Şermin Yaşar
Kaybetmek bizim işimizdir. Ayrıldıktan sonra, geçmiş zaman âşıkları gibi seni kalbime gömdüm Muazzez. Altında yatır olan araziden farkı yok şimdi. Yeni bir aşk inşa edemiyoruz; tam başlayacak oluyoruz, senin yattığın yere denk geliyor, dozerler çalışmıyor, kepçeler kırılıyor, gelen korkup kaçıyor. Gelirsen diye terliklerini kapının ağzına bıraktım, iki senedir ayaklarını bekliyorlar. Ayna yüzünü, bardak dudağını, ellerim saçlarını, pencere gözlerini bekliyor. Fakat hakkını teslim edeyim; çok muhterem zatmışsın Muazzez. Hani tabelanı yaptırıp göğsüme assam, desem ki, “Burada bir muhterem zat yatıyor” seni bekleyen kollarıma çaput bağlarlar, gözyaşlarıma dilek taşları atarlar... Sana tahsis ettik yürek denilen arsayı; koy in cin top oynasın; koy anılar cirit atsın. Anladım, sensiz bana bu dünya dar... Yeşilçam filmlerindekileri andıran, kalbimize dokunan karakterler... Bir köşede unutulmuşlar, yalnızlığıyla yoğrulmuşlar, kırık gönüller, bir yerlerde sessiz sedasız yaşayanlar, görmediklerimiz, görmezden geldiklerimiz... Dedemin Bakkalı, Ev Yapımı Sihirli Değnek, Oyuncu Anne, Çok Hayal Kuran Çocuk kitaplarının yazarı Şermin Yaşar’dan “kaybetmek bizim işimizdir” diyen insanların öyküleri... Bir solukta, derin iç çekişlerle okuyalım, başımızı kaldırıp onlara bakalım diye...
176 sayfa

8/10 puan verdi
Kitap 28 hikayeden oluşuyor. Hikayelerin birleştiği nokta ise kaybetmek. “Kaybetmek bizim işimizdir.” S:113(E-kitap) Tarihi Hoşça Kal Lokantası Benim en sevdiğim öyküleri; Tarihi Hoşça kal Lokantası, Bekleme Salonu, Civa, Terketti Hatun Ziyaretgâhı, Anahtar, Sıradan Anlar Fotoğrafçısı ve Çay Bahçesi. Öykü kitaplarını içeriğini anlatmak kolay
Anıları Korkutmayın
“Kalbin de kabrin de nakli mümkün ama aşkın nakli olmuyor.” (sayfa-65) Okuduğumuz şiirler, dinlediğimiz şarkılar, izlediğimiz filmler her geçen an biraz daha fazla incitir bizi. Hayat mutlulukları ne kadar çok tattırıyor sanıyorsak da koynumuzda en çok acılarımızdır taşıdığımız… Tuhaf bir değeri oluyor acılarımızın, incitmeden besliyor, daha da
9/10 puan verdi
Acını sev,
Yine bir hüzün dolu kitapla karşımıza çıktın Şermin Yaşar. Acıyla beslendiğini , acıyla hissettiğini hissettirdiğini o kadar derinden hissettim ki bu eserinde .. "İçimiz hep bir hoşçakal ülkesi " cümlesi yankılandı beynimde. Nasıl da acılarımıza dokunuyorsun , hüznün başrolünde oynuyorsun hayır oynamıyor adeta yaşıyorsun .. Aşklarimizla, huzunlerimizle, gülüşlerimizle sardin sarmaladin bizleri . Okuyanları ve biz okurları .. Kısa bir itiraf da bulunmak istiyorum. Normal de bir kitabı bitirme isteğiyle yanıp tutuşur sabırsızlıgimla çekilişki yaşarım iki taraflı. Ama bunu başucu kitabı yapmak sindire sindire okumak istedim. Bitmesini istemedim o yüzden zor da olsa uzak durup demlenmek istedim. Acılarımızla, sevinçlerimizle birkez daha demlendik.. Teşekkür ederim Şermin başkan yine yaptın yapacağını tuttun yüreğimizden sevdirdin acılarımızı . Ve ben kendimi "Tarihî Hoşça Kal Lokantası'nda o tek kişilik masada bıraktım. Demlenmek üzere . . Kitapla kalın
7/10 puan verdi
Tarihi Hoşçakal Lokantası İnceleme
. Kısaca yazacağım çünkü bir hikâye kitabı. Yaklaşık beş yıldır raftaydı hiç ilgimi çekmediği için okumamıştım ama kitapsız kaldığım için okumayı düşündüm. Gerçekten fazlasıyla haksızlık etmişim. Çok güzeldi kitaptaki hikayeler. Her hikaye her karakter bir dünyaydı. Her kesimden insanları bulmak o kadar kolaydı ki. Kendini bile sıkça buluyordun sayfalarda. Bir kitap nasıl bu kadar her konuya deyinebilir diye düşünüyorum. . İyi okumalar.
