Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kadınlar Ülkesi

Charlotte Perkins Gilman
Ütopyalar her zaman eleştiri ve özlemlerin bir arada kaleme alındığı politik-edebi metinler olma özelliği taşıdı. Charlotte Perkins Gilman'ın Kadınlar Ülkesi adlı ütopya denemesi ise iki bakımdan farklılık gösteriyor. Kadınlar Ülkesi'nin birinci özelliği, birçok klasikleşmiş erkek ütopyasında (Platon'un Devlet, Thomas More'un Ütopya'sı vb.) yok sayılan veya satır aralarında yer verilen kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcılığına dikkat çekilmesidir. İkinci özelliği, kadınları ele alan edebi denemeler içerisinde ilk defa feminist öğelerin ütopya tarzıyla açık ve bilinçli bir şekilde işlenmesidir. Bu anlamda Kadınlar Ülkesi'nin kadınları, sınıflı-erkek egemen toplumun kadın kalıpları, tanımları ve davranışlarına uymayanların anlatısıdır. Birinci dalga feminist akımın önde gelen kalemlerinden Charlotte P. Gilman, bu ütopyasıyla XX. yüzyılın temel çelişkileri olan ulusalcılık, yurttaşlık ve kadın hareketi içerisindeki eşitlik ve özgürlük gerilimini de gözler önüne seriyor. Ataerkil toplumların mizahi bir dille eleştirildiği Kadınlar Ülkesi rekabet, cinsiyet ayrımcılığı, cinsiyet temelli işbölümü, yoksulluk, savaş ve dışarıda bekleyen düşmanlar gibi kavram ve yaşantıların bilinmediği, duyulmadığı, yaşanmadığı bir ülkedir.
Yazar:
Charlotte Perkins Gilman
Charlotte Perkins Gilman
Çevirmen:
Seher Özbay
Seher Özbay
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 48 dk.Sayfa Sayısı: 240Basım Tarihi: Aralık 2018İlk Yayın Tarihi: 1915Yayınevi: Otonom YayıncılıkOrijinal Adı: Herland
ISBN: 9789756056134Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
240 syf.
9/10 puan verdi
Feminist edebiyat ve ütopya bağlamında oldukça başarılı bir kitap. İçerik anlamında aslında anaerkil bir düzeni yeniden düşünmüştür yazar Gilman ancak anaerkillik tecrübe edilmiş bir toplumsal yapı olduğu için ütopik bir yanı yok diyebiliriz aslında (Elbette bir ütopya üstüne kurulu ancak anaerkillik noktasında değil). Nihayetinde literatüre hakim
Kadınlar Ülkesi
Kadınlar ÜlkesiCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 201812,1bin okunma
Reklam
240 syf.
5/10 puan verdi
·
28 saatte okudu
Bu kitabı büyük bir hevesle almıştım. Ama üzülerek söylüyorum ki gerek konuyu ele alış biçimi olarak gerek yazım dili olarak beklentimi kesinlikle karşılamadı. Yazar okuyucuyu bunaltacak kadar çok tekrara düşmüştü. Diyaloglar çok yapaydı ve doyurucu değildi. Kitabın ana fikri tatmin edici şekilde desteklenmemişti. Kendimi Kadınlar Ülkesi'nde hissetmek isterdim ama hissedemedim. Bir şeyler hep yavan kaldı. Kitap hakkında çok fazla insanın güzel yorumlarda bulunduğunu görüyorum. Belki de beklentimi çok yüksek tuttuğum için bu kadar hüsrana uğradım. Okunabilir elbette ki ama beklentinizi benim gibi çok yükseklerde tutmayın derim.
Kadınlar Ülkesi
Kadınlar ÜlkesiCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 201812,1bin okunma
240 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Bilimsel inceleme gezisine katılan üç arkadaş buradaki yabanıl insanlardan sadece kadınların yaşadığı bir ülke ile ilgili hikayeler duyarlar. Pek inanmasalar da hazırlıkları tamamlayıp aramak için yola çıkarlar. Duydukları doğrudur ve gittiklerinde sadece kadınların yaşadığı temiz, düzenli, yemyeşil bir cennetle karşılaşırlar. Bu ülkede krallar, rahipler, soylu üst sınıf yoktur; hepsi kardeştir ve yarışarak değil birlikte hareket ederek büyümüşlerdir. Her yerde aynı yüksek zeka düzeyi vardır, bir kişinin bildiğini herkes bilir. Bizde çocuklar tehlikeli dünyadan uzak tutulup korunurken burada daha en başından, kendilerine ait olduğunu bildikleri geniş samimi bir dünyada büyürler. Bu üç erkeğin ülkeye gelmesi onlar için çift çinsiyetli bir devletin yeniden kurulması için bir fırsattır. İki ülkenin kıyasıyla hiç düşünmeden kanıksadığımız dünya düzeni, toplumsal kurallar, kadın anlayışı üzerine ciddi eleştirilerin yapıldığı ve insanı sorgulamaya teşvik eden nitelelikli bir eser.
