Genel cümlelerle, aynı şeyler hiç birsey anlatılmadan yazılmış ve dünyanın dört bir tarafında bu kitap okunmuş. Masal bence bu kadar. "Bir cüce vardı öyle bir öyküler anlatirdiki" diyor, sonra anlattı diyor. E bize de bir şeyler anlatsaydın.
MasallarHermann Hesse · Can Yayınları · 1994515 okunma
İlk defa Herman Hesse okudum
Ve sanırım onun dünyasına adım atmak, sessiz ama derin bir nehirde yüzmek gibi…
Sakin görünüyor ama içinde fırtınalar gizli.
Kitap kısa hikayelerden oluşmakta. Öykülerin ana teması "insanın kendini araması ve bulabilmesi" üzerine. Hesse'nin doğu dinlerine olan yakınlığından dolayı bu hikayelerde insanın içinde yatan tanrının/tanrıların/ruhun/büyünün/gizemin değerleri de mevcut. Ayrıca kendi çocukluğu hakkında da bir anlatım(Otobiyografi) bulacaksınız. Sıkıldığım yerler oldu. Ama Hermann Hesse'nin düşüncelerini tanımak isteyenler için faydalı bir eser.
Nerden başlasam?
Okuduğum ilk Hermann Hesse kitabı.Sanırım yazarın diğer bir kitabıyla ( Demian) başlasam daha iyi olacaktı.
Bu kitap, 7-8 yaşlarındaki çocuklarımız için değil de biraz daha büyük yaşlar için yazılmış bir kitap sanki. Bir şeylere kafa yorma açısından.
Hermann Hesse, konuyu uzata uzata ilerletse de sıkılmadan okudum. Çünkü masallarında üstü kapalı mesajlar çok var. Düşündürücü,şaşırtıcı,kalbe dokunan bir masal kitabı.Okurken, sanki okuyor değil de
biri size masal anlatıyormuş gibi hissediyorsunuz
Ben bu kitapta kendimden parçalar buldum(yine).Her bir masalın farklı bir büyüsü var kitapta ama benim bir miktar acıma duygusu hissettiğim ve sevdiğim karakter cüceydi.
Masal severler için baş ucu kitabı olacak türden bir Hermann Hesse kitabı.
•°
MasallarHermann Hesse · Can Yayınları · 2021515 okunma
Hesse kalemini,kendine özgü bakış,anlatış ,arayışı ve hatırlayış cümlelerini seviyorum.Masallar'ı da bu sevgi ile okudum kütüphane rafları arasında görünce.
Masalın etkileyici gücünü bildiği için olsa gerek,bir varmış bir yokmuş diye başlamasada, insanın yolculuğunda birbirine yaşattığı yorgunlukları anlatmış şiirsel ve özgün cümlelerle.....
25 öykü,birbirinden güzel,insanı çocukluğuna ve farklı bir aleme götüren ve sonra yaşadığı yere geri getiren....kişinin kendini kaybetmesi ve sonra bulmaya çalışması gibi.
Kaybetmenin,kaybettiğini fark etmenin,aramanın,arayışın güzelliğini ne güzel anlatıyor.
Hesse okumalarım devam edecek elbette.
Hayatı ve kitapları iyi okumalar :)
MasallarHermann Hesse · Can Yayınları · 2021515 okunma
Hermann Hesse'nin okuduğum ilk kitabı ve ilk seferde beni kendine hayran bıraktı diyebilirim.
