Hayatın bir an içinde değişebileceğini, bazen en beklenmedik insanın en derin izleri bırakabileceğini anlatan Senden Önce Ben. Kalbe dokunan bir hikâyenin çok daha ötesinde. Bu sadece bir aşk hikâyesi değil; aynı zamanda hayat, ölüm, özgürlük ve kabullenme üzerine yazılmış bir eserdir. Jojo Moyes’in dili sade ama derin. Okurken kimi zaman gözleriniz dolar, kimi zaman gülümsersiniz. Ancak kitabı kapattığınızda bir boşluk kalır; çünkü karakterler gerçekmişçesine hayatınıza sızar sessizce. Umut dolu kitaplara, keyifli okumalar...
Senden Önce BenJojo Moyes · Pegasus Yayınları · 201333bin okunma
Bitince okuduğum bütün kitaplardan farklı bir hikayeydi dedim. Farklı ve anlamlı...
Yazardan okuduğum ilk kitap konuyu çok güzel bir şekilde işlemiş okuyunca hiç sıkılmıyor insan. İki farklı hayatı olan William (Will) Traynor ve Louisa (Lou) Clark karakterleri konu ediliyor. Geçirdiği kaza sonucunda artık yürüyemez hale gelen Will'in diğer karakterimiz olan Lou ile tanışmasıyla hikaye başlıyor...
Kitap insanların birbirlerine karşılıksız yardımda bulunmayı, menfaat peşine düşmeden nasıl yaşanılacağını ve aslında insanın bazen imkansız diye nitelendirdiği bazı şeylerin var olabileceği gerçeğini gösteriyor; önyargının, kalıp düşüncelerin nasıl yıkılabilecek bir olgu olduğunu ve her zaman umudun var olduğunu bize açık bir şekilde sunuyor.
Kitap bittikten sonra filmini de izledim ve gerçekten çok güzel olan kitap filme de başarılı bir şekilde uyarlanmış filmi izlemenizi ve kitabı da okumanızı tavsiye ederim.
"Ancak istekli birine yardımcı olabilirsin."
Senden Önce BenJojo Moyes · Pegasus Yayınları · 201333bin okunma
"Zaman bazen normal şekilde ilerler, bazen de durup yavaşlar. Sanki hayat, yani gerçek hayat, bir başka yerde akıp gitmektedir."
Senden Önce Ben
Merhabalar..
Şubat ayının son okuduğum kitabı olan Senden Önce Ben kitabıyla geldim..Louisa Clark, çalıştığı kafenin kapanması dolayısıyla yeni bir iş aramaya başlar ve evde o anlık tek çalışan kişi kendisi, babası çalıştığı yerden çıkarılır. Evde kız kardeşi, yeğeni, dedesi ve annesi vardır ve Louisa her koşulda ailesine destek olmak istemektedir. Eski çalıştığı iş yerini çok sevdiği için orayı çok özler, çünkü oraya gelen insanlarla çok iyi anlaşır onları dinler, anlamaya çalışır, gözlemler, onların iç dünyalarını düşünür bu yüzden çalıştığı yer karakteriyle bütünleştiği için iş arama süreci onu çok yıpratır. İş bulma kurumundan iş bulur ve Will Treynor ile yolları bu şekilde kesişir.
Louisa değişik kıyafetler giymeyi seven, çocuk ruhlu, neşeli, en küçük şeylerle bile dünyasını güzelleştiren bir kızdır. ( Çok sevdiğim bir karakter oldu. Will'in kalbinde nasıl bir iz bıraktıysa benim de hayat boyu hiç tanımadığım ama yıllar boyu arkadaş kalmış gibi seveceğim birisi olarak kalacak. ) Will Treynor ise hayat dolu, rekabetçi, tuttuğunu koparan, zeki, sporu, heyecanı, değişik aktiviteleri seven bir iş adamı.. Fakat geçirdiği bir trafik kazası sonucunda omuriliği zarar görüyor ve boynundan aşağısı felç kalıyor ve tedavisi mümkün değil. Adrenalin ve doğa sporları tutkunu olan Will bu durumu kabullenemiyor ve bu şekilde yaşadığı her andan nefret ediyor. Ayrıca kazadan sonra kız arkadaşının ve en iyi arkadaşının evlilik haberlerini alıyor ve bu durum onu daha da içinden çıkılmaz hallere sürüklüyor.