Kadınlar Ülkesi
Kadınlar ÜlkesiCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 201812,1bin okunma
300 syf.
·
Puan vermedi
·
15 saatte okudu
İlginç bir yazar bu Charlotte Perkins Gillman (1860-1935). Yaşadığı dönem toplumunun kadınlara karşı bakış açısı onda feminist bir tutuma yol açmıştır. Sanat öğretmenliği ve mürebbiyelik yapması kitaptaki hayat boyu eğitim görüşlerinin kaynağını yeterince açıklıyor bence. Evlendikten sonra toplumca kendisine/ kadına biçilen rol yüzünden bunalıma giren yazarın tedavi süreci yazdığı bir başka kitabın esin kaynağı olmuş. En sonunda kanserden ölüme yenilmeyi redderek kendi eliyle hayatına sona vermiştir. Yaşadığı toplum anlayışından ne kadar mutsuz olduğu göz önünde bulundurulunca yarattığı ütopyada mevcut toplumun tam tersi değer yargılarını benimsemesi kaçınılmazdı. Bu ütopyada fark ettiğim ilk şey ise erkekleri ya da kadınları karşı taraf olarak görmüyor, hatta cinselliği bile gereksiz bulup onların sadece insan oluşlarına odaklanıyor. Eğitimin hayat boyu şart olduğu, bu eğitimin ise ancak yetkin erkek ya da kadın kişilerce verilmesi gerekliliği hakkındaki görüşlerine sonuna kadar katılıyorum. Kadınların anneliği konusundan sık sık bahsetmesi ve toplumu sadece bu gerçek üzerine kurmaya çalışması ise sadece sıkıcıydı. Kitap rahat okunabilen bir yapıda da olsa hafif hafif toplumsal taşlamalarla karşılaşmaya da hazır olun. Valla siz ne derseniz deyin herkesin ütopyası kendine, ben buraya gitmezdim :)
Kadınlar Ülkesi
Kadınlar ÜlkesiCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 201812,1bin okunma
Reklam
240 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
Kadınlar Ülkesi kitabı hakkında düşüncelerim
Bir ülke düşünün içinde yalnızca kadınların olduğu bir ülke sizce nasıl bir ülke olurdu? Sorusunun cevabını bulmak için Terry, Jeff ve Vandyck adında üç erkek arkadaş maceralı bir yolculuğa çıkıyorlar. Kitap üç erkekten biri olan Vandyc tarafından anlatılıyor. Kadınlar Ülkesi onlar için imkansız aynı zamanda kadınların birbirini yemekten nasıl bir ülke kuracaklarını dair görüş birligindeler. Yolcuları sonunda kadınlar ülkesine gidiyorlar tabi biraz da korkarak. Vardıkları ülke o kadar temiz, düzenli ve kusursuz ki bu duruma çok şaşırıyorlar. Kadınlar ülkesinde kurulmadan önce erkekler de varmış. Fakat savaşta hepsi ölünce kadınlar birlik olup kadınlar ülkesini kurmuş. Üç arkadaşı kadınlar tanımaya yaşadıkları ülkeyle ve dünyayla ilgili bilgi almak istiyorlar aynı zamanda kendi ülkeleri ile ilgili bilgiler veriyorlar. Mesela bu ülke de cinayet yok, kavga yok, hayvanlardan yalnızca kedi besliyorlar ve tarım oldukça gelişmiş aynı zamanda uygar bir toplum. Kadınların kendileri yalnızca kız çocuk doğuruyor bu kitap bilim kurgu bir kitap olsa da malesef nasıl oldukları tam anlatılmıyor bu yönden eleştirilebilir. Annelik duygusu onlar için çok önemli ve çok kutsal. Çocukların iyi bir eğitim alması, mutlu olması onlar için oldukça önemli. Hayatlarının bu kadar kusursuz olması erkekler için çok farklı geliyor ve kusur arasalarda bulamıyorlar. Böyle bir ülke kısaca.. Kitap akıcı ve yalın. Yazarımızın feminist olması eserine de yansımış. Tavsiye ederim. Ütopik kitapseverlerin mutlaka kütüphanelerinde olmalı diyeceğim bir kitap.
