadaşları diğer iblisler vardı. Bense yalnızdım, hiç bir yere ait değildim. -6/10
Hüzünlü Bir "Gotiklik"
2022 4. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2022 00:00
Çok hüzünlü ve duygusal bir kitaptır. Sevdiğim gotik öncülerinden biridir. Okumaya geç fırsatım oldu ki bu yaşlarda okumak bana daha iyi geldi diyebilirim. İblis(!)e çok üzüldüm ki bazen ona istemeden kızarken buldum kendimi. Terk edilmişliği, dışlanmışlığı, sevilme isteğini çok farklı şekilde anlatan bir eser. Okurken kendinizi okyanusun dibinde yalnız kalmış bir kayalık gibi hissediyorsunuz. Halbuki karakterimiz resmen sedyede doğduktan sonra yalnız bırakılmış bir bebek aslında. Üstüne üstlük insani sınırların çok ötesinde özelliklerle, haklarından yoksun, bedeni denek gibi kullanılmış, korkunç bir şekilde yalnızlaşmış şekilde devam etmek zorunda. Onunla beraber yolculuğa çıktım, onunla beraber okumayı öğrendim, onunla beraber sevilmek istedim. Korkudan ziyade psikolojik olarak sizi etkileyecek ve gerim gerim gerileceğiniz, kesinlikle okunması gereken bir eser. FrankensteinFrankenstein Mary ShelleyMary Shelley
Düşünce
2019 17. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2019 08:53
Doktor Frankenstein'ın arzu ve tutkularının yanlışlara esir olmasıyla beraber çektiği acı ve kayıplarının çok güzel bir anlatımıydı.Beni en üzen kısımlarından bir tanesi ise kör amcanın evlatları tarafından daha konuyu açamadan İblisten götürülmesiydi. Onu gözleriyle görmemiş olsa bile İblisin henüz taze olan 'yalnızlık' yaralarını bana göre o amca sarabilirdi.Bir nevi gözünü kapatıp kalp gözüyle ince yaklaştığı için İblisi yaratıcısına geri dahi döndürebilirdi. %1lik umutla.
2026 3. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2026 00:00
"Tanrının ve insanların bile sürgününde eşlik eden dostları vardı; ben bir başımayım." Bence iblis haklıydı. Onu canileştiren de yaratan da bir insandı. Bir yaratıcı neden yarattığına kötü davranır ki? Kötü davranacaksa, neden yaratır ki? Eziyet çektirecek bir sürü kötü insan var iken, dünyayı yeni tanımaya başlayan yarattığına neden kötü davranarak ona kötülüğü aşılar ki?
2020 28. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2020 16:04
Kötülüğü haklı görüp iblisin tarafında oldum bu kez. Bilmiyorum ama insanların lanet önyargılarından bir kez daha nefret ettim. Tabi bu benim bakış açım. Her kitap herkes tarafından farklı anlaşılır. Sonuç olarak olay örgüsü akıcı olan sıkılmadan, her an merak ederek okuyacağınız bir kitap. Tam bir kadının böyle bir kitap yazmasından mutlu olmuştum ki insanlarin önyargılarını bu kadar güzel anlatan bir yazarın Türklere ve müslümanlığa olan ön yargısı çarptı yüzüme. Kitapta sevmediğim tek şey kısacık bir süre de olsa da bunu görmekti. Buna rağmen bana birşeyler kattı. Oku işte da :) pişman olmayacaksın ;)
2023 70. kitabı
Okunma: 30 Mart 2023 19:29
(Spoiler) “Cennetten kovulan melek şeytana dönüştü işte. Tanrının ve insanların düşmanlarına bile sürgününde eşlik eden dostları vardı; ben bir başımayım.” Frankenstein’ın ve yaratığının zamanla birbirine benzemesi ve ikisininde sonunun aynı olması…
