Genç Adam

Orijinal Adı:
Le Jeune Homme

2024 74. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2024 08:46
Bu kitap bilinmeyen, ödüllü olmayan bir yazara ait olsaydı basılır mıydı diye serzenişte bulunan pek çok okur yorumu okudum. Ama yine de beni neyin beklediğini yeterince idrak edememişim sanırım. Kitaba başladım bitirdim ve kahvem daha bitmemişti, sinirlerim bozuldu (hala bozuk). Son sayfayı çevirdiğimde yok canım dedim, bu kadar da değildir, şu nefis Annie Ernaux fotoğrafının arkasına saklanmıştır diğer sayfalar. Bittiğini kabullenemedim resmen zira daha başlamamıştı bence. Yazarın, “Yaşadıklarımı yazmazsam yaşananlar tamamlanmamış olur, yaşandığıyla kalır.“ diye düşünmesi, kendi yaşamına filtresizce bakma cesaretini bulması çok değerli. Kendinden 30 yaş küçük öğrencisi ile yaşadığı bu ilişkiyi kaleme alması da bu değere dahil kuşkusuz. Ama bu kadar az şey söyleyen, uç uca tutturululup normal puntolarla basılmış olsa belki bir makale kadar bile boy vermeyecek bir metinle bakışmak, ona ruhu yaralanmasın diye sevecen davranmaya çalışmak, “senin yoksa Seneler’in hatrı var çocuğum” der gibi hissetmek hoş değil. Sorry not sorry.
2024 79. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2024 09:04
Ernaux yine bildiğimiz gibi işte. Yalın, şeffaf ve cesur. Fakat bu sefer metnin gücü biraz zayıf, çünkü yeteri kadar uzun değil. Yani siz tam metnin içine giriyorsunuz, bir bakmışsınız sona gelmişsiniz. Yazar ellili yaşlarındayken henüz yirmilerinin başında olan bir üniversite öğrencisi ile yaşadığı aşkı kaleme alıyor. Yalın Tutku’da apaçık vaziyette gördüğümüz cesaret bu kitapta iyice doruklara tırmanıyor. Bi durup düşündüm, yahu sen ne yapıyorsun dedim. Ama bu soruyu Ernaux’ya sormanın hiçbir anlamının olmadığını da bir o kadar biliyorum. Kızın Hikayesi’nde ensest ve tecavüz dışında cinselliğin her türlüsüne olur verdiğini zaten kendi söylüyor. Bunları bir kenara bırakıp Ernaux kitaplarında hep bulduğum şeyin peşine düştüm yine; fransız toplumunun başka bir açıdan resmi. Aradığımı buldum da diyebilirim. Bir zamanlar kendisinin olduğu gibi alt sınıfa mensup, görece yoksul öğrenci sevgilisinin yaşamı üzerinden fransız toplumuna dair tasvirleri görüyoruz. Yine kendi deyimi ile “avamlık”tan burjuvalığa geçişini bu gençle iyice tasdik ettiğini belirtiyor yazar. Genç aşığında geçmiş hafızasını canlandırıyor bir nevi. Olay’da anlattığı, öğrenci iken yaşadığı yasa dışı kürtaj hikayesine göndermeler yapıyor, ki buna eserlerinde sık sık rastlarız. Genç sevgilisi ile gittiği yerlerde o günlere dair anılarını canlandırıyor kafasında. Yine bir şeyleri kendi penceresinden gösteriyor bize. O hafızasını tazelerken biz de hep vurgu yaptığımız bu cesaretine yıllar içinde nasıl kavuştuğunu görüyoruz bu kitapta. Bu metni diğer Ernaux eserleri ile asla karşılaştıramam. Daha da uzun olmasını ve Ernaux’ yu daha uzun yaşamayı dilerdim. Fakat ben yine de içime dokunan bir sürü satır bulup çıkarmayı başardım. Şimdilik bu kadar yeter, diyorum daha da yazmasını ümit ederek.
Edebiyat&Roman
2025 9. kitabı
Genç Adam, Annie Ernaux’nun 1990’ların sonunda, ellili yaşlarındayken kendisinden otuz yaş kadar küçük bir üniversite öğrencisiyle, gelecek beklentisi olmaksızın, kısa sürede gelişen tutkulu aşk ilişkisini anlatıyor. Bu ilişki onu gençlik anılarına geri götürüp kendisini yaşlanmamış, zamanın dışında ve hayatını geriye doğru yaşıyormuş gibi hissettirirken aynı zamanda kararlılıkla geride bıraktığı sınıfsal geçmişinin de bir aynasına dönüşüyor.
