Mayıs 2018
Hayykitap

“Uykuyla dinlenemeyecek kadar yorgunum.”
2025 95. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2025 09:25
Haydi itiraf edin! Yetişemiyorsunuz değil mi? Hayat öyle bir hızla akıp gidiyor ki ne zaman akşam oluyor, ne zaman sabah oluyor onu bile unutuyorsunuz. Hep bir şeylere yetmek, yetişmek için yaşama telaşı; bu telaşta sevdiklerinizle iletişim kurmayı dahi unutuyor, kitap okumaya bile vakit bulamıyorsunuz. Hiç geçmeyecekmiş gibi gelen günler hiç var olmamış gibi geçip gidiyor. Yarın yaşayacağım diye bekleyen insan hiç yaşamamış gibi ölüyor. Yorgun kalkıyoruz yataklarımızdan. Öyle bir ruh yorgunluğu ki dayak yemiş gibi… Sanki yüz yıl uyusak da geçmeyecek bir yorgunluk. Taş taşımışız gibi… Oysa dönüp baktığımızda elimizde avucumuzda bir şey de yok. Ruhumuzda taşıdıklarımız yoruyor bizi başka hiçbir şey taşımasak bile. “Hiçbir şey yapmadan evde otururken bile yorgunum, hem de çok yorgun,” diyerek anlık haletiruhiyemizi dile getiriyor Gülseren Budayıcıoğlu, ve Nermin Yıldırım, “Şimdiyse dinlenemeyecek kadar yorgunum,” beden yorgunluğu değil ki ne dinlendirir bizi? Alıp uzaklara götürüyor Ahmet Erhan, “Yorgunum. Hasata duran ekinler gibi.” Belki de ruhumuzu en iyi anlatan tanımı Cahit Zarifoğlu yapıyor, “Bana başka bir gece daha görmeden öleceğini bilen kelebeğin neşesinden bahset, çok yorgunum.” John Steinbeck misali, “Uykuyla dinlenemeyecek kadar yorgunuz şimdi.” Haletiruhiye, Kelime anlamıyla: Ruh hali, psikolojik durum. Hani kimi kitaplar vardır, “Hayatımızı değiştiren bir kitap,” deriz. Çok büyük bir vaattir bu, o kadar zor değişir ki hayatlarımız… Bambaşka bir boyutla karşımıza çıkıyor eser. Değiştiremediğimiz hayatımızla mücadele etmeyi, ona farklı şekillerde bakmayı, içimizde taşıyıp ruhumuza yük ettiğimiz duygularla savaşmayı öğretiyor. Değiştiremediği şeylerle yaşamayı öğrenmeli değil mi insan? Ancak böyle görebilir onların içindeki güzelliği… **Her gün yarınki güzel günü beklersek ömür biter, bugünün
HaletiruhiyeMecit Ömür Öztürk · Hayykitap · 2018751 okunma
nefs felsefesi ve mutluluk dersleri
2024 11. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2024 18:57
Dervişin Teselli Koleksiyonu serisinin akabinde içsel çatışmaların insanın ilerleyiş ve yükselişinde nasıl kullanılacağının basit ve anlaşılır yöntemlerinin anlatıldığı kitapta her düzeyden insanın anlayabileceği misaller mevcut... Manevi okumalar dilerim...
İnsan
Aynadaki Sır
·208 syf.·
2025 31. kitabı
Haletiruhiye , bizi bize, Rabbimizi de bize anlatan bir ayna görevi görüyor bu eser. Bu kitap sadece okumak için değil, yaşamak için bir rehberdir. Sakın ola ki, bu davete bigâne kalmayınız. Vesselam
Hayata Dair
Hal ile Ruh
2025 8. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2025 13:16
Yazarımız , Rab ile insan arasında ki bağlantıyı büyük bir farkındalık ile anlatmış olup , insanın bazı niteliklerinin yaradan kaynaklı , görünüp okunmasında ki dikkati gözlerimizin önüne sermiştir. Muazzam Bir kitap..
