10. Yıl Özel Baskı

Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

·140 syf.·
2025 47. kitabı
Canan Tan dan okuduğum ikinci kitap beğenmeme karşın Hasret beni daha çok etkilemişti. Bu kurgu da piraye’nin dramatik evliliğini okurken bir yandan da kültürler arası ilişkilerin sorunlarını görüyoruz. Aslında evliliğin iki kişi arasından çok iki aile arasında olduğunu gösteriyor yazar bize. Haşim’e çok kızdığım yerler oldu özellikle kitabın sonlarına doğru, piraye’ye baştan zaten kızmıştım ilk adımı attığında. Kitabını ortasından sonra nasıl biteceği aşağı yukarı belliydi biraz 1980 sonrası Yeşilçam filmleri gibi olmuş diyebilirim kitabın sonu. Bunların yanında yazarın Diyarbakır tarihine ve tarifine gösterdiği özen oldukça dikkat çekici bundan etkilendiğimi özellikle söylemek isterim. Ve bir parantez açarak Şehriban karakterine hayranlığımı vurgulamak istiyorum aşiret içinden çıkmış küçük filozof muhteşem durum tespitleri ve kurduğu cümlelerle beni kendine hayran bıraktı. Bu karakter ayrı bir roman bile olabilirmiş. Kitabı tabi ki tavsiye ediyorum Kitapla kalın sağlıcakla kalın:))
2021 8. kitabı
Seni tanıyamıyorum artık derken ne kadar da haklıydın. Ben de seni sevdikten sonra kendime hiç rastlamadım. Ahh Piraye... Kendi doğru bildiklerinden ödün vermeyen, kimselere kendini ezdirmeyen güçlü kadın. Canan Tan'ın okuduğum ilk kitabı, arkadaşımın tavsiyesi üzerine alıp okumuştum. Kitabı okumaya başladığımda düşüncelerim çok farklıydı. Piraye karakterini başta çok özgür ruhlu şiire aşık biri olarak tanıdık ama sonra çok farklı bir Piraye'yi okudum. Dili akıcı, sürükleyici ama dizi -film tadında bir kitap olmuş. Aslında kitapla alakalı söylemek istediğim çok fazla şey var. Aşırı aşırı sevdiğim bir kitap diyemeyeceğim çünkü bir yerden sonra Piraye'nin yapmış oldukları beni gerçekten çok kızdırdı. Diyarbakır'ın özlü kültürü ve bir İstanbul kızı anlatılmış. Bir aşk hikayesinin hem ne kadar güzel hem ne kadar üzücü olabileceğini gösteriyor aslında kitap bize. Piraye'nin almış olduğu son karar ise hikayeye son noktayı veriyor ve tabi pişmanlıklarıyla birlikte. Piraye'yi yıllarca Nazım'a bekletip Vera' ya yâr eden dünya değil misin sen?
Canan tan ( Piraye ) Kitaptan yorumum
2021 92. kitabı
• Yaşamınızı şekillendirecek tüm kararlar size ait olmalı. Ancak arkasında durabileceğiniz adımları atmaya çalışın ki, Sonradan, değil başkasını, kendinizi bile sorumlu tutmayın. • mükemmel bir aşk, mükemmel bir anlatım ve hayatınızı değiştiren tek kitap. Çünkü içinde; ağalık, biraz siyaset, şiir, ikinci eşlilik durumu, acı ve hüzün var. Ayrıca hayran olduğum bir yer Diyarbakır ve muhteşem bir son. Üzüldüğüm tek kitap Piraye diye bilirim. Herkesin okumasını şiddetle tavsiye ediyorum. • Hayat bazen insanları öyle yorar ki bir soluk almak istersiniz .
