Çok aşırı tatlı bir kitap okudum. Aslında çocuk kitabı ama kazık kadar bir insan olmama rağmen görünce okuyasım geldi. İyi ki de okumuşum çok eğlenceliydi.
Komşusu Gümüş Hanım'a aşık olan Zıpzıp Bey'i anlatıyor kitap. Ama Gümüş Hanım'ın umrunda olan tek şey kaplumbağası Alfie. Alfie'nin büyümesini isteyen Gümüş Hanım'a Zıpzıp Bey beyaz yalanlarla yardımcı oluyor ve Gümüş Hanım'ın kalbini çalıyor.
Zıpzıp Bey'in, aşkı için bile olsa yalan söylemesi yanlış diye düşünüyorum. Sonuçta bu bir çocuk kitabı ve çocuklar için olumsuz içerik barındırmaması lazım. Tamam, çocuk kitabı olduğunu unutursak çok güzel fakat küçük yaştaki çocukların okumasını pek önermiyorum.
KaplumbağaRoald Dahl · Can Çocuk Yayınları · 2013390 okunma
Çok şirin ve göz açıp kapayıncaya kadar bitirilebilen bir hikayesi var. Fakat belli bir yaşa kadar küçüklere okutulması hoş durmayacak gibi; çünkü içeriğinde zararsız da olsa beyaz yalanla kurulmuş bir sevgi bağı var. Zıpzıp Bey sevdiği kadın olan Gümüş Hanım'a ulaşmak için masumane bir yol düşünür ve mutlu sonla biter. Ayrıca içeriğinde dolu dolu çizimle beraber okumak zevkliydi. Büyüklere tavsiyemdir. :)
KaplumbağaRoald Dahl
Bu 24 saatte okuduğum 4. Dahl kitabı oldu, diğer incelemeleri vs. okudum çok tatlı kitap felan demişler de ben hiçbir tatlılık göremedim ve bence okuduğum dört kitap içerisinde tek mesajı olmayan kitap herhalde bu kitaptı. Bu kitapta çocuklara şu mesajı mı vereceksiniz bir erkek, sevdiği kadını elde etmek için her türlü hileye ve yalana başvurabilir ve bu hile sonucu o kadınla evlenebilir mesajı mı? Yarısı resimlerden oluştuğu için 40 dakika gibi bir sürede okudum gerçekten konu bütünlüğü dışında bir hoş yanını göremedim. Bir insan utangaç ve çekingen olabilir ama sırf sevdiğini elde etmek ve de kitabın içerisinde geçen tabirle "kendine köle etmek" için hileye başvurmamalı. Bence bu çocuk kitabı, çocuklara iyi bir örnek değil belki kaplumbağa sevgisi verebilir sadece o kadar...
Kaplumbağa kitabı okuduğum sekizinci Roald Dahl kitabı oldu. Ve beğendim. Zaten yazarın kitaplarını genelde severim. Tek sorun aşırı ince olması. Gerçi pek uzatılacak bir konusu da yoktu.Kitap Zıpzıp Bey ile Gümüş Hanım'ı anlatıyor. Zıpzıp Bey Gümüş Hanım'a aşık olduğu için onun çok sevdiği kaplumbağası Alfie'ye yardım etmek istiyor. Gümüş Hanım, Alfie'nin büyümesini istiyor. Zıpzıp Bey de bunu Gümüş Hanım'ın kalbini kazanmak için bir fırsat olarak görüyor. Ona sihirli kelimeler yazıp sürekli daha büyük kaplumbağaları o işteyken gizlice balkonuna bırakıyor. Bence Zıpzıp Bey bunu yapmamalıydı. Asla yalan söylememeliydi. Orada yanlış davrandı bence. Yine de genel olarak güzeldi...
…
Bu kitabı aslında çocuklarım için almıştım. Onlara okumadan önce, her zaman içerik açısından uygun olup olmadığını kontrol etmeyi alışkanlık haline getirdim. “Kaplumbağa” da bu yüzden elime geçti… ama elimden bırakamadım. Çünkü kitap beni hem şaşırttı hem de duygulandırdı.
Roald Dahl, genellikle çocuk kitaplarıyla tanınsa da, bu öyküsünde yetişkin bir dünyanın içine yumuşak ama etkileyici bir şekilde giriyor. Hikâyede yaşlı bir adamın, komşusu olan kendi yaşıtı bir kadına duyduğu sevgi ve bu sevgi uğruna yaptığı küçük ama derin fedakârlıklar anlatılıyor. Her şey bir kaplumbağayla başlıyor; ama mesele elbette yalnızca bir hayvan değil. Asıl mesele, karşılıksız sevginin, nezaketin ve mutlu etmek için çabalamayı yücelten bir yaşam anlayışının anlatılması.
Okurken içimi ısıtan bir romantizmle karşılaştım. Uzun yıllar yaşamış, hayata dair çok şey görmüş insanların bile birbirlerine karşı duyabilecekleri naif sevgiyi görmek çok etkileyiciydi. “Yaşamın anlamı bu değil miydi zaten?” diye düşündüm: Sevdiğimiz birini mutlu etmek için elimizden geleni yapmak.
“Kaplumbağa”, belki birkaç sayfada biten kısa bir öykü olabilir ama ardında bıraktığı his çok daha uzun süre kalıyor insanın içinde. Sadece çocuklar için değil, büyüklerin de okuması gereken, içten bir hikâye.
Zıpzıp Bey, Gümüş Hanım ve sevimli kaplumbağa Alfie'nin çevresinde şekillenen özgün bir çocuk kitabı diyebilirim "Kaplumbağa" için.
