Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kimliği belirleyen nedir? Bize verili olarak mı gelir, yoksa hayat boyu inşa ettiğimiz bir şey midir? Bauman bu kitabında yine çok yönlü bir düşünür olma özelliğini göstermekle kalmayıp, yaşanmışlıklarını da düşüncesiyle harmanlayarak zihin açıyor. Kimliği, ötekiliği, muhayyel tanımlamaların ve ön yargıların bizi düşürdüğü hali kendine has üslubuyla irdeliyor. İcat edilmiş uyrukların, sınırların ve ulusların yerlilik ile girdiği savaşı, kendi hayatından örneklerle zenginleştirerek açıklığa kavuşturuyor. Kendisine verilecek ödül ile ilgili olarak düzenlenen törende, hangi ulusal marşın gerçekten onu temsil edebileceğine karar vermekte zorlanırken yaşadığı açmaz, bir entelektüelin yersiz-yurtsuzluğunu anlatmakla kalmayıp, bir sürgün entelektüelin içinden geçtiği acıtan gercekliği de hepimizin yüzüne vuruyor. Bu gerçekliğin en çarpıcı yanlarından biri belki de şu cümlede ete kemiğe bürünüyor : “Ben asıl ötekiliğimi bir Yahudi olarak İsrail’de yaşadım. Zira ben, İsrail Yahudileri için bir Polonya Yahudisiydim.” Pek çoğumuz gibi, hayatı boyunca bir çeşit “çoklu ötekilik” halini tecrübe etmiş olan Bauman’ın kimlik üzerine söyledikleri, tıpkı diğer çalışmalarında olduğu gibi yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Zygmunt Bauman
Zygmunt Bauman
Çevirmen:
Mesut Hazır
Mesut Hazır
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 22 dk.Sayfa Sayısı: 119Basım Tarihi: 2017Yayınevi: Heretik Yayıncılık
ISBN: 9786059436298Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
119 syf.
·
Puan vermedi
Hemen hemen her kitapta mutlaka bir karakterin veya yazarın “ben kimim” sorusuna ya da “ben kimim sorusuna bir cevabına” denk geliriz. Bu denk geliş muhtemelen hepimize de kendimize bu soruyu sordurmuştur. Ve yine muhtemeldir ki her kitaptaki "ben kimim" sorusuna verilen cevabı da nedense benimser ve destekler halde buluruz kendimizi.
Kimlik
KimlikZygmunt Bauman · Heretik Yayıncılık · 2017341 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Kimliği belirleyen nedir? Bize verili olarak mı gelir, yoksa hayat boyu inşa ettiğimiz bir şey midir? Bauman bu kitabında yine çok yönlü bir düşünür olma özelliğini göstermekle kalmayıp, yaşanmışlıklarını da düşüncesiyle harmanlayarak zihin açıyor. Kimliği, ötekiliği, muhayyel tanımlamaların ve ön yargıların bizi düşürdüğü hali kendine has üslubuyla irdeliyor. İcat edilmiş uyrukların, sınırların ve ulusların yerlilik ile girdiği savaşı, kendi hayatından örneklerle zenginleştirerek açıklığa kavuşturuyor. Kendisine verilecek ödül ile ilgili olarak düzenlenen törende, hangi ulusal marşın gerçekten onu temsil edebileceğine karar vermekte zorlanırken yaşadığı açmaz, bir entelektüelin yersiz-yurtsuzluğunu anlatmakla kalmayıp, bir sürgün entelektüelin içinden geçtiği acıtan gercekliği de hepimizin yüzüne vuruyor. Bu gerçekliğin en çarpıcı yanlarından biri belki de şu cümlede ete kemiğe bürünüyor : “Ben asıl ötekiliğimi bir Yahudi olarak İsrail’de yaşadım. Zira ben, İsrail Yahudileri için bir Polonya Yahudisiydim.” Pek çoğumuz gibi, hayatı boyunca bir çeşit “çoklu ötekilik” halini tecrübe etmiş olan Bauman’ın kimlik üzerine söyledikleri, tıpkı diğer çalışmalarında olduğu gibi yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor.
Kimlik
KimlikZygmunt Bauman · Heretik Yayıncılık · 2017341 okunma
119 syf.
·
Puan vermedi
Kimliği belirleyen nedir? Bize verili olarak mı gelir, yoksa hayat boyu inşa ettiğimiz bir şey midir? sorusuyla başlayan kitap kimlik ve değerler adına temel sayılabilecek özelliklerin hepsini sorgulatıyor. ️ Yani eleştirel okumalara devam. . . Yöneten kimse, ulusu da o belirler. . . Devletin varlık sebebi, ‘biz’ ile ‘onlar’ arasındaki sınırı çizmek, sıkılaştırmak ve denetlemekti. . . Uyanık bir zihin için, köktenciliklerin halihazırdaki olağanüstü yükselişi hiçbir gizem taşımaz. . . Geriye dönemeyiz fakat bulunduğumuz yerden de memnun değiliz. . . Kaliteden emin olunamadığında acaba nicelik bir kurtuluş getirebilir mi ? .