2024 4. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2024 19:10
kuzey kutbunu keşifte olan Walton'un yolculuk esnasında Victor Frankenstein gemiye alması ile , onun hayat hikayesini ve yaşadıklarını onun ağzından dinlemeye başlar. Çocukluğunu, ailesini, yaşadığı yeri(Cenevre), eğitimini, başta büyük bir merak ve keşif için yapmış olduğu ve hayatının alt üst olmasına sebep olan çalışmasını... Victor, doğa bilimi üzerine eğitim alır. Yaptığı araştırmalarla, kurduğu laboratuvarda cansız nesneleri birleştirerek canlandırmayı başarır. Ancak yarattığı bu şey karşısında dehşete düşer. Bu insana benzeyen ancak ondan çok daha iri, çok çirkin, korkunç bir yaratık olduğunu düşünür ve kaçar. Yaratık Uzun bir süre insanların arasına karışma, onlarla yakınlık kurma çabaları merakı ve iletişim kurma ve anlaşıma isteği üzerine yaptığı her şey boşa çıkar. Onu gören herkes ondan kaçmaktadır. İki yıl kadar bir aileyi gözlemleyerek konuşmayı, yazmayı ve daha birçok şeyi öğrenir. İnsanların önyargısını kırmayı başaramaz. O da onların istediği gibi bir canavar olmaya karar verir. İki yılın sonunda yaratıcısı Victor Frankenstein'in karşısına çıkıp ondan kendi yalnızlığını gidermesini, kendisine bir eş yaratmasını ister. Onu yakınlarına zarar vermekle tehdit eder. zor bir kararın eşiğinde olan Victor Frankenstein kendini mi düşünüp kurtulacak ya da insanlığa çifte bir bela mı bırakacağı konusunda çıkmaza girer bunun sonu ise hazin bir son ile noktalan olaylar örgüsüne dönüşür. İnsanın önyargıları ve şekilciliği üzerine yazılmış güzel bir eser. Biz insanlar, başkalarını dış görünüşlerine bakarak değerlendirmek, Bizden farklı olanı dışlama konusunda bulunan ön yargılarımız yok mudur? Yetişkin olarak yaratılan, kendine bu dünyada yer bulamayan, yaptığı iyilikler dahi cezalandırılan , yaratıcısının bile terk ettiği bu yalnız yaratığa zaman
2021 100. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2021 00:00
Roman olay örgüsünden ziyade neden sonuç ilişkisi üzerine kurulu. Bir kadının bunca yıl önce bu kitabı yazmış olması hayranlık uyandırıyor Tavsşiye ederim
FrankensteinMary Shelley · Ren Kitap · 201921,7bin okunma
Yarattın Ama Neden Sevmedin?
2026 19. kitabı
Okunma: 04 Mart 2026 12:21
Bazı hikâyeler tek bir yerden okunmaz. FrankensteinFrankenstein tam olarak böyle bir metin. Onu yalnızca bir korku hikâyesi olarak görmek mümkün. Bilimin sınırlarını zorlayan bir deney olarak okumak mümkün. Ölümsüzlük arzusunun trajedisi olarak görmek de mümkün. Ama hangi kapıdan girilirse girilsin, içeride karşılaşılan şey aynı: yaratılmış bir varlığın, onu var eden güce yönelttiği derin bir serzeniş. Filmle kitabın tutunduğu ortak nokta “yaratık”ın doğuşu. Fakat kitapta mesele yalnızca o an değil; yaratımın sorumluluğu. Victor’un korkusu ve kaçışı kadar, yaratığın adım adım bilinç kazanışı da metnin asıl omurgası. Ateşi keşfetmesi, doğayı çözmesi, insanları gözlemleyerek insanlığı öğrenmesi… Bu süreç sadece bireysel bir gelişim değil, insanlık tarihinin hızlandırılmış bir özeti gibi. Üstelik bu gelişim, Mary ShelleyMary Shelley’nin özellikle seçtiği metinlerle