Kadınlar Ülkesi
Kadınlar ÜlkesiCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 201812,1bin okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Bəzi kitablar var ki, oxumaqdan aldığım keyf onlar haqqında yazmağıma səbəb olur. Amma problem burasındadır ki, nə yazacağımı bilmirəm. Qadınların ölkəsi ən bəyəndiyim və əgər mövcud olsaydı, yaşamaq istədiyim bir məkan oldu. Ümidvaram, yazıçının digər əsərləri ilə də tanış olma şansım olar.
Kadınlar Ülkesi
Kadınlar ÜlkesiCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 201812,1bin okunma
240 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
52 günde okudu
Kitabımız üç erkeğin sadece kadınların yaşadığı bir ülkeyi keşfetmesiyle başlıyor..Hayaller/hayatlar olarak ilerliyor başta isminden fantastik bilim kurgu türünde bir kitap sanmıştım ama bu türlerle pek ilgisi olmayan feminizm odaklı bir kitap okurken sıkılmadım ama bilim olarak birşeyler katılsaydı(düşünceyle üreme?)daha renkli olabilirdi. Kitapta birçok felsefi düşünceyede değinilmiş, çocukların herkese ait olması platonun ütopik devletiyle benzerken, cinselliğin haz yerine sadece üreme/çoğalma olarak görülmesi pisagoru anımsatıyor.Kadınların binlerce yıldır savunulduğu gibi fiziksel olarak güçsüz bir cins olduğu tezininde çürütüldüğü bir kitap evde oturtulup nakış işletmek yerine gerekli bedensel eğitimin verildiğinde genetik yapınında nesilden nesile güçlendiği vurgulanıyor.Genel olarak kitabı beğendim bitttiğinde eksik kalmış gibi hissediyor insan,devam kitabını da okumayı isterim bakalım Ellador bizim dünyamızı görünce neler düşünmüş..Sahi dünyayı gerçekten sadece kadınlar yönetseydi kitaptaki kadar muhteşem olurmuydu? düşünmeden edemiyor insan..
Kadınlar Ülkesi
Kadınlar ÜlkesiCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 201812,1bin okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Ah keşke burda yaşasam dedirten bir kitaptı. Hayal etmesi bile güzel oldu. Oysa iki cinsin birlikte yaşaması gerektiğini düşünürdüm. Ah bu aşamaya gelsek. ütopya değil mi?
Kadınlar Ülkesi
Kadınlar ÜlkesiCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 201812,1bin okunma
Reklam
240 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Mükemmel bir kurgu. Her şey ince ince, sosyolojik ve tarihsel gözlemlere dayanarak işlenmiş. "Kadınlar Ülkesi", ilk duyduğunda insanın garibine gidiyor olsa da, kitabı okudukça bugünümüz dünyasıyla bağdaştırarak mükemmel bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Üç erkek karakterimiz ön yargılarını da yanlarına almayı unutmadan, merakla Kadınlar Ülkesi'ne gidiyor. Ülkeyi ilk incelemeye başladıklarında mimariye, düzene, çevreye bakarak "Burada bir yerde kesinlikle erkekler var, olmasa burası böyle olmazdı." diye düşünüyorlar. Fakat ülkede yaşadıkça, kadınları tanıdıkça, ülkenin dilini ve kültürünü öğrendikçe bu önyargıların gereksiz olduğunu anlıyorlar. Doğruyu söylemek gerekirse üçünden ikisi anlıyor diyelim. Üç erkek karakter, üç farklı sosyolojik düşüncede, en azından ben öyle olduğunu düşünüyorum. Karakterlerden biri kesinlikle katı bir ataerkil, böyle bir ülkenin var olamayacağını, var olmaması gerektiğini düşünüyor, biri daha nötr ve her şeyi anlamaya çalışıyor, bir diğeri de bu toplumun kucağına düşmekten fazlasıyla memnun. Devam kitabı da varmış, mutlaka okuyacağım, onu da incelemeyi planlıyorum. Sizce bir ülkede sadece kadınlar olsaydı, nasıl olurdu? Biyolojik açıdan bir iki eksik haricinde, başka eksiklik hissedilir miydi?
