Kasım 2016
İlk Yayın Tarihi:
1969
Sel Yayıncılık

Buram buram Maras ve Madımak kokan gerçek bir hikaye ....
2022 126. kitabı
Okunma: 29 Mart 2022 07:31
Yunanistan'da 59 yıl önce yaşanmış ve bize çok tanıdık gelecek gerçek bir olayı konu alan bir kitap . Yönetimini sözde "demokrasi" olarak tanımlayan bir devletin, farklı ideolojik düşünceleri "ideolojik küf" olarak görüp ; halkını din ve milliyetçilik fasfataları ile galeyana getirip solcuların ve aydınların üzerine salıyor (çok tanidik manzaralar degil mi?). Demek ki coğrafya değişse de sağcıların devlet tarafından kullanılması din,milliyet adı altında fasizanlikları, katliam yapmaları, kan dökmeleri,insanlığa verdikleri zarar değişmiyor. Devletin tüm organlarının nasıl ele geçirildiği, olayların hükumetin desteği ile nasıl katliama dönüştüğü, yüksek kamu görevlerinde bulunanların çürümüşlüğü, iktidar-ordu-yargı ilişkileri konuları beni şaşırtmadı nedense ,hatta sanki bunlara bire bir şahit olmuşum gibi bir hissiyata kapılmadım değil. Faşizm ve her türden baskıya ve gericiliğe dayalı rejimler, cehaletten beslendiginin örneklerinden sadece bir tanesidir kitapta geçen olay. Umarım bir gün bu gibi olaylardan herkes gereken dersi alır ve dünya üzerinden faşizm silinir gider.
#1001kitap~~~
2021 245. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2021 23:22
~~~ÇokçaTanıdıkManzaralar~~~ Vasili Vasilikos, Yunanistan'da ve Avrupa'da yüz binler satan, Costa-Gavras tarafından Z adıyla beyazperdeye aktarılıp pek çok uluslararası ödüle de layık görülen unutulmaz eser Ölümsüz, fakat ben henüz izlemedim :-((( "Ölümsüz!" "Yaşıyor!" "Başka kana hayır!" "Yaşıyor! Yaşıyor! Z! Z!" Cenaze töreninde, insanlar "Z!" (zei) yani "Yaşıyor!" veya "Lambrakis Yaşıyor!" sloganları atmışlardır, atılan sloganlar, göz göre göre, biline biline yapılan 1suikast ki okurken çok da şaşırmamayacağımız hatta nekadar tanıdık durumlar diyeceğimiz 1suikast ve ardında yaşananlar, oluşum durumu ve sadece halkın tuttuğu 1inin nasıl bile bile hiç umursamadan ölüme sürüklenişinin hikâyesidir Ölümsüz. Hikâyesi oldukça tanıdık gelecek ""Z"", aradan geçen yarım yüzyıla rağmen güncelliğini hiç kaybetmeyen 1kitaptır, satır aralarında verilen bazı olaylarla da Yunanistan ın da bizim de yaşadığımız 1çok haber niteliğindeki olaylara hakim olduğunu göreceğiz, """1i kızını mı öldürmüş yine yoksa, sana dokunmayan yılan bin yaşasın gibi.""" Belgesel niteliğinde gibi olan """Ölümsüz Z""" 5ana bölümden oluşmaktadır, ilk bölüm suikastın olduğu, 2.bölüm oluşum anı ve cenaze, 3.bölüm görgü tanığı, baskı altindaki sorgu hakimleri, olay anında yaşananlar, anlatılanlar ama medyaya yansıyanlar!!! ve nereyi tutsa elin kirlendiği olaylar, 4.bölüm savunmalar adı altında saptırılan olaylar, 5. bölüm olayın 1yıl sonunda her zamanki gibi olayın alkollü araç kullanma sonucu meydana gelen "trafik kazası" olduğu görüşünü destekleyen sanıkların ifadelerinin alınması, ve ülkelerin gerçekleriyle bağlantıları çok yerinde tespitlerdi bence, kaç paraya ifadeni değiştirirsin olayından Yangos un başına gelenleri biliyorsun daha ağır ceza yersin ve rüşvete kadar çokça bilindik durumlar.. 60'lı
ÖlümsüzVassilis Vassilikos · Sel Yayıncılık · 2016104 okunma
faşizmin dini, coğrafyası, dili yok
2022 64. kitabı
Okunma: 29 Mart 2022 15:29
