Başmüfettiş Battle #1

Köşkte Cinayet

Agatha Christie

2026 1. kitabı
Köşkte Cinayet, Agatha Christie’nin klasik “kapalı alan gizemi” temasını ustalıkla kullandığı, sürükleyici ve zekice kurgulanmış romanlarından biridir. (Orijinal adı The Murder at the Vicarage olan bu eser, aynı zamanda Miss Marple karakterinin ilk kez ortaya çıktığı kitaptır.) Hikâye, küçük ve sakin bir kasabada, papazın evinde işlenen bir cinayetle başlar. Herkesin birbirini tanıdığı bu kasabada, aslında neredeyse herkesin bir sırrı ve potansiyel bir suç nedeni olduğu ortaya çıkar. Bu da okuyucuyu sürekli şüphe içinde bırakır. Olayın merkezindeki cinayet, basit gibi görünse de giderek karmaşıklaşır. Kitabın en güçlü yönlerinden biri, karakter çeşitliliğidir. Christie, kasabadaki insanları öyle detaylı ve gerçekçi anlatır ki her biri ayrı ayrı şüpheli gibi görünür. Bu da okuyucunun sürekli fikir değiştirmesine neden olur. Miss Marple ise olaylara sakin, gözlemci ve zekice yaklaşımıyla klasik dedektiflerden farklı bir tarz sunar. Anlatım dili oldukça akıcıdır ve mizahi unsurlar yer yer hikâyeye renk katar. Ancak bazı okuyucular için olayların yavaş ilerlediği düşünülebilir, çünkü kitap aksiyondan çok gözlem ve çıkarıma dayanır. Sonuç olarak Köşkte Cinayet, klasik bir polisiye arayanlar için oldukça tatmin edici bir eserdir. Karakter analizleri, sürprizli çözümü ve atmosferiyle, Agatha Christie’nin neden bu türün en önemli isimlerinden biri olduğunu bir kez daha gösterir.
Köşkte CinayetAgatha Christie · Selkan Yayınları · 19782,198 okunma
2023 14. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2023 17:33
Ilk defa bir Agatha Christie okudum. Daha önce bir kaç defa polisiye okumuştum. Çeviri çok güzel, baskı ve dizgi hatası yok. Gel gelelim kitaba. Öncellikle o kadar çok ve birbirinden bağımsız karakter var ki, başlangıçta zorlandım. Kurgu bir yardım karşılığı iyilik etmek istenen ve olayın baş kahramanı Cold etrafında dönüyor. Kitap bölümlere ayrılmış ve bölümler birbiri ile bağlantılı. Sıradan bir günlük gibi gözüken fakat daha sonra yıkılmış bir krallığın prensine ait olan günlük çalınıyor. Basit bir hırsızlık gibi gözüken olay bir anda ticari bir cinayete dönüşüyor daha sonra işlenen cinayetle siyasi bir şekil alıyor ve sonunda bütün kurgu bir kişinin etrafında toplanıp çözümleniyor. Okumakta yer yer zorluklar yaşadım ve bir kaç defa geri dönmek zorunda kaldım. Hediye bir kitap olduğu için mutluyum. Bir daha bu kadar çok karakter içeren kitap okurmuyum bilmiyorum.
