Ödüllerim

Ocak 2010
Yapı Kredi Yayınları

2024 79. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2024 08:19
Bernhard’ın ‘ter ve onur dolu’ ödül salonlarında yaptığı konuşmaları, aldığı ödülleri, o süreçlerde yaşadıklarını araya serpiştirip, asıl olarak nefret ettiği şeylerin listesini çıkardığı kitabı desem abartmış olmam sanırım. Salzburg, Augsburg, Regensburg, Würzburg şehirleri, edebiyat, yayınevleri ve siz yayıncılar, kamyon şoförlüğü, doğa ve ey Bernhard’ın kendisi, Bernhard sizden nefret ediyor haberiniz olsun:) Çünkü çağımız ebleh, Avrupa acınası, Avusturya kendini beğenmiş ve duygusuz. İnsanlar alçak, götlek, ikiyüzlü, budala…Her şey iğrenç, itici, düpedüz rezalet inanır mısınız? Bernhard çileden çıkmasın, köpürmesin, öfkelenmesin, nefret etmesin de ne yapsın? :) Edebiyat tarihi Bernhard kadar huysuz, geçimsiz, nefret ettiği şeyler listesine kendini de dahil edecek kadar tutkuyla nefret eden kaç yazar görmüş olabilir ki? Eğlenceli kısmı bir yana, Bernhard’ın ödüller başlığı altında anlattıkları arasından kendi geçmişine, kültür bürokrasisine, bürokrasi kepazeliğine, insanlığın gelişim adı altında uğradığı dezenformasyona dair, ironik, mizahı bol kepçe, mürekkebi kara bir kitabını okuyayım, kendisini de biraz yakından tanıyayım diyorsanız, bu o kitap.
ÖdüllerimThomas Bernhard · Yapı Kredi Yayınları · 2023105 okunma
2023 85. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2023 00:00
Ödüllerim, Bernhard’ın ölümünden sonra yayımlanan bir kitap. Son düzeltmeleri kalmış, bitmiş bir metinmiş. Bernhard aldığı ödüllerden, çıkan tartışmalardan Hakikatin İzindeHakikatin İzinde ve Wittgenstein'ın YeğeniWittgenstein'ın Yeğeni kitabında bahsediyor.
ÖdüllerimThomas Bernhard · Yapı Kredi Yayınları · 2023105 okunma
~~~ThomasBernhardKülliyatı~~~
2021 288. kitabı
Thomas Bernhard, aldığı ödüllerin hikâyelerini anlattığı bu kitap sivri diliyle kendine özgü öfke ve nefretini koruyarak kişisel yaşadıklarını ve hislerini en açık haliyle okura yansıtır ki tüm
Puan vermedi·92 syf.·
2022 641. kitabı
Ödüller bir yazar için eserlerinin değer bulması, takdir edilmek, beğenilmek, kıymet verilmek gibi bir çok iyi nitelikler taşır. Ödüllerim”de Bernhard, yazarlığını ve yapıtını “onurlandıran” edebiyat ödüllerine dair geçmişiyle hesaplaşarak bir bilanço çıkarıyor; dünyayla, kültür bürokrasisiyle ve kültür dünyasıyla, özellikle de kendisiyle ağız dalaşına giriyor Thomas BernhardThomas Bernhard , aldığı ödüllerin hikâyesini aktarırken zehir zemberek diliyle kendine özgü üslubunu koruyarak bu kişisel tecrübeleri okuruyla açık seçik paylaşıyor; kişisel zaaflarını da örtmeden, ödül almanın bütün çelişkilerini, çetrefilli bürokrasiyi, okuryazar, çok bilgili, şahin politikacıların edebiyat ödüllerine katkısını, protokolün edebiyat dünyasına karıştığı ince çizgide yazarın kendisini sakınmasının olanaksızlığını dile getiriyor. Bir ödül konuşmasının ağırlığı ne olursa olsun, ödülü alma sürecinde yazar için ağırlaştırıcı ve hafifletici sebeplerin varlığı, ödül kurumunun bütün dinamikleriyle yazar odağında yarattığı çatışmanın Etik tartışmasına açıldığını ortaya koyuyor." Bernhard'ı tanıma adına bır basamak çıkmiş oldu, bu kıtaplar buyurun ÖdüllerimÖdüllerim
