Sefiller

Victor Hugo

Sefil olan = Halk
2011 1. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2011 16:16
Kitabı Antik Batı Klasikleri yayınından okudum. Kitap bir kaç ciltten oluşan Victor HUGO'nun Sefiller kitabının sadeleştirilmiş halidir. Verilmek istenen toplumsal ve bireysel mesajlar oldukça net. İnsanın içine işleyen ve manevi duygularını ön planda hissettiren bir kitap. Vicdan muhasebenizi yaptığınız, acıdığınız, kin duyduğunuz, milliyetçi duygularınızı kabartan bir anlatıma sahip. Keyifli okumalar..
Tarih
2020 7. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2020 02:19
SEFİLLER-VİCTOR HUGO Çevirisi : Ali Çankırılı Yayın evi : Antik Yayınları Sayfa : 479 Romanda olay örgüsü 1800 lü yıllarda Fransa'da işleniyor. Avrupa'nın neredeyse en önemli olayı olarak sayılabilecek Fransız İhtilali'nin yaşandığı dönemin şartları, o dönemdeki yoksul Fransız halkının; hükümet adamları, soylu ve zengin halk tabakası arasındaki uçurumu gözler önüne seriyor. Tabii, bu genel olaylar dışında başkahramanlarımızın öyküsüde bulunmakta. Yoksul Fransız halk tabakasına ait yıllarca zulüm görmüş, mahkumiyet yaşamış ve bunun sonucunda artık içerisindeki güzel insani duyguları kaybeden bir adam Jan Valjan. Hiç suçu olmayan hikayemizde en masum ,en temiz ama bir o kadar haksızlığa maruz kalan küçük bir kız çocuğu , Kozet. Ve ihtilalde en baş sıralarda olan Cumhuriyetçi bir Baron'un oğlu ,Maryüs. Romanı okurken adeta sizin de içerisinde hissettiren, yüreğinize dokunan kesitler bulunuyor. Kitabı okurken her türlü duyguyu en içten yaşayacak ve merak içerisinde olacaksınız. Okuduğum en güzel kitaplardan birisiydi. Kişinin hayatında mutlaka okuması gereken kitaplar arasında olduğunu düşünüyorum.
Sefïller
Puan vermedi
Kitap iyiydi. Dünya klasikleri genel olarak ağır bir sanatla yazılır bu roman beni hiç sıkmadı,akıcı yazılmıştı. Ama çok değişik bir kurgu ile yazılmıştı. Karakterler sürekli karşıma çıkıp durdu. Bazen eski kitapları anlamak zor oluyor
2020 21. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2020 10:02
Victor Hugo her eserinde olduğu gibi bunda da harika bir iş çıkarmış. Jan Valjan karakterini yaratarak hayat boyu yaşanan olumsuzlukların kişiyi karamsarlığa düşürmemesini belirtmiştir. Kitap görünüşte çok kalın da olsa okumaya başladıktan sonra elinizden bırakamayacaksınız. Hugo'da eseri çok iyi bir şekilde anlatmış, akıcılığı çok güzel kullanmış ve harika bir eser ortaya çıkarmış.
2018 10. kitabı
Kitap hayatımda okuduğum en akıcı kitap her insanın okuyabileceği ve iyinin her zaman Alllah tarafından ödüllendirileceğini ve kötünün de cezalandıracağını çok başarılı bir şekilde anlatan bir şaheser.
Sefïller
2020 12. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2020 18:47
Victor Hugo’nun askeri darbeyle sürgüne gönderildiği yıllarda kaleme aldığı bu baş yapıt; toplumsal adaletsizliğe karşı bir duruş, bir başkaldırı adeta! Jean Valjean küçük yaşta anne ve babasını kaybetmişti. Kız kardeşinin kocası öldüğünde ise kardeşine ve yeğenlerine bakmak görevi ona düşmüştü, henüz yirmi yaşındaydı. Bir gün, yaşadıkları sefalet onu ekmek çalmak zorunda bıraktı. Jean Valjean suçlu bulundu ve kürek cezasına çarptırıldı. Hapishaneden çıktığında ondokuz yıl geçmişti. Ondokuz yılın ardından onu unutan bu adaletsiz dünyaya nasıl ayak uyduracağını okuyacağınızı sanarken, onun kendi adaletini nasıl yaratacağını içiniz ısınarak okuyacaksınız. Victor Hugo’nun kaleminde öyle bir sihir var ki; aşkı da, savaşı da aynı naiflikte anlatmış. Bunun gibi daha bir çok tezatlık hikayenin kurgusunda yerini bulmuş. Karakterlerine yoksulluk ve zenginlik, onursuzluk ve cömertlik, gaddarlık ve yardımseverlik niteliklerini vererek bu tezatlıkları çarpıştırmış. Dostoyevski’nin, Suç ve Ceza’yı yazarken açıkça bu romandan etkilendiğini söyleyen eleştirmenler var. Kesinlikle katıldığımı söyleyebilirim. Fakat Sefiller insanın içinde bir burukluk bıraksa da, mutlu sonla biten bir hikaye. Sevgiler, Ezgi
2021 1. kitabı
vakti zamanında her şeyden çabuk sıkılan bir çocuk olarak, ebeveynlerimin kitap fuarından aldığı bu eseri merak edip okumaya başlamış ve fazla kasvetli bulduğum için çeyreğinde bırakıp tam altı sene dokunulmamak üzere kitaplığa geri kaldırmıştım. bitirmek bugüne kısmetmiş ki mutlu olduğum kadar, böyle bir eserden nemalanmayı bu kadar ertelemiş olduğum için üzüldüm de.
Hain kalplerin mutluluğu...
2008 1. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2008 14:30
"Hain kalplerin mutlulukları da karanlık olur." Sadece bu cümle için bile okunabilecek bir kitap. Hayatınıza dokunacak, hislerinizi güçlendirecek ve sizi olduğunuz yerden alıp kendi dünyasına sokacak bir eser. İyiliğin gücü, kötülüğün sebepsiz ve anlamsız varlığı iliğinize kadar işleyecek.
2019 13. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2019 14:35
## "... Karanlıklar daima tehlikelidir. Içlerinde mutlaka ruhlarını ucuza satan alçaklar bulunur ..."
2007 4. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2007 03:53
Victor Hugo – Sefiller “Sefiller”, yalnızca yoksulluğun romanı değil; çağının içinde “modern” sayılan düzenin dışına itilmiş insanların hikâyesi. Toplumun sefil gördüğü insanların aslında ne kadar insani, ne kadar saf ve ne kadar samimi olabildiğini gösteren büyük bir insanlık panoraması. Victor Hugo, roman boyunca bir “insanlar komedyası” kuruyor. Adalet, merhamet, yasa, vicdan, din, sınıf ve ahlak kavramları karakterler üzerinden ete kemiğe bürünüyor. Jean Valjean’ın iç dönüşümü, Javert’in katı adalet anlayışı, Fantine’in trajedisi… Hepsi bir çağın ruhunu temsil ediyor. Kitabın en güçlü tarafı, kötülüğü tek boyutlu vermemesi. Hugo, sistemin içindeki çarpıklığı gösterirken, bireyin içindeki iyiliği de ısrarla savunuyor. Sefil denilen insanların içinde saklı olan asaleti ve masumiyeti görünür kılıyor. Bu romanı sadece bir dram olarak okumak eksik olur. Aynı zamanda bir vicdan metni. Toplumun dışladığı insanlara başka bir gözle bakmayı öğreten bir eser. Hugo, çağının adalet sistemini eleştirirken aslında evrensel bir soru soruyor: Gerçek suçlu kim? “Sefiller”, uzun ama derinliği oranında anlamlı bir klasik. İnsan ruhunun en karanlık ve en aydınlık yanlarını aynı potada eriten bir başyapıt.

