Hacı Murat Yorumları ve İncelemeleri

Hacı Murat yorumları ve incelemelerini, Hacı Murat kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Hacı Murat puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

7.710 üzerinden
2.966 Puan · 486 İnceleme
Kim Bu Hacı Murat ?
Hacı Murat, Tolstoy’un 1896 ve 1904 yıllarında yazdığı fakat yaşıyorken yayınlayamadığı bir eseridir. Eser konusunu 1853 ile 1855 yılları arasında geçen Kırım savaşından almaktadır. Çoğunuzun bildiği gibi Kafkasların bir halk kahramanı olan Şeyh Şamil ve onun en büyük yardımcısı Hacı Murattır. Şeyh
Hacı Murat
Hacı MuratLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201912,8bin okunma
9/10 puan verdi
Hacı Murat - L. N. TOLSTOY (Savulun Hacı Murat Geliyor!)
Ve bitti!.. Daha bugün acaba nasıl bir kitap diye incelemek için elime almıştım. Biraz daha, biraz daha derken akşamında son sayfada buldum kendimi... Bazen bir durum, bir olay ne çok şey anlatır insana. Bir anımsamada ne çok şey vardır. Tıpkı
Cengiz Aytmatov
Cengiz Aytmatov
'un
Gün Olur Asra Bedel
Gün Olur Asra Bedel
'i gibi bu eserde de bir
Margarinsiz ve spoiler'sız bir hayat ! Oh ne rahat
Yazarın kitabın başında anlattığı üzere, uzun gayretler sonucu elde edilen mor çiçeğin; güzelliğini kaybetmesi, tazeliğinin uçup gitmesi, bulunduğu demette eskiden olduğu yerdeki kadar yakışmaması gibi yaşadığı dağlardan türlü siyasî oyunlar, kanlı hesaplaşmalar sonunda ayrılmak zorunda kalan Hacı Murat'ın Rusların yanında yaşadığı eğretiliğin, aile özleminin hikâyesini müthiş çözümlemelerle anlatan Tolstoy romanı. Tolstoy, bu kitap sayesinde okurlarına VR gözlüğü takıp Dağıstan'ın doğasında, köylerinde müthiş bir gezintiye çıkarıyor, "Bu da yetmez! " okurlara savaş sahnesi sunuyor. HQ 4k kalitesinde zihninizde canlandırıyorsunuz. Sonraki incelemelerde görüşmek üzere, esen kalın.
10/10 puan verdi
Kitap İncelemesi: Hacı Murat
'un
Hacı Murat
adlı kitabı, yazarın son dönem eserlerinden biri olup Kafkasya'da geçen tarihi ve politik bir hikayeyi anlatır. Bu kitap, Tolstoy'un derin insanlık analizleri, savaşın yıkıcı etkileri ve etik değerlerin sorgulaması gibi temaları işlediği önemli bir eserdir. Kitap,
7/10 puan verdi
Lev Tolstoy
un yine çok gerçekçi yazım dili, olayları eğip bükmeden net şekilde ifadesi bu kitabında da kendini gösteriyor. Kahramanlarının silüetini ve karakterlerinin betimlemesini çok güzel yapıyor ki, gözünüzde her biri kanlı canlı karşınızda duruyor. Kitap Kırım Savaşı döneminde geçen, savaşçı bir kahramanın hikayesini anlatır. Hacı Murat, Şeyh Şamil ile birliktedir ancak bazı nedenlerle anlaşamazlar ve düşman olurlar. Hacı Murat kaçıp Ruslara sığınır ancak ailesi Şeyh Şamil’in elindedir. Onları kurtarmak için Ruslardan yardım ister ve karşılığında onlarla birlik olacağını söyler. Kitapta Hacı Murat’ı Rus komutanların gözünden görüyoruz ve dinliyoruz. Herkes ona hayran çünkü çok dürüst, cesur ve yiğit görünümüyle insanları çabuk etkiliyor. Hacı Murat beni de etkilemedi desem yalan olur. Gözü kara olması ve inancından ileri gelen dürüstlüğü ve yufka yürekliliği bana dokundu. Tahmin etmediğim bir son ise beni bir miktar üzdü.. Tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar.
Puan vermedi
Kitapta Kafkasya'da yaşayan Çeçen lideri Hacı Murat'ın Rus ordusuna karşı giriştiği mücadeleyi okudum. Tarihi gerçeklerden yola çıkılarak yazılmış bir eser. Hacı Murat öyle iman dolu ki; her durumda namazını kiliyor. Öyle güzel bir insan ki düşmanları bile saygıyla bahsedebiliyor. Öyle güzel karakteri var ki; kadinlar mertligine hayran kalıyor. Savaş hikayesi degil; insanların çıkarları uğruna birbirlerini manipule etmelerini, savaşın kötülükleri, içsel çatışmaları ve insanların ne olursa olsun güç arayışında vazgecmediklerini anlıyoruz.
Puan vermedi
Çeçen isyancı Hacı Murat,Ruslara karşı mücadele etmekte olan Şeyh Şamil ile aralarında çıkan anlaşmazlıktan dolayı Ruslar'ın tarafına geçer. . Fakat Hacı Murat'ın ailesi Şeyh Şamil'in elinde olduğu için tedirgin durumdadır.Tek düşüncesi ailesini Şeyh Şamil'in elinden kurtarmaktır. . Ruslar önce Hacı Murat'a çok iyi davranırlar,hatta hediyeler verirler.Ama sonrasında onun bir casus olabileceğinden şüphelenilir. . Ruslardan beklediği yardımı alamayan Hacı Murat hayal kırıklığına uğrar.Kitabın devamından bahsedersem spoiler vermiş olacağım kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum.Benim için keyifli bir okuma oldu. Tavsiyemdir
7/10 puan verdi
Kafkasların meşhur lideri Şeyh Şamil'in sağ kolu Hacı Murat'ın öyküsü. Ruslarla Çeçenlerin çarpışması 1850'lerden itibaren kayda alınmış ve hâlâ da devam ediyor. Hacı Murat'ın hayatını Tolstoy'un yani Rus bakış açısıyla izledik. Çeçen görüşünü de okuma fırsatım olur umarım.
Hacı Murat
250 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.