Aralık 2016
İz Yayıncılık

Sen ne güzel bir adamsın ya
2023 12. kitabı
Okunma: 19 Mart 2023 21:03
Bir yazarın yaşayış tarzı, düşünceleri, görüşlerinin sağlamlığı aynı zamanda sadeliği, her kaleme aldığı kitabında inancından bahsetmesi, eserlerinde gerçeklere müdahale etmeyişi, eleştirilen olumsuz tipleri de anlatması, aslında o kadar çok var ki yazmak istediğim başladığım cümlenin yüklemi olmayacak kadar. Kısacası bu kadar güzel bir adamın her kitabı okunmaya değer. Allah’tan bu kitaplarını çoğu insana faydalı kılmasını, çalışmalarına ve fedakârlığına karşılık herhangi bir konu hakkında belli bir yeterliliğe sahip olan yazılarının, mükâfatlandırmasını dilerim.
2020 14. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2020 18:13
Normalde inceleme yapmam ama Rasim Ozdenören'in kaleminin güzelliğini belirtmeden geçemeyeceğim. Vermek istedigi mesajı öyle ustalıkla işliyor ki yazılarına... olayları anlatış tarzındaki sadeliği, sizi yaşanan olaya alıp götüren başarılı betimlemesi,kullandığı cümlelerin her birinin barındırdığı anlam kesinlikle okunmaya değer. Anadolu'nun bağrından kopup gelen satırlar,sizi elinizden tutup uçsuz bucaksız maceralara götürüyor. Cesareti, hayal kurmayı,ipin ucunu tutup anlamlı iletişim kurmayı öğrenip,öğrenmekle kalmayıp hayatınızda yer vereceğiniz güzel tavsiyelerine kulak vermeden geçmeyin derim :) "Insanların, aralarında iletişim kurabilmek için ortaklaşa tutacakları bir ipe sahip olmaları gerekiyor. Aynı dünyada yaşıyor ve aynı dünyayı paylaşıyor olmamızın bize böyle bir ipi tutma fırsatını bahşettiğini düşünebiliriz. Bununla birlikte daha somut, daha elle tutulabilir durumların da sözü edilebilir: aynı secdeye baş koymanın benimle Filipinlerde yaşayan Müslüman kardeşim arasında mecazî bir ipin var olduğuna delalet ettiğini niçin düşünmeyelim?" Haydi, tutun "Ipin Ucu"nu...
İpin UcuRasim Özdenören · İz Yayıncılık · 2016577 okunma
İnsan insan derler idi...
2020 57. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2020 14:02
İpin ucu bendedir . . . Bir ucu da sendedir Deneme yazılarında konular değişse de aslında temeli her zaman insan üzerine olmuştur. Yani; ilişkiler, kurulan sistemler, teknolojiler, bağlılıklar, bağımlılıklar, hatalar, düzenler vs. yaşama dair her şey tek bir merkeze bağlı gelişir. İnsan!.. Yazar "ipin ucu bendedir, bir ucu da sendedir" derken eylemlerimizin karşılığının bir başkası üzerindeki etkisine değinir. Der ki ben bir iletişim içindeysem karşımda bir muhatap illaki vardır ya da ben bir ibadet içindeysem yakınımda olmasa dahi benim bu ibadetimin bir başka benzerini yapan birileri mutlaka vardır. Yani bir akış, bir devamlılık ve aslında bir bütünü oluşturan parçalardan bahseder ve bu bağı oluşturan ortak bir noktanın illaki olacağını dile getirir. İnsan dedik ya işte... İçinde duyguların yoğun olarak aktarıldığı, yalnızlıktan tutun da paylaşımlara kadar bize dair ne varsa her konunun ayrı bir detayla incelemeye alındığı güzel bir deneme derlemesi olmuş. İnsan karakterlerine farkı bir bakış açısı geliştirerek toplumsal olguya, yozlaşmaya ve en önemlisi insana öz olan bazı ahlâki davranışlara kısa hikayeleriyle güzel vurgularda bulunmuş. Kitap, kısa ve öz olanlardan, yormayan ve yüzde tebessüme, akılda düşüncelere sebep olanlardan...