Öncelikle biraz kitaptan bahsedelim; isminden anlaşılacağı gibi kitapta 25 hikaye yer alıyor hepsi de birbirinden bağımsız kısa öyküler. Her öyküden bambaşka güzellikte anlamlar çıkarmanız mümkün. Hermann Hesse savaşa karşıdır, insana insanca yaklaşmak gerektiğini savunur. Müthiş bir doğa sevgisi vardır. Hikayelerinin çoğunda da bu konuları ele almıştır. İnsanlara eleştirel bi pencereden bakar ve bunu felsefi bir dille okuyucuya aktarır. Okuyucuya da bu meseleleri sorgulatır. Kitaptan çok güzel anlamlar ve alıntılar çıkardım. Çok sevdiğim bir eser oldu. Yazarımızın diğer eserlerini de en kısa sürede okumak dileğiyle
Yazarın okuduğum dördüncü kitabı "Masallar" bana göre içlerinde en iyisiydi. Efsaneler, kahramanlar hep savaş, salgın ve kıtlık zamanı çıkar derler. Masallar da buna benzer. Hermann Hesse yüzyıldan fazla zaman önce insani değerleri, savaşların anlamsızlığını, insanların doymak bilmeyen açgözlülüklerini, bitmeyen hırslarını masallara uyarlayarak anlatmış. Yani bu masallar çocuklar için değil de, yetişkinler için yazılmış. Yazarın özellikle uzakdoğu, birazda Ortadoğu olmak üzere doğu kültürüne, edebiyatına, efsanelerine olan ilgisi kitapseverler tarafından bilinmekte ve kitaplarında da bu DOĞU esintisi fark edilmektedir.
Masallar kitabında yer alan masallarda da bu durum dikkat çekecek kadar belirgin.
Bugüne kadar okuduğum en iyi kitaplarından biri oldu. Kesinlikle tavsiyedir
MasallarHermann Hesse · Can Yayınları · 2021515 okunma
Açıkçası Hermann Hesse’nin Masallar kitabı bana hem ilginç hem de biraz karmaşık geldi. Kitabın genelinde insanın kendini arayışı, iç dünyası ve yaşamın anlamı gibi temalar var. Ama yazar bunu çok sembolik bir dille anlatmış, o yüzden bazı hikâyeleri tam anlamak zor geldi. Hatta bazılarını anlamak için birkaç kez okumak gerektiğini düşündüm.
Ben en çok “Bir Ressam”, “Bir Soba ile Söyleşi” ve “Kral Yu” öykülerini sevdim. Bu hikâyelerde hem duyguyu hem düşünceyi daha net hissettim.
Genel olarak Hesse’nin dili bana biraz ağır geldi, tercih edeceğim bir yazar değil ama insanın kendini sorgulamasını sağlıyor. Bu yönüyle farklı bir deneyim oldu benim için.
MasallarHermann Hesse · Can Yayınları · 2021515 okunma
Hesse'nin kaleminin büyüsüne kapıldım... Kullandığı kelimeler ve betimlemeleri o kadar güzel ki aşık olmamak elde değil. Masalları okurken huzurla doldum.
1877'de Almanya'nın Calw Kasabası'nda doğdu. 1962 yılında İsviçre'nin Montagnola Kasabası'nda yaşamını yitirdi. İlk şiirini yirmi beş yaşında yazdı. Ardından Peter Camenzind, Çarklar Arasında, Gertrud, Rosshalde, Demian ve diğer romanları geldi. Birinci Dünya Savaşı'nda Alman militarizmini protesto etmek için İsviçre'ye yerleşti. İkinci Dünya Savaşı'nda hem Naziler, hem de antifaşistler tarafından sert şekilde eleştirildi. Bu eleştiriler, ayrıca sorunlu aile yaşamı ve savaş esirlerine yardım konusundaki yoğun çalışmasının sonucu ağır bir bunalım geçirdi. Jung'un öğrencisi Lang ona psikanaliz tedavisi uyguladı. Lang ile dostluğu ruhbilime ve Jung'a duyduğu ilgiyi körükleyerek şiirsel iç dünyasını zenginleştirdi. İnsancıllığı, barışseverliği ve insan yaşamını irdeleyen felsefesi, Bozkırkurdu, Narziss ve Goldmund ve Siddhartha adlı romanlarında özellikle belirgindir. Boncuk Oyunu adlı romanından sonra 1946'da Nobel Edebiyat Ödülü aldı. Doğu edebiyatına ve mistisizmine düşkünlüğü, ayrıca bireysel bunalımlara çözümü Doğu felsefesinde arayışı, 1960 yıllarında canlanan Budizm ve Zen Budizm akımlarının da yardımıyla özellikle Amerikan hippi gençliği arasında en çok okunan yazarlar arasına girmesini sağladı. Eserlerinin büyük bölümü Türkçe'ye çevrildi.