2023 162. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2023 11:28
Bundan 7 yıl önce Jane Austen Hayatımı Mahvetti diye bir kitap okumuştum. Şimdi içeriğini bile hatırlamıyorum ama o zaman kim bu Jane Austen demiştim. Bir insanın hayatını etkileyecek kadar ne yazmış oalbilir? Hiç bir yazarla bu şekilde tanışmışlığım yok o yüzden de benim için özeldir. Sonra okumaya başladım onu. Önce Gurur ve Önyargı'yı okudum, Elizabeth ve Darcy'nin aşklarını inşa etmelerine tanık oldum. Sonra Akıl ve Tutku'da Albay Brandon'un Elinor'a olan sadakatinin sonunda ödülünü aldığına şahit oldum. Daha sonra Emma'da Mr. Knightley gibi birilerinin avrlığına inanmak istedim. Ondan sonra Aforizma kitabı "Hayata Geç Kalma." Son olarak da Manastır'ın Henry'si ve Catherine'in azimle kavuşmasını okumuşrum. İkna'ya başlarken kesinlikle evlilik ile ilgili bir kitap okuyacağıma emindim. Çünkü Jane Austen'in olayı bu. Mansfield Park'ı da okuduktan sonra aslında daha önce başlayıp bıraktığım "Evlilik" kitabını okuyacağım, bıraktım ama yarım bırakmak için değil. Bıraktım çünkü en başında o kitabın da olayını anladım. Jane Austen'in yukarıda saydığım kitaplarından evlilik ile ilgili kısımları almıştı. Hemen ilk cümlede hatırladım ve bıraktım. Ben de şöyle tuhaf bir durum var. Kafamın içinde kitaplarla ilgili bir düzen var. Elimde olsa bir yazarın tüm kitaplarını peşpeşe okurum, aynı yayınevinden okurum vs. Sıkıntılı bir durum. Bazen çok yorucu oluyor. Gerçek manada. İKNA Jane Austen'in daha önce bir genç kızın çeyizinin onun evliliğinde ne kadar etkili olduğunu yazmıştı, bu kitapta farklı olarak yine bir genç kızın kendine denk biriyle evlenmesi gerektiği olayını savunuyor. BUradaki denklik maalesef soyluluk. Bait bir askerken ikna yoluyla sevdiğini alamayan asker , yüzbaşı olunca , biraz da şartları zorlayınca Anne'ine kavuştu. Arada kırgınlıklar ve ayrı geçen 8 yıl
Puan vermedi·264 syf.·
2025 884. kitabı
Dönem romanların severmısıniz, ben pek bı severım,benim, bizim çocukluğumuzda tvde İngiliz filmleri cıkardı, ilgiyle izlerdim, hanımların giyimi sosyal yasantısı, o cay saatinde incelik keyıf hayran kalırdım, acıkcası kıtabı okurken o anları yad ettim Şimdilerde çookk uzjn zamndır tv izlemeyenlerdenim, onun yerine radyo dinleyip çokca okuyurum Gelelım kıtabımıza,, "İkna, 19. yüzyılda yaşamış olan İngiliz roman yazarı Jane Austen’ın ölmeden önce yazdığı son kitabı. "Austen, dönemin pek çok özelliğinden bahsederken bazı davranış ve söylemleriyle o dönemi eleştiriyor. Kadınların, yaşadığı aile ve toplum kısıtlamalarından ancak evlenerek bir nebze kurtulabildiğini bize aktarıyor "Austen, dönemin pek çok özelliğinden bahsederken bazı davranış ve söylemleriyle o dönemi eleştiriyor. Kadınların, yaşadığı aile ve toplum kısıtlamalarından ancak evlenerek bir nebze kurtulabildiğni bıze anlatıyor "İkna, hayatının en önemli kararlarından birini çok değer verdiği insanın etkisinde kalarak veren Anne adındaki genç bir kızın hikâyesini anlatıyor. Başkalarının fikrine göre davranmanın sonucu nedir ya da bize ne kaybettirir? Bu sonucun geri dönüşü olabilir mi? Başkarakterimiz yirmi yedi yaşındaki Anne Elliot, maddi durumu iyi olan bir aileye mensup. Sekiz yıl önce, denizci Frederick Wentworth’le birbirlerine deli gibi âşık oluyorlar ve nişanlanıyorlar. Anne’in seçkin bir aileden gelmesi, Frederick’in ise kayda değer hiçbir şeyinin olmamasından dolayı Anne’e bu evliliğin uygun olmayacağı söyleniyor. Anne içinde beliren şüphelere rağmen söylenenlere hak verip nişanı atıyor. Sonrasında ise pişmanlık ve özlemle hayatına devam etmeye çalışıyor. "Aradan geçen sekiz yılda kimseyle evlenmiyor, gelen teklifleri reddediyor. Yaşadığı hüzün, özlem ve pişmanlık Anne’in bakış açısını
Roman Dünya Klasikleri Edebiyat İnsan ve Toplum
böyle sevenler kaldı mı?
