Tahmini Okuma Süresi:
6 sa. 23 dk.
Sayfa Sayısı:
225
Basım Tarihi:
Kasım 2007
İlk Yayın Tarihi:
1975
Yayınevi:
Everest Yayınları
ISBN:
9789752893870
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Küçük İnsanların Büyük Sıkıntıları
Puan vermedi·225 syf.··
2026 10. kitabı
·
35 saatte okudu
·
Okunma: 26 Şubat 2026 00:01
Orhan Kemal'in Grev adlı öykü kitabı, emekçilerin gündelik yaşamını konu alan sade ve etkileyici bir anlatı kurar. Öykülerinde büyük büyük olaylar yoktur; işçilerin, yoksulların hayatla müdalesi anlatılır. Anlatının dili oldukça sade ve akıcıdır. Diyaloglar son derece doğaldır. Sanki fabrikada, sokakta, kahvede geçen konuşmaları okumuyorsunuz da dinliyormuşsunuz hissi verir. Yazar yalnızca işçi-işveren ilişkisini anlatmaz. Bunun yanınada insan onuru, adalet arayışı, geçim sıkıntısı, ahlak, toplumsal cinsiyet gibi evrensel konuları da ele alır. Bu kitapta en sevdiğim öykü "Harika Çocuk" isimli öyküydü. Bir çocuk işçinin, çocuk olmaya hiç fırsatının olmaması, erken büyümek zorunda kalması çok sade, kısa ve etkileyici bir dille aktarılır. Orhan Kemal bu eserde okuyucuya, bazen en büyük direnişin sessizce, yaşama tutunmaya çalışmak olduğunu hatırlatır.
Edebiyat
GrevOrhan Kemal · Everest Yayınları · 2007419 okunma
Erkeklik öldü mü? Bir kadın, saçı uzun, aklı kısa nerden baksan, ağzıyla kuş tutsa ne lazım gelir?" "Hiç beyim." ****** Bu cümleden sonra kitabı devam ettirmenin gereği yok.
GrevOrhan Kemal · Everest Yayınları · 2007419 okunma
Grev
Puan vermedi·225 syf.··
2025 69. kitabı
·
6 günde okudu
·
Okunma: 27 Mart 2025 18:55
Orhan KemalOrhan Kemal Grev, Orhan Kemal tarafından kaleme alınmış 18 hikayeden oluşan işçi hayatını ve halkın yaşadığı yoksulluğu eleştirel biçimde ele alan hikaye kitabıdır. Azınlık bir kesim sahip olduğu serveti tüketirken, toplumun büyük çoğunluğunun asgari yaşam standartlarına erişememe durumu hikayelerde farklı kahramanlar üzerinden anlatılmaktadır. Eseri oluşturan hikayelerde yoksulluk, hak temelli iş kavramı, hukuk devleti anlayışından uzak hükümet yöneticilerine ilişkin eleştiriler ve bireylerin çalışma hayatı içindeki yeri işlenmiştir. Eser kapsamında yoksulluğun sosyal sorun olarak değil, bireysel trajedi olarak değerlendirildiği toplumlarda, soruna ilişkin çözüm üretilemediği ve konuya ilişkin iyileştirme getirilemediği çıkarımı yapılabilir. Bu sebeple hükümetin yoksulluk algısını nasıl şekillendirdiği ve değerlendirdiği önemlidir.
Edebiyat
GrevOrhan Kemal · Everest Yayınları · 2007419 okunma
9/10
·225 syf.··
2020 9. kitabı
·
29 saatte okudu
·
Okunma: 01 Mayıs 2020 18:35
Bu kitapta farklı işçilerin aynı sorunları ele alınmış. Kimi hakkını alarak mesai saatinin azalmasını isteyenler, kimi işini kaybetmemek için hiçbir şeye itiraz etmeyenler, kardeşlerini okutabilmek adına çalışan bir çocuk, geçinemedikleri için çocuk sahibi olmak istemeyen bir aile... Orhan Kemal'in okuduğum ilk kitabı olan Grev'de üslûp sade ve halk ağzından anlatılmış. Yazar okuyucuya vermek istediği mesajı doğrudan veriyor. Rahatlıkla okunabilecek bir kitap. Bu kitabın bitişini fark etmeden 1 Mayıs'a denk getirmemin anlamı da oldukça derin. (: Alın teri ve bileğinin hakkıyla mücadele eden tüm emekçilerin işçi bayramı kutlu olsun!
