B1 - Level 5

Isaac Asimov

Isaac Asimov’un “Ben Robot”una Genel Bir Bakış
2016 32. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2016 01:44
Bilimkurgunun altın çağında 3 büyük ustadan (diğer ikisi Arthur C. ClarkeArthur C. Clarke ve Robert A. HeinleinRobert A. Heinlein ) biri olarak anılan Isaac AsimovIsaac Asimov , 1920 Rusya doğumlu bir Amerikan vatandaşıdır. 1992’deki ölümüne dek hakkında yazmadığı bir
Bilim-Kurgu
2025 71. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2025 22:25
incelemeye başlamadan önce bitirme sürem 4 gün olarak görünmesine rağmen sanki yıllar almış gibi hissettiğimi belirtmek isterim. kötü olduğu için değil kesinlikle, özellikle de bilim kurgu türüne
2025 8. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2025 20:38
Isaac Asimov’un Ben, Robot (I, Robot) kitabı, bilim kurgu edebiyatının en önemli eserlerinden biri. 1950’de yayımlanan bu kitap, Asimov’un meşhur “Üç Robot Yasası”nı tanıttığı ve robot-insan ilişkilerini irdelediği dokuz kısa öyküden oluşuyor. Konusu ve Temalar Kitap, robot psikoloğu Dr. Susan Calvin’in anıları çerçevesinde ilerliyor ve robotların gelişimi, etik sorunları ve insanlarla ilişkileri üzerine çeşitli hikâyeler sunuyor. Öykülerde Asimov’un mühendislik mantığıyla kurguladığı olaylar, hem bilimsel hem de felsefi açılardan ele alınıyor. En dikkat çeken temalar şunlar: • Üç Robot Yasası: Robotların davranışlarını belirleyen kurallar ve bu kuralların beklenmedik sonuçları. • Yapay Zekâ ve Bilinç: Robotların gerçekten bilinç sahibi olup olamayacağı ve insanlardan farkları. • Teknoloji ve İnsanlık: İnsanların teknolojiye bağımlılığı ve robotlarla çatışmaları. Dikkat Çeken Hikâyeler • Yalancı! (Liar!) – Bir robotun telepati yeteneği kazanması ve bu yeteneğin beklenmedik sorunlar yaratması. • Kaçak! (Escape!) – Bir robotun insanları koruma içgüdüsüyle nasıl farklı çözümler üretebildiği. • Kanıt (Evidence) – Bir politikacının aslında bir robot olup olmadığı tartışması. Genel Değerlendirme Ben, Robot sadece bir bilim kurgu kitabı değil; aynı zamanda insan-doğa ve insan-teknoloji ilişkisini sorgulayan felsefi bir eser. Asimov’un sade ama etkileyici anlatımı, olay örgüsündeki mantık oyunları ve robotların etik ikilemleri kitabı sürükleyici kılıyor. Eğer bilim kurgu seviyorsan ya da yapay zekâ konusuna ilgin varsa, bu kitabı mutlaka okumalısın..
2024 81. kitabı
Okunma: 18 Temmuz 2024 08:29
Hepimizin geleceğe dair teorileri vardır. Ve her geçen gün gelişen teknoloji ve yapay zeka birçoğumuzun şunu düşünmesine neden oluyor: Robotlarla iç içe yaşamaya mı başlayacağız? Robotlar ve yapay
Ben RobotIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 20229,4bin okunma
Robot Benim Olucak Binicem Üstüne Vuyucam Kıybacı Vuyucam Kıybacı :)
2018 59. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2018 16:33
İthaki Bilimkurgu Klasikleri serisinden okuduğum 26. kitap oldu. Bilimkurgunun en büyük ustalarından biri olarak kabul edilen Isaac Asimov’un dünyasına bu kitap ile girdim ve korkarım tüm kitaplarını
2023 2. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2023 14:44
Ben Robot Isaac AsimovIsaac Asimov tarafından yazılmış bir bilim kurgu romanıdır.Kitap öncelikle insan ile robotlar arasındaki ilişkileri ve robotların insanlara karşı duyguları hakkında fikirler sunar. Kitap,Asimov'un "üç yasası" olarak bilinen üç temel yasa tarafından yönetilen robotların yaratıldığı bir gelecekte geçiyor.Bu yasalar robotların insanlara zarar vermemesi ve ve insan emirlerine uyması için tasarlanmıştır.Kitapta, robotların bu yasaları nasıl yorumladıkları ve insanlarla olan etkileşimleri incelenmektedir. Her bölüm, bir robotla ilgili hikaye anlatmaktadır.Kitapta ayrıca, robotların yavaş yavaş insanlarla birlikte yaşamaya başladığı bir geleceğin tasviri de yapılmaktadır. Kitabın yarattığı kurgusal dünya , zekice tasarlanmış robot karakterleri ve sürükleyici hikayeleri, keyifli bir okuma deneyimi sunuyor.
2024 32. kitabı
Okunma: 03 Mart 2024 17:01
Bilim ve kurgu. İki kavramı kapsayan her türlü ürün bir heyecan bir bilinmezlik bir sorgu bir gelecek kaygısı içerir. Bir kısmı şimdiden çıkıp bir ütopya yaratır, bir kısmı da korkunç kıyamet
Bilim Kurgu Roman Edebiyat
Robot etiği
2024 1. kitabı
Romanda yazarın yapay zeka ve robot etiği konularının üzerinde durması ilgimi çekti. Karakterleri ve olay örgüsünü kullanarak, insan-makine ilişkilerini ve bu ilişkilerin getirdiği etik sorumlulukları ele almış. Hikayelerde çeşitli robot modellerinin insanlarla olan etkileşimlerini anlatmış ve böylece bize teknolojinin etik boyutları üzerine düşünme fırsatı tanımış. Asimov'un akıcı üslubunu ve zekice kurgulanmış hikayelerini okumaktan keyif alıyorum.
·238 syf.·
2026 34. kitabı
Mükemmel işleyen bir mantık, kusurlu bir edebi deneyimi kurtarmaya yeter mi?” Asimov’un robot etiğine dair çizdiği vizyon tartışılmaz bir zirve olsa da, Ben, Robot okuma deneyimi açısından bende karışık duygular uyandırdı. 1000Kitap topluluğu için bu klasiği biraz daha nesnel bir süzgeçten geçirmek istedim: Kitabın bendeki baskısında (İthaki) karşılaştığım çeviri dili, kurgunun fütüristik atmosferini zedeleyecek kadar pürüzlüydü. Bilimkurgu gibi zihin açıcı bir türde, anlatımın akıcılığı en az fikirler kadar önemli olmalı. Okurken her bir hikayeyi bir manga formatında hayal etmekten kendimi alamadım. Robotların o mekanik yapısı ve etik ikilemlerin yarattığı gerilim, görsel bir anlatımla birleşse çok daha çarpıcı bir etki yaratabilirdi. Sonuç: Bilimkurgu klasikleri arasında önemli bir yeri olsa da, çeviri ve sunum eksiklikleri nedeniyle benim için tam olarak beklediğim o "başucu kitabı" etkisini yaratmadı. Yine de türün meraklıları için Üç Kanun’un mantığını anlamak adına okunması gereken bir eser.
2025 2. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2025 09:10
Yapay zekaya ilgi duyan ve yapay zekanın daha fazla gelişmesi hâlinde biz insanları ne gibi sorunlar olabileceğini anlatan hikayelerden ibaret bir kitap. Hikayeler akıcı, merak uyandırıcı ve bilimsel destekli… Bu sebeple bir çırpıda okunabilecek türden.

