Ataturk, Milletine hesap verme bilinci ile yazdığı ve TBMM' sinde okuduğu Nutuk' da, 1919 da başlayan Milli Mücadeleye ait dönemini anlatıyor.Hem bir anı hemde belge niteliginde.
Gökce Akgül'ün çizdigi,Senem Kale'nin uyarladığı Nutuk'u okudum bu günlerde. Çocukların, gençlerin ilgisini çekebilecek nitelikte. Resimlerle ilgi çekici hale gelmiş çizgi roman bilgilendirici ve güzel bir çalışma.
Atatürk'ün, 15 Ekim 1927 de, Cumhuriyet Halk Partisi Kongresinde, TBMM 'sinde saat onda başladığı konuşması, 6 gün sürdü.
Günde 6 saat toplam 36 saat de okundu.
Kitaptan alıntılar yapmak isterim.
Söylevine başlangıç cümleleri;
"Geleceğe yönelik önlemler konusundaki düşüncelerimi söylemeden önce,geçmişteki olaylar konusunda bilgi vermek ve yıllar süren davranış ve yöntemlerimizin hesabını milletimize vermek ödevimdir.
Olaylarla dolu, dokuz yıllık bir döneme deginecek soylevim,uzun sürecektir
Yerine getirilmesi gereken bu iş, güçbir gorev oldugu icin sözü uzatırsa beni hoş karşılaşacağınız ve bağışlayacagınızı umarım. "
Bitiş cümleleri:
Saygıdeger efendiler, sizi günlerce alıkoyan uzun ve ayrıntılı konuşmam , en sonunda, geçmişte kalmış bir dönemin hikayesidir.
Bunda, milletim için ve gelecekteki çocuklarımız için dikkat ve uyanıklık saglayabilecek bazı noktaları belirtebilmişsem, kendimi mutlu sayacağım.
Efendiler, bu konuşmamla , milli hayatı bitmiş sayılan büyük bir milletin, bağımsızlığını nasıl kazandığını , bilim ve tekniğin en son esaslarına dayanan milli ve çağdaş bir devleti nasıl kurduğunu anlatmaya çalıştım.
Bugun ulaştığımız sonuç , yüzyıllardan bu yana çekilen milli felaketlerden doğan uyanışı ve bu sevgili vatanın her köşesini sulayan kanların bedelidir.
Bu sonucu, Türk gençliğine emanet ediyorum."
Bende bu gunlerde,Atatürk ile