2024 5. kitabı
Annie Ernaux'un daha önce Yalın Tutku kitabını okumuştum ve bu kitabı da çevrilsin diye bekliyordum. Cinsellik, erotizm her zaman fazlası ile ilgimi çeken konulardan. Burada ucuz bir erotizmden, soft pornografiden bahsetmiyorum ama. İnsanın temel dürtülerinden olan üreme ve bunun çıktılarına dair bir leyler okumayı seviyorum çünkü hayatımızın her alanında, insanı insan yapan düşünceler kadar, hatta bazen onlardan daha fazla insanın özü olan o ilkel hayvanın dürtülerinin etkisi olduğunu savunuyorum ki bu görüşümü destekleyen çok fazla bilimsel çalışma da mevcut. Annie Ernaux müthiş bir anlatım gücüne sahip. Kendisi ile yüzleşme konusunda çok başarılı ve çok cesur. Yalın Tutku'da da bu vardı, bu kitapta da var. Yakın Tutku'da hayatının bir döneminde aşık olduğu bir adama olan tutkusunu çok sadece ve çok anlaşılır kılarak anlatıyordu, bu kitapta ise hayatının bir döneminde kendisinden 30 yaş kadar küçük bir erkekle yaşadığı ilişkiyi yine mükemmel şekilde analiz etmiş. Kitapta katılmadığım bir nokta var ki bence bu noktada pek çok feminist ile aynı hataya düşüyor Annie Ernaux. 30. sayfada, toplumun bu genç adamla olan ilişkisini yargılamasını anlatırken toplumun bu ilişkiye ensest olarak baktığı sonucuna varmış. Bu bakışı o ilişki sırasında üzerinde hisseden o olduğundan yanlış yorumlamış gibi salakça bir şey demeyeceğim elbette. Öyle hissetmişse öyledir de muhakkak. Ancak burayı yorumlamak istiyorum; Pek çok feminist, kadın ya da erkek yerine insan perspektifinden bakmak ister olaylara ve bence bu noktada ciddi bir yanlışa saparlar. Bir ilişkiden ve cinsellikten kadının beklentisi ile erkeğin beklentisi farklıdır. Feminist görüş sıklıkla bu farkın kültürel olduğunu savunur. Bense bu farkın biyolojik olduğu iddiasındayım. Annie Ernaux hem erkeklerin genç kadın hevesini
Merhaba Annie
2024 14. kitabı
Yeni tanıştığım sevgili Fransız yazar Annie , ilk olarak bu kitabını okuyup 54 yaşında sana yaşamı ve ölümü hatırlatan o genç adama sevginde senin yarı yaşın kadar ömrümde yaşadığım , hissettiğim şeylere ortak oldun. Teşekkür ediyorum. Anda kalmaya aşık, birlikte olduğu adamla yaşadıklarını yazıp bu hatırayı ancak böyle tamamlayacağına inanan , birlikte olduğu genç adamda hayatının tüm canlarını gören ve olgun kadının, yaş almış bir kadın olmanın daha cesur daha cüretkâr ve daha özgür hissettirdiğini gösteren ve kendini de bu hikaye yaşansa da kurgusal bir karakter gibi yansıtan Annie Ernaux bu kitabıyla 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü almayı çoktan hakketmiş.
2026 7. kitabı
Okunma: 20 Mart 2026 23:29
Annie Ernaux'nün büyüleyici kaleminden okuduğum kaçıncı mükemmel eser bilmiyorum. Fransız olması bence tesadüf değil :) Kitaba gelince 50'lerindeki başkahramanımız 20'lerinde bir genç olan A.ile bir ilişki yaşamakta, bu ilişki üzerinden aslında bir iç hesaplaşmaya girmektedir. Doğru yaşta okunursa çok anlamlı olacağını düşünüyorum.
2024 120. kitabı
Verdiği mesaj bakımından çok çarpıcıydı fakat ayrı bir kitap olarak basılmasını saçma buldum. 17 sayfalık metni basabilmek için içine milyon tane kendi bastıkları kitapların listesini koymak ve yazardan birkaç fotoğraf isteyerek 48 sayfayı bilmem kaç liraya millete satmak ticari zekâ mı, edebiyata katkı mı, buna siz karar verin.