2025 53. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2025 00:00
Kitabı okumaya başlamadan çok seveceğimi biliyordum... Klasik kitap okumayı gerçekten özlemişim; kitabın dili, yazarın anlatımı, karakterler arasında hissedilen o naif duygular...bambaşka hissettiriyor. Kitabın ana kadın karakteri Anne, dönemin önde gelen ailelerinin ortanca kızı ve ailede en az sevilen kişi. Anneleri vefat etikten bi süre sonra babasının borçları sebebiyle taşınmak zorunda kalıyorlar. Eve taşınacak ailenin ise geçmişten aileyle bir bağı var, Anne'in 7-8 sene önce zorla ayrılmak durumunda kaldığı sevgilisinin ablası ve eniştesi. Artık Yüzbaşı rütbesinde olan Frederick Wentworth, Anne'i unutamamış tabii ama unutmak için çok uğraşmış...ahh öyle güzellerdi ki. Kitap boyunca o ikisini çok yan yana aşklarını yaşarken okuyamadık ama onların yansıttıkları duyguları, yazarın da betimlemeleriyle derinden hissettim ben. Anne'e tam anlamıyla hak ettiği değeri vermesi, onu gerçekten 'görebiliyor' olması çok güzeldi :') Kitapta Anne'in sürekli bi şekilde hor görülmesi beni çileden çıkarmış olsa da sonu korktuğum gibi bağlanmadı ya o bana yetti açıkcası, lütfen okuyun kitabı...çok güzeldi ^^
İknaJane Austen · Kırmızı Kedi Yayınları · 20133,540 okunma
Mutlu olmak isteyenler sağlam durabilmeli...
·264 syf.·
2023 209. kitabı
İkna, Jane AustenJane Austen in son romanıdır. EmmaEmma yı bitirdikten kısa bir süre sonra başlayıp bitirdiği kitaptır. 41 yaşında ölen yazar, öldüğü yılın Aralık ayında yayınlanan Bath'ta geçmesi nedeniyle diğer kitaplarıyla da bağlantılıdır ki zaten kitabı okurken bunu kesinlikle Jane Austen yazmıştır da der insan kurduğu bağlantılarla... Yirmi yedi yaşındaki Anne Elliot artık genç değil ve romantik beklentileri çok azken, sekiz yıl önce arkadaşı Lady Russell tarafından ne serveti ne de rütbesi olan yakışıklı bir deniz kaptanı olan Frederick Wentworth ile olan nişanını bozmaya ikna edilmişti, bu kısım için kitabın sonundaki haklılık kesinlikle her daim kabul ettiğim olaydır, pişmanlığın yaşanmaması adına*** Tekrar karşılaştıklarında neler olacağı hissiyatlı bir şekilde anlatılan, Lyme Regis ve Bath'ın moda sosyetelerinde geçen İkna, kibir ve gösterişin etkili bir hicividir ama her şeyden önce, kaçırılan fırsatların verdiği acıyla renklenen bir aşk hikayesidir de. Roman, ikna etme temasının yanı sıra, Kraliyet Donanması gibi başka konulara da değinir. Austen'in çok iyi bildiği Bath'ın yüzeysel sosyal yaşamlara vurgu yaparken, İkna, hem romanın bazı karakterlerine yönelik daha sert, hatta sinir bozucu komedisinde, hem de romanın hayranlık uyandıran kahramanı Anne Elliot'ın kitabın ilk bölümündeki pişmanlık dolu, teslimiyetçi bakış açısıyla, birçok açıdan Austen'in önceki çalışmalarından bir kopuş gibi olsa da vurgulariyla tam Jane Austen kitabıdır da denir... "İkna", Anne ve Frederik'in aşk hikayelerinde, sosyal sınıf farklılığı ile en mesafeli ve Austen'ın tamamladığı son eser olduğu için onun en olgun yazılmış romanı olarak kabul edilip, güncel listede ölmeden önce okunması gereken 1001kitap arasındadır, yine çok güzeldi yine severek okudum, iyi ki okudum, yaz bitmeden sırf filmini
1001KitapOkumalarım
İknaJane Austen · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20193,540 okunma
Zarif bir aşk öyküsü...