GrevOrhan Kemal · Everest Yayınları · 2007419 okunma
9/10
·225 syf.··
Beğendi
·
2020 102. kitabı
·
34 saatte okudu
·
Okunma: 21 Ağustos 2020 19:49
1930’lardan 1960’lara kadar ciddi bir suskunluk dönemi görüyoruz. Bu yıllardaki tek parti rejimi, 2. Dünya Savaşı, DP iktidarı ne surette olursa olsun işçilerin kendilerinden olan bir yapı ortaya koymalarını engellemiştir. Türkiye’de çalışanlar, ancak 1961 Anayasası ile soluk aldı.  Orhan Kemal’in 1947’de kaleme aldığı “Grev” adlı öyküsü bu dönemin fotoğrafını çeker niteliktedir. Grevin kanunen yasak olduğunu öyküden anladığımız yıllarda dokumahane işçileri, ilginç bir yöntemle İtalyan usulü bir grev gerçekleştirirler. Makineler çalışır vaziyettedir; ancak üretim yoktur. Çalışma saatinin 8 saate indirilmesini ve ücretlerinin artmasını istemektedirler. Fabrika sahibinin oğlunun işyerine gelmesiyle olaylar gelişir. İşçi, patron ve polis arasındaki diyaloglar Türkiye’deki işçi hareketinin sosyolojik arka planını göstermekte... Orhan Kemal'in okuduğum ilk kitabı olan Grev'de üslûp sade ve halk ağzından anlatılmış. Yazar okuyucuya vermek istediği mesajı doğrudan veriyor. Rahatlıkla okunabilecek bir kitap.Tavsiye ederim
GrevOrhan Kemal · Everest Yayınları · 2007419 okunma
5/10
·225 syf.··
Beğendi
·
2017 287. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 31 Aralık 2017 00:00
Yazarın bu okuduğum ilk kitabı olan " Grev ",kısa kısa öykülerden oluşuyor.Birkaç öyküde kullanılan argo kelimeler beni rahatsız etti ve sarmadı.Okuyacak olanlara iyi okumalar dilerim.
GrevOrhan Kemal · Everest Yayınları · 2007419 okunma
7/10
·225 syf.··
2023 1. kitabı
22 tane öykü olarak yazılan, İşçilerin dünyasını anlatan güzel bir kitap. Çaresizlik, yokluk, yaşama tutunma, adaletsizlik konuları işlenmiş. Tavsiye ederim.
GrevOrhan Kemal · Everest Yayınları · 2007419 okunma
8/10
·225 syf.··
2024 30. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 08 Ekim 2024 17:46
Orhan Kemal'in okuduğum ilk eseri. Kitap kısa öykülerden oluşuyor ve tema işçi hakları, geçim sıkıntısı. Konu itibariyle her zaman duyarlı olduğum ve ömür boyu okuyacağım bir tema.
GrevOrhan Kemal · Everest Yayınları · 2007419 okunma
Daha fazlasını beklerdim
6/10
·225 syf.··
2026 10. kitabı
İçinde birden fazla hikaye olan bir kitap. Genel konular ise yoksulluk, işçi hayatı, geçim derdi falan. Ama bu kitapta o hikayeler beni çok yakalayamadı. Dili sade, okuması kolay ama hikayeler genel olarak benzer bir yerde dolaşıyor gibi hissettirdi. Alt metinde emek, adaletsizlik ve insanların ayakta kalma çabası var. Ama bu kez o duygular çok güçlü geçmedi. Sanki anlatılanlar doğru ama etkisi tam oturmuyor gibi. Kısacası kötü değil ama beklentimin altında kaldı. Okunur ama çok şey beklenmemesi gerekir.