9/10 puan verdi
Tarihi Hoşça Kal Lokantası - Şermin YAŞAR
"Kaybetmek bizim işimizdir." Geçtiğimiz aylarda zoom üzerinden tanıma fırsatı bulmuştum Şermin Yaşar'ı. İlk okuduğum eseri de "Dedemin Bakkalı" olmuştu. Etkinlik kitabı başlamadan önce ne okusam derken çarptı kitap gözüme. Ve üstündeki o iddialı cümle "Tamam, neyle ilgili olursa olsun bu kitabı okuyacağım, en kötü yarıda
Puan vermedi
Dış dünyadaki yapmacık insanların samimiyetsizliğinden kaçıp öykülerindeki karakterlerin samimiyetine sığındığım bir kitap oldu. Samimiyetsizliğin daralttığı bedenim, bazen güldüren bazen üzen öyküleriyle biraz da olsa nefes almak için çevirdi kitabın sayfalarını.. :) Öykülerden biri.. "Hacanne" diye bildiğimiz, Hani "Hacanne" denilince ne canlanıyorsa gözünüzde tam da öyle bir kadın.. Kat kat giyinmiş, yaz kış demeden giyindikçe giyinmiş, hatta öyle bir giyinmiş ki sanırsınız elbise dolabını üzerinde taşıyor.. İlk kocasını kaybettikten sonra ikinci bir evlilik yapmasıyla başlayan bu giyinme tarzı belki de bir tepkiydi yaşama, yeni kocasına, insanlara.. Belki de Özdemir Asaf'ın dizelerinde de belirttiği gibiydi Hacanne'nin duyguları: 《Seninle ölmek varken Onunla yanlış yaşamak》(Özdemir Asaf, Benden Sonra Mutluluk) Beden üşüse çaresi vardı işte, eyvah ki ruh üşüyorsa..(syf.82) Yüreklerimizin üşümediği bir gün olması dileğiyle^^
10/10 puan verdi
Bitirmeyi bekleyemeden inceleme yapma ihtiyacı duyduğum ilk kitapsın sen Tarihi Hoşçakal Lokantası. Ve siz şermin hanımcığım, sizinle tanışma şerefine erişebildigim için oldukça mutluyum. Aramizdakı ilişki instagram sanallığından çıkkıp maddi olana dönüştü. Bir şey soracağım kuzum. Siz beni bir yerden tanıyor musunuz? Çunku "Olsun Hırkası"nı tam bana gore örmüşsünüz.
172 syf.
6/10 puan verdi
Bu kitap Şermin Yaşar’ın okuduğum ilk kitabı . Dürüst olmak gerekirse ilk sayfalarında kitabın , bu kadın ne anlatıyor, banane bu bağlantısız hikayelerden dedim. Ama sayfalar ilerledikçe her hikayede, olayda ya da bir kelimede kendimi buldum. Bende böyle hissettim, bende bunu yaşadım diyebildim kendime. Zaten ondan sonra su gibi aktı sayfalar. Başkalarının hayat hikayelerine tanıklık etmek isteyen, bunları okurken mutlu olan insanlara tavsiye edilesi bir kitap. İncelemeyi bir alıntı ile bitirmek istiyorum : “ Her şey açık, her şey yarım, her şey öylece kaldı “
Tarihi Hoşça Kal Lokantası | | Şermin Yaşar
Şermin Yaşar Göçüp Gidenler Koleksiyoncusu ile kalbimden vurmuştu ama bu kitabınında ayrı bir güzelliği var. 29 öyküden oluşan kitap hayatın tam içinden samimi çok bizden.Her hikâyesinde hayatımızdan bir kesit ele almış. Bazı öykülerde insanın yüreğini sızlatıyor, bazı öykülerde tebessüm ettiriyor, bazılarında eskiye gidiyorsunuz, bazılarında ise geleceği düşünüyorsunuz.Her hikâyede değişik ruh haline giriyorsunuz. Dili sade, akıcı, içten ; kurgusu eğlenceli, öğretici ve öğüt verici. 30-40 lı yaş aralığında iseniz bu kitabı okurken çocukluğunuz, eski mahalle yaşantınız aklınıza gelecek ve ne kadar özlediğinizi hatırlayacaksınız. Bu tarz hikâye kitapları okumayı sevenlere tavsiye ederim. ~

Şermin Yaşar
Şermin YaşarYazar · 32 kitap
1982’de Berlin’de doğdu. Şans eseri başlayan bu Avrupai yaşam, bir yıl sonra sona erdi ve kendimi Anadolu’nun küçük bir köyünde buldum. Epey bir süre izledim, dinledim, şaşırdım ve yaşadım. Oralarda fazla konuşmak ayıp, uydurmak yalana eş değer, yaratıcılık ise tuhaflık sayıldığından ben de hikayelerimi anlatmayı kesip yazmaya başladım. Yazmak sürükleyiciydi, bir Edebiyat Fakültesinin Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne kadar sürüklendim. Tahsili ilerletip yüksek lisansımı tamamladım ve para kazanabilmek gayesiyle dolanırken kendimi bir reklam ajansında reklam yazarı olarak buldum. Yaratıcılık, sabır ve uydurabilme yeteneği gerektiren bu meslekte iyi sıkıyor olmalıydım ki, işler ilerledi. Şimdilerde kerli ferli bir reklam ajansının yaratıcı grup başkanlığını yürütmekteyim. Yaratıcılığı farklı anlamış olmalıyım, iki yıl içerisinde 3 çocuk dünyaya getirerek, profesyonel bir anne oldum. Yazdığım ama basiretsizliğim yüzünden yayınlatmadığım bir çuval hikayeyi dolaba kaldırıp çocuklarla yaşadıklarımı yazmaya başladım. Esasen annelik dediğin şey zaman zaman bir çeşit bilim kurgudan, kurmacadan, zaman zaman hoş bir hikayeden öte bir şey değildi. 33 yaşında 3 çocuk annesi bir iş kadınıydım. Başlarım Şimdi Anneliğe, Tarihi Hoşça Kal Lokantası, Dedemin Bakkalı gibi kitapları ile tanınmıştır. 2021 yılında Deli Tarla kitabıyla Sait Faik Hikâye Armağanı'na layık görüldü. Yazar, 2017'den önce kitaplarında "Şermin Çarkacı" adını kullanmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.