Çevirmen:
Deniz Weber

okumadan ölmeyi düşünmeyin bile:)
2021 3. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2021 20:52
İLK İNCELEMEM VATANA MİLLETE HAYIRLI UĞURLU OLSUN Öncelikle ciddi anlamda bu platforma dadanan ‘okuduğunu anlayamayan’ kitlenin okumasını tavsiye etmiyorum. Nedenini soracak olursanız şöyle: Bu kitap 35 öyküden oluşuyor tam anlamıyla öykü denemez aslında. Bu bahsettiğim kitle bu kitabı okursa çocuk kitabı sanabilir. Ama aksine anlam derinliği fazla olan bir kitap. Genel olarak ‘Tanrı’ya değinmiş. Tam bir kelime şöleni. Bence dili kusursuz. Halil Cibran’ı öncelikle Türk bir yazar sanıyordum. Meğer Kuzey Lübnan vatandaşıymış. Babasının bir olaydan dolayı suçlu bulunup hapse atılması üzerine evsiz kalıp Amerika’ya göç etmişler. Eğitim gördüğü göçmen sınıfında resimle olan yatkınlığı öğretmeni tarafından dikkat çekiyor. Maddi yetersizlikten dolayı resim üzerine eğitim alamıyor. Köy papazından Süryanice, Arapça ve incil dersler alıyor. Eserlerinde kutsal kitapların ve sevginin her türlü izini görmek mümkün şüphesiz. Ve eserleri çoğunlukla İngilizce yazılmıştır. (Bu da benden daha kendisini tanıyamayanlara ön bilgi(:..) ———————————SPOİLER————————————— “Sadece gülümsediğimi hatırlayın. Ben ne bir kefaret ödüyorum, ne kendimi kurban ediyorum be de peşindeyim bir şöhretin. Hiçbir şey de yok affedeceğim. Öyle susamıştım ki sizden kendi kanımı istedim sadece içmek için.” “Dilsizdim, sizden ağız dolusu yaralar istedim.” “Ve kimdir kalbime hükmeden kadın?” KEYİFLİ OKUMALAR:)
2021 57. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2021 01:17
MECZUP: Tanrı aşkıyla aklını yitirmiş kişilere söylenmektedir. Günlük yaşamda veya halk dilinde herhangi bir sebepten dolayı aklını yitirmiş insanlar için de kullanılmaktadır. Halil Cibran'ın ilk kez 1918 yılında yayımlanmış olan bu eseri. Oldukça kısa anlatılardan oluşmaktadır. "Meczupluğumda hem özgürlük, hem de güvenlik buldum; yalnızlığın özgürlüğü ve anlaşılmaktan uzaklığın güvenliği, zira bizi anlayanlar, içimizde bir şeyi esir ederler.” Gerçekten bilmediğim bir yazar, hiç bilmediğim bir kitabı nasıl benim yalnızlığımı bu kadar güzel anlatmış olabilir? Mutluyum bazen şikayetçi ama her zaman özgür. Şüphe duymuyorum. Yalnızlığımın beni koruyan bir el olduğunu biliyorum. Kitapta bir çimin düşen yapraklardan rahatsızlığını belirten, kitapta okuyacak olanların beğenebileceğini düşündüğüm küçük bir hikaye var. Umarım bir gün kitabı okuma fırsatı yakalarsınız
Meczup
2023 6. kitabı
“Bana nasıl delirdiğimi soruyorsunuz diyerek başlar yazar kitaba ve ilk hikayesini şöyle sonlandırır: Deliliğimde buldum özgürlüğü de güven duygusunu da; yalnızlığın özgürlüğünü ve anlaşılamamanın verdiği güven duygusunu, çünkü bizi kim anlarsa bir parçamızı kendilerine köle ederler.” Düşünceler, duygular üzerine yazılmış bir kitap. Umutsuz bir insan tablosu. İsyan edilen bir yaşam ve ölüm isteği konu edilmiş. Kısa olması bir çırpıda bitmesini sağlıyor. Alıntılar: “Ben senin gibiyim, ey Gece, sabırlı ve tutkulu; çünkü göğsümde yatar bin ölü aşık, solmuş öpücüklerin kefenlerine sarılı.” “Öyle kimsesiz kaldı ki neşem sonunda öldü.” “Çok geçmeden yalnızlığa dayanamadı ve öldü sevincim.”
2022 55. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2022 13:13
Birbirinden güzel kısacık öyküler ile derin anlamlar ifade eden bir kitap. Bir cümle ile bir kitap dolusu fikri dile getirmek. Kimine kinaye, kimine gerçek, kimine de saçmalık gibi gelebilir ama ben düşüne düşüne okudum ve her bir öykü dank ettirdi birçok şeyi kafama. Okumalısınız.