derinleşir: Volney'nin YıkıntılarYıkıntılar, Plutarkhos'un Hayatlar VI Perikles - Fabius MaximusHayatlar VI Perikles - Fabius Maximus'ı, Genç Werther'in AcılarıGenç Werther'in Acıları ve Kayıp CennetKayıp Cennet yaratığın zihinsel inşasının parçalarıdır. Bu atıflar tesadüf değildir; yaratığın bilinci büyük metinlerle şekillenir. Tarihi, erdemi, kahramanlığı, umutsuzluğu ve düşüşü bu kitaplar üzerinden öğrenir. Böylece o sadece fiziksel olarak değil, düşünsel olarak da “inşa edilir”. Metnin en çarpıcı yanı şu: Yazar, insanın Tanrı’ya söyleyemediklerini doğrudan söylemez; sanki yaratığın ağzından söylettirir. Bu, açık bir meydan okuma değil, ama güçlü bir yankıdır. “Yarattın ama neden sevmedin?” sorusu yalnızca Victor’a yöneltilmiş değildir; daha yukarıya doğru uzanan bir imadır. Yaratmak kudret olabilir, fakat sevmeden yaratmak trajedidir. Filmi önce izledim. Bu yüzden metni okurken farkları özellikle ayırt etmeye çalıştım. Film görsel olarak etkileyici; müzik, atmosfer ve korku estetiği yoğun bir biçimde kurulmuş. Yazarın kitabın sonunda anlattığı o karanlık, ürkütücü
FrankensteinMary Shelley · Bilgi Yayınevi · 202021,7bin okunma

Mary ShelleyYazar · 14 kitap
1797 yılında Londra'da doğdu. Babası William Godwin, radikal siyasal görüşleriyle tanınan bir yazar, annesi Mary Wollstonecraft ise dönemin etkili bir kadın hakları savunucusuydu. Annesi doğumu sırasında ölünce, babası tarafından büyütüldü ve doğal olarak ondan ve arkadaş çevresinden oldukça etkilendi. Bu şartlar altında edebiyat ve felsefe'nin başlıca ilgi alanları olması kaçınılmazdı. Çocukluğunun büyük bölümünü kitap okuyarak, hikayeler yazarak geçiren Mary 1814'de, dönemin en gözde romantik şairlerinden Percy Bysshe Shelley'e aşık oldu. Percy Shelley'in evli olması nedeniyle İsviçre'ye kaçmak zorunda kaldıklarında Mary henüz 17 yaşındaydı. Babası William Godwin bu ilişkiye karşı çıktı. İki sevgili, Percy'nin eşinin 1816'da ölümünden sonra Londra'ya dönüp evlenebildiler. Ardından İtalya'ya yerleştiler. Frankenstein'in düşüncesi; Mary'de, 1816 yazında yarı uyanık olarak gördüğü bir kabus sebebiyle oluştu ve hikayeyi geliştirmesi için eşi tarafından desteklendi. Frankenstein ya da Modern Prometheus 1818 başlarında yayımlandı. Romanın doğuşunda, İngiltere'deki sanayi devriminin, Locke ve Hobbes gibi düşünürlerin etkisini de görmek mümkündür. 1822 yılında eşini bir tekne kazasında kaybeden Mary, Londra'ya döndü ve 1851 yılında ölünceye kadar profesyonel yazarlık yaptı. Frankenstein; kuşaktan kuşağa bir korku klasiği olarak aktarılsa da, öyküde doğrudan korkuya yapılan bir gönderme yoktur aslında. Katil, canavar denilen yaratık ve yaratıcısı Dr. Frankenstein kurbandır aslında. Modern çağa ve rasyonel aklın egemenliğine karşı romantik başkaldırının metaforudur onlar. Yani toplum dışına itilen, kendi savaşını veren ve bu savaşta yenilen farklı insanların acıklı öyküsüdür. Daha çok Frankenstein ile anılan Mary Shelley ayrıca, Lodore, Falkner (1837), Perkin Warbeck ve insanlığın yavaş yavaş yok oluşunu inceleyen ve 1826'da yayımlanan apokaliptik bir roman olan The Last Man'in de yazarıdır.