Will hep ölmeyi düşünüyor ve bunu uygulamaktan da kaçınmıyor fakat son anda bakıcısı Nathan onu kurtarıyor...Ama Will'i
Aşk engel tanım mı?
Sevmek anlık olsa da onu sürdürebilmek cesaret ister.
Senden Önce Ben kitabı; birçoğumuz okuduk veya filmini izledik.
Motosiklet kazasında felçli kalan Will ile onun bakımı ile ilgilenen lousa'nın duygu yüklü hikayesini okurken bazen gülecek, bazen gözyaşlarınıza hakim olamayacak, bazen kızacak, bazen de onların aşkını cesaretlerinden dolayı alkışlayacaksınız.
Felçli olan siz olsaydınız aşık olur muydunuz?
Ya da bir genç olarak felçli bir insana aşık
olur muydunuz?
Hayat bu İnsanın başına ne geleceği hiçbir zaman belli olmaz. Sevmek yürekte başlar bedende değil ve sevmek için bahanelerin hiçbir zaman engel olamayacağını kitaplar ve filmlerde okuyup izliyoruz. Mutlaka gerçek hayatta da örneklerini yaşayanlar karşılaşanlar vardır.
Filmini izlediğim kitabın, kitabını da severek okudum. Sizler de hayatta farklı hayatların olduğunu, sevmenin yürekte başladığını, hiçbir şeyin engel olamayacağını, seven insanların halen var olduğunu kendinize hatırlatmak istiyorsanız beğenerek okuyacağınız bir kitap.
Herkes kendi hayatında Güzel ve özel. Sevgi dolu güzellikler dileğiyle keyifli okumalar dilerim.
SPOILER!!
Kitabın sonunu biliyor olmama rağmen her okuduğum sayfada hayır olmayacak böyle bir şey diye kendime telkinde bulunmuştum. Her sayfada umut vardı. Her sayfada heyecan vardı. Nasıl sonunda bu kadar üzüldüm, bu kadar boşluğa düştüm? Gerçekten ben de bilmiyorum.
Kitabin içeriğinden bahsedecek olursak, mutlu ve başarılı bir iş adamı olan Will Traynor geçirdiği bir motoor kazasıyla bacaklarını kullanamaz duruma gelir. Depresyona girer. Çevresindeki insanlar tek tek ondan uzaklaşır hatta sevgilisi aynı günde ondan ayrıldığını ve en yakın arkadaşıyla evlenme kararı aldığını söyler. Bu berbat hayatına ona günlük ihtiyaçlarını karşılamak için tutulan Clark ışık olur ya da biz ışık olduğunu düşünürüz. Clark renkli giyinmeyi sever. Hayat onun için tozpembedir. Külotlu çorapları çok sever. Garip taşlı elbiseleri çok sever. Başlarda çok acımasız davranan Will ole yakınlaşırlar. Arkadaş olurlar. Will ona hayattaki her şeyden zevk almasını söyler. Muhteşem bir zekası olduğunu, çok cesur olduğunu söyler. Birçok şeyi denetir. Klasik müzik dinletir, bilim dergisi okutur. Resmen Will Clark için tutulmuş bir öğretmen gibi olur. Ta ki Clark'ın yanlışlıkla kulak misafiri olduğu Bayan Traynor ve kızı Georgina'nın sohbetine kadar. Will'i kendi iradeleriyle ölüme sürükleyeceklerini anlayana kadar.
Gerçekten çok umutluydum. Sonunu görmüş olmama rağmen umutluydum. Yanlış gördüğümü söyledim kendime defalarca. Doğruymuş. Kalbim çok kırıldı okuyunca. Clark'ın Will'e yalvardığı yerden sonra bittim ben. Will reddedince tükendim. Yalvararak Clark'a son gününde yanında olmasını söylediğinde, hayattan bıktığını söylediğinde artık dedim ki gerçekmiş okudukların, yanlış görmemişsin işte dedim. Belki her ne kadar Will için gelecekte çok zor olsa da; Clark'ın yaptıklarını, çabalarını
Deli dolu bir karakterin , aşk için neler yaptığına hayran kalmamak imkansız. Aşk her yerde , her şekilde , her durumda aşk. Karşındakinin konumu, fiziksel durumu göz önüne alınmaksızın.
