Kimbilir?

1998
Metis Yayınları

2026 12. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2026 18:51
Bence bu doktorun bir çok kitabı okunmalı . İnsanlığa bakış açısını değiştiriyor . Yaşamış olduğu olaylar ve onu düşünmeye iten bazı bölümler var . Yaşamı renkli kendini sürekli geliştirmiş kısa yalın bir anlatıma sahip . Psikoloji ye dair bir şeyler öğrenmek isteyen arkadaşlar önce insan olmak sonra kimbilir i okuyabilir . Ben okurken keyif aldım .
2023 75. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2023 12:16
#heraybirmetisokuyoruz Temmuz kitabımı okumanın mutluluğu içerisindeyim Engin Geçtan okumak insanı başka bir evrende yaşamadığımızın,içinde bulunduğumuz ortamın/dünyanın/milletin/milliyetin vs bir parçası olduğumuzu bizi şekillendirenin de bu olduğunu ortaya koyuyor. Ama Engin Geçtan ‘ın İnsan Olmak ve Hayat dışındaki Uzmanlık alanına ilişkin eserlerinde temel bir psikoloji ve felsefe bilgisi gerekiyor, ya da #google Kaosun hangi tarafındayız, çıkaran mı maruz kalan mı? Uzlaşma için gereken ne ? Hangi durumlarda uzlaşı gerekir Psikiyatriye başvuracak kadar cesur musunuz? Seans esnasında saatinize bakıp maliyet hesaplıyor musunuz? İktidarınız sonlanırsa ve bir planınız yoksa nasıl yaşarsınız? Yeni aya yeni güzellikler ile başladım güzel bir ay olsun @metiskitap #heraybirmetisokuyoruz
·144 syf.·
2023 31. kitabı
Engin Geçtan ile hayatımın daha erken dönemlerinden karşılaşmış olsam bugün olduğum benden farklı olurdum. Yaptığım, tekrarladığım o hataları tekrarlar mıydım bilinmez ama kesinlikle daha sağlam adımlar atardım. Salt sevgiye değil aynı zamanda akıl ve mantığa da en az sevgi kadar önem verirdim. Yaşadığım, çevremde gördüğüm durumları anlamlandırmamda ve kendimi anlamamda katkısı çoktur. Diğer kitaplarının ve yaşantısının bir özeti niteliğindeki bu kitap okumaya değer. Tecrübe değerlidir. Keyifli okumalar dilerim
Kimbilir?Engin Geçtan · Metis Yayınları · 2018548 okunma
Kimbilir, belki biz belki hiç kimse
2025 22. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2025 13:46
Engin hocayı genellikle ‘İnsan olmak , Hayat’ gibi kitaplarıyla tanırız ‘Kimbilir?’ Kitabı ise bunlara göre daha az bilinen, okur çekiciliği az olan bir kitap. Fakat Geçtan diline hakim birisi için bir o kadar etkileyici bir kitap. Kitap kıyıda kalmış gibi gözükse de Engin hocanın fikirlerinin özünü çok iyi yansıtmış. Aidiyet sorunları, bastırılmış öfke ve korkular, maskeler, toplumsal uyum gerilimleri çok iyi yansıtılmış. Engin hoca bu yansıtmaları yaparken doğrudan bilgiyi sunacak biçimde değil, iç konuşmalarla , gözlemlerle sezdirmiş. Toplumun psikolojik sahnelerini bu sezim eşliğinde somutlaştırmış. Engin Geçtan’ın en sevdiğim özelliklerinden biri psikolojik kavramları kuru kuruya değil metaforlarla anlatması. Bu kitap da bunun çok güzel bir örneği olmuş. Kitapta yer alan imgeler, insanın iç dünyasındaki değişimleri tespit ederek farkındalık sunar aslında. Geçtan diline hakim olmak bu yüzden önemlidir işte. Onun dili sade ama çok süslüdür her metaforunun altında hem bireysel hem toplumsal bir anlam yatar. Kitabı okurken isminin neden soru ile başladığını da düşündüm. Alakalı alakasız olabilir ama neden kitabın ismi ‘kimbilir?’ diye sorguladım kendimce. Acaba bir merakın mı bir belirsizliğin mi kararsızlığın mı yoksa toplumsal yansımanın bir ifadesi mi yoksa hem umudun hem umutsuzluğun mu ifadesi , Kim bilir? :)
Puan vermedi·144 syf.·
2026 39. kitabı
İnsan bazen durup etrafına bakıyor ve her şeyin neden bu kadar karmaşık olduğunu düşünüyor. Engin Geçtan ’da yaşadığımız çağın basit olmadığını, hatta gittikçe daha da çözülmesi zor bir hale geldiğini anlatıyor. İnsan ilişkilerinin yerini imgelerin aldığını, herkesin bir şeymiş gibi göründüğünü ama aslında ne olduğunu tam bilemediğini söylüyor. Okurken şunu fark ettiriyor, yaşamaya çalışırken aynı zamanda anlamaya çalışırken daha da kayboluyoruz. Kimbilir? insanın kendi içinde yaşadığı çatışmalara yaklaşıyor. Geçtan insanın tek parça olmadığını anlatıyor, sanki içimizde birden fazla ses konuşuyor gibi. Bazen mantığımız bir şey söylüyor, duygularımız başka bir yere çekiyor. İşte tam burada insanın iç savaşı başlıyor. Günlük hayatta yaşadığımız kararsızlıkların, ani tepkilerin, hatta bazı anlamsız davranışların bile aslında bu iç çatışmalardan geldiğini sezdiriyor. Bir yandan da psikiyatriye farklı bir gözle bakıyor. İnsanı kalıplara sokmanın ne kadar eksik kaldığını anlatıyor. Bir insanı tanımakla onun hakkında bilgi sahibi olmanın aynı şey olmadığını söylüyor. Bu çok sade ama çok çarpıcı geliyor. Çünkü çoğu zaman insanları birkaç bilgiyle tanımlıyoruz ve gerçekten anlamaya çalışmıyoruz. Geçtan burada seni yavaşlatıyor, dinlemeye, anlamaya ve acele etmemeye çağırıyor. Kitabın ana fikri yavaş yavaş netleşiyor: Hayat kesinliklerle ilerlemiyor, insan da çözülebilecek bir denklem değil. Her şey birbiriyle bağlantılı, her şey sürekli değişiyor. Bu yüzden insanı anlamaya çalışırken katı kurallar yerine daha esnek bir bakış gerekiyor. Geçtan bunu anlatırken ne akademik bir dil kuruyor ne de uzaklaşıyor; aksine okurla konuşuyormuş gibi ilerliyor. Sonunda şunu hissettiriyor, Bu kitap sana hazır cevaplar vermiyor, ama doğru soruları sorduruyor. Ve belki de en önemlisi bu oluyor.
Bercesteden
2024 45. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2024 10:22
Çok sevdiğim hocamı yine özlemle anarak okuduğum harika bir kitap. Psikiyatriye, hayata, psikanalize, varoluşa, ülkemiz insanına dair pek çok şey anlatıyor hocam yine. Deneyimlerini bu şekilde bizimle paylaşman ve senden sonra bile izinden gitmemizi sağlaman ne güzel bir davranış hocam...
