Kalabalıkta sessiz ve dalgın...çoğunlukla yalnız...
·95 syf.·
2024 99. kitabı
Öğretmeni dermiş ki; Kalabalıkta sessiz ve dalgın...Çoğunlukla yalnız Sait Faik ... Bana öyle geliyor ki; pek çok yazarı sıklıkla kendimizle bütünleştirdiğimiz şahsiyeti yüzünden severiz. Onu tanıdıkça aramızdaki bağ kemikleşir ve daha fazla merak duyarız iç âlemine. Çünkü insanın âlemindekiler yansır ancak kalemindekine.. Daha önceki Vüs'at O. BenerVüs'at O. Bener , DostDost incelememde Sait Faik hayranlığımın gelişiminden sizlere bahsetmiştim. Şüphesiz Edebiyat dünyamızdaki yeri ve önemi sarsılmaz biridir Sait Faik Abasıyanık. Sarnıç ; 2. öykü kitabıdır ve dönemin insan profili günümüze halen ışık tutmaktadır. Kitapta 1934-1954 yılları arasında yazdığı, kimi çeşitli dergilerde kimi de ilk kez burada karşımıza çıkan on altı öykü... On altı mekan içinde ayrı kişiler ve aynı kişide bırakılan nice emareler. Sarnıç , Beyaz Altın , Bir Karpuz Sergisi,Loğusa ve Ormanda Uyku beni en çok etkileyenler.. Hele Loğusa hiç alıntı yapamadığım öyküsü... Ancak okurken hissedilesi... ve belki de hala bir yerlerde bir kadının gerçeği.. Sözü uzatmadan ve yormadan Sait Faik okuyun derim. Zira Edebiyat dünyamızın bu nadide köşesine kurulmadan kıyısından gelip geçersiniz. Vesselâm.
2019 12. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2019 23:19
Sait Faik'in öykülerini topladığı kitaplarından biri. Kitapla aynı adı taşıyan Sarnıç hikayesi hemen girişte yer alıyor ve sadeliğiyle, güzel cümleleriyle kitaba bağlıyor. Mavnalar, Kim Kime, Orman Uykusu ve Sarnıç öne çıkarıp beğendiğim öyküler oldu. Tavsiye ederim. Keyifli okumalar. Sait Faik Abasıyanık için bir cümle edemeden geçemeyeceğim. O, Türk öykücülüğünün piri.
2021 24. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2021 22:56
Sarnıç; Sait Faik'le tanışma kitabım oldu. Hep hikayeciliği ile adını duyduğum yazar gerçekten işin hakkını vermiş. Hikayeler öyle samimi öyle memleket hikayeleri ki hepsi bizden hayattan... hiç bir abartı olmadan böylesi bir Türkçe kullanması kendisine ayrıca aşık ediyor. Edebiyatımızda böyle yazarlarımızı hikaye tarzı kitapları ile tanımak onlara kısa ve kestirme bir yol oldu ben de iyice ve okuduğum en güzel hikaye tarzı kitap olduğunu buraya not etmeden geçmeyeceğim, eski Türkçeyi böylesi akıcı ve etkileyici kullanmak farklı diyarlara götürmek Sait Faik'te ciddi bir ayrıcalık ve onun diğer eserlerine karşı tereddüt bile etmememe sebebim oldu. Memleketimizin bu değerli yazarını gururla ve memnuniyetle tavsiye ediyorum, herkese keyifli okumalar diliyorum.
Sessiz hayatların birikmiş acısı
2026 7. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2026 21:52
İnsanın iç dünyasındaki o loş ve rutubetli köşeleri keşfettiği bir duraktır bu kitap. İnsanı büyük olaylarla değil, küçük hayatların sessiz kırılmalarıyla yakaladığı bir öyküler derlemesidir bu kitap. Sait Faik bu kitapta kenarda kalmış insanları, yoksulluğu, yalnızlığı ve görünmeyen emeği anlatıyor. Abartmadan, ajitasyona kaçmadan ama okurun vicdanına da dokunmaktan çekinmeden anlatıyordu. Bağırmıyor, acıyı süslemiyor, sadece gösteriyor. Öyküler arasında tempo ve etki açısından farklar vardı. Bazıları gerçekten duruyor, bekletiyor, hatta yer yer sıkabiliyor. Ama bazı öyküler vardı ki (benim için özellikle Beyaz Altın öyküsü gibi) insanın içine bir anda çöküyor. Sarnıç, kusursuz bir öykü kitabı değil ama insanı anlamaya çalışan çok sahici bir kitap. Bazı öyküler sıkar, bazıları kalır. Ama kalanlar gerçekten kalır.
