Her Gece Bodrum

Sıralamalar

Girdap gibi yaşamlar
·260 syf.·
2023 3. kitabı
Bir arkadaş grubu düşünün. Yıllardır sürüp gelen bir arkadaşlık bu. Bir yaz Bodrum’a tatile giderler. On beş gün süren bir tatildir bu. Fakat romanda sadece tatilin bir kaç günü anlatılır. Bu arkadaş grubu burjuva sınıfından, elit sol bir gruptur. Tahminim ;Amerikan koleji mezunu bir kadınla tanışırlar. Bu kadın onların hayatlarındaki bir çok dengeyi sarsar. Aşkla ilgili tüm bildiklerini ve düşüncelerini sorgulamalarına neden olur. Romanda modern insanın yaşadığı tatminsizlik, tükenmişlik, duyarsızlık , yozlaşma , anlık cinsel hevesler, fanteziler birbiriyle iç içe geçmiş ve bir o kadar da birbiriyle çatışmalı bir halde duygular, roman kahramanlarının iç sesi ile anlatılmıştır. Adeta bir girdaptır bu arkadaşların içine düştükleri. Bodrum gibi 1970’li yıllarda nezih, sakin, seçkin olan güzel tatil kasabasında bile , zevk alamama, içe kapanma, yalnızlaşma ve hayatı sorgulama gibi psikolojik nüansları mükemmel bir üslupla aktarmıştır. Berhan Şimşek başrolünde filmi de çekilen roman ,yazarı Selim İleri’ye Türk Dil Kurumu tarafından ödül de getirmiştir. Filminden önce her zaman tavsiyem ,romanının okunması gerektiğidir . Ben romanı çok sevdim. Tavsiye ediyorum.
2017 314. kitabı
Yıllar önce okuduğum bir kitaptı. Selim İleri kalemi biraz kasvetli olsa da, sevdiğim bir yazar. Kitabın konusu, hatırladığım kadarıyla; yaz tatili için Bodrum'dan biraraya gelen bir grup arkadaşın yaşadıklarını anlatıyordu.
BU GECE VE HER GECE
Puan vermedi
"BUHRAN" Evet kitabın bende oluşturduğu his tam olarak bu. Hem de bodrum gibi deniz kum güneş ve tatille donanmış hafızalara bu şekilde kazınmış bir yerde. Kitabı okumam ortalama 8 ay sürdü. Evet uzun bir süre, bunda yeni mezun olmuş ve birsürü olağandışı şeylerle uğraşıyor olmamım tabii ki etkisi var. Lakin daha büyük etki kesinlikle kitabın inanılmaz ağırlığı. İlk sayfalardan itibaren başlayan bir ağırlık... ben metroda yolcululklarda okurum diye hep yanımda taşıdım kitabı. Meğer değil yolculukta okumak tekbaşınaylen dahi okumak için bayağı çaba göstermem gerekti. Tabi yine altını çiziyorum ki içinden geçtiğim süreçle alakalı olarak kitapla hayatımı çok fazla özdeşleştirmiş olmamın etkisi de kesinlikşe vardı bu ağırlıkta. Ama ne olursa olsun zor bir kitap. Okuyacak herkes önce bu zorluğu kabul etmeli. Kitaba gelecek olursak bir grup arkadaşım bodruma gitmesi ile başlayan bir buhran. Özellikle ilk başta tanıdığımız üç kişi ile başlıyor bu ağırlık. Sonrasında tatile eklenen diğer grupla birlikte çıkılan bir gece de zirveye ulaşıyor. En son ise bir karakterin bodrumdan ayrılmasıyla en azından benim için oldukça azalıyor. Resmen karakter bodrumdan ayrılırken içimde ben bile bir rahatlık hissettim. Kitapta kimi kısımlarda harika bir alatım tarzı var. Kimi kırgınlıklar kimi çiçeklerle bezenmiş ve bu çok çok inceydi. şimdi bana deseniz ki bir alıntı yaz kitaptan bir iki ufak cümle dışında bir şey çıkaramam. Ama kitabımı görseniz resmen karalanmış durumda. Çünkü paragraflar boyu yapılan anlatılar öyle başarılıydı ki... çok çok yorucu ama çok çok güzeldi. Şimdi size bireyin iç dünyası, kalabalık içindeki yalnızlık, cinsellik ve sevgi ilişkisi, bireylerin durumlara bakışı, burjuvazi vs. desem eminimki bunlar zaten milyon kere yapılan yorumlardan farklı olmayacaktı. O yüzden
Edebiyat & Roman
2023 10. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2023 12:11
Bodrum’a tatile gelen bir grup gencin yaşadığı hayal kırıklıklarını, orada aradıklarını bulamayınca zihniyetlerinde ve hayata bakışlarında meydana gelen değişiklikleri konu alıyor. Roman, metropollerde yaşayan ve tatile gelen kentli gençlerin uyumsuzluk ve uyumsuzluklarını anlatır; karakterlerinde başlayan değişim ve dönüşümler; tatil sevgisini ve dönemin siyasi sıkıntılarını gözler önüne seriyor. Roman, kalabalığın içinde sevgi ve dostluk bulamayan kişilerin iç sıkıntılarını ve bunalımlarını aktarmak için yazılmış, aydın dünyasını eleştirmedeki başarısıyla üzerinde durulan ve tartışılan bir eserdir.