1000Kitap
GrevOrhan Kemal · Everest Yayınları · 2007419 okunma
7/10
·225 syf.··
2023 58. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 13 Eylül 2023 12:40
Açıkçası öykü okumayı çok sevmiyorum fakat bu kitapta fazlasıyla sevdiğim öyküler yer alıyor. Orhan Kemal her öyküsünde toplumsal konulara değinip o dönemin sorunlarını işlemiş her zaman olduğu gibi. Zaten Orhan Kemal okumak bir yerde insanı gerçeklerle yüzleştirmek gibi... En sevdiğim öyküleri ise; - Grev -Nurettin Şadan Bey - Can Sıkıntısı -Arka Sokak -Balon Orhan Kemal okumak demek toplumun dertleri ile yüzleşmek demek eğer fırsatınız varsa okumanızı öneririm. Bu arada Tersine Dünya romanını okumadıysanız mutlaka okuyun. Çağın ötesinde bir eser. GrevGrev
Edebiyat
GrevOrhan Kemal · Everest Yayınları · 2007419 okunma

Yazar Hakkında

Orhan KemalYazar · 78 kitap
Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır. Adı, Türk edebiyatının büyük ustaları arasında anılan yazar; roman, öykü, oyun, şiir gibi farklı tarzlarda birçok esere imza atmış olsa da daha çok romancılık yönü ile tanınmıştır. İlk öykü kitabı Ekmek Kavgası (1949) ve Küçük Adamın Notları başlığı altında yayımladığı öz yaşam öyküsü roman dizisiyle yaygın bir üne kavuştu. Edebi hayatı 1960'lı yıllarda zirveye ulaştı. Adana'da toprak ve fabrika işçilerinin dünyasını, İstanbul'daki gecekondu mahallelerini, fabrika çevrelerini eserlerine yansıttı. Murtaza, Hanımın Çiftliği, 72. Koğuş adlı eserleri başyapıtlarındandır. Adanaspor'da futbol oynamıştır. Golcü Raşit olarak bilinmektedir. HAYATI; Orhan Kemal, 15 Eylül 1914’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Babası Çanakkale cephesinde topçu teğmeni olan avukat Abdülkadir Kemali Bey, annesi ise öğretmen Azime Hanım’dı. Çocukluğu Adana’da geçti, I. Dünya Savaşı sonrası Fransız işgali nedeniyle ailesiyle Niğde ve Konya’ya taşındı. Babası Kuvâ-yi Milliye’de yer aldı ve daha sonra TBMM’ye milletvekili seçildi. 1931’de aile Beyrut’a taşındı; Orhan Kemal burada orta öğrenimini bırakıp çeşitli işlerde çalıştı, bir yıl sonra Türkiye’ye dönerek Adana’da çırçır fabrikalarında işçilik yaptı. 1937’de evlendi ve ilk çocuğu Yıldız doğdu. 1938’de askere gitti; Maksim Gorki ve Nâzım Hikmet kitapları okuduğu için 5 yıl hapis cezası aldı ve Kayseri Hapishanesi’nde tutuldu. Burada ilk şiirlerini yazdı ve 1940’ta Nazım Hikmet ile tanışarak onun etkisiyle öykü ve romana yöneldi. İlk öykülerini Bacaksız Orhan adıyla yayımladı, Orhan Kemal ismini ise 1943’te kullanmaya başladı. Tahliye olduktan sonra Adana’da işçilik ve hamallık yaptı; geçim sıkıntısı yaşadı. 1945’te öyküleri yayımlanmaya başladı ve kısa sürede tanındı. 1948’de ilk öykü kitabı Duygu, 1949’da ilk romanı Baba Evi yayımlandı. İstanbul’a taşındıktan sonra edebiyat çalışmalarını sürdürdü, önemli eserleri arasında Murtaza, Cemile, Bereketli Topraklar Üzerinde ve 72. Koğuş bulunur. 1960’larda tiyatroya da adım attı ve çeşitli ödüller kazandı. Orhan Kemal, 2 Haziran 1970’te geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. Hayatı boyunca yoksul ve emekçi sınıfların yaşamını, toplumsal gerçekçilik çerçevesinde eserlerine aktardı ve Türk edebiyatında bu türün öncü isimlerinden biri oldu. Anısını yaşatmak için İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, Cihangir semtinde Orhan Kemal Müzesi açıldı. 1972'den bu yana adına bir roman yarışması (Orhan Kemal Roman Armağanı) düzenlenmektedir. Ayrıca Fatih Ordu Caddesi üzerinde bulunan İl Halk Kütüphanesi'ne adı verilmiştir.