Zamanının Ötesinde Bir Kitap
2025 2. kitabı
Okunma: 27 Mart 2025 21:34
Memleket gerçekleri mi dersin, yazarın usta tasviri mi, yoksa etkisinden çıkamadığım bir dizi yaşanmamış yaşanmışlıklar mı, emin olun bilemedim fakat ilk hikayeyi okuduğum andan itibaren Sait Faik'in diğer hikayecilerden ayrıldığını anladım. Bu kitap içinde taşıdığı onlarca dünyanın her birinde farklı bir bakış açısı kazandırıyor insana. Öyle ki neredeyse bir asır önce yazılmış bu kitabın hala gerçekleri yansıtması da çok ilginç. Bu da aslında bizim ne kadar ileri gidemediğimizi ve yerimizde sayıp durduğumuzu kanıtlıyor. Özellikle kitabın adını veren "Sarnıç" isimli hikaye dikkatimi epeyce çekti. İnsanın, hayatın içinde akan bir nehirden durağan bir gölün dibine kadar ettiği mücadeleyi gösteriyor bizlere. Kim olursak olalım, ne iş yaparsak yapalım eninde sonunda durulacağız, dalgalanacağız yazarın söyleyişiyle. Ve bu anda da geriye sadece sarnıcın dibindeki anılarımızı gün yüzüne çıkarıp eski günleri yâd etmek kalacak. Okuyun, okutun.
2024 5. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2024 16:32
Tüm öykülerinde bir hayat farklı bir anlam düzlemi bulunuyor , içinize işleyen cümlelerin ahengiyle sait faik Abasıyanı’ğın dünyasına dahil olmuş oluyorsunuz .
2025 77. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2025 22:14
Kısa öyküler ve her biri kendi içinde güzel hikayeler. Hepimizin günü birlik yaşadığı şeyler aslında bu kısa oykulerden. Bazı öykülerini okurken sıkıldım bazılarını okurken uzun soluklu sürükleyici bir roman okur gibi okudum. Aslında her birinin çok güzel anlatımı var. Şiirleri kadar olmasa da öykücülüğü de çok iyi bir yazar. Okurken sonuna geldigimde beklenmedik gibi dursa da aslında beklendik olan o sonlar yaşamdan çok fazla izler taşıyor. Okuduğum gün ilk 3 kitap dışında bu sefer üst üste 2- 3 kitabını okudum ve hepsi de aynı bu şekilde o yüzden hepsine bu incelemenin aynısını yazacam. Öyküleri durum komedisi gibi çok kısa ve lezzetli öyküler. Ben bu tarzda başka yazar okumadım. Bazı oykuler 2 sayfa bazıları 5 sayfa bana göre tek kötü yanı çabuk bitiyor olmasi, ama buna rağmen birçok hikayesini çok sevdim. Yazdığı bu öyküleri kendisi mi yaşadı başkasından duyduklarını izlenimlerini mi yazdi bilmem ama yaşan biri kadar gerçekti. KEYİFLİ OKUMALAR
Sarnıç
2024 70. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2024 16:27
#SaitFaikAbasıyanık #Sarnıç #YKY #Öykü "Ben Sait Faik'i çok severim. Bizim büyük hikayecilerimizden biridir. Büyük hikayeci, büyük şair. Bazen bedbin, bazen ümitsizliğe kapılır. Fakat çok namuslu insan, memleketini çok seven insan. Ve belki de bedbinliği, ümitsizliği çıkar yol görememesinden ileri geliyor. Halbuki çıkar yol var tabii. Velhasıl büyük bir hikayeci, büyük bir şair." Nazım Hikmet "... Sait Faik, hayata, kalemine korkmadan dokunan sanatkardı. Bu, büyük cesaret ve büyük kuvvet isteyen bir iştir. Onda her ikisi de vardı." Yusuf Ziya Ortaç "Önümüzde hayat... Her gün başka uykuya yatıp bir başka rüya göreceğiz. Halbuki zaman, ağır ağır bizimle beraber akan nehir, bir göle varıyordu. Bu gölde artık biz akmıyor, dalgalanıyorduk. Yahut bana öyle geliyordu. ..Diyen büyük yazarın ilk kez 1939 yılında yayımlanan hikaye kitabı Sarnıç yeniden gözden geçirilerek yayına hazırlandı. (Tanıtım bülteninden)
2018 53. kitabı
Anlaşılması zor durum hikayelerinin bulunduğu genel itibariyle çok güzel bir Sait Faik Abasıyanık klasiği betimleme çok olay az içe dönük çözümlemeler var herkese tavsiye ederim.
