Aklını İyi Sevk Etmek ve Bilimlerde Hakikatı Araştırma İçin

Metot Üzerine Konuşma

René Descartes

2016 48. kitabı
Felsefe en sevdiğim konulardan birisidir çünkü sorgulamayı seviyorum ve inanıyorum ki insan doğruya sorgulayarak ulaşır mesela dinimizi ele alalım acaba ailemiz müslüman olduğu için mi müslümanız
Puan vermedi·76 syf.·
2000 2. kitabı
Rene Descartes, kendisi dışında her şeyin yokluğunu düşleyebildiğini, ancak kendisinin yok olabilirliğini hayal edemediğini; düşünen özne olarak kendisinin şüphesiz var olduğunu gördü: 'Düşünüyorum, o halde varım" dedi. Metodik şüpheciliğin fikir babası olan Descartes, varlıkları tek tek ele alıp yeniden incelemesi ile kendinden öncekilerin aktardığı bilgileri elekten geçirdi. Bence Descartes, bu metot ile filozof, bize şunu demek istiyor; “Peşinden gittiğimiz, koşulsuz kabul ettiğimiz ve hayatımızda uyguladığımız bilgiler, ya gerçek değil ise?” BU ÇAĞDA BİZE EN ÇOK LAZIM OLAN ŞEY DE BU! * Toplumu, inançlarımızı, değerlerimizi… ve hayatı, kendi emeklerimizle elde ettiğimizle değil, liderimizin bize sunduklarını kabul ediyor ve hayatımıza onun verdiği ‘şablon formlar’ ile biçimlendiriyoruz. * Müslümanız ama dinimizi asıl kaynağından (Kur’an’dan) değil, eski insanlardan, camii imamından, mahalledeki …abiden, belki inanmazsınız ama bazen kiliseden ve gerekli gereksiz her yerden öğreniyoruz. * Marxist'iz ama Marx’ı Marx’tan değil, Marxçılardan öğreniyoruz. * Olayları, yerinde değil, birinin ağzından öğreniyoruz… BİZİM HAYATIMIZA, METODİK ŞÜPHECİLİK ŞART! Herşeyden şüphe edip inandığımız şeyler ile ilgili yeniden düşünmeli ve ana kaynağını yeniden incelmeliyiz. Aksi halde, gerçeklerden hep uzak kalacağız. Bu kitabı, felsefeyi yetersiz bir şekilde bilseniz bile okumalısınız. SAYGILAR…
2023 8. kitabı
Bu kitapta altı adet bölüm bulunmaktadır. Birinci bölümde bilimler üzerine çeşitli düşüncelere, ikinci bölümde yazarın aramakta olduğu metodun kurallarına, üçüncü bölümde yazarın bu metottan
2017 7. kitabı
metodik şüphesi, ruh ile madde ayrımı, Tanrı'nın mevcudiyetine dair ispatları ve metodunun kuralları yanında; geçici ahlak düsturları, düşünce ile dil arasındaki ilişkiye yaklaşımı, kan dolaşımı ve benzeri fizyolojik gözlemleriyle bir arada sunulmaktadır.
2018 26. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2018 16:24
İki tam bir kezde bölüm bölüm okudum, açık söylemek gerekirse biraz ağır bazı bölümleri notlar bölümüne sık sık başvurmak gerekiyor. Aksi takdirde özümsemek için çok sağlam bir alt yapı gerekiyor. İlk kez Descartes okudum, okurken yorucu ama bir şeyler kaparak çıkınca da bir o kadar lezzetli.
2024 6. kitabı
Rene Descartes'in bu kitabı 6 bölümden oluşmuş. O yüzden yorumlarımı bölüm bölüm yapmayı daha doğru buluyorum. İlk bölümde Descartes ne kadar kitap okursak okuyalım isterse dünyanın en iyi
1000k
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Kapra Yayıncılık · 20213,561 okunma
2017 51. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2017 17:24
Okurken her bir satırından, her bir cümlesinden keyif aldım. Bu kitap da; Descartes'in yöntem üzerine düşüncelerini aşama aşama saptadığını görüyoruz. Bunu yaparken de çıkış noktası şüphe oluyor.
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Alfa Yayıncılık · 20193,561 okunma
Cogito, Ergo Sum
2025 8. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2025 21:55
Şüphe ettim, düşündüm, var oldum. İlk kez felsefi bir metin okuyan biri olarak başladım bu kitaba ve başlar başlamaz, bana keyif veren, gülümseyerek okumama sebep olan bir şeyle karşılaştım:
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Alfa Yayıncılık · 20193,561 okunma
2021 37. kitabı
Eserimiz Descartes'in otobiyografik bir kitabı. Duymuşsunuzdur ki sevgili düşünürümüzün her şeyi özgürlük fikrinden çıkar ve yine ona döner. Kitapta başarılı olmak için izlenmesi gereken yöntem anlatılıyor. Zihnim başka zihinlerden yetkin değil ama gençliğimden beri bir takım kurallara ulaştıran yolla buldum ve bu nedenle şanslıyım. Bu kurallar; ●Açıklık ve seçiklik: Doğruluğunu apaçık bilmediğim birşeyi doğru diye kabullenmemek. Varsayımlara körü körüne bağlanmamak. ●Analiz: İncelenecek her konuyu olabildiğince parçalara ayırıp onları en iyi çözümlenebilecek duruma getirmek. ●Yalın doğa: Düşünceleri en basitten başlayarak yavaş yavaş derece derece en karmaşık bilgilere doğru götürmek. ●Genelleme, bütünleme: Kontrol etmek. Genel gözden geçirmek. Eylemlerde kararsız kalmamak için de bir takım kuralları benimsemiş düşünürümüz. "Düşünüyorum, öyleyse varım" savını ortaya çıkarmış. Hakikati benimsiyorum sürekli kuşku duyuyorum ve düşünüyorum... Son bölümünde Tanrı'yı ele almış ve varlığını ispatlama yoluna gitmiş. Doğa da ki her şey Tanrı'ya bağlı. İnanmayanlar siz sadece maddi boyutla ilgilenenler ve hayal gücünüzle sınırlı olanlarsınız. Tanrı ve ruh evet duyular da yok. Ama anlama gücümüz de vucut buluyor." Bütün mesele bu...
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · İş Bankası Kültür Yayınları · 20203,561 okunma
2021 80. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2021 11:28
Uzun bir aradan sonra yaptığım ilk incelemem geçen ay okuduğum Rene Descartes'in ünlü felsefik kitabı Yöntem Üzerine Konuşma. . Yöntem üzerine konuşma, Descartes'ın birinci dönem yapıtlarındandır.