Kimlik
KimlikZygmunt Bauman · Heretik Yayıncılık · 2017341 okunma
119 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Kendi üzerinden bir örnekle kimlik konusuna giriş yapan Bauman, kendisine yöneltilen sorular üzerinden çeşitli yönleriyle kimlik konusuna açıklık getirmektedir.
Kimlik
KimlikZygmunt Bauman · Heretik Yayıncılık · 2017341 okunma
Reklam
119 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
"Kimliği belirleyen nedir?" sorusu kitabın okuyucuyu düşündürmeye sevk eden ana teması. Kitap içinde "kimlik" dendiğinde benim için politik ve bireysel kimlik inşası ön plana çıktı. Okurken aklıma Albert Einstein'ın o mükemmel tespiti geldi. Ki bu tespiti Bauman'ın kimlik inşası üzerine yazdığı kitabı en iyi
Kimlik
KimlikZygmunt Bauman · Heretik Yayıncılık · 2017341 okunma
·
Puan vermedi
Modernleşme ile birlikte neredeyse etrafımızdaki her şey akışkan ve muğlak bir hâl almaya başladı. Kullandığımız kavramlar, düşüncelerimiz ve değer yargılarımız sık sık değişir oldu. Bu “Akışkan modern dünya”da tüm düzeni kapsayan değişimler yaşandı. Ulus devletlerin kurulması bu değişimlerin başında gelmektedir. Kurulan bu yeni devlet yapısı, oluşturulacak yeni kimliklerin de habercisidir. Artık insanlar daha küçük yerlere, daha küçük topluluklara ait olmak zorundadır. Kimliklerin bu denli vurgulanması ve önemli hâle gelmesi, insanları yeni kimlikler edinmeye zorlamış ve kimlik arayışını başlatmıştır. Tüm bu değişimlerin sonucunda kimlikler çeşitlilik kazandı ancak bu çeşitlilik, çatışmaları da beraberinde getirdi. Artık parçalı bir dünyada yaşıyoruz ve bu parçalı yapı, kimliklerimize de yansıdı. Kendimize seçtiğimiz kimliklere sürekli yeni parçalar ekleyerek özgün kimlikler yaratmaya çalışıyoruz. Bunların çoğunu da bir yere ait hissedebilmek adına yapıyoruz çünkü bu akışkan modern dünya içerisinde bu aitliğe mecbur bırakılıyoruz. Sık kimlik değişimlerinin başka bir sebebi de içerisinde yaşadığımız tüketim toplumu. Tüketmeye o kadar alışmışız ki edindiğimiz kimlikleri de aynı hızla tüketiyor ve hemen yerlerine yenilerini koyuyoruz. Zygmunt Bauman’ın ve Benedetto Vecchi’nin mail üzerinden gerçekleştirdikleri söyleşi sonucunda hazırlanan bu çalışmada; kimlik kavramının, zaman içerisinde nasıl değişimler yaşadığının ve günümüz dünyasında nasıl bir yerde konumlandırıldığının cevapları okuyucuya sunulmaktadır.
Kimlik
KimlikZygmunt Bauman · Heretik Yayıncılık · 2017341 okunma
119 syf.
·
Puan vermedi
Yaptıklarınız, sizden çok başkasına kazandırıyorsa kimliğiniz size ait değildir. Bir ucret aldığınız için sevinirsiniz ama ücreti evinizi yıktığınız için aliyorsunuzdur.
Kimlik
KimlikZygmunt Bauman · Heretik Yayıncılık · 2017341 okunma
119 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Zygmunt Bauman çoğunlukla eklektik bir sosyolog olarak tanımlanmaktadır; kendisi de kesinlikle bu tanıma karşı çıkmayacaktır. Bununla birlikte, bir konuyla ilgili ola­ rak getirdiği yöntem, her şeyden öte, araştırma nesnesi ile insan toplumundaki (human society) diğer tezahürler ara­sındaki sayısız bağı ‘ortaya çıkarmayı’ amaç ediniyor. Hatta Polonya kökenli bu sosyolog, her duygunun, hayat tarzının ve kolektif davranışın ‘aslını’ kavramayı hayati buluyor.
Kimlik
KimlikZygmunt Bauman · Heretik Yayıncılık · 2017341 okunma
Reklam
119 syf.
·
Puan vermedi
Hayatında bir dönem komünistlerden bir dönemse Nazilerden kaçan Bauman, kendini belirli bir ülkeye ait hissetmediği için Charles Üniversitesinin törenine sahneye adım atarken onun için Avrupa Birliği Marşı çalınmasını istemiştir. Her Hocanın kendi ülkesinin marşı çalınırken Bauman'ın yıllarca farklı topluluklar tarafından ötelenmesi nedeniyle "aitlik" sorunu yaşaması ve Avrupa Birliği Marşı tercih etmesi doğaldır. Kendi yaşadığı bu kimlik karmaşası üzerinden bu olguyu genel hatlarıyla ele aldığı kitapta insanın "kimlik tanımlamasının" nasıl/nereden/ne şekilde olduğunu irdeliyor. Ve kendi sözleriyle diyor ki; Insanın kendinin en az farkında olduğu zaman, en "kendi" olduğu zamandır.
Kimlik
KimlikZygmunt Bauman · Heretik Yayıncılık · 2017341 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.