2021 10. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2021 00:51
Merhabalar :) Kitabı bitirip soluk soluğa inceleme yazıyorum. Canan Tan muhteşem bir kadın. Çoğumuzun bildiği İstanbul' lu gelin konusu ele alınmış. Modern şehirde yetişmiş genç kızın, değerlerin, örf ve adetlerin baş üstünde tutulan doğunun incisi Diyarbakır ile imtihanı teması etrafında muhteşem bir aşk romanı. Noktalama işaretleri eksiksiz. Anlatım çok günlük ve yalın. Bu sayede dizi izler gibi okuyuveriyorsunuz koca kitabı. Kitabın Diyarbakır'a kadar olan kısmı biraz sıkıcı. Herkesin ve her şeyin bir kızın etrafında dönmesi bunaltabilir. Diyarbakır doğunun ,Haşim ise doğulu milletin temsilcileri. Kültür, örf ve gelenekler muhteşem detaylar ile aktarılmış.. Doğu ile ilgili küçük yargılamalar mevcut, göz ardı edilebilir. Canan, kadını hele ki anneyi kuşkusuz yaşayarak yazıyor. Güçlü görünmeye çalışarak yorulan kadını, üzmeye çalışarak üzülen kadını, bitirmek isterken biten kadını anlatmış Piraye üzerinden.. Bir tüyo vereyim; romana bin bir gece fonları çok yakışıyor. Final muhteşem hüzünlü, mutlu sonla bitmesini beklerken çok ters köşe oldu benim için. Ağlamamaya çalıştım, bu da sinirlerimi alt üst etti haliyle. Ahh be Canan yine yaptın yapacağını.. Tavsiye edilir, iyi okumalar
İnceleme
2023 9. kitabı
Okuduktan sonra pişman olmayacağınız bir kitap. Canan Tan'ın bu kitaptaki yazı dili akıcı ve anında sizi olayların içine sürüklüyor. Piraye karakterini ilk başta idol olarak görürken sonrasında yaptığı şeylere şaşırdım. Aşk, sizi olduğunuz karakter dışına çıkartabilir, asla yapmam dediğiniz şeyleri yaptırabilir ve bir zaman sonra bitebilir. Bu kitaptan anladığım bunlar.
Piraye
2024 2. kitabı
Canan Tan'ın birden fazla tavsiye üzerine aldığım ve kitaplarından beğenerek okuduğum bir eserdir Piraye. Karakteri ilk başta özgür ruhlu şiire aşık olarak tanısak da aslında kendi doğru bildiğinden ödün vermeyen, kendini kimseye ezdirmeyen güçlü ve her mücadelesiyle inatçı biri ile karşılaşıyoruz. Kitap bir istanbul kızı Piraye ve aşiret ağasının oğlu olan Haşim ile olan aşkından bahsediyor.Diyarbakırın özlü kültürü ve her iki tarafın farklı beklentileri ve zıt örf ve gelenekleri ile kitaptaki hikayeler akıcı bir şekilde anlatılmış.Bir aşk hikayesinin hem ne kadar üzücü hem de ne kadar güzel olabileceğini anlatıyor . Aslında kitap hakkında yazılacak çok şey var fakat okumak daha başkadır.Piraye ve pişmanlıkları ile aldığı kararlar hikayeye son noktayı bırakıyor aldığı son acı haberi karnındaki o aşk meyvesi ile...
Edebiyat & Roman
2013 7. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2013 00:00
Canan Tan'ın zevkle okuduğum romanlarından biri. Elinize aldığınızda bırakmak istemiyorsunuz. Nazım Hikmet hayranı Dişçi bir baba iki kızının adını da onun eşi Hatice Piraye'den kızlarına verir. Piraye edebiyat düşkünü bir kız çocuğudur. Ama babası onun gibi dişçi olmasını istemektedir. Diyarbakırlı aşiret bir ailenin oğluda onun gibi dişçilik okumaktadır. Evlenirler ve hikaye başlar. İçinde aşk, ihanet, kavga ve cinsiyetçiliğin işlendiği şiirsel anlatımların olduğu güzel bir kitap.