2022 8. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2022 02:00
Kitap gençlik romanı olarak başlayıp bir grup gencin tatilini geçirdikleri Bodrum'da yaşadıklarını anlatan gençleri de aşk hayatına ve arkadaşlık ilişkileri üzerinden tanımlarken Bodrum'un da şehir ve şehirde olanlar ne yedikleri gibi şehir için tasvirleri de görmekteyiz.Kitaba ilişkin yorumuma gelince başlarda iyi başlamışken son yüz ile yüzelli sayfasında kitabı bırakıp bırakmamak arasında kaldım. Kitap vasat ve insanı çok yoruyor.Kitapta insanı sıkan boğucu bir anlatımı var.Kitapta gereğinden fazla değinilen yerler ve tekrarlar mevcut,hele Kirke isimli tekne ismini okuya okuya gına geldi.Kitap Hürriyet Edebiyatın Yüz Temel Eseri listesinde ama o listeye girecek bu kitabın yerine daha iyi kitaplar var.Yüksek sabır seviyesine sahipseniz ve uzun süre odaklanma ile dikkat konusunda sıkıntınız yoksa eğer okumayı deneyebilirsiniz.
1000k
Her Gece BodrumSelim İleri · Everest Yayınları · 2018515 okunma
Genellikle bir kitabı sıkıcı da bulsam eskiden sonuna kadar sabrederdim. Lakin Mina Urgan'ın böylesi kitaplar için " Manavdan karpuz aldınız, kelek çıktı, sonuna kadar yer misiniz?" şeklindeki veciz ifadesi gereğince 34. sayfaya kadar devam ettirdiğim inadımı bırakıp, kitabı 'yarım bırakılan kitaplar rafına' kaldırmak durumunda kaldım. Konu, çok mühim bir insanlık sorunu, ya da teknik bir konu olsa inat etmek belki kabul edilebilir ama temelde bireyin yalnızlığının ve iç bunalımlarının anlatıldığı bir kitapta zorlama üslubun, her iki cümlede bir açılan parantezlerin ardı arkası gelmeyince sabrım da tükendi. Selim İleri'nin bibliyografisini incelediğimde bir çok ödülü hak ettiğini görüyorum. Değerli bir edebiyat insanı olduğu aşikar. Demek ki bana hitap etmiyor. Öte yandan yorumların geneline baktığımda, benim düşüncelerime yakın yorumların bolluğu da hissiyatımda yalnız olmadığımı düşündürdü bana.
2022 10. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2022 16:36
Bugün hava güneşli. İnsana yaşama sevinci veriyor. Dün Her Gece Bodrum'u bitirdim. Kafamda karakterler dolanıp duruyor. En çok da Cem'le Emine'nin yalnızlığı yüreğinize dokunuyor. Bu kitap hakkında o kadar çok yazılacak şey var ki. Boş zaman kavramı bile koskocaman bir külliyat. Yazar, küçük burjuvaları çok iyi gözlemlemiş. Romanda geçen zaman belli değil... 1970 yıllar olmalı... Bodrum o yıllarda bu kadar betonlaşmamış. Ama yazar daha o günlerde doğanın nasıl metalaştığını görmüş. Bu anlamda da modern insanın yaşamına bir ayna tutmuş gözüküyor. Hakikaten de bir yıl boyunca köle gibi çalışan beyaz yakalılar, yazları soluğu tatil beldelerinde alıyorlar. Kimisi huzuru doğada kimisi eğlencede buluyor. Bunları elde edebilmek için daha fazla çalışmak gerekiyor. Hep daha fazla... Çoğumuz tatilde görece "özgür" olduğumuzu düşünüyoruz. En azından sabahın köründe kalkıp yola düşmek yok. Habermas'ın dediği gibi yaşantımız ikiye bölünmüş durumda. Belki de bu yüzden tatillerde birçok şey yapmayı boş zaman olarak görüyoruz. Her Gece Bodrum'daki karakterler "özgür" olduklarını düşünseler de, aslında sistemin kuşatması altındalar... Kapitalizmin istediği harcamaları yapıyorlar... Doğanın kendisi ve insan ilişkileri meta yığını haline geliyor... Kimi düşünürler, boş zamanı "boş" olmaktan çıkarıp kendini gerçekleştirmek olduğunu söylerler. Ben de buna katılıyorum. Örneğin, Tarık fotoğraf çeker. Ancak çektiği fotoğrafların hiçbir sanatsal değeri yoktur. Bu konuda da kendini geliştirmek için uğraşmaz. Betigül, toplumsal normların kadını her anlamda kuşatmasına tepkisini cinsellik üzerinden verir. Canı istediği adamla yatar. Cem, içinde duygu olmayan birliktelikleri yavan ve anlamsız bulur. Hayata arkadaşlarının penceresinden bakmaz. Her gittiği mekan ona bir çok şeyi
2018 36. kitabı
Okunma: 09 Mart 2018 18:53
İdealleri olan ,ülkenin karmaşık döneminde kaçıp Bodrum’u yaşamaya giden gençlik ..çürümüye başlayan hayatlar ,değersizleşen sevgiler ,varlık yokluk arasında gidip gelen insanlar ..kendilerini sadece sorgulayıp ama yine aynı hatalar yapan İnsanlar..ve sonunda tekrar İstanbul’a kaçış ve pişmanlıklar..son söz anlatıyor aslında “Bir daha yaşayalım. Deniz bizi bekler mi?'