Şuradan başlayalım, roman yüzde yüz gerçek bir hikayeden aktarılıyor. Ünlü yönetmen Costa Gavras tarafından beyazperdeye de aktarılmış. Şu sözlerle başlıyor film. " Gerçek olaylarla, sağ ya da ölü olsun gerçek kişilerle benzerlikler rastlantısal değildir. Her şey kasitlidir." Yunanistan'daki solcu milletvekili Grigoris Lambrakis'in altmışlı yıllarda milliyetçi duygular sömürülerek , emniyet, ordu, bürokrasi ve yerel makamlar elbirliği ile katledilmesini anlatıyor roman. Bu cinayet yine aynı güçler tarafından örtbas edilmeye de çalışılıyor. Ama... Bir sorgu yargıcı tüm planları bozuyor, cinayet her türlü baskıya, tehdide karşı aydınlatıliyor. Bu romanı okurken yakın zamanda meydana gelen Madımak katliamini hatırlıyoruz. Olayın planlanlanmasi, sonrasında sanatçılarin suçlu çıkarılması neredeyse birebir örtüşüyor. Yine hayatını benzer bir şekilde kaybeden, yine barış sevdalısı, beyaz güvercin Hrant Dink'i hatırlattı. O da benzer bir şekilde, aynı güçler tarafından, milliyetçilik kisvesi altında, Ege'nin bu yakasında öldürülmüştü. Onun da cenaze töreni, tıpkı Lambrakis gibi barış yürüyüşüne dönüşmüştü. Faşizmin dini, imanı, dili, toprağı yok. Her yerde aynı şeyden besleniyor. Emperyalist güçleri arkasına alıp, vatanseverlere, barış savaşçılarına acımasızca saldırıyorlar. Ve... Bu kitabı okurken bana eşlik eden sevgili Lina, Hem kitaptan hem de beraber okumaktan büyük keyif aldım. Çok çok çok teşekkür ederim. Minnettarım... Bir güzel inceleme de buraya bırakayım..
Roman
Ege
·367 syf.·
2018 24. kitabı
Ege’nin iki yakası asla bir araya gelememiştir. Tarihsel birliktelik bir yana ortak bir coğrafyada yaşadığımız gerçeğini asla kabul edemedi iki millette. Oysa çok benzer insanlarız dilimiz inanç sistemlerimiz farklı olsa bile. Ortak bir kültürel mirasın üzerinde oturuyoruz. Biz oradayız onlar burada aslında. Birlikte olmayı bir türlü başaramasak da demografik yapımız aynı. Siyasi çalkantılarımız, toplumsal yargılarımız, öfkemiz, sevincimiz, yendiğimiz içtiğimiz aynı. Politika bile aynı şekilde yapılıyor ve yaşanıyor her iki ülkede de. Takım tutar gibi parti tutuyor, komünist düzeni öcü gibi görüyor, komünist manifestoya inanları da terörist ve ya anarşist olarak nitelendiriyoruz. Vatan, millet Sakarya söylemi üç aşağı beş yukarı aynı. Aynı dokuyu pek çok romanda okumak mümkün aslında film de oyunda ve kahvede. Taverna kültüründe aynı açmazlar yaşanıyor meyhaneler aynı. Bütün bunlar elbette görülüyor da görmezden geliniyor. Türkler Mars’tan Yunanlılar Venüs’ten sanki. Roman bu minvalde bir siyasi çalkantı dönemini anlatıyor. Üstelik gerçek bir öykü. Kurgu da kullanılan isimler ve yerler biraz değiştirilip yazılmış bir roman. Öykü bir dönemde geçtiği için o döneme ait tüm unsurları bulmak mümkün bu kitapta. Ama en çok siyasi ve kirli oyunları oluyorsunuz. Süreçleri okuyorsunuz. Ve kelimelerin bir olayı anlatmak için nasıl manipüle edildiğini görüyorsunuz. Bakış açısının insan çıkarları için nasıl değiştiğini, gücü elinde bulunduranların bu erki devam ettirme isteklerini ve tüm enstrumanları bu yolda nasıl kullandığını hayret ve şaşkınlıkla okuyorsunuz. Aslında çok şaşılacak bir durum olmadığını biliyorsunuz. Bu tür olaylar her zaman tarihin her döneminde yaşandı ve yaşanmaya devam edecek. Şaşılacak bir şey yok elbette ama iki yakası bir araya gelememiş iki deniz kıyısı
Vasilis Vasilikos
2019 172. kitabı
Vasili Vasilikos'un 1967 yılında yazdığı ve Yunanistan'ın en saygın edebiyat ödülünü kazandığı romanı. Üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen etkisini sürdürüyor. 1969 yılında ünlü Yunan yönetmen Costas Gavras tarafından sinemaya da uyarlandı. Cannes da özel jüri ödülünü ve Oscar ödüllerinde en iyi yabancı film ödülünü aldı. Aslında kitabı okumadan önce filmini izlemiştim. Kitabı okumak içinse biraz olay örgüsünü unutmayı bekledim. Okumak için 4 yıl beklettiğim ama her kelimesine değecek bir eser... Siyasi bir komplo, komünizm ve faşizm ikileminde ezilen bir halk, cehaletin ve askeri cuntanın işbirliği...