Isaac AsimovYazar · 67 kitap
Isaac Asimov (2 Ocak 1920 - 6 Nisan 1992), Yahudi asıllı ABD'li yazar ve biyokimyacı. Pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra Fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Ondalık Sınıflandırma sistemindeki Felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri vardır. Asimov ortak görüşle bilim-kurgu dalının ustasıdır. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "Üç Büyük" bilim kurgu yazarından biri olarak kabul edilmiştir. Kesin doğum tarihi bilinmeyen Asimov'un doğum tarihi resmi kayıtlarda 2 Ocak 1920'dir. Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudibir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York kentinde büyüdü. 20 yaşından önce bilim-kurgu öyküleri yazmaya başladı. Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun oldu ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçti. Burada 1979'da profesör oldu. 26 Temmuz 1942'de Gertrude Blugerman ile evlendi. Bu evliliğinden iki çocuğu oldu. 1973'te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlendi. 1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalandı ve 6 Nisan 1992'de bu hastalık yüzünden öldü. AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden on yıl sonra kamuoyuna açıklandı. Yazarlık kariyeri Yazarlık kariyerine bilim-kurgu ile başlayan Asimov, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı. 1941'de yayımlanan Nightfall adlı kısa bilim-kurgu öyküsü, en ünlü bilim-kurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de Amerikan Bilim-Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim-kurgu öyküsü seçildi. Asimov, Vakıf (İng: Foundation) ve Robot dizi kitapları ile de büyük ün kazandı. Kazandığı Ödüller Nebula Best Short story (aday) (1965) : Founding Father Nebula Best Short story (aday) (1965) : Eyes Do More Than See Nebula Best Novel (kazandı) (1972) : The Gods Themselves Hugo Best Novel (kazandı) (1973) : The Gods Themselves Hugo Best Novellette (aday) (1975) : That Thou Art Mindful of Him Nebula Best Novellette (aday) (1976) : The Bicentennial Man Hugo Best Novellette (kazandı) (1977) : The Bicentennial Man Nebula Best Novel (aday) (1982) : Foundation's Edge Hugo Best Novel (kazandı) (1983) : Foundation's Edge Hugo Best Novel (aday) (1984) : The Robots of Dawn Nebula Best Short story (aday) (1986) : Robot Dreams Hugo Best Short story (aday) (1987) : Robot Dreams Hugo Best Novellette (kazandı) (1992) : Gold