Alıntı
2021 4. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2021 14:15
#meczup Meczup deli anlamında bir sözcük. Yazar bu kitapda meczup oldugunu sürekli dile getirip aslında aklıyla övünmesi gerkeken kısa anlatımlar yapmış. Kısa hikayelerle adaleti önyargıyı zıtlığı ustaca dile getirmiş. Kıssadan hisseler resitali sunan bir solukta bitiveren Filozof Halil Cibran kitabı. Güzeldi ve güzel şeyler çabuk biter... * "Daha ne olduğumuzu bile bilemezken, ne olacağımızı tartışmanın ne alemi var?" * "Hatıra, rüzgarda bir an fısıldaşan ve sonra sesi hiç duyulmayan bir güz yaprağından başka nedir ki!” * " Sen benim derin düşüncelerimi anlayamazsın, ben de onları anlamanı istemem." Herkese iyi okumalar diliyorum.. #kitapyorumu #kitapalıntıları #kitapseç #okudum #kitaplık #kitapönerisi #kitapokumak #yorum #alıntı #kitap #halilcibran
Felsefe
2021 12. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2021 16:31
Cibran'ın kısa öykülerden oluşan felsefi derinlik içeren mükemmel kitabı.Her hikaye farklı bir anlam taşıyor ancak birkaçı var ki anlamak için üst üste okuduğum oldu,ben çok sevdim..
2023 31. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2023 09:57
Bu kitap bana gönlü güzel, ince bir ruha sahip güzel bir insandan hediye geldi. Bu kitabın benim için başka bir özelliği ise sahafçıdan alınmış olması ve hiç tanımadığım biri tarafından bazı satırlarının çizilmiş olmasıydı. En güzeli ise altını çizdiği yerlerin benim de beğendiğim yerler olmasıydı. Bu durumu ilk defa bu kitapta tattım ve bu gizemli duygu beni iyi hissettirdi. Halil Cibran’ın okuduğum ilk kitabıydı. Bu platformda gördükçe okumak istediğim bir yazardır kendisi… Türk olmadığını öğrendim ve şaşırdım. Sebepsizce kendisini Türk sanmıştım. Ancak böyle değilmiş. Yaşadığı ülkelerin çeşitliliği ve bildiği diller ile kültürel zenginliğe hakim bir insan olduğunu düşünüyorum. Kitabın içeriğine gelecek olursak… İsmi ile fazlaca uyuşan bir kitap… Meczup… evet meczup birinin gözünden yazılmış gibi… Yani kimselerin göremediği detaylara anlam yüklemesinden, göremediğimiz varlıkların dilinden yazılan hikayelerden ve kitaba has tuhaflıktan aklımda beliren resim meczup biri oldu. Meczupları küçümsediğimden değil bu ifadelerim, Aksine onların kendimizce akıllı olarak adlandırdıklarımızdan daha kıymetli olduğunu bilmeliyiz… İçerik olarak fazlaca önerebileceğim bir numarası yok. Ancak kafa dağıtmak için okunabilir. Sağlıcakla ve sevgiyle kalınız.
2021 9. kitabı
Kitabı okumuş olmam rahat bir şekilde yorum yapacağım anlamına gelmiyor ilk defa yorum yazarken zorlanıyorum.İçerisinde 35 hikaye var ama o bilindik hikayelerden değil sizi bol bol düşündürüyor.Her yaşa hitap eden bir eser değil anlamakta zorluk çekebilirsiniz ben anladım mı onu da bilmiyorum yetersiz hissettim kendimi... Meczup: Kendini Tanrı'ya vermiş, Tanrı sevgisiyle aklını yitirmiş, Tanrı âşığı (kimse) anlamına gelmektedir.Yazarın gençlik döneminde yazdığı bir kitap.