2024 28. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2024 21:06
Jane Austen' nın 1800' lü yılların aşkını, yaşamını ve soylu kesimin düşüncelerini yansıttığı harika bir romanı İkna. Kadının yaşamı üzerinden aşk üzerine olan düşüncelerini aktarmış yazar. Gerçek aşkın ne tür bir engel ile karşılaşırsa karşılaşılsın, ne kadar zaman geçerse geçsin unutulmanın aksine daha da şiddetlendiğini göreceksiniz. Başlıktan da anlatmak istediğim gibi çok zarif bir aşk öyküsüydü. Kirli bir zihniyetin olmadığı sadece saf ve güzel duyguları içeren bir öykü. Romanda eksik bulduğum kısım ise baş karakterlerin dışındaki olaylara çok ağırlık verilmiş olması. Anne Elliot ve Yüzbaşı Wentworth sadece birkaç bölümde sohbet etme fırsatı buluyor. Aşklarını daha da fazla görmek isterdim. Ayrıca aşklarının başlangıcı üzerine de çok bir bilgi yoktu konuya hızlı bir giriş yapılmıştı. Tabi okurken yazarın eseri yazdığı dönemin edebi tarzını da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kitabını genel olarak beğendim filmini de izleyeceğim. Vaktiniz olduğunda mutlaka okumanızı tavsiye ederim. İknaİkna
İknaJane Austen · Timaş Yayınları · 20203,540 okunma
2021 28. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2021 20:21
Jane Austen'ın son romanı olan bu eser bir aşk hikayesi üzerine kurulu. Sevecen, güzel ve iyi yürekli Anne Elliot ile genç donanma yüzbaşısı Wentworth tanışmalarından kısa bir süre sonra nişanlanırlar. Yüzbaşının soylu aileden gelmemesi ve maddi durumunun iyi olmaması sebebiyle Anne'in ailesi bu nişandan hoşnut olmaz ve kızı ayrılması için ikna ederler. Yüzbaşı katıldığı savaşlardan dolayı servet sahibi olur ve yıllar sonra iki eski nişanlının yolları tekrar kesişir. Eserde kişiler ve unvanlar o kadar iç içe geçmiş ki ilk 50-60 sayfada kim kimdir karışabiliyor. Olay örgüsü de karışık. Yer yer sıktı. Romanın sonlarına doğru netleşiyor her şey ve akıcı hale geliyor. Sonunda olaylar çok hızlı geliştiği için ben sonundan çok da tatmin olamadım. Bu roman 19. yüzyıl başı İngiltere'sine ve İngiliz orta sınıfının, aile, servet ve evlilik konularındaki görüşlerine de geniş bir pencere açıyor.