2021 64. kitabı
Ne yazsam nasıl başlasam bilemedim ama bugün çok sarsıcı bir aşk kitabı , direniş kitabı, azmin kitabı artık okuduktan sonra siz nasil adlandırırsanız öyle bir kitapla geldim. (Bir solukta okunabilecek bir kitap) #canantan 'ın #piraye 'siyle ... Yıllardır bir tiyatrocu olma hevesiyle yaşayan Piraye, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni kazanır. Edebiyat düşkünü babasının tek hayali, kızının onunla birlikte muayenehanesinde diş doktoru olmasıdır. Piraye ne kadar istemese de bu isteğe karşı koyamaz Üniversiteye adım attığı ilk gün kolejden arkadaşı Esin'in de aynı bölümde olduğunu öğrenir. Esin uçarı ve ask ilişkilerine önem veren bir kızdır. Esin sayesinde Arif'le tanışan Piraye; Arif'le siirlesmeye başlar. Arif durumu yanlış anlar ve Piraye aralarındaki ilişkiye son verir. Yaz arasına girdiklerinde ailesiyle Çınarcık'a tatil yapmaya giden Piraye'yi sınıfındaki Ömer adında bir çocuk ziyarete gelir ve dostlukları daha çok pekisir fakat ne yazık ki Ömer de olayı yanlış anlar ve istemeyerek de olsa Piraye araya mesafe koyar. Piraye bir gün hiç ummadığı bir anda Mikrobiyoloji dersi asistanı, sınıftaki çoğu kızın ilgisini çeken Nevzat'tan bir evlilik teklifi alır. Ancak onu da reddeder. Üçüncü sınıfın ortalarına doğru, Piraye Diyarbakırlı, zengin bir aileye mensup, aynı bölümün beşinci sınıfında okumakta olan ve kendisinden yedi yaş büyük, Haşim adında bir ağayla tanışarak, kendini aniden başlayan bir birlikteliğin içinde bulur. Olaylar böyle devam ederken Piraye Haşim'e karşı hiç kimseye hissetmediği kadar yoğun duygular hissetmeye başlar . Kültür farklılıkları, Haşim'in ailesinin tutumu ve daha bir çok sorunlar ile karşı karşıya kalan bu ikiliyi zorlu günler beklemektedir. Kitabı okurken hüngür hüngür ağladığımı itiraf edebilirim. Kitap gerçek bir olay
2021 14. kitabı
Okunma: 26 Mart 2021 14:13
Acı denen şaibeli duygunun her bir zerresini hissettim kalbimin ve aklımın köşelerinde... Sevdanın karasını okudum kitabın her bir sayfasının satırlarında... Ne hissettim, ne yaşadım anlayamadım bile. Kitabı okuyup bitirmeme rağmen hâlâ kitabın içine hapsolmuş, okuduğum satırların arasında boğuluyorum. Bir insan boğulmaktan zevk alır mı? Ben alıyorum. Piraye'yi okuduktan sonra esef dolu bir zevk aldım. Ne yalan söyleyeyim, ağladım birazda. Ama bilirim ben, gözyaşlarımın sayfalarını ıslattığı bir kitap benim için vazgeçilmezdir, ruhumun kıyılarında hep var olacaktır. Okuyun, okutturun, ruhunuzun kıyılarına hapsedin.