2020 32. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2020 23:39
Polisiye okumayı çok deven bir okuyucu olarak, Agatha Christie'nin tüm eserlerini okuyarak külliyatını tamamlamak hedefindeyim. Yazdığı öykülerle her seferinde okuyucusunu şaşırtan, tekrara düşmeyen, özgün, akıcı, duru bir anlatıma ve müthiş bir zekâya sahip kadın polisiye yazarların başında. Ancak Köşkteki Esrar kitabı beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Kitabın konusuna kısaca değinirsek : Arkadaşı için yerine getireceği basit bir angaryanın onu uluslararası bir cinayet komplosunun tam ortasına düşürdüğü Anthony Cade'in hikayesini okuyoruz. Kitapta bize eşlik eden karakter diğer hikayelerinde de ara ara denk gördüğümüz müfettiş Battle. Fakat müfettiş Battle bu romanda oldukça geri planda kalmış. Daha çok aktif olmasını tercih ederdim. Bir de sanırım gözlerim Hercule Poirot veya Miss Marple aradı. Diğer bir beni hayal kırıklığına uğrayan durum; hikayenin gereksiz uzatıldığını düşünmem. Bazı yerlerde oldukça duragan ve alakasız ilerlediğini ve okuyucunun okuma hızını azaltacağı kanısındayım. Ancak yazarın kitabında siyasi olaylara değinmesi, demokrasi-krallık yönetimi konusunda düşüncelere yer vermesi bir okuyucu olarak benim oldukça hoşuma gitti. Onun kaleminden polisiye romanlarda da olsa bu tarz konu ve düşüncelere olaylar icin de yer vermesi oldukça keyifliydi. Eğer yazarın Hercule Poirot ve Miss Marple kahramanları dışında kitaplarını okumak istiyorsanız, Köşkteki Esrar kitabını tavsiye edebilirim.
2015 160. kitabı
Son derece güzel bir başmüfettiş Battle romanı. Anthony Cade adında bir adam Afrika'da bir arkadaşının görevini üstlenir ve Herzoslovakya'da meşhur bir kontun günlüğünü İngiltere'de bir yayınevine götürmek için yola çıkar. Ancak İngiltere'de peşine bazı adamlar düşer. Bu arada elinde olan bazı mektuplar sebebiyle bir garson ile kavga eder. Ancak sonra garson mektupların sahibi olduğu düşünülen Virginia adlı bir kadının evinde ölü bulunur. Bacalar adındaki köşke gitmeleri gerekmektedir. Ancak gece köşkte kral olması beklenen Herzoslovakya prensi Michael öldürülür. Kral Victor adlı bir hırsızın çaldığı meşhur bir mücevher Bacalar köşkündedir ve Anthony ile Battle hem hırsızı hem de katili bulmak için çalışacaktır. Katil kimdir ve köşkteki insanlar gerçekten göründükleri gibi midir? Tek kelime ile mükemmel bir roman.
2019 125. kitabı
Diğer agatha kitaplarının bir hayli gerisinde kalan bu kitap kurgusu ve anlatımı zayıf kalmış bazen hikayeden koptum bazen de hikaye çok durgunlaştı. Son 30 sayfa bu durumu birazcık ortadan kaldırsada yinede çok iyi bir kitap değil.
2021 66. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2021 23:39
Cümleten iyi geceler arkadaşlar. Öyle bir Agatha Christie kitabı ki, gene biraz casusluk kokuyor ama yok, romantizm tadı var ama eksik, polisiye var ama tat vermiyor. Tanıdık kimsenin olmadığı yabancı bir ortama ilk defa gelmiş gibi aslında. Arkadaşı için yapması gereken basit bir iş, Anthony Cade’i nerelere getirdi. Görülmesi gereken ilk ve en büyük ayrıntı bu aslında. Bir ülkede monarşinin tekrar dirilmesinin önün engel çekilmesine kadar ilerleyecek, bir köşkteki cinayeti aydınlatıp her şeyi çözmeye çabalayacağız. Gönül isterdi ki çok daha güzel bir kitapla geceyi bitirelim ama eldekiyle yetinmeyi de bilmek lazım. Hepimize tekrardan iyi geceler, keyifli okumalar dilerim..
Seni görmek isterdim Anthony Cade
2019 31. kitabı
Yazarın aşık olduğum bir kitabı daha bitti. Teşekkürler Agatha Christie. Başlangıçta sıkıcı konuşmalarla geçen öykü cinayetin olmasıyla akış kazanıyor. Anthony Cade tarafından anlatılan hikayede Herzoslovakya ülkesinin geçmişi ve geleceği işleniyor. Üst tabakadan insanların küçük sırları anlatılıyor. Başarılı Müfettiş Battle soruşturmayı zekice yönetiyor ama burada övgüyü Anthony Cade' e yağdırmalıyız. Bakalım katil kim?? #agathachristie #polisiye #okudumbitti Agatha Christie Köşkteki Esrar
2022 14. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2022 16:51
Kitap akıcı değil yer yer sıkıldığım anlar oldu ama yine de okumaya değer bir kitap oldu benim için. Bazı yerleri durgun bazı yerleri nefes almadan okunabilecek kadar heyecanlıydı.