Genç AdamAnnie Ernaux · Can Yayınları · 20241,177 okunma
Gece gece gelen yorum perileri :)
2024 12. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2024 00:50
"Yaşadıklarımı yazmazsam yaşananlar tamamlanmamış olur,yaşandığıyla kalır."demiş Annie Ernaux ve aslında kitabı özetlemiş bana göre.İçeriği de oldukça sade ve gerçek bir hikaye olan Genç adam, yazarın kitaplarına aşina olanlar için okunmasa olmazdı bir kitap.Otobiyografik izler taşıyan eser de, Elli'li yaşlarında olan bir kadınla ,ondan otuz yaş küçük olan bir erkeğin ilişkisi anlatılmış kısa ve öz olarak. ** Genç bir erkekle ilişki yaşayan kadın; zaman zaman kendini geçmişinde gezinirken buluyor.Gençliğine dönüyor sanki.Karakter bakımından birbirlerine oldukça zıt iki insanın bir araya gelişi ve sonuçlarını da düşündürüyor bu olay.Günümüzde her ne kadar benzerlerine rastlanılsa da,hala normal karşılanmıyor ,toplumsal olarak normal görülmüyor bu tarz ilişkiler ve biyolojik olarakta aslında bazı tarafları olabiliyor olumsuz yönde. ** Yazarın öteki kitapları da çok benzer,gerçekçi,sade,bilinç akışı tekniğiyle yazılmış,toplumsal konuları işleyen,otobiyografik kitaplar.Dolayısıyla yazar artık okumasak olmazlar içerisinde ne yazarsa okuyacağız mecbur.Ama kitabı ayrıca severek okuduğumu da belirtmezsem olmaz tabiki.
2024 27. kitabı
Yazarın diğer kitaplarında olduğu gibi kendi yaşamından bir kesiti ele alıyor. Kendisinden 30 yaş küçük olan bir üniversite öğrencisi ile olan tutkulu ilişkisi sürecini anlatan öyküde, sık sık yazarın düşüncelerine yer verdiği bir anlatı benimsenmiş.
2024 39. kitabı
Okunma: 27 Mart 2024 21:04
“Yaşadıklarımı yazmazsam yaşananlar tamamlanmamış olur, yaşandığıyla kalır.” Annie Ernaux’nun son romanı, Genç Adam. Kendisinden otuz yaş küçük bir üniversite öğrencisi ile yaşadığı ilişkiyi anlatıyor yazarımız. Her zamanki gibi filtresiz çıkıyor okuyucunun karşısına. “Kendimi yazmaya zorlamak için seviştiğim çok oldu” diye söze başlıyor Ernaux. Cinsel haz ile yazmak eylemini birleştiriyor. Neden ilişkisine son verdiği de bu ikilinin arasındaki bağa dayanıyor aslında. İlişkisinin devam ettiği iki yıl boyunca hem toplumun bu ilişkiye bakışını hem de kendi duygu ve düşüncelerinin değişimini okuyoruz. Çok kısa bir metin olmasına rağmen yoğun duygular barındırıyor. Yine de yazarın en iyi metinlerinden biri olmadı benim için. Eğer yazara ilginiz varsa metne şans verebilirsiniz.

Annie ErnauxYazar · 15 kitap
Annie Ernaux doğum adıyla Annie Duchesne (d. 1 Eylül 1940), Fransız yazar ve edebiyat profesörü. Çoğunlukla otobiyografik özellikler taşıyan eserlere imza attı. Ernaux, "kişisel hafızanın köklerini, mesafelerini ve kolektif kısıtlamalarını keşfetmedeki cesaretinden" dolayı 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Lillebonne’da, işçi sınıfı bir ailede doğdu. Çocukluğunu Yvetot, Normandiya’da geçirdi. Mazbut bir sosyal çevrede büyüdü, edebiyat öğrenimi gördü ve uzun yıllar boyunca edebiyat öğretmenliği yaptı. Kişisel deneyimle toplumsal tarihi birleştiren unsurları daha ilk romanı "Armoires vides"le (Boş Dolaplar) ortaya koydu. Sınıf atlama, evlilik, kadın özgürlüğü, cinsellik, kürtaj, hastalık, yaşlılık ve ölüm gibi meseleleri kendi deneyimleri üzerinden aktarırken, arka planda daima toplumsal yaşam ve onu oluşturan kültürel, siyasî, tarihî olaylara yer vererek, "toplumsal bellek" yazını olarak nitelenebilecek eserlere imza attı Başta Renaudot Ödülü olmak üzere birçok ödüle değer görüldü. Hâlâ Cergy’de yaşamaktadır. Ernaux edebiyat kariyerine 1974 yılında otobiyografik bir roman olan Les Armoires vides (Boş Dolaplar) ile başladı. 1984'te, babasıyla ilişkisine ve Fransa'da küçük bir kasabadaki deneyimlerine ve sonraki taşınma sürecine odaklanan otobiyografik çalışmalarından biri sayılan La Place (Bir Adamın Yeri) romanı ile Renaudot Ödülü'nü kazandı. 6 Ekim 2022'de, 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü "kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmalarını ve kolektif kısıtlamalarını ortaya çıkarmadaki cesareti ve klinik keskinliği nedeniyle" alacağı açıklandı. Ernaux, edebiyat ödülünü alan 16. Fransız yazar ve ilk Fransız kadındır. Türkçede yayımlanan eserleri - Seneler, Roman, Can Yayınları, 2021 - Babamın Yeri, Roman, Can Yayınları, 2022 - Boş Dolaplar, Roman, Can Yayınları, 2022 - Yalın Tutku, Roman, Can Yayınları, 2022