2021 7. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2021 20:56
Engin Geçtan’ın kendimi ve dünyayı anlamamda büyük yardımı oluyor,sadece benim de değil aslında hepimizin karanlığına ışık tutan bir isim.. Kitapta nörofizik-beyin ilişkilerimiz,insanın üst sistem sorunları ,yazarın psikoterapi deneyimleri gibi birçok farklı konuda görüşleri yer alıyor Engin Geçtan’ın kitaplarından aldığım keyfi tarif edebilmem zor..İnsan kitabı her kapattığında idrak ettikleriyle başbaşa kalıyor Kimbilir Hayat ve İnsan Olmak kitaplarına kıyasla biraz daha mesleki/teknik konuları ele alan bir kitap..Yazarla tanışmak için uygun bir kitap değil belki,ama yazarla bağ kurulduktan sonra mutlaka okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
2022 16. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2022 00:39
Kitapta nörofizik-beyin ilişkilerimiz,insanın üst sistem sorunları ,yazarın psikoterapi deneyimleri gibi birçok farklı konuda görüşleri yer alıyor Engin Geçtan’ın kitaplarından aldığım keyfi tarif edebilmem zor. İnsan kitabı her kapattığında idrak ettikleriyle başbaşa kalıyor Kimbilir Hayat ve İnsan Olmak kitaplarına kıyasla biraz daha mesleki/teknik konuları ele alan bir kitap. Yazarla tanışmak için uygun bir kitap değil belki,ama yazarla bağ kurulduktan sonra mutlaka okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
2018 38. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2018 15:50
Biraz teknik bir kitap olmasına rağmen keyifle okudum. Mesleki açıdan tercih edilmediyse ilk olmak için çok uygun bir kitap olmayabilir. Yazarla ilk tanışmamız ' Hayat' kitabıyla olmuştu. ' Kimbilir?' tanışmak için çok uygun bir kitap değil belki ama yazarla bağ kurduktan sonra muhakkak okunması gereken bir kitap diye düşünüyorum.
2025 17. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2025 17:01
Psikoloji üzerine düşünceler vardı kitapta. Çokça Freud dan ve belli başlı psikoloji üzerine eğilmiş insandan alıntılar verilmiş, üzerine yorumlamalar yapılmıştı. Felsefi kısımlara da yer verilen bu kitabı okumak için oldukça sakin bir döneminizi tercih etmelisiniz bence, iyi okumalar :)

Engin GeçtanYazar · 20 kitap
Engin Geçtan 12 Ocak 1932'de İzmir'de dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. 1956 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Geçtan, psikoloji ve nöroloji dallarında ABD'de New York ve Columbia üniversitelerinde beş yıl süreyle uzmanlık eğitimi gördü. 1974'te profesörlüğe yükselen Geçtan, ODTÜ, Ankara, Boğaziçi ve Marmara üniversitelerinde öğretim üyeliğinde bulundu. Ayrıca, bir yandan psikiyatr olarak mesleğini icra ederken, bir yandan da sürekli yazıyordu. Geçtan’ın, Dersaadet'te Dans, Bir Günlük Yerim Kaldı İster misiniz?, Kırmızı Kitap ve Kızarmış Palamutun Kokusu ve Tren adlı romanları bulunuyor. Uzmanlık alanı psikiyatri olan Engin Geçtan 1975-1987 yılları arasında meslek dışı okuyucular tarafından da ilgiyle karşılanan dört kitap yazdı. Çok sayıda basım yapmış ve yapmakta olan ve kendi bilimsel disipliniyle ilgili bu dörtlünün ardından, (İnsan Olmak, Varoluşçu Psikiyatri, Normaldışı Davranışlar ve Psikanaliz ve Sonrası, Metis) psikiyatri alanının çerçevesinden çıkma isteği doğrultusunda roman-senaryo çalışmalarına başladı. Ankara ve İstanbul’daki dört üniversitede öğretim üyeliği yapmış olan Engin Geçtan halihazırda üniversitedeki part-time görevi dışında klinik çalışmalarını psikoterapist olarak sürdürmektedir. Romanlarına 2004 yılında “Tren”i de ekleyen Geçtan, kırk yıllık bir deneyimin ardından psikiyatriye, Türkiye insanına ve bugün kaosun kenarında yaşanan süreçlere bakışını dile getiren “Kimbilir?” ve “Hayat” adlı kitapları yayımlamıştı. Prof. Dr. Engin Geçtan, Psikiyatri alanıyla ilgili çok sayıda basım yapmış “İnsan Olmak”, “Varoluşçu Psikiyatri”, “Normaldışı Davranışlar” ve “Psikanaliz ve Sonrası” kitaplarını kaleme aldı. Engin Geçtan ardından, roman-senaryo çalışmalarına başlamıştı. Psikiyatri uzmanı, romancı ve yazar Prof. Dr. Engin Geçtan 86 yaşında yaşamını yitirdi.