İlk Öğretmen

Cengiz Aytmatov

2023 1. kitabı
“Öğretmen, sonsuzluğa hükmeden kişidir; gücünün nerede biteceği belli olmaz.” sözünü insanın zihninde ete kemiğe büründüren bir Aytmatov klasiği. Bir öğretmenin gücünü, nelere kadir olabileceğini, neleri değiştirebileceğini çok güzel ve çarpıcı bir şekilde aktarmış Üstat Aytmatov. Özellikle öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının okuması gereken bir kitap. Ne mutlu bu kitapta kendisinden bir şeyler bulabilen insanlara ve öğretmenlere. Bu vesileyle ben de “ilköğretmen”ime teşekkür ediyorum. İyi ki varsın(ız).
2020 73. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2020 16:26
Birkaç saatte okuduğum nadir kitaplardan birisi. Ve sunuda belirteyim birkaç saatte bir kitabı bitirdigim görülen bir şeyde değildir. Kitabın sayfa sayısı az evet ama içerik olarak dopdolu bir kitap. Bir ogretmenin, öğrencisinin hayatında ne denli büyük bir değişime sebep olabileceğini gözler önüne sermektedir. Ayrıca öğrencininde öğretmeni için gösterdiği büyük bir vefayida unutmamak gerekir. Zorluk nedir? Fedakarlik nedir? Zorluklara karşı nasıl direnilir? Çabuk vazgecmenin ne kadar korkunç bir şey olduğunu insan bir kez daha iyi anlıyor bu kitapta. Yani kısaca şunu demek istiyorum; Yolu eğitimden geçen herkesin içinden bir parça bulacağı çok güzel bir eser...
İçinden çıkamadığımız cehalet
2022 6. kitabı
20. yüzyıl başlarında Orta Asya bozkırlarında geçen bu kısa ama öz hikaye beni derinden etkiledi. Çünkü biliyorum ki bunlar geçmişin ,başka diyarların hikayeleri değil,Anadolu'da bir yerde bu olayların daha beterleri oluyor 21.yy Türkiyesinde! Menekşe kullanıcısın da yazdığı gibi.Hem kitabı hem yorumu okurken ,gözleriminden yaşlar süzülmesi bundandır.Kızgınlığımsa, bundan 100 yıl önce o bozkırda bir kız çocuğunun hakkını savunacak bir devlet ,adalet varken bizim bunu hala sağlayamamıza!
2021 23. kitabı
Hayatıma yön veren kitaplardan birisidir. Okumanızı şiddetle öneriyorum Evet, kış bastıracak; ayazlar, kar fırtınaları çıkacak. Ama sonunda gelecek olan gene bahardır... İyi öğretmenler kitaplardan değil, yürekten öğretirler..
2023 3. kitabı
Öncelikle kitabı okuyanlara kitap hakkında birkaç şeyleri söylemeden edemeyeceğim.Kitap öğretmen ile öğrenci arasındaki bağı, etkileşimi,sevgiyi anlatıyor.Kitabımızın konusu çok klişe olmasına rağmen okuyucuda uyandırdığı haz bambaşka seviyede.Yazarımız karakterler arası uyumu karakter tiplemelerini sade ve anlaşılır bir şekilde anlatmış.Kitabımız çok akıcı olduğundan bi çırpıda bitirebilirsiniz.Okumanızı tavsiye ederim.Teşekkürler. ***
2023 8. kitabı
Cengiz Aytmatov'un İlk Öğretmen eseri Öğretmen Duyuşen'in öğrencileri için katlandığı zorlukları ve fedakarlıkları ayrıyeten cahillikle mücadele etmesi gibi zorlu bir yaşam içinde öğrencilerine okuma ve yazmayı öğretmeye çalışması mücadelesi takdire şayan akıcı üslubu ve edebi kimliği Cengiz Aytmatov'un başarılı eserini ön plana çıkarıyor. Kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum. Şimdiden keyifli okumalar...
2025 13. kitabı
10 yıla yakın öğretmenlik kariyerini köyde geçirmiş bir öğretmen olarak beni çok etkiledi. Öğretmenin çilesi kırsalda hep aynı. Burda da köye öğretmen olarak gelen bir gencin çocukların yüreğine nasıl dokunduğu o kadar güzel işlenmiş ki. Cengiz Aytmatov, Kırgızların Yaşar Kemal'i olarak köyü, köylüyü, bozkırı o kadar güzel betimlemiş ki. Yine bir tarafta gelenekleri yıkan bir adam, öteki tarafta vandallar. Bu özellikleri iki yazarda da konu olarak hep görüyoruz. Özellikle Yaşar Kemal'de. Konusu, bir çırpıda okunuşunu mümkün kılıyor eseri. Öğretmenliğin ne kadar kıymetli bir meslek olduğunu Lenin övgüsü altında gayet iyi kurgulamış Aytmatov. Bana, beni hatırlattığı için de ekstra kıymetli oldu kitap nazarımda.