Sarnıç
2024 38. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2024 15:14
SarnıçSarnıç Sarnıç – Sait Faik Abasıyanık (Kısa İnceleme) Sarnıç, Sait Faik Abasıyanık’ın insanı merkeze alan hikâyelerinden oluşur. Eserde, toplumun kenarında kalmış bireyler, yalnızlık ve yoksulluk temaları etrafında ele alınır. Yazar, gündelik hayatın içinden seçtiği sıradan insanları derin bir gözlem gücüyle anlatır. Hikâyelerde belirgin bir olay örgüsünden çok, duygu ve durumlar ön plandadır. İstanbul’un sokakları ve denizle iç içe mekânlar, karakterlerin ruh hâlini yansıtan önemli unsurlar olarak kullanılır. Sait Faik’in sade ve samimi dili, eserin etkisini artırır. Kısaca, Sarnıç insan sevgisini ve hayatın içindeki sessiz gerçekleri anlatan önemli bir hikâye kitabıdır.

Sait Faik AbasıyanıkYazar · 40 kitap
Sait Faik Abasıyanık ya da Sait Faik, Türk öykü, roman ve şiir yazarıdır. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından sayılan Abasıyanık, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılarla Türk edebiyatında bir dönüm noktası sayılır. Modern Türk hikâyeciliğinin öncülerinden olan Sait Faik, getirdiği yeniliklerle "kökü kendisinde olan" bir yazar olarak kabul edilir. Klasik öykü tekniğini yıkarak doğayı ve insanları basit, samimi, hem iyi hem kötü taraflarıyla oldukları gibi fakat şiirsel ve usta bir dille anlatmıştır. Bunu yaparken diğer çoğu Cumhuriyet sonrası sanatçısı gibi Batı'daki gelişmelere bağlı kalmamış, hiçbir edebî anlayışın etkisinde hareket etmemiş ve belli bir tarzın takipçisi olmamıştır. Toplumun problemlerine değil bireyin toplum içindeki sorunlarına yönelen yazar, öykülerinde çoğunlukla kendisinden yola çıkıp bireyler hakkında yazarak insan gerçeğini anlamaya çalışır. Çoğunlukla şehirli alt sınıfın hayatını yazan Abasıyanık, balıkçı, işsiz, kıraathane sahibi gibi karakterleri anlatır. İnsanların yaşama biçimlerini, isteklerini, tasalarını, korkularını ve sevinçlerini irdeleyerek, toplum meselelerinden çok "insanı ele alan sanatçılar" sınıfında yer alır. 1930'larda başladığı yazı hayatı boyunca "sorumlu avare", "gözlemci balıkçı", "çakırkeyf sirozlu", "küfürbaz şair", "müflis tacir", "züğürt yazar", "hamdolsun diyemeyen rantiye", "anadan doğma çevreci" gibi sıfatlarla anılan Abasıyanık'ın tüm yazdıkları bir şair duyarlılığı içermektedir. Hikâye, roman, şiir yazan, çeviriler ve röportajlar yapan sanatçı bütün bu türleri kendine özgü tarzı ile kaynaştırmıştır. Yazarın, anlık heyecanlarını yansıtan izlenimci ve fovist ressamların üslubunu anımsatan bir tarzı olduğu söylenmiştir. Kendi özgün dilini oluştururken André Gide, Comte de Lautréamont, Jean Genet gibi isimlerden etkilenen Abasıyanık, kendisinden sonra gelen Ferit Edgü, Adalet Ağaoğlu, Demir Özlü gibi pek çok yazara da öncülük etmiştir. Ölümünün ardından Burgaz Adası'ndaki evi müzeye dönüştürülen yazar adına her sene öykü ödülü de verilmektedir.