Victor HugoYazar · 87 kitap
Victor Hugo 26 Şubat 1802'de Fransa'da doğdu. Liseyi bitirdikten sonra kendini tümüyle edebiyata adadı. 1824 yılında Fransız coşumcularının (romantikler) yayın organı olan La Muse Française dergisini kurdu. Cenacle adını taşıyan coşumcu sanatçılar çevresinin üyesi ve onun odak noktası oldu. 1830-1843 arasında en verimli dönemlerinden birini yaşadı. Romanları, tiyatro yapıtları ve şiirleriyle başarıdan başarıya koştu. 1831'de Notre Dame de Paris (Paris'in Notredame Kilisesi) adlı büyük romanını yayımladı. 1841 yılında Fransız Akademisi'ne üye seçildi. Çok sevdiği kızı Leopoldine'nin 1843'de kazayla boğularak ölmesi üzerine 1852'ye dek yeni yapıt vermedi. 1848 Devrimleri'nden sonra parlemento üyeliğine seçildi. 3. Napoleon'un hükümet darbesini engellemeye çalıştı, başaramayınca 1851 yılında Belçika'ya kaçmak zorunda kaldı. Ateşli bir demokrasi ve cumhuriyet yanlısı olarak imparatorluk rejimini eleştiren yapıtlar yazdı. 1855-1870 arasını küçük bir İngiliz adası olan Guernsey'de geçirdi. O dönem yazarlığının en üretken yılları olmuştur. 1862 yılında başyapıtı olan Les Misérables (Sefiller) adlı romanını yayımladı. Bunu 1866'da Les Travailleurs de la Mer (Deniz İşçileri) ve aynı yıl L'Homme qui Rit (Gülen Adam) gibi önemli romanları izledi. Fransa'da Cumhuriyet yeniden kurulunca Paris'e döndü. Ulusal Meclise seçildi. Artık Fransa'nın en gözde kişilerinden biriydi. Paris Komünü'nün ezilmesinden sonra komüncülerin bağışlanması için çok uğraştıysa da sonuç alamadı. Giderek siyasal ve toplumsal yaşamdan elini eteğini çekti. 1885 yılında ölüm döşeğinde iken; "Tanrı'ya inanıyorum, ahirete inanıyorum; fakat hiçbir kilise papazını başımda istemiyorum. Beni seven bütün dünya insanlarının gönülden dualarını bekliyorum. Bu benim için kafidir." diyerek 22 Mayıs 1885 yılında hayata gözlerini yummuştur.