Puan vermedi
İlk Öğretmenim Cengiz Aytmatov’un İlk Öğretmenim adlı eseri, yazarın en sevilen ve en dokunaklı hikâyelerinden biridir. Hikâye, Devgene adlı uzak bir Kırgız köyünde geçer. Bir gün köye, genç bir öğretmen olan Düyşen gelir. Köylüler okuma yazmayı bilmez, eğitime değer vermezler. Ancak Düyşen, bütün zorluklara rağmen köydeki çocuklara okuma yazma öğretmek ister. Köyde Altynay adında küçük bir kız vardır. Yetimdir ve köy halkı tarafından pek önemsenmez. Düyşen, onun içinde bir ışık görür ve okula gitmesini ister. Düyşen’in sabrı ve sevgisiyle Altynay okumayı öğrenir, çalışkanlığıyla büyür ve zamanla başarılı bir öğretmen olur. Yıllar sonra ünlü bir öğretmen olan Altynay, çocukluğunu ve ilk öğretmeni Düyşen’i hatırlayarak onun hayatındaki yerini anlatır. Cengiz Aytmatov bu eserinde, bir öğretmenin tek bir öğrencinin hayatını nasıl değiştirebileceğini gösterir. Düyşen, bilgiye ve sevgiye inanan bir karakterdir; Altynay ise onun emeğiyle büyüyen bir umuttur. “İlk Öğretmenim” kitabını okurken çok etkilendim. Düyşen’in köydeki çocuklara, özellikle de Altynay’a gösterdiği sabır, sevgi ve inanç beni çok duygulandırdı. Zor şartlara rağmen eğitimin ne kadar önemli olduğunu bu hikâyede açıkça gördüm. Altynay’ın, Düyşen sayesinde hayata tutunması ve sonunda başarılı bir öğretmen olması bana umut verdi. Bu kitap bana, bir öğretmenin bir öğrencinin hayatını tamamen değiştirebileceğini gösterdi. Cengiz Aytmatov’un sade ama derin anlatımı sayesinde hem duygulandım hem de öğretmenliğin ne kadar kutsal bir meslek olduğunu bir kez daha düşündüm. Cengiz Aytmatov
İçimi dökmem lazım..
2020 100. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2020 05:06
Baştan söyleyeyim yine bu bir kitap incelemesi değil. Sadece kitabı okurken hissettiklerim, yaşadığım tecrübeler... Şımarık büyüyen bir kızın, şark görevinde nasıl idealist öğretmen olduğunun hikayesi.. Kan davası yüzünden dersime gelemeyen 9 öğrencimi düşündüm ağlayarak, yıl 2019 du. 8.sınıfta okuldan zorla ağlayarak -evlendirilmek üzere- götürülen kız çocuğunu gördüm, yıl 2018 di. Veli ziyaretlerinde tüm meslektaşlarımla köyü baştan sona dolaşıp okula çocuğunu göndermeyenlerin, kapıları yüzümüze çarpmalarına şahit oldum, yıl 2017 di. Şimdi diyeceksiniz 21.yy arkadaş atıp tutma jandarma var devlet var olur mu öyle şey.. oluyormuş be arkadaş. Bizzat şahit oldum. Amacım devleti kötülemek değil bilakis gerçekler.. Biraz araştırsanız belki de daha büyük acı gerçekleride görürsünüz. Yaşadığım deneyimleri, acılarımı, hüzünlerimi anlatamam. Şu 3 senede o kadar büyüdüm ki. Belki 80 yaşına gelsem bu 3 senenin bana kattığını hiçbir zaman öğrenemeyecektim. Anne babasından ünv zamanı bile ayrılmayan, her şeyi ağlayarak elde etmiş şımarık kızın “ben İdealist bir öğretmen olcam” diyerek öğretmen olması.. Hep öğretmen olmak istedim, oldum da. Annemi ağlata ağlata -affetti beni- bırakarak geldim İstanbuldan doğuya. Bir başına kız olarak doğuda yaşamak zor muydu bilmem ama doğuda öğretmen olmak zordu. Bakmayın zor dediğime şu an olsa yine koşa koşa gelirdim -ki görevim bitmesine rağmen buradan ayrılamayışım bunun göstergesidir- Hani diyolar ya bazı meslektaşlarım, “onlar benim öğrencilerim değil çocuklarım oldular” diye. Bu boş laf değilmiş, yaşarken anladım. Çünkü benim hiçbir zaman çocuğum olamayacakmış bunu öğrendiğimde farkettim ki doğurmasamda aslında benim birçok çocuğum varmış. İçimdeki meslek aşkını, çocuklarıma aşkımı anlatamam. Maaşımın yarısını neden onlara
İlk ÖğretmenimCengiz Aytmatov · Nora Kitap · 201810,7bin okunma
SADECE ÖĞRETMENLİK YAPAN DEĞİL ÖĞRETMEN OLAN DÜYŞEN
2023 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2023 02:31