Puan vermedi
Bu kitabı lisedeyken okumuştum. Başta sadece arada bir birkaç sayfasına bakıyordum ama bir gün okuldan gelip elime alınca bırakamadım. Saatler nasıl geçti anlamadan kitabı bitirdim. Son sayfalarda hüngür hüngür ağladım, gerçekten çok etkilemişti beni. Bazı kitaplar vardır ya, insanın içine işler… işte bu kitap tam öyleydi. Canan Tan Piraye
Duygu ve Düşünce

Canan TanYazar · 44 kitap
Canan Tan Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunudur. Kendisi değişik edebiyat türlerindeki yarışmalarda birçok derece ve ödül aldı. Kariyeri "Eczacı iken, nasıl edebiyatçı oldunuz ?" sorusuyla sıkça karşılaştığını vurgulayan Tan, asıl sorunun "Edebiyatçı iken nasıl eczacı oldunuz?" diye sorulması gerektiğini belirtiyor. Bunun nedeni ise edebiyata olan ilgisinin daha önce başlaması. Lise yıllarında, Hisar Dergisi'nin düzenlediği şiir yarışmasında aldığı birincilik bu dünyanın kapılarını ona aralamış. Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Basın Yayın bölümünü Türkiye derecesi ile kazanarak, yakınlarının isteği doğrultusunda eczacılık fakültesini tercih etmiş, ancak daha sonra evlenerek Diyarbakır'a gelin olarak gitmiş ve orada yaşadığı süre içinde yazım hayatını sürdürse de bunları gün ışığına çıkartmamıştır. Ne Diyarbakır'a gitmesinin, ne de eczacılık mesleğini tercih etmesinin onun için bir eksik değil aksine Piraye, Eroinle Dans, En Son Yürekler Ölür adlı eserlerine birer ilham kaynağı olduğunu belirtmiştir. Bu sıralarda yazdığı bir öykü, Hürriyet Gazetesi'nin düzenlemiş olduğu bir yarışmada birinci olmuş ve fotoroman olarak çekilmiştir. İzmir'e geldiği sıralarda da bir çok öyküsü ona ödüller getirmiştir. Bunun yanı sıra Hürriyet Ege ve Yeni Asır'da konuk köşe yazarı olarak güncel yazılar, Milliyet Pazar'da mizahi yorumlar yazmaya başlamış. İlk kitabı olan İster Mor, İster Mavi 1996'da Aziz Nesin'in birinci ölüm yıldönümünde İnkılap Kitabevi'nin düzenlediği mizah öyküleri yarışmasından başarı elde ederek basılmıştır ve aynı zamanda Canan Tan'a, Türkiye'de mizah öyküleri kitabı olan ilk kadın yazar unvanını kazandırmıştır. Devam eden mizahi öyküleri ve çocuklar için yazdığı eserleri ona bir çok ödüller getirmiştir. Asıl sağlam adımlarını yetişkinler için çıkardığı ilk roman olan Çikolata Kaplı Hüzünler ve devamında gelen Piraye adlı eserleriyle atmıştır. Hafta da üç gün ise Yeni Asır'da köşe yazıları yazmış ve 2004 yılında kazandığı köşe yazarı ödülüyle de bunu noktalamıştır. Daha sonra yarışmalara katılmaya son vermiş, okurlarının sevgisi için yazmayı sürdürmüştür. Ödülleri Türk Kütüphaneciler Derneği'nden, Türkiye'deki kütüphaneler bazında, "2009 yılının en çok okunan yazarı" ödülü/ 2010 İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nden 2004 Yılı Köşe Yazarı Ödülü 10.Orhon Murat Arıburnu Ödülleri'nde, uzun metrajlı film öyküsü dalında Birincilik Ödülü/ 1999 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Cumhuriyetin 75.Yılı Çocuk Öyküleri Ödülü /1998 İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Romanları Ödülü/ 1997 Rıfat Ilgaz Gülmece Öykü Yarışması'nda Birincilik Ödülü/ 1997 BU Yayınevi'nin Çocuk Öyküler Yarışması'nda 1. Mansiyon/ 1997 İnkılap Kitabevi'nin Aziz Nesin Gülmece Öykü Yarışması'nda basılmaya değer görülen İster Mor, İster Mavi adlı kitabıyla, Türkiye'de mizah öyküleri kitabı olan ilk kadın yazar unvanı/ 1996 1.Ulusal Nasrettin Hoca Gülmece Öykü Yarışması'nda 1. Mansiyon/ 1988 Kelebek (Hürriyet) Gazetesi'nin senaryo yarışmasında birincilik ödülü