2021 36. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2021 03:27
Hüseyin Rahmi'nin okuduğum bir diğer eseri olan Mürebbiye'yi inceleyeceğim kısaca spoiler vermeden başlayayım. fransa'da annesi gibi sex işçiliği yapan Anjel hamile kalması üzerine türkiye'ye gelir. bir yalı'da çocuklara fransızca dersi verir ve orda yaşamaya başlar, yalıdaki 3 erkek de Anjel'e aşık olmasıyla Anjel maddi açıdan daha çok refaha kavuşmak için hepsini birbiryle aldatmaya başlar ve macerada böylelikle başlamış olur. Dehri'nin, Sadri'ye bilimsel şeyler anlatması akışı bozmuştu bir mantarı da uzattıkça uzatmışlar arada ama ilerleyen sayfalarda akış hızlandı. fakat beni bundan daha çok rahatsız eden şey yazarın Anjel'in geçmişinden bahsederken sex işçiliğinden ona demediğini bırakmaması ve ötekileştirmesi. sanki o meslektekiler insan değilmişçesine eleştirmesi... belki sizde beni haksız bulacaksınız? neyse kitap güzeldi ve komikti iyi okumalar
2021 76. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2021 22:03
Yazar döneminin bazı ahlaki değerlerinin aile hayatları üzerinden anlattığı ama günümüzede baktığımızda bu tarz aile yaşantılarının hiç azımsanmayacak derecede çok olduğunu gördüğümüz, bazı olaylara yüzeysel baktığımızda hiç de gördüğümüz gibi olmadığı ancak olayların iç yüzünü anlayabilmek için en ince ayrıntısına kadar bilinmesi gerektiğini gösteren güzel bir eser.
“Mürebbiye” mi?
2019 2. kitabı
Fransa’da düşük bir seviyede iken İstanbul’a gelen ve bir ailenin konağına mürebbiye olarak giren Angel’in öyküsü. Bir aile içi bir kaosa oluşturan Angel, türlü plan ve programla kendini garantiye alma çabası uğruna yaptıklarını konu alan ağır eleştiriler içeren kitap. Kitabın başında Hüseyin Rahmi Gürpınar “Matmazel Anjel’in yalnız ismi “Mürebbiye”dir. Kendisine ne hürmet ne de teşekküre değer olmayan bir sefiledir. “ diyerek mürebbiyelik (öğretmenlik) mertebesine bir önsöz ile muhterem terbiyecilere bir leke düşüremeyeceğinden bahseder.
2020 5. kitabı
Fransa'daki fakirlikten, rezil ve sefil bir hayattan kurtulmak ve kendisine zengin bir eş bulmak için Türkiye'ye gelen ve Dehri Bey'in konağında mürebbiye olarak çalışmaya başlayan Anjel'i; onun konağın erkekleriyle yaşadığı çirkin ilişkileri anlatan bir kitap. Mürebbiye, "bir ailenin, belirli bir ücret ödeyerek çocuklarının bakım ve eğitimiyle özel olarak ilgilenmesi için tuttuğu eğitici kadın." demektir. Ama romandaki kahramanımız "mürebbiye" tanımı ile pek uyuşmuyor. Evin genç oğlunu, damadını ve Amcabey'i idare eder. Sonradan durumu anlayan erkekler arasında kıskançlık başlar. Ardından da rekabet... Daha sonra gelişen olayları anlatmayacağım. İyi okumalar .
2020 6. kitabı
Okunma: 17 Mart 2020 17:23
Yayınevi olarak mavicati yayınevinin bu kitabın almayın bence kelime basım hatası çok fazla idi kitapta. Hikaye olarak da Hüseyin Rahmi Gürpınar in anlatım tarzı batıyı yanlış ozenmemizi anlattığı başka bir kitap idi.
·192 syf.·
2021 4. kitabı
Kendi ülkesinde sefil ve kötü bir hayat yaşayan Anjel'in yolu bir gün İstanbul'a düşer. Mürebbiyelikle pek alakası olmayan Anjel, otoriter ve zengin bir adam olan Dehri Efendi'nin evine mürebbiye olarak alınır. Anjel'in ise gözü yükseklerdedir. Amacına ulaşmak için evin erkeklerini kullanmakta bir sakınca görmez. Amcabeyi, damadı ve evin büyük oğlunu kendine aşık eder. Rakiplerin birbirinden haberdar olmasıyla işler iyice karışır. Aşıklar arasındaki bu rekabete, yaşadıkları kıskançlık krizlerine ve düştükleri komik durumlara gülmemek elde değil. Kitabın sonuna ise pek şaşırmadım. Kimilerine göre tahmin edilebilir bir son olabilir. Bunun dışında konuyla pek ilgisi olmayan bilgilerin verilmesi(herhangi bir bitkinin büyüme aşamaları, farklı tiyatro metinleri) ve Fransızca kelimelerin bolca kullanılması okumayı zorlaştırıyor. Bunun dışında kalan kısımlar ise akıcı, insanı güldüren ve düşündüren cinsten. Türk edebiyatı sevenlerin severek okuyabileceği bir eser.
