Her Pazartesi

Yapı Kredi Yayınları
Sıralamalar

·112 syf.·
2026 108. kitabı
Her Pazartesi Turgut Uyar Turgut Uyar’ın Her Pazartesi adlı eseri 112 sayfadan oluşan ve çoğunluğu uzun 29 şiiri barındıran bir kitap. Kitap bugün elime geçti ve birkaç saat içinde okudum ve Uyar’ın okuduğum dördüncü eser oldu. Açıkçası Uyar’ın şiir anlayışının ve kurduğu duygusal dünyanın bana çok hitap ettiğini söyleyemem, bu nedenle kitabı genel anlamda sevdiğimi de söyleyemem. Bununla birlikte önceki günlerde okuduğum Tütünler Islak’a kıyasla daha açık anlamlı şiirler içermesi, metinleri takip etmeyi benim için bir ölçüde kolaylaştırdı. 1962–1967 yılları arasında şairin yaşamındaki keskin dönüşümlerin izlerini taşıyan bu eser, İkinci Yeni etkisini hissettirirken aynı zamanda toplumsal konu ve sorunlara da temas eden bir içeriğe sahipti...
2024 86. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2024 20:41
Turgut Uyar, Türk edebiyatının önemli şairlerinden biri olarak tanınır. Hayatı, duyarlılığı ve eserleriyle edebiyat dünyasında derin izler bırakmıştır. Biz onu en çok #göğebakmadurağı şiiriyle biliriz ve severiz ama ben elimden geldiğince kaleminden çıkan tüm şiirleri okumaya gayret ediyorum. #turgutuyar Türk edebiyatının modernizm akımının önde gelen isimlerinden biridir. 1927 yılında doğan Uyar, edebiyat dünyasına 1950’lerin sonunda adım atmış ve özellikle 1960’lı ve 1970’li yıllarda etkili şiirleriyle tanınmıştır. Uyar’ın şiirlerinde, genellikle insanın içsel dünyasına, varoluşsal sorgulamalara ve toplumsal eleştirilere odaklanır. #herpazartesi6267notları Uyar’ın en önemli eserlerinden biridir. Bu kitap, her biri kendine özgü bir derinlik taşıyan şiirlerden oluşur. Uyar, yaşamın ve insanın karmaşıklığını, hatta sıkıcılığını bazen ironik bir dille ele alırken, bazen de derin bir melankoliyle işler. Şiirlerinde sıradan anlara, günlük yaşamın detaylarına odaklanır ve bu detaylardan evrensel gerçekliklere ulaşmayı başarır. #herpazartesi , adından da anlaşılacağı gibi bir günlük hissi verir okuyucuya. Kitap, her hafta başında yeniden açılan bir pencere gibidir, okuyucuya yeni bir bakış açısı sunar ve onu düşündürür. Uyar’ın şiirlerindeki samimiyet ve derinlik, okuyucuları adeta bir yolculuğa çıkarır ve onları kendi iç dünyalarına dalmaya davet eder. Her bir şiir, bir arayışın, bir keşif yolculuğunun bir parçası gibi hissettirir. Uyar’ın dilindeki sadelik ve güçlü imgeler, okuyucuları derin düşüncelere sevk eder. Onun şiirleri, insanın varoluşsal sorularını sorgulamasını ve düşünmesini sağlar. Her Pazartesi , sadece Turgut Uyar’ın büyük bir şair olduğunu göstermekle kalmaz, aynı zamanda onunla birlikte okuyucunun da derinleştiği bir deneyim sunar. Her Pazartesi ,
2025 48. kitabı
Turgut Uyar’ın Her Pazartesi adlı şiir kitabı, 1968 yılında Gerçek Yayınevi tarafından ilk kez yayımlanmıştır ve kapağı Sait Maden tarafından tasarlanmıştır. Kitap, Uyar’ın yaşamında keskin dönüşümlerin yaşandığı 1962-1967 yılları arasındaki dönemin ürünüdür ve İkinci Yeni şiir akımının izlerini taşırken, toplumsal konu ve sorunlara odaklanan bir içeriğe sahiptir. Bu dönemde Uyar, bireyin çağın sorunları ve açmazlarıyla hesaplaşmasını şiirlerinde işlerken, toplumsal meseleleri çile ve acısıyla ele alarak kapsayıcı bir söylem geliştirmiştir. 1960’ların devrimci ütopyasının yansımaları da bu eserde belirgindir. Her Pazartesi, Uyar’ın İkinci Yeni çizgisinden sıyrılarak daha toplumsal bir perspektife yöneldiği bir dönemi yansıtır. Kitap, bireysel yalnızlık ve içsel çatışmaların yanı sıra, toplumsal sorunlara duyarlı bir bakış açısı sunar. Şiirlerde, zengin imgeler, öyküleyici anlatım, iç konuşmalar ve bilinçaltının çağrışımları öne çıkar. Uyar’ın dili, bu dönemde hem bireysel hem de toplumsal duyarlılıkları birleştiren bir yapı sergiler. Kitap, Turgut Uyar’ın tüm şiirlerini kapsayan Büyük Saat (1984) adlı toplu eserinde de yer almış ve sonradan Yapı Kredi Yayınları tarafından bağımsız bir basım olarak yeniden yayımlanmıştır.
Güzel
2021 17. kitabı
İçerisinde bazen dörtlükle yazılmış şiirler bazen de serbest ölçüyle yazılmış şiirler var. Konu olarak anlaşılır ve bu sefer okuması rahat, vurguyu yapabileceğimiz daha güzel şiirler mevcut. Ben sevdim önerebilirim.
Puan vermedi
Turgut Uyar’ın yalın yazımını seviyorum. Bu kitabı da yine güzel şiirlerden oluşuyor. Her şiirine harika diyemem ama genel olarak güzel ve anlaşılır şiirlerdi.
2025 34. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2025 00:00
Şiirler öyle basit görünen ama derin çağrışımlarla dolu ki, bazen bir kelime bile uzun uzun düşündürüyor insanı. Uyar’ın dili kendine özgü; ne tamamen sade, ne de ulaşılmaz derecede karmaşık. Sanki gündelik hayatın sıradanlığıyla şiirsel bir başkaldırıyı bir arada yaşatıyor. Kitapta bekleyiş var, yalnızlık var, umudun en ince hali var. “Bir odada, azıcık!., günlükten ve grevden / Nüfus kâğıdı, terazi ve peynir beklemekten / Ellerimle koparıp aldığım, sahip olduğum ışık” dizeleri mesela, hem o dönemin ruhunu hem de bireyin iç sıkışmışlığını anlatıyor. Okurken bazen durup bir dizeye takılıyorum, anlamını çözmekten çok hissetmeye çalışıyorum çünkü Uyar’ın şiirinde anlam tek bir yerde durmuyor; dağılıyor, çoğalıyor, senin ruh haline göre yeniden şekilleniyor. Bu kitap öyle hızlıca okunacak bir şiir kitabı değil; her şiirin içinde biraz kalmak gerekiyor. Kimi şiirleri hemen içime işledi, kimileriyle aramda mesafe kaldı ama hepsinde o tanıdık, “bizden” bir ses var. Her Pazartesi, bence sıradan bir günü bile anlamlı kılabilen, sessiz ama güçlü bir kitap. Şiirle düşünen, duygusunu kelimelere sığdıramayan herkesin kendinden bir parça bulacağı türden. Uyar’ın kelimeleri bazen bir sitem, bazen bir teslimiyet ama her zaman insana dokunan bir içtenlik taşıyor. Okuduktan sonra kitabı kapatınca bile o dizeler dönüp dolaşıyor zihnimde; her pazartesi değil, her gün biraz Turgut Uyar gibi hissediyorum.
2023 49. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2023 21:03
Şairin daha önce okuduğum kitapları kadar beni içine çekmedi ama yine de hiçbir kitap yarıda bırakılmayı haketmez. Alıntı yaptığım kısımları da eklersek hiç de fena sayılmaz.