Kadınlar Ülkesi
Kadınlar ÜlkesiCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 201812,1bin okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Kadınlar Ülkesi
Terry, Jeff ve anlatıcımız Vandyck bilimsel inceleme gezisine katılarak yolları Kadınlar Ülkesi'ne düşer. Erkeklerin beklediği kıskançlık Huzursuzluk kadınların birbiriyle anlaşamamasıdır fakat gördükleri tam tersidir. Kadınlar ülkesinde adı üstünde sadece Kadınlar yaşamaktadır. En temel değerleri annelik duygusudur. Bu duygu bütün
Kadınlar Ülkesi
Kadınlar ÜlkesiCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 201812,1bin okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
Feminizmle ilgili kitaplar daha zor anlaşılır genelde ama bu kitap öyle değildi. Oldukça anlaşılır bir dille oldukça ilginç bir kurguyla yazılmış bir kitap. Bir erkeğin dilinden anaerkil bir toplumda yaşamanın nasıl olduğu anlatılıyor. Aşka yabancı, evliliğin ne olduğunu bilmeyen, anneliği kutsal sayan bir kadına hissettiği sevgi de anlatılıyor bu erkeğin dilinden. Aralarındaki cinsellikten uzak ilişki de anlatılıyor. Ataerkil düzenin mantık hatalarını farkettiriyor ve bir kadının tam anlamıyla kadın olabileceği bir ortamda nasıl bir insana dönüşeceği gösteriliyor. Mutlaka okuyunuz. İyi günler.
Kadınlar Ülkesi
Kadınlar ÜlkesiCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 201812,1bin okunma
300 syf.
2/10 puan verdi
Herkese uymayabilir. O kadar karışık uygulama var ki şaşırıyor insan, faydalı yönleri az. Konusu gereği kadınların olduğu bir yaşamı anlatıyor fakat asıl olan zorunlu kadınların yaşamı. Dışarı çıkmadan soyutlama yapılan ve yaşanan hayatlar.
Kadınlar Ülkesi
Kadınlar ÜlkesiCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 201812,1bin okunma
240 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Spoiler Kitap, sadece kadınların yaşadığı bir dünyada hayatın işleyişini anlatan bir ütopya Okurken çok keyif aldım. Kadınların birlik ve beraberlik içinde olduğunda ne kadar güçlü olduklarını ve kimseye ihtiyaç duymadan hayatlarını devam ettirmelerinin önünde hiçbir engel olmadığını apaçık gösteriyor.
Kadınlar Ülkesi
Kadınlar ÜlkesiCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 201812,1bin okunma
240 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
2000 yıldır sadece kadınlar ve kız çocuklarının yaşadığı bir yeri merak eden 3 erkek arkadaş orayı keşfetmeye ve incelemeye başlar. Zaman zaman kendi toplumu ile kıyaslamalar yaparlar. Kadınların yapmış olduğu birçok değişim onları şaşırtıyor.
Kadınlar Ülkesi
Kadınlar ÜlkesiCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 201812,1bin okunma
240 syf.
7/10 puan verdi
Mizahi ve yalın bir dille, bir kadın tarafından yazılan az sayıda feminist-sosyalist ütopyalardan biri. Özellikle 1915’te yazıldığını düşünürsek gerçekten zamanının ötesinde ve oldukça etkileyici. “dişilikle erilliğin ne olduğunu, neyin erkek neyin kadın işi olduğunu, neyin kültür yoluyla öğrenilmiş neyin biyolojik olarak tayin edilmiş dişil-eril davranış olduğunu sorarak başlar. …insanların toplumlarını değiştirme ve kendi yararları için doğayı yönetme gücüne dair inancı sözlü olarak aktarılır. ….bütün kadın ve çocukların kaçması gereken aşırı duygusallıkla yüklü bir ev kavramı Kadınlar Ülkesi’nde eğlenceli bir şekilde yok edilmiştir. Bunun yerine birey için gerçek bir mahremiyet, içten bir topluluk konmuştur.” Ann J. LANE
Kadınlar Ülkesi
Kadınlar ÜlkesiCharlotte Perkins Gilman · Otonom Yayıncılık · 201812,1bin okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.