HaletiruhiyeMecit Ömür Öztürk · Hayykitap · 2018751 okunma
Bil ki, Allah seni okuyor. Seni saniye saniye, satır satır, anbean okuyor. Sabah uyandıktan sonra, yatağa yeniden girinceye kadar ve uyuduğun saatlerde okuyor. Ayaktayken, beklerken, yürürken Rakîb ismiyle seni okuyor. Başkalarını da okuyor olmasının bölmediği bir okumayla seni kesintisiz ve fasılasız okuyor. Ara vermeksizin seyrediyor seni. Davranışlarını, okuduklarını, düşündüklerini, yürüyüş tarzını, endamını seyrediyor. Önünden ve arkandan, sağından ve solundan, içinden ve dışından sana bakıyor. Bugüne dek senden hiç ayrılmamış bakışıyla hep sana bakıyor. Bir an olsun vazgeçmedi O; senden, seni seyretmekten.   Yaşamın iç içe geçmiş ve sınırsız sayıdaki iplerini, dizginlerini kendi elinde tutmaya çalışırsan, ağır bir yükümlülükle karşı karşıya kalırsın. O ağır yükler altındayken, dünya yaşamında mutluluk duyman nasıl düşünülebilir? Hayat keyiflidir. Yediğin yemekler, yaşadığın şehir, baktığın gökyüzü harikulade ve güzeldir. İhtiyaçlarından çok daha fazla imkâna da sahipsindir; ama bütün bunlardan lezzet alamazsın. Çünkü üzerine almaman gereken korkuları ve sorumlulukları yüklenerek manevi ve psikolojik hastalıklara tutulmuşsundur.   Dünyanın dönüşü hakkında nasıl kaygılı değilsen, yerçekimi aniden yok olur diye nasıl telaşa düşmüyorsan, yarın gün doğar mı doğmaz mı, bu kıştan sonra bahar gelir mi gelmez mi diye nasıl endişelenmiyorsan, kendin hakkında da aynı rahatlığa ermelisin. Çünkü Rabbimiz, senin durumunu senden daha iyi bilmekte, içerisinde olduğun kederli psikolojiyi ve başında dönüp duran tehlikeleri senden çok daha iyi görmektedir. Rabbimize ait oluşun ve yaşadıklarının en ince detayına kadar ilahi dikkat altında olması, senin için en ümit verici müjde, yaşayacağın sorunlardan kesinkes kurtulacağının da en sahih garantisidir.”   Denemek, değişmek, dönüşmek,
·208 syf.·
2023 10. kitabı
Yazarın aşina olunan konular üzerine yazması, fakat bunu yaparken görmediklerimiz, fark etmediklerimizi sanki bir perde varmış onu kaldırmış hissiyatıyla aktarması etkileyici oluyor. Bildiğimizi sandığımız çok şey olması da bunda yanıltıcı olmuyor desem yalan olur. Bu kitabında, nefs felsefesi ve mutluluk dersleri adıyla insanın ruh hallerinin derinliklerine dalıyoruz. Nefs üzerine çok duymuş, okumuş olabilir çoğumuz. Benim bu kitapta gördüğüm, sanki birkaç adım derine taşıyor oluşu. Hem de okuyucuya çok da hissettirmeden. Nefs, insanın duygu dünyası ve kişiliklerinin toplamı oluşu, kaynağından (yani Yaratıcısından) bağımsız bırakıldığında, insana acı getiren ve bu acının da zulümden öte bir şey getirmediği bir kavramdır. Nefsin bir karanlık çukur gibi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik sonsuz çaba içinde yaşandığında, ruhumuzun ve bedenimizin nasıl sonsuz acılara gark olduğunu fark ettiriyor yazar. Bu kitap şu açıdan benim için değerli: Örneğin, psikolojik tedavi süreçlerinden geçerken, insan ruh halini, neyi neden yaptığını öğrenir. Kendisine yaptığı haksızlıkların, zulümlerin farkına varır. Sadece kendisine de değil, başkalarına karşı olan yanlış tutumları da keşfeder. Sağlıklı düşünceler, davranışlar ve tepkiler edinmeyi öğrenir. Hem kendisiyle, hem de sosyal çevresiyle iyi geçinebilmek ve iyi bir yaşam sürebilmek adına. Nefs terbiyesi, ya da yazarın tabiriyle nefs felsefesi, insanı bu anlamda bir adım daha öteye götürüyor. Eylemlerini, sonsuz bir İrade’ye bağlı olarak düşünmesi, kendisinde olan eksikleri, zayıflıkları ve meziyetleri “hassas bir tartı” ile dengede tutmasını sağlar. Zayıflığı, ihtiyaç sahibi oluşu, kendini “güçlü”, her şeyin “bana ait” düşüncesini dengeler. Meziyetlerini kendinden bilmesinin getireceği sadece kibir iken, meziyetinin ona verildiği