Deneme, İnceleme, Edebiyat
·92 syf.·
2025 174. kitabı
Avusturya’nın devlet düzeyinde verdiği en saygın edebiyat ödüllerinden biriyle, Grillparzer Ödülü ile başlıyor söylenmeye Thomas BernhardThomas Bernhard (: Boris İçin Bir Şölen Av Meclisi MinettiBoris İçin Bir Şölen Av Meclisi Minetti isimli oyunu için alıyor bu ödülü ve ödül törenine
2021 108. kitabı
Ödüllerim, Avusturyalı yazar Thomas Bernhard'ın edebiyat dünyasıyla ve ödüllerle olan karmaşık ilişkisini anlatan otobiyografik bir eser. Kitapta Bernhard, aldığı her ödülü ve bu ödüllerin ona yaşattığı duyguları, düşünceleri ve deneyimleri alaycı ve ironik bir dille anlatıyor. Bernhard, ödülleri edebiyatın ve sanatın saflığını kirleten birer araç olarak görüyor. Ödül törenlerini ve bürokratik işlemleri hicvediyor, ödül veren kurumları ve kişileri eleştiriyor. Bu eleştiriler yer yer öfkeli ve alaycı bir dil ile sunulsa da, Bernhard'ın samimiyeti ve zekası okurları cezbediyor. Ödüllerim, sadece ödüllerle ilgili bir kitap değil, aynı zamanda bir yazarın iç dünyasını da anlatan bir eser. Bernhard, yazarlık serüvenini, aldığı tepkileri ve ödüllerin yazarlığı üzerindeki etkisini açık yüreklilikle paylaşıyor. Bu sayede okurlar, Bernhard'ın edebiyat anlayışını ve sanatına olan tutkusunu daha iyi anlayabiliyor. Kitabı kimlere tavsiye ederim? - Thomas Bernhard'ın hayranlarına - Edebiyat dünyasının arka planına ilgi duyanlara - Ödüllerin ve yazarlık mesleğinin eleştirisini okumak isteyenlere - Alaycı ve ironik bir dilden hoşlananlara
2022 143. kitabı
Okunma: 14 Mart 2022 10:06
Milena Thomas Bernhardı oxuyub bəyəndiyi üçün mən də oxumaq qərarına gəldim. Təbii ki, oxuduğum ilk əsərindən yaradıcılığı tam anlaya bilməzdim, yekun fikir olaraq maraqlı idi.

Thomas BernhardYazar · 37 kitap
9 Şubat 1931'de Avusturyalı bir annebabanın evlilikdışı oğlu olarak Hollanda'da doğdu. Büyükannesiyle büyükbabasının yanında geçen çocukluk yılları sırasında (1932-42) Avusturya'nın çeşitli yerlerini dolaştı. İlk ve orta öğrenimini Salzburg'da yaptı. Ardından müzikoloji ve ticaret öğrenimi gördü. İlk yazısını 1950'de yayımladı. 1952-55 yılları arasında, Salzburg'daki Mozarteum'da müzik öğrenimine kaldığı yerden devam ederken Demokratisches Volksblatt gazetesinin adliye muhabirliğini yaptı. İtalya, Yugoslavya, İngiltere ve Polonya'da dolaştıktan sonra 1965'te Yukarı Avusturya'ya yerleşti. Aldığı birçok önemli ödül arasında 1970'teki Georg Büchner ödülü, 1971'deki Grillparzer ödülü, 1988'deki Prix de Medicis sayılabilir. Çok sayıda anlatı ve tiyatro eseri yazmış olan Thomas Bernhard'ın ilk anlatısı 1963'te çıkan Frost (Kırağı), son anlatısı ise 1988 tarihini taşıyan Auslöschung'dur (Sönüş). Türkçede yayımlanmış yapıtları arasında Odun Kesmek (YKY, 1999); Tiyatrocu (Mitos Boyut, 1999); Bir Çocuk (Mitos, 1997); Soluk Bir Karar (Mitos, 1997); Mahzen (Mitos Boyut, 1994); Neden (Mitos Boyut, 1993) ve Kahramanlar Alanı (Can, 1992) sayılabilir.