İknaJane Austen · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20193,540 okunma
2023 2. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2023 23:29
Kitap ilk etapta karakterlere yönelik açıklayıcı bir başlangıçla yapıyor açılışı. Bu kısım biraz sıkıcı olabilir kitaba odaklanmak adına. Jane Austen üslubuna alışık olan okuyucular kitapta farklı bir anlatıma rastlamayacaksınız. Jane her zaman olduğu gibi anlatımını basit ve akıcı tutmaya çalışmış. Kitabın konusu, genç bir kadının sevdiği adamdan istemeyerek de olsa dış faktörlerin üstün etkisiyle vazgeçmek durumunda kalmasından kaynaklı yaşadığı pişmanlığı ve geride bıraktığı uzun yıllardan sonra sevmekten hiç vazgeçmediği adama tekrar rastlamasıyla yeniden şekillenen bir olaylar silsilesini anlatıyor. İki insanın birbirlerine karşı olan tükenmemiş bağlılıklarının er ya da geç onları bir çekim kuvveti ile çevrelediğini göreceğiniz, “ikna” edilmenin hayatlarından çok uzun yıllar kaybettirdiği iki insanın yeniden tabularını yıkıp mutlu sona erdiğine tanıklık edeceğiniz samimi bir kitap. Romanda kendinizden birçok parça bulabileceğinizi düşünüyorum. İyi okumalar
İknaJane Austen · İthaki Yayınları · 20223,540 okunma
·56 syf.·
2025 52. kitabı
Biraz da ingilizce almanca okuyalım :)O kadar hızlı ve kolay okudum ki hem seviyeme uygun hem kelime dağarcığım iyi bu dilde. İngilizce çıkışlıyım ve ingilizcedeki kelime dağarcığım almancadan daha iyi .Teogda fullemistim.Okullarda adım ingilizceciye çıkmıştı.Ne günlerdi :) Ama erken yaşlarda dil öğrenimi daha kolay oluyor ve akılda daha iyi kaliyor. Simdi zorlaniyorum yaşım ilerledi kelimeleri unutuyorum .Konuşma pek yok çünkü pratigim yok .Ama bu dili unutmamışım sevindim .Yabanci dildeki kitapları okumak bana iyi hissetiriyor. Persuasion yani ikna ... Anne ve Captain Frederick Wentworth’un yarım kalan aşk hikayesi .Anne Elliot kitabın başrol karakteri çevre baskısından dolayı sevdiği adamı reddeder. Annesinin arkadaşının onu bu evlilliğin olmazlığına ikna etmesiyle aşkları yarım kalıyor .İlerde tekrar karşılaşan ikili kavuşabilecekler midir ? Birbirlerine olan kırginlıkları bitecek midir .Aşkta gurur var mıdır ? :) Güzel kitap.
PersuasionJane Austen · Kapadokya Readers · 03,540 okunma
2019 2. kitabı
Kitabın son 20 sayfası tırnak kemirttirdi. Ve -belki de- ne kadar klişe olursa olsun arka kapağı kapattıktan sonra göğsüme yaslayıp tavanı izlettirdi. Harika bir kitap.
PersuasionJane Austen · Penguin Books · 20033,540 okunma
Sönmeyen ateş yeniden yanmaya mahkumdur
2022 15. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2022 21:36
Sevgili okurlar, bu kitap gerçekten okuduğum en iyi eserlerden biri. Aslında konu Jane Austen olduğunda bu durum şaşırtıcı değil. Böylesine yetenekli, insanlara hitap edebilen, duyguları bu denli iyi yansıtan bir yazara, gencecik yaşında elveda dememizin bizler için büyük bir kayıp olduğunu ifade etmek istiyorum. Eğer daha uzun yaşayabilseydi kim bilir neler okuyacaktık? Sözü daha fazla uzatmadan kitap hakkındaki düşüncelerime geçmek istiyorum. Biliyorsunuz ki ana karakterimiz Anne isminde genç bir kadın. O zaman ki şartlara (hatta şimdi bile aynı düşünen büyük bir çoğunluğa) göre evde kalmış biri. Anne henüz genç bir kızken hayatının aşkı olduğuna inandığı bir beyle karşılaşır. Neyse ki duyguları karşılıklıdır. Ancak çevresinin onu ikna etmesiyle (kitabın adı da burdan gelir) bu beyefendiden ayrılır. İki taraf içinde bu durum yüreklerinde bir enkazdır adeta. Aralarında geçenler sır olarak saklanır ve bilenlerin sayısı ise bir elin parmaklarını geçmez. Birçok kişi, Anne'nin neden böyle bir şey yaptığı ve aşkının peşinden gitmediğine dair negatif düşünceler barındırıyor olabilir. Ama