Felsefe-Düşünce
2020 20. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2020 05:33
Dünyanın dönüşü hakkında nasıl kaygılı değilsen, yerçekimi aniden yok olur diye nasıl telaşa düşmüyorsan, yarın gün doğar mı doğmaz mı, bu kıştan sonra bahar gelir mi gelmez mi diye nasıl endişelenmiyorsan, kendin hakkında da aynı rahatlığa ermelisin. Çünkü Rabbimiz, senin durumunu senden daha iyi bilmekte, içerisinde olduğun kederli psikolojiyi ve başında dönüp duran tehlikeleri senden çok daha iyi görmektedir. Rabbimize ait oluşun ve yaşadıklarının en ince detayına kadar ilahi dikkat altında olması, senin için en ümit verici müjde, yaşayacağın sorunlardan kesinkes kurtulacağının da en sahih garantisidir.” Denemek değişmek , dönüşmek ,varolmak insanın yaşadığı ve farkına varamadığı birçok yönünü ele alan bir eser yazarın kalemine sağlık herkese iyi okumalar..
2019 79. kitabı
Dünyanın belkide en güzel kitaplarından bir tanesi Mecit Ömür e beni geliştirdiği için karakterime nefsime yeni şeyler öğrettiği için çok teşekkür ederim (✿^‿^) Risale seven arkadaşlarıma memnuniyetle tavsiye ediyorum hem Kur an dan hem Risalelerden faydalanarak gerçekleri insanın suratına bir bir çarpıyor keşke daha fazla kitabı olsa (✷‿✷)
Huzur arayanlar için
2022 35. kitabı
Okurken insana huzur veren ve ayrıca düşündüren tarzda bir eser.İnsanın maneviyatını derinleştiren, yazarın okuduğum ikinci kitabı. Malum birincisi Dervişin Teselli koleksiyonu çok iyiydi. Bu kitap da çok iyi . İnsanın içsel çatışmalarını anlatıyor. Dili çok sade herkesin okuyabileceği bir kitap.
2021 17. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2021 20:14
Yaradanı tanımak aşkına yazılmış öyle güzel bir kitap ki . Benlik derdine düşüpte , bilmediklerimizi, öğrenmek istemediklerimizi, bilip de yapmadıklarımızı, yapmamız şart olan şeyleri buluyorsunuz bu kitapta. Gerçek aşkın bu dünya aleminde olmadığını burdaki herşeyin gelip geçici olduğunu gerçek güzelliğin Allah'a, Kur-an'a ve peygamberimize sığınılarak bulunacağını görmememizi istiyor. Kesinlikle herkese tavsiye edeceğim, ruhunuza ilaç gelen bir kitap. Keyifli okumalar.

Mecit Ömür ÖztürkYazar · 7 kitap
1982 Ardahan Göle doğumludur. İstanbul Üniversitesi, Felsefe Bölümü mezunudur. Doğu Haber, Haberdar, Serhat Birikim, Gazete Avcılar, Alternatif Süreç, Manşet ve Gelecek gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Esenyurt Belediyesi, Ajansbu ve Optimist İnternet Çözümleri’nde metin yazarı olarak çalıştı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında reklam ve metin yazarlığı dersleri verdi. Kırk üyenin katılımıyla, her ay farklı sosyal bilim dalında kırk kitabın özetlenerek kritik edildiği Kitap Meclisi çalışmasının kuruculuğunu ve dört yıl boyunca koordinatörlüğünü gerçekleştirdi. Karabatak, Taslak, Serhat Kültür, Edebistan, Anafilya, Kahve Molası, Düşle gibi çeşitli dergilerde ve Sıradışı Yazılar başlıklı bir kitap projesinde öyküleri yayınlandı.İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği üyesidir.Felsefe öğretmenliği yapmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.