2022 6. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2022 23:35
"Güneşe güvendiğinde hayat ne kadar güzeldir. Bakıyordun ve herkes bakıyordu. Seviyordun ve herkes seviyordu. Yiyordun ama yanındaki açtı." "Zaten insanlar her zaman bazı şeyleri başkalarıyla ikame etme tehlikesiyle karşı karşıyadır; yanlış bir hayat yaşama, yanlış umutlar besleme tehlikesiyle." 60'lı yılların Yunanistan'ı, kan, karmaşa ve kayıp yılları. Bütün bu kaosun ortasında bir milletvekili açık yürekle yola çıkıp barış için, savaşa karşı adalet için, yokluğa karşı hayat için binlercesinin sesini haykırıyor. Adalet, insanlık, yaşam için haykırmanın hayatın inşasını kardeşçe, eşit ve yaşam hakkını gerçekleştirebilecek olması beklenebilir mi bu karanlık çağda? Hiç şaşmaz halkların makus kaderinin değişeceği inancı her daim dikta tarafından yıkılır. İşte bize hiç yabancı olmayan, bizden olan bir gerçeğin hikayesi Ölümsüz. Herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Tek dileğim Vasili Vasilikos gibi nice Yunan yazarın eserlerinin dilimize daha çok çevrilmesi.
2024 48. kitabı
1960 lı yıllarda Yunanistan’da bir milletvekili öldürülür işte bu kitap bunu anlatıyor. Sacco ile Vanzetti'nin Çilesi, Gün Ortasında Karanlık ve Fırtınadan Sonra tarzında bir kitap.Elimizde bir ölü var fakat kanun, bu cinayeti işleyenleri bir türlü açığa çıkaramıyor çünkü adalet sistemi büyük bir yozlaşmışlığın içinde. Hemen hemen aynı demokrari süreçlerinden geçtiğimiz Yunanistan edebiyatı için çok güzel bir kitap.Yaklaşık 3 yıl önce filmini de izlemiştim ve çok beğenmiştim.Politik roman okumak isteyenler için kaçırılmayacak bir kitap.
