Bu ne kadar adaletsiz, diye düşündü,
İnsanları dev sanıyorsun sonra da seni sıradanlıklarıyla yıkıp geçiyorlar.
KATABASİS / R. F. KUANG
/kə-tae-ə-sts/
Yunanca katà; aşağı,
baíō; gitmek sözcüklerinin türeyen kelime olup, hem "aşağı iniş" anlamına gelir, hem de mitolojide kahramanın ölüler diyarına yâni cehenneme yaptığı yolculuğu ifade eder.
Sihirli güçlerin merkezi olduğu bir dünyada Alice Law alanının en iyilerinden, Cambridge Üniversitesi Kraliyet Bilim Akademisi Prof. Jacob Crimes' in doktora öğrencisi, Alice her şeyini feda etti, gururunu, aşkını, akıl sağlığını...hayatının, tek amacı Profesörün yanında çalışmalarına devam etmekti, bir sihir kazası sonucu hoca ölünce umutsuzca onun ruhunu geri almak için cehenneme gitmek istiyor çünkü, onun tavsiye mektubu Alice' in hayallerinin anahtarı, Bu zorlu macerada yol arkadaşı ve rakibi Peter Murdoch var. Antik masalların rehberliğinde Alice ve Peter cehennemin tehlikeli katmanlarında yol alıyorlar.
Akademiye ilişkin cehennem kavramının seçimi eşsiz ve ilginç. Dante' nin 8 katlı cehennem katmanlarından ve bugüne değin yazılmış cehennem konulu eserlerden ilhamla yazılmış bir eser.
Kitap bilinmeze karşı heyecanlandıran bir konuda; ölüm, mitoloji konularını işliyor. Akademik tartışmalar, teorik bilgi, dipnotlar okumanın hızını ve akıcılığını düşüruyor, yeraltı dünyası ve öte dünya mitleri hakkında bilgi sahibi olmadan okumak zorlayıcı, yazarın sınırsız hayal gücü ve kalemini Sarıyüz ve Babil kitaplarından biliyoruz çok zengin bir okuma deneyimi yaşatıyor.
Belki de cehennem sonsuz bir yalnızlık cezasıdır.
Bizi anlamayan haset insanlarla çevrili yaşamaktır, belki de kendi içine bir yolculuğun hikayesidir.
@kuangrf #RFKuang #katabasis