Senden Önce BenJojo Moyes · Pegasus Yayınları · 201333bin okunma
Bir bakıma hayatın kırılma anlarını ve bu anların insan ruhuna etkilerini keşfetmek gibidir. Louisa Clark ve Will Traynor'un yolları, farklı dünyalardan gelip kesişir. Lou, küçük kasabasında kendi halinde yaşayan, enerjik ve renkli bir genç kadındır. Will ise trajik bir kaza sonrası hayata küsmüş, başarılı bir iş adamıdır. Lou, Will'in bakıcısı olarak işe başladığında, her ikisi için de dönüşüm dolu bir süreç başlar.
Lou'nun enerjisi ve yaşam sevinci, Will'in karanlık dünyasına bir ışık gibi süzülür. Will başlarda umutsuz ve hayattan bezmiş bir adam olarak görünse de, Lou'nun içtenliği ve kararlılığı sayesinde tekrar hayata tutunmanın yollarını arar. Lou'nun da bu süreçte ne kadar değiştiğini ve büyüdüğünü izlemek, okuyucuya içsel bir yolculuk yaşatır. Sıradan görünen bir hayatın nasıl derinleşebileceğini ve karmaşık bir hal alabileceğini görürüz.
Bu hikâye, insan ruhunun dayanıklılığı ve aşkın dönüştürücü gücüne dair derin bir bakış sunuyor. İkili arasındaki ilişki, sevginin ve bağlılığın farklı yüzlerini gözler önüne sererken, okuyucuyu kendi hayatını ve ilişkilerini sorgulamaya davet eder. Bir yandan Lou'nun ailesiyle olan bağları ve içsel çatışmaları, diğer yandan Will'in fiziksel ve duygusal zorlukları, öyle gerçekçi ve dokunaklı bir şekilde işlenmiş ki, kendinizi bu karakterlerin yerine koymamak imkânsız hale geliyor.
Bu anlatı, hayatın beklenmedik anlarla dolu olduğunu ve bu anların insanın bütün yaşamını değiştirebileceğini hatırlatıyor. Akıcı dili, okuyucuyu hikâyenin içine çekerken, duygusal anlarda gözyaşlarını tutmayı zorlaştırıyor. İkili arasındaki ilişki, sadece bir aşk hikâyesi olmanın ötesinde, yaşamın anlamını ve değerini yeniden düşünmeye sevk ediyor.
düşündüren, duygulandıran ve hayatın karmaşıklığı karşısında umut veren bir hikâye sunuyor. İki
Senden Önce BenJojo Moyes · Pegasus Yayınları · 201333bin okunma
Hayatına son vermek isteyen bir adam, onu yaşamaya değer şeyler olduğuna inandırmaya çalışan bir kadın. Elle tutulur bir travma. Arkasında yazdığı gibi ağlayarak en sevdiğinizin şekerlemeyi yediğiniz hissiyatı veren bir kitap. Hem güldüren hem ağlatan, hem sevindiren hem depresyona sokan, hem doğru hem yanlış bir kitap.
Ana erkek karakterimiz hayat dolu biri. Eğlenmeyi, kendince maceralara atılmayı seven biri. Ancak bir gün başına gelen bir motosiklet kazası bütün hayatını değiştiriyor. Göğsünden aşağısını yani kollarını ve bacaklarını kullanamayacak hale geliyor. Artık özgür değildir. Vücudu hassaslaşmış, çok çabuk hastalanır hale gelmiştir. Hayatı hep eğlenceyle ve macerayla geçmiş Will başkasına bağımlı olma fikrine dayanamaz ve ölmek ister. Ve derken ana kadın karakterimiz Lou'yla tanışır. Lou değişik bir giyim tarzına sahip, kendi dünyası, kendi sınırları içine hapsolmuş, paraya ihtiyacı olan bir genç kızdır. Bulabildiği tek iş ise Will'e bakıcılık yapmaktır. İki ana karakterimiz bu şekilde tanışıyor ve bizde tüm kitap boyunca ikilinin arasındaki ilişkiyi ve Lou'nun Will'i yaşamın güzel olduğuna inandırmaya çalışmasını okuyoruz. En azından spoilersız anlatabileceğim kadarıyla konu böyle.