René DescartesYazar · 18 kitap
René Descartes (d. 31 Mart 1596 - ö. 11 Şubat 1650) Fransız matematikçi, bilimadamı ve filozof. Batı düşüncesinin son yüzyıllardaki en önemli düşünürlerinden biridir. Skolastik düşünceden sıyrılışın, bir başka deyişle Modern Felsefe'nin Descartes ile başladığı kabul edilir. Descartes, 1628'den itibaren, 15 yıl süren geziler, savaşlar ve serüvenlerden sonra yerleştiği Hollanda'da, batı düşüncesini altüst eden bir felsefe sistemi kurdu. Öğrendiğinin, gördüğünün, duyduğunun, inandığının hepsini birden büsbütün silerek, her şeyden kuşkulanmaya başladı. Yalnız tek bir şeyden emindi: düşüncenin varlığı. Buradan hareketle, evrenin açıklamasını yaptı. Metot üzerine konuşmada hep karmaşıktan basite inerek, gerçeği kuşatmaya yarayacak kuralları bir bir saydı. Felsefeyi, bütün inceleme kitaplarının Latince yazıldığı bir çağda, Fransızca yazarak ve «sağduyu dünyada en iyi bölüştürülmüş şeydir» diyerek, herkesin, uzman olmayanların bile anlayabileceği bir duruma indirgedi. Descartes her tür araştırmanın pratik niteliği üzerinde ısrarla durur. Ona göre en önemli bilimlerden mekanik, insanlara yardım edecek makineleri yapma sanatı; tıp, vücudu ve ruhu tedavi etme sanatı; ahlâk, mutlu yaşama sanatıdır. Descartes, zamanının bilginleriyle, hükümdarlarıyla ve soylularıyla ilişkiler kurmuştur. Ona hayran olan İsveç kraliçesi Cristina, Descartes'ı sarayına davet etti. Descartes, elli dört yaşında Stockholm'de öldü.