2026 29. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2026 17:13
Selim İleri’nin okuyucu kitlesini genişlettiği romandır "Her Gece Bodrum". Romanın da şiire yakın olabileceğini kanıtlayan bir eserdir. İleri’nin, yenilikçi bir anlayışla yazdığı kitap, 70’li yıllarda çok ses getirmişti. "Her Gece Bodrum"u okurken, Bodrum’un renkleri, kokuları ve ışıkları gelecek size doğru. Tabiî 70’lerin Bodrumu’nun. Yapaylığı sorgulayacaksınız ister istemez. O günün yapaylığını, bugün daha da hız kazanmış olan yapaylığı. Dostluklarda, içki masalarında, teknelerde yaşanan, kişileri yalnızlığa sürükleyen yapaylığı. Karşılıksız aşkları, o aşkların kahramanlarını, onların satır aralarında gizli kalmış geçmişlerini okuyacaksınız. Selim İleri’nin yıllar geçse de hiç değişmeyen o duyarlığına bir kez daha tanık olacaksınız. Her Gece Bodrum’u unuttuysanız, hatırlamalısınız, çünkü Bodrum ve o Bodrum’u yaratanlar unutulacak gibi değil.
Hayata Dair
·260 syf.·
2017 47. kitabı
1977 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü alan bu kitap , beni oldukça sıktı. Altını çizdiğim üç beş satır da olmasa bu kitabı okuyup bitirmezdim sanırım. Hikayesi çok durumsaldı. Karakterlerin iç dünyaları ise oldukça karışıktı bence. Sanırım yazarın bu kopuk, ordan oraya gezinen sarhoş anlatım dili bana uygun değildi.

Selim İleriYazar · 83 kitap
Ali Selim İleri, Türk yazar, senarist, eleştirmendir. Bilim adamı Profesör Hilmi İleri'nin oğludur. 1968 yılında Atatürk Erkek Lisesi'ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini yarıda bıraktı. 19 yaşında Cumartesi Yalnızlığı isimli ilk öykü kitabı yayınlandı. İlk yazısını 1967 yılında, Yeni Ufuklar dergisinde yayımladı. 1998 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır. Romanlarında ve öykülerinde bireyin zengin iç dünyasını başarıyla yansıtabilen yazar,ilk eserlerinde bireyler arasındaki iletişimsizlikleri de ön plana çıkarır. Yıllarca, Cumhuriyet gazetesinin kültür-sanat sayfasında, "Yazı Odası" köşesinde makaleler yazmıştır. Radyo ve televizyonlara bir çok program yapan yazar, 2008'in yarısında başlayan programı "Selim İleri'nin Not Defterinden"i de sunuyor. Her pazar canlı olarak yayımlanan programı, TRT-2 sunuyor. Ayrıca 2008 yılından beri Zaman Gazetesi'nin Cumartesi ekinde İstanbul'la ilgili yazılar kaleme almaktadır. Eserleri * Cumartesi Yalnızlığı * Bir Denizin Eteklerinde * Pastırma Yazı (kitap) * Dostlukların Son Günü (1978 Sait Faik Hikaye Ödülü) * Eski Defterlerde Solmuş Çiçekler... * Fotoğrafı Sana Gönderiyorum * Kötülük Romanları * İlkgençlik Çağına Öyküler(Derleme) * Yarın Yapayalnız * Bu Yaz Ayrılığın İlk Yazı Olacak * Hayal ve Istırap * Destan Gönüller * Her Gece Bodrum (1977 TDK Roman Ödülü) * Ölüm İlişkileri * Bir Akşam Alacası * Cehennem Kraliçesi * Yaşarken ve Ölürken * Saz Caz Düğün Varyete * Ölünceye Kadar Seninim * Mavi Kanatlarınla Yalnız Benim Olsaydın * Allahasmarladık Cumhuriyet (Oyun) * İstanbul Lâle İle Sümbül * Kafes * Anılar; Issız ve Yağmurlu * Daha Dün * Oburcuğun Edebiyat Kitabı * Evimizin Tek Istakozu * Rüyamdaki Sofralar