Hacı Murat

Lev Tolstoy

2021 45. kitabı
 tolstoy'un haci murat isimli romaninda şeyh şamil tarafindan oldurulmek istendigi icin ruslara katilan haci murat'in hazin ve ibret dolu hikayesi anlatilir. romanda haci murat, onceleri seyh samil'in sag kolu iken, sonradan aralarindaki bir kan davasi sebebiyle ona dusman kesilir. tolstoy, romanina kaynak olarak rus vesikalarini aldigi icin boyle bir yanilgiya dusmustur. seyh samil, kafkasya'nin bagimsizligi icin elinden gelen gayreti gostermis, bu ugurda oz evladini dahi kendi elleriyle dusmana teslim edebilmis, kahramanliklari ile efsanelesmis bir liderdir. haci murat ise seyh samil'in bu mucadelesi esnasinda surekli olarak yaninda bulunmus, onun naipligine kadar yukselmis bir kisidir. haci murat, romanda anlatilanin aksine, seyh samil tarafindan verilen cok onemli bir vazife ile ruslara katilmistir. konunun asli, tarik mumtaz goztepe tarafindan yazilan, seyh samil'in kucuk oglu kamil pasa tarafindan incelenen ve torunu said samil bey tarafindan da tetkik ve tashih edilen "dagistan arslani seyh samil" adli eserde anlatilir. tarik mumtaz goztepe, soz konusu eserinde konuyu su sekilde ele alir: "gurcistan'in rus ordulari tarafindan siddetli surette takviye edilmesi ve sıkı bir kontrol altina alinmasi uzerine, haricten silah tedariki imkansiz hale gelmisti. samil'in buyuk ve sasirtici dehasi, bu hayati ihtiyaci dusmandan temin ve tedarik etmekten aciz olmadigini gostermek icin, harikulade curetli ve akillara hayret verici bir tesebbuse gecti: bu tesebbuse gore; haci murat, imam'a isyan edecek, yahut samil tarafindan idama mahkum edilecek, bunun uzerine hayatini kurtarmak icin basini alip kacarak ruslara iltihak edecek ve onlarin emniyetini kazandiktan sonra, mukemmel rus silahlariyla mucehhez bir ordu teskil edip guya samil'in uzerine yuruyecek ve bu silahlari
Puan vermedi·176 syf.·
2023 34. kitabı
Şeyh Şamil’in yanından kaçan hacı Murat Ruslara sığınır ve Çeçen milli direnişine karşı Rusların yanında olacağı muhbirlik yapacağı üzerine onların güvenini kazanmaya çalışır Tabi Ruslar Çeçen köylerini basar Müslüman halkı öldürür Ancak ailesi; annesi 2 eşi ve çocukları Şeyh Şamil’in elindedir onları kurtarmadan Ruslara yardım edemeyeceğini söyler. Seferden dönen Şamil Murat’ın oğluyla konuşur babasına teslim olmasını aksi halde ailesinin öldürüleceğini yalnız oğlu Yusuf’un gözlerinin çıkarılacağını yazdırır Hacı Murat’a hergün müridleriyle yürüyüş izni verilir plan yapar ve ailesini kurtarmak üzere Ruslardan kaçar, çalılıkların arasında konaklarken Ruslar onu kıstırır, Hendek yaparak bi müddet savunma yapar ancak Rusların sayısı fazladır ölü olarak ele geçer ve başı koparılarak Ruslara götürülür Tabi Tolstoy Rus olduğu için hacı Murat’ı yazmış ama ben Çeçenyanın Kafkas Kartal’ı Şeyh Şamilciyim Osmanlı döneminde İstanbul’a da gelen 7 ay Dolmabahçe Saray’ında kalan Şamile Sultan Abdülaziz ailesine maaş bağlattı. Dağıstan Serdar-ı Ekrem'i ünvanı verilen Şamil hacda Medine’de vefat etti #levnikolayeviçtolstoy #tolstoy #hacımurat
2025 1. kitabı
Herkese selamlar, herkese merhabalar. Bu ayın son kitabı Hacı Murat oldu. Beni her konuda şaşırtan bir eser oldu. Tolstoyun İslamı bu kadar iyi bilmesi, detaylarının bu kadar ince ince esere işlemesi beni çok şaşırttı. Biraz araştırdığımda ise romanın yarı gerçeklik ile yazıldığını öğrendim. Şeyh Şamil'i hepimiz duymuşuzdur, Kafkasların kahramanı olarak hatırlıyor olabilirsiniz. İşte bu romanda konular Şeyh Şamil'in sağ kolu olan Hacı Murat üzerinden dönüyor. Çeçenlerle Ruslar arasında ki gerilimi çok iyi bir gözlem ile anlatıyor yazar. Rusların ne kadar Çeçenlerle savaşsada onlara içten bir hayranlıklarını anlatıyor, Müslüman insanlara bakış açısını her konuda değerlendiriliyor eserde. Okumak için okumalık değil de gerçekten analiz edebileceğiniz bir eser olduğunu düşünüyorum. Eserin sonu hiç hayal etmediğim bir şekilde son buldu, bu da galiba gerçekliğini biraz daha gün yüzüne çıkartıyor. Yoksa Hacı Murat istediklerini alıp sevdiğine kavuşabilirdi... Neyse spoiler vermeye başlamayalım... Herkese keyifli okumalar dilerim.
