Köleler Adası

Pierre de Marivaux

Köleler Adası Hakkında

Köleler Adası konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

Pierre de Marivaux (1688-1763): Oyunları Comédie Française tarafından en çok sahnelenen Fransız yazarlardandır. Paris’te bir İtalyan tiyatrosunun oyuncuları için yazmış, Commedia dell’arte geleneğinden beslenmiştir. Otuzdan fazla oyun kaleme alan Marivaux, Voltaire ve Rousseau gibi parlak zihinlerin hayranlığını kazanmış ve 1759’da Académie Française’in başına geçmiş olmasına rağmen hayattayken şöhreti tanımamış, yoksulluk içinde ölmüştür. 1725 yılında yazılan ve İtalyan oyuncular tarafından sahnelenen Köleler Adası, Marivaux’nun oyunları arasında 18. yüzyıl ruhunun daha belirgin olduğu birkaç eserden biridir. Toplumsal eşitsizlik, kölelik gibi Akıl Çağı’nın yakıcı konularını işleyen iyimser ve güleryüzlü bir komedyadır: İki efendi-köle çifti deniz kazası sonucu bir adaya düşer; bu adanın kanunları doğrultusunda efendiler köle, köleler efendi olacaktır.
Çevirmen:
Berna Günen
Berna Günen
Tahmini Okuma Süresi: 1 sa. 49 dk.Sayfa Sayısı: 64Basım Tarihi: Nisan 2021Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıOrijinal Adı: L'île des Esclaves
ISBN: 9786254053054Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Ciltli
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 57.0
Erkek% 43.0
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Pierre de Marivaux
Pierre de MarivauxYazar · 4 kitap
Galileo ve Newton’dan biraz sonra, Fransız Devrimi’nden biraz önce doğan, kendine Marivaux diyen, asıl adı Pierre Carlet olan Fransız yazar 1688-1763 yılları arasında, Aydınlanma Çağı’nda yaşamıştır. Marivaux ismi, daha sonraları Fransız diline “yapmacık olanla dalga geçme, burnu havada olanları değiştirme” anlamına gelen“ marivaudage” kelimesini kazandırmıştır. Gazeteci ve roman yazarıdır ama en çok tiyatroyu sever. Absürd ve kara komedinin köklerini taşıyan oyun yazarlarından biri olan Marivaux, hem kendinden öncekilerden ilham almış (Molière-Shakespeare…), hem de sonrakilere ilham kaynağı olmuştur. (İonesco- Koltès- Beckett…) Comedie Française’de Molière ve Racine’den sonra en çok oyunu sergilenen yazardır. 18. yüzyıl Fransası, savurgan 14. Louis, 15. Louis krallıklarında kaynayan bir kazan. Savaşlar var, açlık, yoksulluk var. Köylüler toprak ağalarına karşı yavaş yavaş ayaklanmaya başlıyorlar. Marivaux zamanında Fransız toplumunun %80’i köylü, geri kalanını soylular ve ruhban sınıfı. Burjuvalar ve soylular birbirlerine çok benzer hayatlar sürüyorlar ve böyle bir ortamda komedinin ana teması para oluyor. 18.yy komedisi direkt olarak Moliere’i örnek alsa da, Marivaux, 14. Louis’in Paris’e getirttiği İtalyan oyuncularla çalışması onu diğerlerinden farklı kılıyor. Comedia dell’arte’nin doğaçlama geleneği ve soytarılık fikrini kullanıyor. Geleneklerini yaymak isteyen bu oyuncular tiyatroya hareket ve fiziksel boyut katıyorlar ve dile canlılık getiriyorlar. Ayrıca Marivaux’nun da Shakespeare gibi fazlaca kullandığı “tiyatro içinde tiyatro”, satir komiğinin ve ahlaki ders verme amacının vazgeçilmez bir öğesi, iyileşmenin bir parçası olarak eserlerinde karşımıza çıkıyor. Marivaux’nun üstünde durduğu başlıca temalar, insanların tartışmasız eşitliği, gerçek aşk- yalan aşk, paylaşma zorunluluğu ve dönemin filozoflarından Rousseau’nun da dile getirdiği gibi bütün toplum üyelerinin empatiye doğal olarak bir hassasiyet geliştirmesi dileğidir. Köleler Adası’nda yeni bir sosyal model yerine, var olanı nasıl değiştirir ve geliştiririz fikri ortaya atılıyor. Sosyal statünü bir tesadüftür diyen Marivaux, Köleler Adası’nda seyircilere yeni bir toplum önerisi sunuyor. Araştırmacıların moralist (ahlakçı) bir yazar olarak nitelendirdiği Marivaux’nun ortaya koymak istediği bu öneri mükemmeliyetçi bir fikirden çok, olabilme ihtimali olan, yapılabilir bir “deney imkanı” O yüzden Köleler Adası’ndaki amaç, cevabı bulunmuş ve kesin bir fikri kabul ettirmek değil, bir soru sorarak bunun üzerine düşündürmek.