Puan vermedi·192 syf.·
2021 80. kitabı
Bir çırpıda okunabilecek ama bir o kadar da dolu dolu bir kitap. Dehri Efendinin, Fransa'dan gelen Anjel'i çocuklarına mürebbiye olarak tutmasıyla başlıyor hikayemiz. Sonra kısaca Anjel'in İstanbul'a nasıl ve neden geldiğini, karakterini, Dehri Efendinin kardeşini, damadını ve oğlunu kısaca tanıtıp, hepsinin kesişen yollarını trajikomik bir şekilde anlatıyor. Anlatım tarzı çok iyi, ancak bazı yerlerde fransızca türkçe karışımı diyaloglar okurken irrite edebiliyor.
2025 69. kitabı
Hüseyin Rahmi Gürpınar / Mürebbiye İnsan şartlarını değiştirse de zihniyetini değiştirmezse neyse odur. Gürpınar #Mürebbiye kitabıyla hayatını değiştirmek için bir fırsat yakalayan ama yine özüne dönen bir kadının yaşadıklarını ve yaşattıklarını anlatıyor. Fransa’da yaşayan Anjel, annesinden miras gibi aldığı fahişelikle yaşamını sürdürüyordu. Tüccar bir adamla beklenenden uzun süren ilişkisi sayesinde fırsat olarak gördüğü İstanbul’a onunla kısa bir süreliğine gelir. Aldatırken adama yakalanıp beş parasız kapı dışına atılır. Saygın bir Fransız ailesinin kapısını çalıp kendini namuslu ve mağdur olarak gösterir. Mürebbiyelik yapmak amacıyla geldiğini söyleyip bir hikaye uydurur. Ailenin yardımıyla, saygın ve zengin biri olan Dehri Efendi’nin çocuklarına eğitim vermek için mürebbiye olarak işe başlar. Hem daha fazla kazanır hem de eğlenirim düşüncesiyle mürebbiye olarak başladığı işinde evdeki tüm erkeklerin kalplerini kazanmayı hedefler. Aşkın insanları nasıl kör ettiğini ve nasıl birbirine düşürdüğünü anlatan trajikomik bir konusu var. Adamların saflığına mı ya da kadının şeytanlığına mı daha çok sinir olduğumu bilemiyorum. Konu Anjel gibi karakterler olunca finalde pek süpriz olmuyor. Yeşilçam tadında, akıcı ve güzel bir eserdi. Keyifli okumalar…
MürebbiyeHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202511,2bin okunma
Baş Belası Mürebbiye
·164 syf.·
2026 14. kitabı
Mürebbiye, Türk yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın 1897 yılında yayımlanan romanı. Osmanlı’nın son dönemlerinde geçen romanda Batılılaşma çabalarının toplum üzerindeki etkisi görülüyor. Fransız bir hayat kadını olan Anjel, varlıklı bir ailenin yanında mürebbiye olarak çalışmaya başlar. Anjel, zamanla cazibesini kullanarak ailedeki tüm erkekleri baştan çıkarır ve birbirlerine düşürür. Kitap, dönemin toplumsal ve kültürel yapısını iyi resmetmiş. Güldürürken düşündüren bir anlatımı var. Keyifle okudum. Klasik Türk edebiyatını sevenlere tavsiye ederim. Mürebbiye Hüseyin Rahmi Gürpınar
2023 26. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2023 03:13
Mürebbiye, benim okuduğum ilk Hüseyin Rahmi eseri. Başlangıç kitabı olarak iyi bir seçim yaptığımı düşünüyorum. Dili çok akıcı, kurgusu çok sürükleydi. Neşeli kalemi, okuru kendisine bağlayan cinsten. Okurken bol bol kahkaha atacaksınız :) Eser, Mürebbiyemiz Anjel’in hayat hikayesiyle başlıyor. Gayrimeşru bir çocuk olan Anjel, annesinin yolundan giderek, kendi yurdunda (Fransa) fahişelik yaptığı sıralarda gebe kalıyor ve Fransa’da başlayan hikayesinin, Dehri Efendilerin konağına gidişindeki kırılma burada başlıyor. Sevgili Anjelimiz bin bir takla atarak Dehri efendi beylere kendisinin iyi bir ailede yetişmiş, namus timsali, iyi eğitimli bir genç kadın olduğuna ikna ediyor ve konakta iki küçük çocuğa eğitim vermek üzere hop diye mürebbiye oluveriyor. Fakat alışmışın kudurmuştan beter olduğunu bir kez daha bize kanıtlamak istercesine o da asla durmuyor ve konakta bulunan tüm erkekleri, konağa hanım olmak bolluk içinde yaşamak, eski hayatını yeniye taşımak arzusuyla gözüne kestiriyor ve hepsi birbiriyle akraba olan bu erkekleri hiç gocunmadan parmağında oynatıveriyor. Dehri efendi, konağın sahibi. Hepsine sözü geçiyor. Sanırsınız ki dünya iyisi, dünya bilgesi, ahlaksızlığa, terbiyesizliğe, cahilliğe asla tahammülü yok. Tavsiye üstüne tavsiye veriyor herkese. Fakat gelin görün ki, kim neyi çok konuşuyorsa, onda konuştuğu şeyin noksanlığına bakın demişler. Çok da iyi söylemişler. Varın gerisini siz okuyup öğrenin. Bu hikayenin sonu nereye varır ?

Hüseyin Rahmi GürpınarYazar · 100 kitap
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. 1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Edebiyat hayatı Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_R...