2020 112. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2020 12:19
Yazarın okuduğum üçüncü eseri her eserinde bambaşka şaşkınlıklar yaşadım. Müslümanca yaşamak eserinden sonra kendimi zora çok hazırlamış olacağım ki “ipin ucu” çok basit geldi. Kendi yaşamından bazı anılarıyla ilgili ufak ufak denemeler kaleme almış. Tek bir konuyla ilgili olmasını tercih ettiğim için sanırım sevemedim bu eserini.
2018 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2018 13:58
Yazari daha yakindan taniyip, tecrübelerini merak edenler icin okunulasi bir kitap. Ama kanaatimce "okunmasa da olurmuş" diyebilcegm nitelikte. Rasim Özdenören kitaplarini alirken beklentiyi yuksek tutuyorm. Beklentimi karsilamayinca kanaatim bu yönde oluor :/
2020 11. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2020 11:09
Rasim Özdenören'in okudugum ikinci kitabıdır. Aslinda denemelerle aram iyi olmamasina ragmen beğenerek okudum. Kendi hayatindan kısa hikayeleri aktarıyor yazar. Bu hikayelerden edindiği deneyimleri ve hayatında bıraktığı izleri de anlatıyor. Sade,akıcı ve kisa hikayelerden oluşan bir deneme
2022 44. kitabı
Rasim Özdenören'in önce anılarını okuyup ardından konuyla ilişkili fikirlerini öğrendiğimiz bir çok denemesi var kitap içerisinde.Anılarını okumak,yaşantısı hakkında fikir sahibi olmak çok güzeldi,çok keyifliydi. Anılarının bir çoğu kendine ait: Küçüklüğünden,ikizi Alaaddin Özdenörenden'den ,Maraş'ta geçen anlarından,arkadaşlıklarından bahsediyor.
Rasim Özdenören
Rasim Özdenören
İnceleme
2026 24. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2026 21:10
Kitap, Rasim Özdenören ağabeyimin çocukluk ve gençlik hatıralarının çıkarımlarıyla yaptığı denemelerden müteşekkil bir deneme kitabı. Üslüp olarak ise saf, duru, anlaşılır, samimi ve öğretici Rasim ağabeyimin üslubudur. Rabbim ağabeyimize gani gani rahmet eylesin, âmin.
Deneme
2018 132. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2018 09:14
"Ipin ucu bendedir, Bir ucu da sendedir." diye bir halk türküsü ile başlıyor yazar.Bir halk türküsünün sade ve samimi üslubu tadında da devam ediyor.İnsanı yormadan bir çırpıda okunabilecek güzel bir deneme kitabı. Diğer okuduğum kitaplarına nazaransa yazarın bu kitabını daha sade bulduğumu söyleyebilirim.Bununla birlikte kitaba ismini veren "İpin Ucu" tabiri o kadar güzel izah edilmiş ki kitapla ilgili genel bir kanaat oluştururken bu izahın güzelliğinden kendimi alamadım açıkçası. Yazarın öndeyişteki izahı kısaca şu şekilde: "İnsanların aralarında iletişim kurabilmek için ortaklaşa tutacakları bir ipe sahip olmaları gerekiyor.Aynı dünyada yaşıyor ve aynı dünyayı paylaşıyor olmamızın bize böyle bir ipi tutma fırsatını bahşettiğini düşünebiliriz. Bununla birlikte daha somut, daha elle tutulabilir durumların da sözü edilebilir: Aynı secdeye baş koymanın benimle Filipinlerde yaşayan Müslüman bir kardeşim arasında mecazi bir ipin var olduğuna delalet ettiğini niçin düşünmeyelim?
