Sevgi Masalı

Samed Behrengi

2021 14. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2021 01:58
Değişik hayal gücü çok iyi. Biraz çocuksu , ama güzel bir kitap bence. Biraz kafa da karıştırıyo .
Hayat
Sevgi MasalıSamed Behrengi · Karbon Kitaplar · 20203,020 okunma
2023 29. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2023 23:22
Büyüklere masallar Sevgi masalı ve Ah masalı olmak üzere iki masaldan oluşur. Sevgi ve Ah üzerine yazılmış öğüt içerikli masallar. Büyüklerin okuması gereken ve bizi bir nebze olsa dahi dünyanın kirliliğinden arındıran masallardan biri. İçerik olarak çocuklara uygun olmadığını düşünüyorum daha çok yetişkinlere hitap eden bir masal. Sevgi masalında, padişahın kibirli kızı ile bir çobanın aşkını dile getirir. Ah masalında ise Ah denilen bir kişi tacirin kızlarından birini alınıp bir delikanlıya evlendilir ve olaylar gelişir. Bu masalı biraz tuhaf buldum sevgi masalı kadar ilgimi çekmedi.
Sevgi MasalıSamed Behrengi · Karbon Kitaplar · 20203,020 okunma
Sevgi Masalı
Puan vermedi
“Sevgi Masalı,” Samed Behrengi’nin çocuklar için yazdığı derin bir hikaye. Kitap, sevgi ve dostluk temalarını masalsı bir dille işliyor ve okuyucuyu düşünmeye davet ediyor. Küçük Prens ve Simbad gibi evrensel masallardan izler taşıyan bu eserde, duygusal bir yolculuğa çıkıyoruz. Hikaye, “Yalnız kalmış bir çocuk gibiydi… Herkes ona farklı bir gözle bakıyordu” cümlesiyle başlıyor. Behrengi, okuru ilk satırlardan itibaren içine çekiyor. Sevgi, kitabın ana karakteri olan küçük kızın her şeyi anlayış ve fedakarlıkla karşılamasında somutlaşıyor. Kitabın her satırı, “Sevmek, bazen susmayı öğrenmektir; sevdiğini özgür bırakabilmektir” düşüncesini pekiştiriyor. Behrengi’nin samimi anlatımı, sade dili ve güçlü mesajları, bu kısa ama derin hikayede okuyucunun kalbine dokunmayı başarıyor.
·88 syf.·
2024 12. kitabı
OkudumBitti #SevgiMasalı #SamedBehrengi Öğretmenlik yıllarında dinleyip derlediği halk masallarını yeniden biçimlendiren yazar bu masalında da sevgiye, arkadaşlığa ve dostluğa değiniyormuş. Arka kapakta yazılı ancak "sevgi masalı" isimli çocuk kitabında sevgi en sonlara doğru netlik kazanmış. Çocukların okumaması gereken bir masal diye düşünüyorum ya da ebeveyn eşliğinde okumalı. Şımarık bir kral kızı,kendini beğenmiş oldukça kibirli. Tek arkadaşı Koçali'ye bile çok kötü davranıyor, nihayetinde saraydan kovduruyor. Kral hep birilerini cezalandırıyor, kafa kesiyor, asıyor. Kimsede niye yaptın demiyor. Çocuklarınıza okutmazsanız iyi olur diye düşünüyorum. Kitapla kalın sevgili dostlar
2018 4. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2018 19:34