Harika bir kitaptı. Kısa olmasına rağmen dopdolu bir hikâye. Bu aralar Öğretmen Olmak kitabını okuyordum. Doğan Cüceloğlu bu kitabında öğretmenlik yapmak ile öğretmen olmak arasındaki farkı ortaya koymuş ve öğretmen olmanın önemini vurgulamıştı. Bir kitap okurken değişik türler okuyarak çapraz okuma yapmayı severim. İşte Cengiz Aytmatov'un bu güzel eseri de Doğan Cüceloğlu'nun kitabını okuduğum zamanda okuyup bitirdiğim bir eser oldu ve iyi ki de öyle oldu. Çünkü Doğan Cüceloğlu'nun anlatmak istediklerine müthiş bir örnek bence bu kitap. "Öğretmen olmak, öğretmenlik yapmayı aşmak demektir. Çünkü öğretmen olmak, öğretmenin, belirlenmiş görevlerin ötesine geçip hissederek, yaşayarak, kendisini adayarak, öğrencisiyle bütünleşerek var olmasıdır. Öğretmen olmak, öğretmenle öğrencinin birbirlerine hoşça bakabildikleri, öğretmenin öğrencide, öğrencinin öğretmende dirildiği, güçlü ve sahici bir aidiyettir." der, Doğan Cüceloğlu. İşte Düyşen tam anlamıyla "öğretmen olmak" tanımını yansıtan bir karakter. Bu kitap beni çok duygulandırdı. Bildiğim bir söz var; "En İyi öğretmen en çok bilen değil, öğrencisini en iyi tanıyandır." diye, işte Düyşen karakteri buna da çok güzel bir örnektir. O çok bilen bir öğretmen değildi ama bir öğrencinin hayatını kurtaracak ve okumasını sağlayacak kadar da öğretmen olma bilincinde bir insandı. Kitapta gördüğümüz üzere, Altınay'daki ışığı görüyor ve bu ışığın parlaması uğruna mücadele ediyor. Öğretmen olmak, sadece öğretmenlik mesleğiyle sınırlı gözüyle de bakmamak lazım, her insan hayatın her alanında öğretmen olma vasıflarının bilincinde olmalı. Bu bilinçte oldukça daha sağlıklı bireyler ve daha sağlıklı bir toplum olacağız. Bu kitabı kesinlikle öneriyorum. Mutlaka okuyalım.
İlk ÖğretmenimCengiz Aytmatov · Ketebe Yayınları · 202110,7bin okunma

Cengiz AytmatovYazar · 68 kitap
Cengiz Aytmatov, (Kırgızca: Чыңгыз Айтматов (Çıňğız Aytmatov), Rusça: Чингиз Торекулович Айтматов) (d. 12 Aralık 1928, Kırgızistan - ö. 10 Haziran 2008, Almanya). Ünlü Kırgız Türkü edebiyatçı, gazeteci, çevirmen ve siyasetçi. 12 Aralık 1928 tarihinde Kuzeybatı Kırgızistan'daki Talas eyaletinin Şeker köyünde doğdu. Babası Torekul Aytmatov, Sovyet Kırgızistanı'nda seçkin devlet adamı idi, ancak 1937'de tutuklandı ve 1938'de kurşuna dizildi. Tatar kızı olan annesi Nagima Hamziyevna Abdulvaliyeva tiyatro aktrisiydi. Adı, Cengiz Han'dan esinlenerek konulmuştur. Gençliği sıkıntılı bir döneme denk gelmişti. O dönemde zaten yeni yerleşmeye başlayan siyasî sistemle, bir de savaşla mücadele etmek zorundaydı. Çok genç yaşta çalışmaya başladı; çünkü II. Dünya Savaşının SSCB üzerindeki etkileri gençleri de etkiliyordu, yetişkinler savaşta olduklarından, gençlere büyük iş düşüyordu. On dört yaşında köyündeki sekreterliğe girdi. Burada tarım makinelerinin sayımı, vergi tahsildarlığı gibi işlerde çalıştı. Köyünden, Kazakistan'a giderek Cambul Veterinerlik Teknik Okulu'nda okudu. Daha sonra şimdiki Kırgızistan'ın başkenti olan Bişkek'e giderek burada Frunze Tarım Enstitüsü'nde öğrenimine devam etti. Ardından Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'ne geçti ve 1956 ile 1958 yılları arasında Moskova'da okudu. Yazmaya bu yıllarda Pravda gazetesinde başladı. Yazdığı eserleriyle üne kavuştu ve 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği'ne üye kabul edildi. 1963'te Lenin Ödülü'nü aldı. Eserleri yüz elliyi aşkın dile tercüme edildi. 1990-1994 yıllarında Sovyetler Birliği'ni ve Rusya Federasyonu'nu, sonra ise 2008 yılına kadar Kırgızistan Cumhuriyeti'ni büyükelçi olarak temsil etti. Aytmatov, Gün Olur Asra Bedel romanının film çekimleri için gittiği Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da 16 Mayıs 2008'de rahatsızlandı ve böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi için Almanya'ya getirildi. Almanya'nın Nürnberg kentindeki Klinikum Nord'da tedavi gören Cengiz Aytmatov, komaya girdi.10 Haziran 2008 tarihinde Nürnberg'de hayatını yitirdi.