ÖlümsüzVassilis Vassilikos · Sel Yayıncılık · 2016104 okunma
Yunanistanda 1967 yılında faşist albaylar cuntası tıpkı bizdeki 12 mart ve 12 eylül gibi askeri bir darbe yapmışlardı.Bu darbe ile demokrasiye ara verilip diktacı enosis eoka gibi faşist yapılanmalarla yunan halkına kıbrısa türk kesimine saldırmışlardı. Ben filmini seyretmiştim yanılmıyorsam costa Gavras çevirmişti.. Ortalığı savaş alanına çeviren bu faşist cuntayı yıkan yunan halkı devrimciler ve öğrenci gençlik olmuştur. Yaklaşık 200 e yakın öğrencisini şehid vere okul duvarları tanklarla yıkılan politeknik üniversitesini , şanlı 17 kasım direnişini de saygıyla anıyorum. Tıpkı ülkemizdeki gibi faşist ırkçı sivil milisler devrimcilere demokratlara saldırdılar. Ama şu bir gerçektir ki faşistler , darbeciler, tarihin kanalizasyonların da yok olup giderken direnenler hep onurla insanlığın gerçek örneği olarak bilinçerimizde mücadelemizde yaşıyorlar
ÖlümsüzVassilis Vassilikos · Can Yayınları · 1985104 okunma
Bir "Derin Devlet" öyküsü
2022 24. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2022 23:26
Bize benzer şekilde, darbelerle ve faşist yönetimlerle bir kuşağını kaybetmiş komşumuz Yunanistan’dan, gerçek bir suikastın öyküsü “Ölümsüz”. Vassilis kendi devletinin öldürdüğü Z’nin cinayetini ve izleyen soruşturma sürecini adım adım aktarırken, derin devletin kodamanlarının nasıl hep garibanların kafalarına basarak yükseldiklerini de çarpıcı şekilde gösteriyor. Okuduğunuzda eminim ki sizler de benim gibi Bahriye Üçok’tan Uğur Mumcu’ya, Hrant Dink’ten Ahmet Taner Kışlalı’ya, bir çok aydınımızın katli ile inanılmaz sayıda benzerlik bulacak; bu cesur isimlerle ideolojik platformda karşı karşıya gelmekten korkan aciz ve adilerin kimler olduğunu, ne kadar alçalabildiklerini, “devlet memurluğu” sıfatının ve devletin imkanlarının arkasına nasıl saklanabildiklerini ve iş zora girince nasıl da garibanları ateşe attıklarını belki şaşırmadan, ama iğrenerek okuyacaksınız. Vassilis Vassilikos’un hikayesini aktardığı Z, gerçek adı ile Grigoris Lambrakis, ünlü bir doktor, bir Profesör, madalya sahibi bir atlet ve ılımlı bir siyasetçi. 51 yıllık ömrüne birçok başarı sığdıran Lambrakis’in belki de tek suçu, 2. Dünya Savaşı sonrası iyice rayından çıkan ülkesinde ezilen geniş yoksul kesimin sesi olmak istemesi. Vassilis’in anlattığı dönemi biraz daha iyi hayal edebilmek için komşumuzun kanlı 1900lü yıllarını kısaca hatırlamakta yarar var: 2. Dünya Savaşı’nın önemli bir kısmında Alman işgali altında kalan bir ülke Yunanistan. Üstelik Yunan Kralı anne tarafından Alman -annesi Hanover prensesi Frederica- ve bu nedenle kral savaş boyunca Alman işgalini aslında “memnuniyetle” karşılıyor ve üstü kapalı himaye ettiği Nazi’ler ile savaş boyunca ülkesindeki komünistleri avlıyor. Kralın bu çabası kendisine faydalı olmuyor belki -zira Almanya savaşı kaybediyor-, ancak ektiği nefret
ÖlümsüzVassilis Vassilikos · Can Yayınları · 1985104 okunma
Ruhu Ölümsüz "Z"
2024 27. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2024 17:28
Kitap bizim gibi ülkelerin özeti niteliğinde adeta. "Z" nin ölümüne kadar olan süreç, Sivas Madımak Oteli olaylarını anımsatıyor. Kitabı okurken her kelimeyi yaşayabiliyorsunuz, kendinizi olay döngüsünün içinde bulabiliyorsunuz. "Z" nin ölümü bana biraz Gabriel Garcia Marquez'in "Kırmızı Pazartesi" kitabını da hatırlattı. İşleneceğini herkesin bildiği ancak engel olmak için kimsenin bir şey yapmadığı bir cinayetin öyküsü iki kitap için ortak nokta
ÖlümsüzVassilis Vassilikos · E Yayınları · 1985104 okunma

Vassilis VassilikosYazar · 4 kitap
Vassilis Vassilikos 1934 yılında Yunanistan'ın Kavala kentinde doğdu. Çocukluğu ve ilk gençliği Selanik'te geçti. İlk kitabı Jason'un Öyküsü 1953 yılında yayımlandı. Bunu, 1956'da çıkan Barışın Kurbanları ile üç ayrı öykünün anlatıldığı Üçlü (1961) izledi. Üçlü ile Vassilikos Yunanistan'ın en büyük roman ödülü olan 12'ler Ödülü'nü kazanan en genç yazar oldu. 1964'te Amerika Mitolojisi. 1966'da röportajlarından oluşan Duvarların Dışında 1967'de de Ölümsüz (Z) adlı ünlü romanını yayımladı.