Kitapla ilgili yapılan yorumlar gayet güzel ve olumlu. Ben de bu olumlu yorumlara katılarak güzel eleştirilerin devamını getirmek isterdim; ama maalesef yapamayacağımı üzülerek söyleyeyim. Kitap konusu gereği, hem büyüklere hem küçüklere hitap edebilecek cinsten. Ben bir çocuk gözüyle tam manasıyla bakamasam da iki yönden kitabı değerlendireyim. Bir yetişkin olarak baktığımda seri bir şekilde kendini okutan eserde fantastik - masalsı unsurlar, belli bir mantığa oturtulmadan veriliyor. Kötülük yapan, asan kesen kişi de cezasını bulmuyor veya saçma bir şekilde bir anda iyi oluyor. İki masalda da hikaye içine hikaye geçmiş vaziyette. Şahsen benim bile kafam karıştı; fakat çocukların bakış açısı, yetişkinlerden farklı olduğu için bu özellik, ona daha basit ve eğlenceli gelebilir. Çocuk gözüyle bakmaya çalıştığımda nasıl bir sonuç çıkartırım bilemedim. Fakat adı Sevgi Masalı olan bir kitapta şiddet ve gizliden verilen cinsellik unsurları beni rahatsız etti. Sevgi Masalı'nda neredeyse herkesin başını kesen, kızdığı herkesi cellatların eline veren bir kral var. Kral hikayede hiçbir şekilde değişmiyor, kızıysa yaptığı hataların tam olarak farkına varamadan garip bir şekilde ve bir anda değişiyor. Kitaptaki ikinci masalımız Ah Masalı'nda ise yine kafa kesmelerin, öldürmelerin, mezarların yanında, bir babanın erkek ve para düşkünü kızları yer alırken bu karakterlerde de ders alarak olumlu bir değişim yaşanmıyor. Çocuk kitabı yazmak kolay gibi görünse de gerçekten çok zor. Günümüzde pedagoglar, çocuk eğitimi danışmanları, çocuk psikologları vs. bu alanla ilgili uzmanlaşan birçok meslek dalı var. Behrengi'nin yaşadığı dönem ve ülkede ise elbet bunların hiçbiri yok. Yaşadığı dönemin buhranı, yapılan kanunsuzluklar, acımasız yönetim şekli yazarın eserine yansımış. Bu konuları
Çocuk Kitapları
Koçali'nın Dramı
2024 44. kitabı
Okurken keyif aldım ama Koçali'nin kırılan erkeklik egosunu böyle dillendirmeyi bu yaştaki çocuklar için uygun mu bilemedim. Halk masalı olduğu için neden böyle yazıldığını anlıyorum. Sevgili kadınlar, lütfen erilleri aşağılayıp üzmeyin. Koçali'nın kalbi kırıldığı için sevdiği kadına bir güzel ders verip güvercin yapıp Padişah babasından kaçırmıştır. Dikkatli olun size de olmasın. İronidir. Gayet keyifli bir halk masalıydı. Ama çocuklara uygun değil.
2026 11. kitabı
Kimsiniz benden Ne istersiniz? Ben bu ülkenin padişahıyım! Duymadın mı kızım hastadırbenim! istiyorum ki gelip ona.... Padişah sözün devamını getiremedi. Yaşlı hekimin ne dediğini çıkaramadı. Eveleyip geveledi, hekimin söylediğini anımsamaya çalıştı ama boşuna. Yol yorgunluğundan olsa gerek unuttu hekimin söylediklerini. Çoban hatırlattı ona. "Sevgi Masalı anlatmamı mı istiyorsunuz?" "Hay akınla bin yaşa! Evet, evet Sevgi Masalı... Yabancı bir hekim, kızımın hastalığının dermanını bu Masal olduğunu söyledi. Dediğine göre Bu masalı yalnızca sen biliyor musun...