Turgut UyarYazar · 20 kitap
İstanbuldaki ilköğreniminden sonra, Konya Askeri Okulu, Işıklar Askeri Hava Lisesi ve Askeri Memurlar Okulunu bitirip Posof, Terme ve Ankarada personel subayı olarak görev yaptı. İlk evliliği annesinin isteği ile oldu. 18 yaşında baba olan Uyar ilk eşinden olma 3 çocuğunu memurluk yaptığı yerlerde büyüttü. 1958'de askerlikten ayrılarak Türkiye Selüloz ve Kağıt Sanayisinin Ankara şubesinde çalışmaya başladı. 1966 yılında eşinden ayrılıp İstanbul'a yerleştiğinde o dönem Cemal Süreya ile ilişkisi bitme aşamasında olan Tomris Uyar ile şiir üzerine mektuplaşmaya başlarlar. Bu mektuplaşmalar evlilikle sonuçlanır. Tomris Uyar ile evliliklerinden bir erkek çocukları olur. Hece ölçüsüyle yazdığı ve toplumsal konuları işleyen ilk iki kitabı Arz-ı Hal (1949) ve Türkiyem (1952)'den sonra, Dünyanın En Güzel Arabistanıyla bireyin iç dünyasına yönelerek yalnızlığın ve çıkışsızlığın peşinde olmuştur. Tütünler Islak (1962) ve Her Pazartesi (1968) de koruduğu bu çizgiyi, Divan (1970)' la geleneksel şiirin kalıplarına, Toplandılar (1974) ve Kayayı Delen İncir (1982)' le söz konusu dönemde yaşanan sınıfsal mücadelenin yansımalarına yerini bırakmıştır.