Pendnâme, yalnızca bir kitap değil, hakikati arayan kalbin kulağına fısıldanan gizli sözlerdir. Attâr, her beyitte bize unuttuğumuz bir hakikati hatırlatır: dünyanın geçiciliğini, nefsin oyunlarını, kalbin gizli sırlarını. Onun kelimeleri kuru bir nasihat değil, bir dervişin gönül ateşinden kopmuş közler gibidir; okuyanı yakar, uyandırır, arındırır.
Attâr der ki: insanın yolu, kendini bilmekten başlar. Kibir, hırs, öfke, ihtiras… bunlar ruhun karanlık gölgeleridir. Onlardan arınmadan hakikate varılamaz. İşte bu yüzden “Pendnâme”, sadece öğütler toplamı değil, bir nefs terbiyesi kitabı, bir yol haritasıdır. Her beyit, insana yol üzerinde durmayı, sabrı, kanaati, tevazuyu ve aşkı öğütler.
“Pendnâme”nin dili sade, ama anlamı derindir. Attâr, sıradan bir okuyucuya gündelik öğütler verirken, arif olan kalplere çok daha derin hakikatlerin kapısını açar. Bir beyitte bir çocuk dürüstlüğe çağrılırken, aynı beyit bir dervişe tevhit sırrını işaret eder. Bu çok katmanlı dil, eseri zamandan bağımsız kılar.
Bugün de modern insan, hızın ve hırsın girdabında yolunu kaybederken, “Pendnâme”nin sesine kulak verse, kalbine dinginlik çöker. Çünkü Attâr’ın sözleri, dünyayı küçültür, kalbi büyütür. Her öğüt, okuru hem inceltir hem de teselli eder; hem uyarır hem de kucaklar.
Sonuçta Pendnâme, insana “fani dünyada kalıcı olan tek şeyin güzel ahlak” olduğunu hatırlatan bir aynadır. Attâr’ın sesi yüzyılları aşarak bize şunu söyler: “Ey yolcu, kendini bil, kalbini arındır, gönlünü hakikate aç. Çünkü yol uzun, zaman kısa, hakikat ise senin içinde saklıdır.”