2023 3. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2023 22:34
Kitap 27 bölümden oluşan farklı hikayeler anlatıldığı güzel dersler çıkarılabilecek bence herkesin okuması gereken bir kitap tavsiyemdir siz okudunuzmu okuyan varsa yorumlarda buluşalım

Rasim ÖzdenörenYazar · 51 kitap
Rasim Özdenören, Türk öykü ve deneme yazarıdır. İlk ve orta öğrenimini Maraş, Malatya, Tunceli gibi Güney ve Doğu şehirlerinde tamamladı. İ.Ü. Hukuk Fakültesini ve İ.Ü.Gazetecilik Enstitüsü'nü bitirdi. Devlet Planlama Teşkilatı'nda uzman olarak çalıştı. Bir ara araştırma amacıyla ABD'nin çeşitli eyaletlerinde, 1970-1971'de iki yıl kadar kaldı. 1975 yılında Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevine geldi. Aynı bakanlıkta bir yıl da müfettişlik yaptı. 1978'de istifa ederek ayrıldığı devlet memurluğuna bir süre sonra tekrar döndü. Çok Sesli Bir Ölüm ve Çözülme adlı hikayeleri ayrıca TV filmi yapılmış, bunlardan ilki, Uluslararası Prag TV Filmleri Yarışmasında jüri özel ödülünü almıştır. Rasim Özdenören'in, Türk edebiyatında adını duyurmaya başladığı yıllar, köy romancılığının etkisinin artık azalmaya başladığı, varoluşçu yazarların etkisinin daha fazla hissedildiği yıllardır. O yıllarda roman ve öykü yazarları genel olarak Batı kaynaklı bir anlayışla, sanki dışarıdan bakan bir gözle eserlerini yazmışlardır. Özdenören ise daha çocukluğunda Anadolu'nun birçok ilini gezerek, orada yaşayarak, köyünü, kasabasını, şehrini tanıyarak, kendisine ';ayrıntı avcısı' dedirtecek bir özellik ve güçlü bir tasvir yeteneğiyle, insanın evrensel yanlarını öne çıkararak yazmıştır öykülerini. Yazar, gençliğinin ilk yıllarından itibaren kendine edebiyatı ciddi bir meşale olarak seçen insanlardan oluşan bir arkadaş grubuna dahil olmakla, sonraki yıllarda şekillenecek edebi şahsiyeti için çok önemli bir zemin bulmuştur. Bu arkadaş grubu Özdenören'in anlaşılmasında kilit konumdadır. Çünkü Özdenören'in okumaları, edebi ilgileri büyük oranda bu arkadaş grubunda şekillenmeye başlamış; sonraki yıllarda tanıştığı Sezai Karakoç'un etkisiyle bir bütünlük kazanmıştır. Özdenören'in Amerika'ya gidip orada iki yıla yakın bir süre kalması vesilesiyle çağdaş dünyanın en önemli merkezini tanımasının da eserlerine olumlu yansımaları olmuştur. O, yerli olmak nedir, bu nasıl gerçekleştirilir, sorularının cevabını öyküleriyle vermiş bir yazardır. Hikayelerinin kahramanları, çevremizde rahatlıkla görebileceğimiz, dokunabileceğimiz kişilerdir. Rasim Özdenören, gerek denemelerinde gerekse öykülerinde, meselenin anlatmak olduğunu ilk öykülerinden başlayarak kavramış bir yazardır. O, İslami kimliğiyle tanınan bir öykücü olmasına rağmen öykülerinde hiçbir zaman, dönemindeki birçok yazarda görüldüğü gibi, inandığı şeyleri okuyucusuna dayatmamış, vermek istediği mesajı öyküyü örselemeden, akışı ve yapıyı bozmadan anlatmayı bilmiştir. Anlatırken de dili ustaca kullanmış, yer yer de adeta şiir yazmıştır.