Küçük Ağa

Tarık Buğra

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
479 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
33 günde okudu
Cumhuriyet dönemi yazarlarımızdan olan Tarık Buğra, Küçük Ağa adlı eserini, hakim (ilahi) bakış açısıyla kaleme almıştır. Yazar yapmış olduğu tasvirlerle olayın, okurların gözlerinin önünde canlanmasını sağlamıştır. Konusu: Birinci Dünya Savaşı ile birlikte Osmanlı Devleti, eski gücünü kaybetmeye başlamış, isyanlar ve işgallerle zayıf duruma düşmüştür. Kitapta bir Anadolu kasabası, olan Akşehir'den yola çıkılarak, kurtuluş mücadelesinin bir bölümü anlatılmaktadır. Olaylar Akşehir'in bir kasabasında başlar ve gelişir. Ben bu kitabı okurken başlarda sıkıldım. Ama kitaba devam ettiğimde kendimi kitabın içerisindeymiş gibi hissettim. Yazar duygularını öyle bir işlemiş ki, siz o duyguları yaşıyorsunuz... Yeri geldi sinirlendim, yeri geldi ağlamaklı oldum, yeri geldi güldüm.Kitapta yaşadığım tek sıkıntı anlamını bilmediğim kelimeler ile karşılaşmamdı.Kitabı okurken yanınızda sözlük ya da internetteki TDK'den yararlanmanızı tavsiye ederim. KEYİFLİ OKUMALAR...
Küçük Ağa
Küçük AğaTarık Buğra · İletişim Yayınları · 201510bin okunma
Reklam
479 syf.
7/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Öncelikle bu kitabın büyük değer olduğu sugötürmez bir gerçek. Çünkü bu kitap milli mücadele dönemine alışılagelenden farklı bakan eserlerden biri. Genelde kurtuluş mücadelesini hep üst rütbelerden,paşalardan okuduk. İşte bu kitabın farkı burada yani paşaların yanından halkın arasına iniyoruz bu kitapta. Mücadeleyi, örgütlenmeyi tabandan anlatıyor. Bunun yanı sıra yüzlerce yıldır hilafet sancağı altında cihat eden halkın kaldığı ikilem oldukça tarafsız bir biçimde aktarılıyor. İstanbul'a tam bir bağlılık hisseden halk diğer yandan Kuvvacıların söylediklerine kulak kabarttığında onlara da hak vermeden edemiyor. Toplum olarak çok zor bir tereddüt yaşıyorlar. Bu konuda yazar resmen o dönem toplumunun tahlilini yapmış. Küçük Ağa sahneye çıkınca kitap daha bir güzel ilerliyor, merak ettiriyor.Ayrıca Küçük Ağa'nın zafere ve sonrasına sağduyulu yaklaşımları ilgi uyandırıcıydı. Ayrıca günümüzde bile tarihçileri ikiye ayıran bir tartışmaya, Çerkez Ethem'e değiniyor. Adeta Çerkez Ethem canlandırılıyor ve kendisini savunma şansı veriliyor. Tarihe, Milli Mücade Dönemi'ne ilginiz varsa ve bir destan aramıyorsanız seveceksiniz bu kitabı. Ancak okurların genelde şikayet ettiği gibi dili biraz ağır ve okuması zor. Ben de zorlandım, okurken TDK sitesini sık sık ziyaret ettim. Bağlamak gerekirse çabuk sıkılan biri değilseniz, dönem kitaplarını seviyorsanız ve en önemlisi tarihe merak duyuyorsanız okuyabilirsiniz ancak bu özelliklere sahip değilseniz siz de yarım bırakanlardan olabilirsiniz.
Küçük Ağa
Küçük AğaTarık Buğra · İletişim Yayınları · 201510bin okunma
479 syf.
9/10 puan verdi
Milli mücadele döneminde Kuvayi milliye birliklerinin ortaya çıkmasını ve Anadolu halkının o günlerde içinde bulunduğu sosyo-psikolojik yönünü çok başarılı bir şekilde veriyor. İlk okuduğumda İnce Memed havasını hissetmiştim ve kitabın sonuna kadar da hakim his olarak devam etti. Yazarın dili ve karakterlerin şiveli konuşmalarıda aynı zamanda Yaşar Kemal in dilini çağrıştırıyor. Akıcı bir roman. Tarih ve vatan bilincini geliştirmek için okunması gereken bir eser.
Küçük Ağa
Küçük AğaTarık Buğra · İletişim Yayınları · 201510bin okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.