Zor Hayat, Zor Kararlar.
2022 32. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2022 22:12
Memleketi basılıp prensleri öldürüldüğünde Hacı Murat 14 yaşlarında bir genç. Önceleri Ruslar ile birlikte çalışırken, daha sonra Şeyh Şamil ve arkadaşlarının arasına katılmıştır. Daha sonra Şamil ile anlaşamayarak Ruslar'a teslim olduğu yada Şeyh Şamil ile bir plan yaparak Ruslar'a sığınmış gibi yaptığı rivayetleri vardir. (Kitapta da konu belirsiz olmakla beraber ailesini kurtarmak için Şamil'den intikam almak istediği görüştü ağır basıyor) O dönem Rus subayı olan Tolstoy biraz taraflı olmakla birlikte çok güzel anlatmış Hacı Murat'ın hikayesini. Hacı Murat hain miydi yoksa dahi bir plan için şehit olmuş bir kahraman mıydı bunu okuyuculara bırakalım. Ama kitabı okuduktan sonra Diyanet Ansiklopedisi ve Vikipedia gibi kaynakları da okuyarak Hacı Murat'ı tanımakta fayda var. Dostunun da düşmanının da karakter ve kabileti ile takdirini kazanan bir adamı hayırla yâd etmek bize yakışan olur. Allah Rahmet Eylesin.
Kahramanlar
2024 19. kitabı
Okunma: 10 Mart 2024 20:30
Kafkas şeyhi "Şeyh Şamil" ile arası açılan yakalama emri çıkarılan Hacı Murat'ın Ruslara sığınması ve Şeyh Şamil'in elinde rehin tutulan ailesini kurtama çabasını konu alan kitap... Okura sonucu ne olursa olsun, her koşulda ayakta kalmanın , direnmenin ve çabalamanın önemini vurgulamaktır.
1000k
·176 syf.·
2025 4. kitabı
Okuduğum ve bazı bölümlerini anlamadığım bir kitaptı. Hacı murat o dönemde o şartlarda gayet iyi mücadele etmiş. Sonunu böyle beklemiyordum açıkçası...
2025 12. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2025 21:41
Ünlü Rus yazar Tolstoy'un eşsiz eseridir. Yazarın olgunluk dönemi eserleri arasında yer alır. Ünlü Çeçen lider Hacı Murat'ın hayatını anlatır. Hacı Murat'ın hayatı savaş ve siyaset arasında geçmiştir. Hacı Murat, Kafkaslar'da efsane olan Şeyh Şamil ile de savaşmak zorunda kalmıştır. Hacı Murat deyim yerindeyse direnmenin sembolü haline gelmiştir. Kitabın sonunda Hacı Murat'ın ölümünden bahsedilmiştir ve Tolstoy bu ölümü sürülmüş tarlada ezilmiş devedikenine benzetmiştir. Tavsiye ederim
2022 48. kitabı
Etkileyici bir kitapti ben beğendim ve özellikle son sayfaları şok içinde okudum. Savaşın her iki tarafa yönelik yıkımı ve savaşın kazananınin olmadığı düşüncesi yazar tarafından çok güzel dile getirilmiş. Pek tabi bir tarih sahnesinden ortaya çıkan bu kitapta yazarın bakış açısı ile olay örgüsü şekillendirilmiş olsa da gerçekte hacı Murat'ın casus olarak ruslara gelmiş olabileceği de göz ardı edilemeyecek bir bakış açısı benim açımdan. Zira tarihteki pek çok karışık dönem gibi hacı Murat ile şeyh şamil ilişkisi de maalesef net değil. Ama her şey bir yana yazarın akıcı dile sayesinde Rus kaynakları ile uyumlu yazılan kitaptan zevk alacağınız şüphesiz. O yüzden teşekkürler Tolstoy ve hoş geldin yeni kitap.