2023 3. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2023 21:23
Meczup, kitabı bir oturuşta bitirdik bitirmesine de içindeki derin konuları anlamak için çok fazla soru sormamız gerekecek. .Kitap bilgelik öyküleri barındırıyor.Mistik bir yanı var. Öykülerin içlerinden bazıları var ki daha çok felsefe yapmamızı sağlıyor. Kitap neden bahsediyor diyecek olursanız da özellikle ikiyüzlü insanları eleştiriyor Halil Cibran. Genelde çok güzel dokundurmalar var. Evet Allah izin verirse Halil Cibran serilerini okumaya devam edeceğim . Bir sonraki incelemede görüşmek üzere Kendinize çok iyi bakın
Felsefe-Düşünce
2024 12. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2024 17:50
Halil Cibran’ın “Meczup” (orijinal adıyla “The Madman”) adlı kitabı, 1918 yılında yayımlanmış bir eser olup, Cibran’ın edebi ve felsefi düşüncelerinin derinliklerine inen bir çalışmadır. Kitap, kısa hikayeler ve özdeyişlerden oluşur ve Cibran’ın mistik ve ruhsal arayışlarını yansıtır. Temalar ve İçerik Ruhsal Arayış ve Aydınlanma: Kitap, Cibran’ın içsel yolculuğunu ve aydınlanma arayışını merkezine alır. “Meczup” karakteri, toplumsal normlara ve beklentilere meydan okuyan, içsel özgürlüğe ve bilgelik arayışına odaklanan bir figürdür. Birey ve Toplum: Cibran, bireyin toplumdaki yeri ve toplumsal kuralların birey üzerindeki etkilerini sorgular. “Meczup,” topluma uyum sağlamak yerine, kendi iç sesini dinlemeyi ve gerçek benliğini keşfetmeyi seçer. Bu, bireyin özgürlüğü ve toplumsal beklentiler arasındaki çatışmayı yansıtır. Sevgi ve İnsani Değerler: Kitapta sevgi, dostluk ve insanın içsel değerleri sıkça vurgulanır. Cibran, insanın gerçek zenginliğinin maddi değil, manevi değerlerde yattığını savunur. Doğa ve İnsan: Doğa, Cibran’ın eserlerinde önemli bir yer tutar. “Meczup”ta da doğa, insan ruhunun aynası olarak kullanılır. Doğa ile insan arasındaki bağlantı, insanın kendi içsel doğasıyla uyum içinde olması gerektiğini anlatır. Dil ve Üslup Halil Cibran’ın dili, şiirsel ve derinliklidir. “Meczup,” semboller ve mecazlarla doludur ve okuyucuyu düşünmeye ve kendi içsel yolculuğuna çıkmaya davet eder. Cibran’ın dili sade, ancak anlam derinliği yüksektir. Her bir öykü ve özdeyiş, okuyucuyu kendi hayatı ve değerleri üzerine düşünmeye sevk eder. Değerlendirme “Meczup,” Halil Cibran’ın felsefi ve manevi düşüncelerinin özünü barındıran bir eser olarak değerlendirilir. Kitap, bireyin kendi içsel özgürlüğünü bulması ve toplumsal normlardan bağımsız olarak kendi yolunu

Halil CibranYazar · 93 kitap
Cibran, 1883 yılında Osmanlı İmparatorluğu kontrolündeki Cebel-i Lübnan Mutasarrıflığı'nda Maruni bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Ailesi ve kardeşleriyle 1895'de ABD'ye göç etti. Annesi terzi olarak çalışırken Boston şehrinde bir okula başladı. Cibran'ın yaratıcılığını fark eden öğretmeni Cibran'ı fotoğrafçı ve yayıncı F. Holland Day'le tanıştırdı. Gibran, Beyrut'taki Collège de la Sagesse'e kaydolmak için on beş yaşında ailesi tarafından memleketine geri gönderildi. 1904'te, Cibran'ın çizimleri ilk kez Boston'daki Day's stüdyosunda sergilendi ve Arapça ilk kitabı 1905'te New York'ta yayımlandı. Cibran, yeni tanıştığı hayırsever Mary Haskell'in mali yardımıyla 1908'den 1910'a kadar Paris'te sanat okudu. Oradayken, Jön Türk Devrimi'nden sonra Osmanlı İmparatorluğu'nda isyanı destekleyen Suriyeli siyasi düşünürlerle tanıştı; Gibran'ın aynı fikirleri ve aynı zamanda antiklerikalizmi dile getiren bazı yazıları, sonunda Osmanlı yetkilileri tarafından yasaklanacaktı. Eserleri ve düşünceleri dünya üzerinde geniş yankı uyandırdı. Şiirleri yirmiden fazla dile çevrilmiş olan Cibran aynı zamanda başarılı bir ressam idi. Resimlerinin bazıları günümüzde dünyanın birçok şehrinde sergilenmektedir. Yaşamının yaklaşık son yirmi yılını ABD'de geçiren yazar, ölümüne kadar kaldığı bu ülkede eserlerini İngilizce yazmıştır. Halil Cibran'ın en ünlü eserlerinden biri olan ve ilk kez 1923 yılında basılan Nebi adlı eseri, toplam 26 adet şiirden oluşan bir karma şiir denemeleri kitabıdır. El Mustafa adındaki bir kahinin 12 sene kaldığı Orphalese şehrinden ayrılıp evine gitmek üzereyken bir grup halk tarafından durdurulması ve ana kahraman ile halk arasında insanlık ve hayatın genel durumu hakkında geçen konuşmalar kitabın kendisini oluşturmaktadır. Cibran'ın bu kitapta El Mustafa isimli şahsa verdiği bu isimle peygamber Hz. Muhammed'i işaret ettiğini iddia edenler vardır. Fakat kitaptaki metinler çoğunlukla Matta'ya göre İncil'in 5. bölümünde yer alan İsa'nın Dağdaki Vaaz'ıyla içerik ve üslup açısından benzerlik ve paralellik gösterir. Yazarın İnsanoğlu İsa adlı kitabındaki çalışmalar da dikkate alınırsa El Mustafa'nın Meryemoğlu İsa Mesih olabileceği iddiaları daha da güç kazanmaktadır. Ermişin Bahçesi Halil Cibran'ın Ermiş kitabının devamı niteliğindedir. Türkçeye çevirisi R.Tanju Sirmen tarafından yapılmıştır. Yayın yılı 1999.