2020 20. kitabı
5. ve 7. sınıflarıma kitap okutmak için araştırma yaptım ve çoğunlukla aynı yazarların kitaplarını buldum. Yorumları okudum. Herkesin “çok iyi” bulduğu birkaç kitabı sipariş ettim ve 10 yaşındaki çocuklarıma okutmak için bir göz gezdireyim dedim. Samed Behrengi’nin Sevgi Masalı kitabına baktım ilk. Çocuk kitabında olmaması gereken cümleler ve düşünceler vardı içinde masala itinayla yedirilmiş. Öncelikle öz kuzen ilişkisi dikkatimi çekti. Amca çocuklarını evlendiriyorlar ve buna aileleri karar veriyordu adı da “sevgi masalı” tabi. Neyse devam ettim, kafa kesme, şiddet cümleleri, evli adamın baş kahraman kızla tekrar evlenmek istemesi yani kuma almak istemesi, babanın kızına sormadan bir adama kızını ‘vermesi’ gibi cümleler geçiyordu. Bu kitabın çocuklarıma uygun olmadığına karar verdim. Not: Yazarın bir diğer kitabı Küçük Kara Balık. Onda hiçbir sakınca yok
Büyüklere bir masal
2023 8. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2023 18:43
Yazarın Küçük Kara Balık masalı da bakış açımızı değiştirecek değerli bir yapıttır. Bu kitaptan da kendime derin şeyler katacağıma emindim. Hayatım boyunca, her şeyin birbirine bağlantılı olduğuna inandım. Sabahtan beri insanlığın geldiği noktayı düşünüyordum. Herkes sevgi bekliyor fakat sabır ve dürüstlükten uzaklar. Sabretmeden ya da dürüst olmadan nasıl bir güzellik gelmesini bekliyoruz? Prenses aşkına kendine dürüst olmayı öğrendiğinde , Koçali ise sabırla bekleyerek ve vazgeçmeyerek elde etti. Ne kadar güçlü olursak olalım 'gerçek' sevgiye muhtacız. Safca, emek verilerek sevmelere herkes muhtaç. Ama sorumluluk almadan, uçucu sevgilere değil. Velhasıl, okuyunuz bu masalı. Bazı masallar yetişkinlere de yazılmıştır. Samed Behrengi Sevgi Masalı
1000k
2023 4. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2023 22:19
Kalbinde çiçekler açmasına izin ver! Kin,nefret, öfke,kibir ile kalbinin kararmasına izin verme, bırak yüreğinde güzellikler filizlensin! Kibirli bir prensesin mutlu sonla biten masalı... Padişahın güzel kızı ama bir o kadar da kibirli... Sıradan bir çoban olan Koç Ali'nin gerçek sevgisi sadece prensesin kalbini iyileştirebiliyor... Bu tarz çocuk kitapları okumak bana iyi geliyor ruhumu iyileştiriyor sanki. Sevginin yumuşatamadığı, iyi gelmediği hiçbir kalp yoktur. Sevdiklerimizin değerini, kıymetini bilelim!Kaybettikten sonra sevginin hiç bir anlamı olmuyor malesef! 06.02.2023
Sevgi MasalıSamed Behrengi · Gendaş Kültür Yayınları · 20013,020 okunma

Samed BehrengiYazar · 37 kitap
Samed Behrengi (Fars:صمد بهرنگی, Azerbaycan: Səməd Behrəngi; 24 Haziran, 1939; Tebriz, İran Şahlığı; ö. 31 Ağustos, 1967; Aras Nehri) Azeri asıllı İranlı öğretmen ve çocuk hikâyeleri ile halk masalları yazarı-derleyicisi. Hayatı Babasının adı İzzet, annesinin adı Sara idi. İran genelinde seyahatler ile Fars ve Azeri halk kültürü üzerine incelemeler yaptı. Halkın dilinde dolaşan masalları, söylenceleri derledi, yorumladı, yeniden yazdı. Bunları derlemenin yanı sıra, çocuk öyküleri yazdı. Ne var ki kimilerince çocuk öyküleri olarak görülen bu yapıtlar kimilerince de İran ve diğer dünya halklarına, adalet, eşitlik, dogmayı sorgulama, direnebilme gibi öğütlerde bulunan metinlerdir. Zamanının Şah yönetimine karşı masal ve hikâyeler yazarak karşı koymaya çalışmış, başkaldırmıştır.Samed Behrengi öğretmen okulunda okumuştur. Öğrenimini tamamladıktan sonra köy okullarında öğretmenliğe başlamıştır. Kısa hayatı boyunca her zaman çocuklara hayatı anlatmaya çalışmış ve öğretmenlik görevinde kalmıştır. Samed Behrengi (1967) 29 yaşındayken şüphe uyandıran bir biçimde Aras Nehri'nde ölmüştür. Yüzerken boğulduğu söylentisi yayılsa da buna kimse inanmadı, çünkü Behrengi, yazdığı masallarla, ülkesinin başına çöreklenmiş Şahlık düzenini açıkça eleştiyor, her türlü baskı yönetimine karşı çıkıyordu. Bu yüzden suikaste uğradığı düşünülmektedir.Yapıtları onlarca dile çevrilmiştir.