İlk olarak yazarın dili başta beni itse de sayfalar ilerledikçe kitabın içinde kaybolmaya başladım. İlk iki gün neredeyse hiç okumadım ama şu son üç günde gözlerim ağrıyana kadar bu kitabı okudum. İki ana karakter arasındaki o hafif çatışmalı ama eğlenceli ilişkiyi sevdim. Konusu tam benlik zaten. Ana karakterlerden birinin hem duygusal hem de fiziksel olarak yardıma ihtiyacı var ve biz bundan doğan bir aşk hikayesini okuyoruz. İki karakterin birbirine devamlı destek olmaları çok güzeldi.
Buradan sonrası biraz spoiler olabilir:
İlk olarak Patrick Lou ilişkisi bence daha erken
Şu anda kitapla ilgili hislerim çok taze o yüzden sadece karakterler hakkında konuşacağım sanırım.Sadece şunu söyleyebilirim, kitabın bu kadar uzaması gerekiyor muydu emin değilim, özellikle başlangıç kısımları. Romana gelecek olursak, ağlamadım ama o kadar acı bir son ki... Sonunun böyle olmaması gerektiğine de inanmıyorum çünkü başka türlüsü olamazmış gibi geliyor. Hayat bazen bazı insanlara gülmez ve buna karşı ne kadar savaşsak da başaramayız. Fakat gelecekte pişman olmamak için yine de çabalamamız gerekiyor. Bu nedenle Louisa'yla o kadar gurur duydum ki, sonuna kadar çabaladı. Will içinse kendi seçimini yaptığı için mutlu hissediyorum. Aralarındaki sohbetlere tanık olmak cok zevkliydi. Bazı hikayelerin mutlu sonu değil, mutlu geçmişleri vardır.Bu da öyle bir hikayeydi.Sevgilerle.
Tek solukta okunacak bir kitap...
Ana karakterler Lou ve Will. Lou geçimini sağlamak için iş aramaktadır. Her türlü yolu dener ama uygun bir iş bulamaz ta ki Will'le yolları kesişene dek.
Will zengin, yakışıklı biridir. Geçirdiği trafik kazası sonucu kötürüm olur. Ve ona bakıcı olarak gelen iş görüşmesinde ki Lou ile tanışır ve hikâye başlar.
Başlarda birbirine pek sıcak gelmeyen bu ikili zaman geçtikçe birbirlerine alışırlar, çok iyi anlaşırlar hatta. Yer yer güler yer yer ağlarlar.
Will her ne kadar mutlu gibi görünse de içten içe yürüyememenin verdiği aciyla kıvranır. Lou onu hayata yeniden döndürmek için her yolu dener ama Will kafasındaki fikirden vazgeçmez.
Finalde peçetenizi yaninizdan eksik etmeyin:) bu kadar duyguyu hissettiren bir kitap bulmak zordur. Okumanizi tavsiye ederim...
Senden Önce BenJojo Moyes · Pegasus Yayınları · 201333bin okunma
1969 Londra, İngiltere doğumlu olan Jojo Moyes yazarlık kariyerinde zirveye Senden Önce Ben romanı ile ulaştı. Yazarlık kariyerine 2002 yılında yayınladığı Sheltering Rain romanı ile başlayan ve o tarihten sonra bir çok esere imza atan ünlü yazar Türk okuyucuları ile en çok satan romanı olan Me Before You(Senden Önce Ben) ile buluştu. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de büyük beğeni toplayan kitaptan sonra Jojo Moyes'in Sevgilimden Son Mektup romanı da Türkçeye çevrildi.
Jojo Moyes Romanları / Kitapları:
Sheltering Rain 2002