2024 69. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2024 23:16
#arkakapak Arkadaşı için yerine getirceği basit bir angaryanın onu uluslararası bir cinayet komplosunun tam ortasına düşüreceği Anthony Cade'in aklına bile gelmezdi. Ve bu sırada birileri ne pahasına olursa olsun Herzoslovakya'da monarşinin tekrar kurulmasına engel olmak istiyordu. Bağlantısız gibi görünen bu bilinmezler düğümünü çözmek için güçlerini birleştiren Scotland Yard ve Fransız polisi Surete dönüp dolaşıp aynı noktada kilitleniyordu... Ta kii Chimneys Köşkü'nde işlenen cinayet, bilinmezler düğümünün çözülmesini sağlayan ipucunu verene kadar...
2021 193. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2021 00:49
Kimin eli kimin cebinde belli olmayan, isim değiştiren mi ararsın, hırsız mı ararsın hepsi bu kitapta. Eski kralın kendisini kurtaran birine verdiği günlük ile başlayan olaylar kimin elinde patlayacak bakalım? Çok fazla karakter var ve çoğu adını değiştirmiş ya da gizlemiş. Okurken o kimdi be? Diyorsunuz. Herkese iyi okumalar dilerim.

Agatha ChristieYazar · 163 kitap
Agatha Christie dünyanın en tanınmış polisiye romanları yazarıdır. Eserleri 45 dile çevrilmiş olan yazarın kitap satışları milyarları bulmuştur. Kutsal kitaplar (Kuran ve İncil) ile Shakespeare'dan sonra en çok satan yazardır. Agatha Miller, İngiltere'nin Torquay şehrinde 15 Eylül 1890'da doğmuştur. 1914 yılında Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden Archibald Christie ile evlenmiştir. 1928 yılında boşanan çiftin Rosalind adında bir kızları vardır. Yarım yüzyıla aşkın süren yazarlık hayatında, 79 roman ve kısa hikâyelerden oluşan kitap yazmıştır. Ayrıca 25 Kasım 1952'de Londra'da perdelerini açan ve bugüne kadarki en uzun süreyle oynanan tiyatro eseri olan Fare Kapanı'nın da yer aldığı bir düzineden fazla oyuna imza atmıştır. Christie'nin 1920'de yayınlanan ilk kitabı "The Mysterious Affair Style (Ölüm Sessiz Geldi)", aynı zamanda meşhur kahramanı Belçikalı Dedektif Hercule Poirot'nun da yer aldığı ilk eseridir. Yazın dünyasının bilinen en ünlü karakterlerinden biri olan Hercule Poirot'yu yaratan Christie, bu kahramanını 33 romanı ve birçok kısa hikâyesinde kullanmıştır. Bir diğer kahramanı ise kadın karakter Miss Jane Marple'dır. Miss Marple'ı 1930 yılında yazdığı "The Murder at the Vicarage (Ölüm Çığlığı)" adlı romanıyla okurlarına tanıtmıştır. Her iki kahramanın da serüvenleri televizyon dizisi veya film olmuştur. 1974'de Doğu Ekspresinde Cinayet, 1957'de "Witness for the Prosecution (Beklenmeyen ?ahit)", 1978'de Nil'de Ölüm en başarılı olan filmlerindendir. Agatha Christie ayrıca Mary Westmacott takma adıyla altı adet duygusal roman da yazmıştır. Aynı zamanda ikinci eşi Sir Max Mallowanile katıldığı arkeolojik kazılarla ilgili kitaplar da yazmıştır. 1971 yılında İngiltere'nin en yüksek onur unvanı olan "Britanya İmparatorluğu Kadın Komutanı" nişanını almıştır. Agatha Christie 12 Ocak 1976'da ölmüştür.