Eğlenceli, macera içeren ve hayvan sevgisini aşılayan kitabı çocuk edebiyatı bağlamında incelediğimiz zaman her ne kadar olay örgüsüyle, işlenişiyle ve resimleriyle nitelikli bir eser olsa da kitapta araya sıkıştırılmış olan "kölelik" kavramından pek hoşnut olmadım. Böyle küçük düşürücü, insanlık tarihinin silinmez lekelerinden biri olan köleliğin özellikle çocuk kitaplarında geçmesini doğru bulmuyorum. Bu kadar güzel konuya, eğlenceye bunun neden eklendiğini ne yazık ki anlamış değilim.
Bu kavram her ne kadar yüzeysel kullanılmış olsa da kitabın niteliğine ket vurmaktadır.
Çocuğunuzla etkileşimli bir şekilde okuyacaksanız eğer, bunu çocuğa uygun bir biçimde düzenlemeniz gerektiği kanısındayım. "Ömrüm boyunca köleniz olurum." cümlesi yerine "Ömrüm boyunca unutmam." gibi bir değişim yerinde olacaktır.
Bu konuyu bir kenara bırakacak olursam, kesinlikle kitaba haksızlık etmek istemem. Çok eğlenerek okudum ve kaplumbağalar artık zihnimde çok daha farklı bir yerdeler.
İyi okumalar.
Bazi seyleri gostermek veya gormek icin ise dahil olmak lazim. Burda Bay Zipzipin yaptigida aynen budur. Cok tatliydi. Yazar oldukca kaliteli ve verdigi alt mesajlar çok iyi.
KaplumbağaRoald Dahl · Can Çocuk Yayınları · 2013390 okunma
Zıp Zıp Bey'in Gümüş Hanım 'ı çok sevip onunla bir ömür geçirmek için Gümüş Hanım İn çok sevdiği kaplumbağasının büyümediğini görür ve bundan şikayetçi olur ve Zıp Zıp Bey e söyler.Zıp Zıp Bey kaplumbağaya bir yazı yazar.Bu yazıyı kaplumbağanın kulağına fısıldamasını söyler.Gümüş Hanım işe gittiğinde birçok kaplumbağa söyler. Gümüş Hanım işe gittiğinde ,aldığı kaplumbağalardan Gümüş Hanımın kaplumbağasına en benzerini bulur,Gümüş Hanımın balkonuna koyar.50 gram fazla olanı.Gümüş Hanım kaplumbağasının büyüdüğünü görünce mutlu olur ve sevinir.
KaplumbağaRoald Dahl · Can Çocuk Yayınları · 2013390 okunma
Çocuk kitapları arasında olsa da büyüklerin de okuyabileceği koşa bir hikaye. Öyle aman aman değil tabi. Komşusuna büyük bir aşk besleyen şirin bir adamın öyküsü. Yazarın seçtiği konu çocuk kitabı için biraz ilginç kalıyor.
E-kitap olarak okudum. Yazarın zamanında çocuk kitapları yazma kuralları yokmuş sanırım. Evet çocuk kitabı basitliğinde ama çoğu kitabı çocuklara uygun değil. Olumsuz örnek oluşturacak şeyler var içinde.
KaplumbağaRoald Dahl · Can Çocuk Yayınları · 2013390 okunma
1916’da Galler’de Norveçli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1932'de İngiltere'nin tanınmış özel okullarından birini bitirdikten sonra, üniversiteye gitmek yerine Kanada'daki Newfoundland'e yapılan bir keşif yolculuğuna katıldı. Afrika'da Shell Petrol Firması için çalıştı. II. Dünya Savaşı'nda savaş sırasında tanıştığı romancı C.S.Forester'ın özendirmesiyle, orduda çalıştığı yıllarda başından geçen olayları yazmaya başladı. Daha sonra RAF savaş uçaklarında pilotluk yaparken, başından aldığı ağır bir darbe sonucu ordudan ayrıldı. Ve bu olay onun ilk kısa öyküsüne konu oldu: "Shot Down Over Libya".
ABD’ye gitti. Burada İngiltere için diplomatlık ve istihbaratçılık yaptı. 1942’de yazdığı ilk öyküsü “A Piece of Cake”te de (Çocuk Oyuncağı), 1943’te Walt Disney için yazdığı ilk çocuk kitabı The Gremlins’de de (Cinler) pilotluk günlerini yazdı.
Çocuk kitaplarının yanı sıra büyükler için yazdığı kitapları ve oyunları vardır. Özellikle Charlie’nin Çikolata Fabrikası ve Matilda gibi çocuk kitaplarıyla tanınan Dahl’ın yetişkinler için iki romanı (Sometime Never: A Fable for Superman [Hiçbir Zamanlar: Süpermen İçin Bir Masal], Oswald Amcam) ve altmıştan fazla öyküsü bulunuyor. Dahl, Senin Gibi Biri adlı öykü kitabı ile “Pansiyoncu Kadın” ve “Deri” adlı öyküleriyle üç defa Edgar Allan Poe Ödülü’ne layık görüldü.
1953 yılında Patricia Neal ile evlendi ve 1983 yılında boşandı. Beş çocukları olmuştur. Dahl 23 Kasım 1990 tarihinde Oxford, Oxfordshire, İngiltere'de 74 yaşında bir kan hastalığı nedeniyle vefat etti.
Kendi yazdığı otobiyografisi Boy, Roald Dahl'ın çocukluğunu anlatmaktadır. Bir başka kitabı Going Solo 'da ise Dahl'ın savaş içindeki anıları ve deneyimleri yazmaktadır.
Ayrıca Great Missenden'de bir Roald Dahl Müzesi ve Öykü Merkezi bulunmaktadır. Bu merkez Dahl'ın çalışmalarını göstermektedir.