2024 16. kitabı
Beğenerek okudum. Kitabın bazı duygusal betimlemeleri beni çok etkiledi. Devedikeni detayından kitabın girişinde bahsetmiş, sonunda da atıfta bulunmuştu. Sanırım bundan sonra her devedikeni bahsinde aklıma "Hacı Murat" gelecek.
Makûs Talih
·176 syf.·
2023 2. kitabı
Şeyh Mansur'dan Şeyh Şamile, Dudayev'den Şamil Basayev'e; Çar Nikolay'dan Putin'e, Ruslara karşı Kafkas direnişinin şanlı ancak değişmeyen, makus kaderi. Kurdu kadar çakalı bol bir coğrafya. Rus ayısı karşısında Dudayev gibi bir yiğitten, Kadirov gibi bir ite evrilebilen bir fıtrat. İhanetin ve yiğitliğin bu kadar kol kola dolaşabildiği, çaresizliğin ve umudun bu denli iç içe geçtiği bir kör düğüm. Tolstoy'un o tarihlerden aktardığı bir hikayenin günümüzde hiç değişmeden devam edişini gözlemlemenin hüznü...

Lev TolstoyYazar · 205 kitap
Lev Tolstoy 28 Ağustos 1828 tarihinde Moskova'da doğdu. Babası Kont Nikolay İlyiç Tolstoy, 1812 Napolyon Savaşlarına katılmış emekli bir yarbaydı. Tolstoy romanlarında, insanoğlunun ne kadar değişik karakterli olduğunu vurgular. ''Savaş ve Barış'', ''Anna Karanina'' insan tahlileri ve canlı tasvirler bakımından birer baş eserdir. Lev Tolstoy'un kendini arayış serüveni ölünceye kadar sürdü. Karısı bile onu anlamadı. Tolstoy, bir çocuk gibi hayata küstü ve kaçtı. Seksen iki yaşındaki karanlık ve yağışlı bir Ekim gecesinde köyünden ayrıldı. Yolda hastalandı 7 Kasım 1910'da küçük bir tren istasyonunda hayata veda etti. Lev Tolstoy zengin bir ailenin çocuğu olarak Rusya'nın Tula şehrindeki Yasnaya Polyana adlı konakta doğdu. Çok küçük yaşlarında önce annesini, sonra babasını kaybetti, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı. Lev Tolstoy Bir süre sonra orduya girdi; Kafkasya'ya gitti. Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşayışlarını ele aldığı izlenimlerle ilk gerçekçi hikâyelerini yazdı. 1854'te Kırım savaşı'na subay olarak katıldı. Sonra askerlikten ayrılıp Petersburg'a gitti. Bir kısım eserlerini oldukça sakin geçirdiği o yıllarda yazdı. Gene de içinde, aradığını bulamayan bir ruh çalkalanıyordu. Batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıktı. Almanya, Fransa, İsviçre'de dolaştı. Yurduna dönüşünde gene Yasnaya-Polyana'ya yerleşti. Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi. Lev Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs kendisinden 16 yaş küçük olup henüz 18 yaşındaydı. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilikten 13 çocukları oldu; bu çocukların 3'ü bebek iken, biri 5 diğeri de henüz 7 yaşında iken öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı" bu dönemde yazdı. Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ın düzeltmelerini 12 kez yapıp yazmıştır. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha şiddetli bir moral çöküntüsüne uğradı. Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı bıkıp usanmadan yazmasıydı. "Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hep bu yılların ürünleridir. Lev Tolstoy Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir değeri vardır. Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof ve bir eğitimci olarak da ün kazanmıştı. Yukarıda sayılanların dışında "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır. Lev Tolstoy 82 yaşındayken, 1910 yılında öldü. Kış ortasında evini terk ettiğinde hasta düştükten sonra, Astapovo'da tren istasyonunda zatürre'den öldü. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalıştı, ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdular. 82 yaşında vefat eden Lev Tolstoy birçok kez büyük sıkıntılar yaşamıştır. Marksizm'den etkilenerek oluşturduğu mülkiyet konusundaki radikal fikirleri nedeniyle bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Bu sebeple ailesiyle arası açıldı. Hıristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı kitabı "tanrının egemenliği içimizdedir" kitabıyla yeni bir hristiyanlık akımı tanımlaması, Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmesine sebep oldu. Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü. Astapovo tren istasyonunda ölü olarak bulundu. Ölümüne zatürrenin sebep olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştı. Eserlerinde bunu eksiksiz olarak yansıtmayı hedef edinmiş en büyük Rus yazarlarından birisi olarak edebiyat ve dünya tarihindeki yerini aldı.