Anne'i kesinlikle anlıyorum. Onun yerine kendimi koyduğumda yaptığını mantıklı da buluyorum. Sadece Anne'i değil yüzbaşını da çok iyi anlıyorum. Bu acı karşısında bu kadar zaman dik durmalarını da büyük bir cesaretin örneği olarak görüyorum. Aradan geçen onca yıldan sonra ikisi de bekardırlar ve farkında olmadan karşılarına çıkan insanlarda birbirlerini ararlar. Daha sonra farklı mekan ve zamanlarda karşılaşmaları neticesinde tekrar bir araya gelen bu iki yalnız ve yaralı yürek, sanılanın aksine bir anda yeniden alev almaya başlamazlar. Bunun önündeki en büyük engel ise Austen'in diğer romanlarında da değindiği "gurur". Çeşitli olaylar gerçekleşir, gururun karşısına umut ve sevgi beraber
İnceleme
İknaJane Austen · Timaş Yayınları · 20203,540 okunma

Jane AustenYazar · 31 kitap
Jane Austen (16 Aralık 1775 - 18 Temmuz 1817) 19. yüzyılda yaşamış İngiliz roman yazarı. Steventon, Hampshire'da 1775'de doğan Jane Austen; 1783'te Oxford'da bir akrabası sayesinde okumuş; eğitimine Southampton'da devam etmiş; en sonunda da kadınlar için bir okul olan Reading, Berkshire'da Abbey okulunda okumuştur. Roman yazmaya 1789'da başlar, 1802'de kendi tanımıyla büyük ve garip biri tarafından (Mr. Wisley) evlenme teklifi alsa da kabul etmez. İkilinin yaşadığı ilişki Aşkın Kitabı (Becoming Jane) adlı filmde işlenmiştir. Babasının 1805'de ölmesinden sonra Southmpton'a taşınır. 1809'da Chawton'a zengin kardeşinin yanına taşınır, ve günümüzde bu ev bir müze ve turistler için popüler bir yer haline gelir Jane Austen, dünyanın en ünlü yazarlarından biridir. Yaşadığı döneme ilişkin tasvirleri ve kahramanlarının karakterleri romanlarının klasikler arasında yer almasını sağlamıştır. Jane Austen bir köy papazının yedinci çocuğuydu. Babası tarafından eğitilmişti. O dönemdeki kadınlardan daha iyi bir eğitim aldığı için şanslıydı. Ebeveyni, çocukların hayal gücüne dayalı oyunlarını cesaretlendirdi. Papaz evinin ahırını, yaz tatillerinde ailelerin oyunlar sahneye koyabileceği küçük bir tiyatroya çevirdiler. Austen, 12 yaşına geldiğinde kendi hikayelerini yazıyordu; fakat ilk romanının yayımlanması için yaklaşık 25 yıl daha geçmesi gerekecekti. Austen'in romanları, günümüzde oldukça popülerdir. İnsanların zaaflarını esprili bir anlayış ve zarif bir mizahla eserlerinde işlemiştir. Romanlarının başkahramanlarının hepsi kadındır ve romanlarının hepsi de mutlu bir evlilikle sona ermiştir. İlk olarak Aşk ve Yaşam(1811) adlı kitabı basıldı. Bunu Gurur ve Önyargı (1813), Mansfield Parkı(1814) ve Emma (1816) takip etmiştir. Northanger Manastırı ve İkna romanlarının her ikisi de Austen'in ölümünden sonra 1818'de basılmıştır. Bütün bu romanlar anonim olarak yayımlanmıştır. Austen, hiç evlilik yapmamış, bunun yerine romanlarının birçok bölümünün geçtiği Bath dahil birkaç yerde ailesiyle birlikte yaşamıştır. Austen, 1816'nın başlarında kendini iyi hissetmemeye başladı, ancak uyarı işaretlerini görmezden geldi. Mayıs 1817'de aile, Austen'in hastalığına çare aramak için Winchester'e taşınmış; ancak 18 Temmuz 1817'de henüz genç denebilecek bir yaşta ölmüştür. Cenazesi Winchester Katedrali'ne gömülmüştür. Jane Austen'in tüm romanları, televizyon veya sinemaya uyarlanmış, en başarılı 3 romanı film yapılmıştır. Bunlar: Aşk ve Yaşam(1995), Emma ve İkna(her ikisi de 1996'da gösterime girdi.) Gurur ve Önyargı 1995'te çok başarılı bir televizyon dizisi oldu. Romanları - Sense and Sensibility (Sağduyu ve Duyarlılık), 1811 - Pride and Prejudice (Gurur ve Önyargı), 1813 - Mansfield Park (Mansfield Parkı), 1814 - Emma (Emma), 1815 Ölümünden Sonra Yayımlananlar - Northanger Abbey (Northanger Manastırı), 1818 - Persuasion (İkna), 1818 - The Watsons (Watson Ailesi), 1892