Sol Ayağım

Christy Brown

Sol ayağım romanı
2025 12. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2025 18:41
Merhabalar, Doğuştan beyin felci ile dünyaya gelen ve sadece sol ayak parmaklarını kullanabilen İrlandalı yazar, ressam ve şair Christy Brown’un ailesiyle birlikte verdiği olağanüstü mücadeleyi konu alan bir otobiyografi romanıdır.Christy Brown 23 çocuk dünyaya getiren bir annenin hayatta kalan 13 çocuğundan biridir. Doğduğu andan itibaren sağlık problemleri olan özel gereksinimli bir bireyin özellikle annesinin fedakarlığı ve desteğiyle bütün engelleri aşma maceralarını konu alan roman beni oldukça etkiledi. Kitabı okuduktan sonra filmini de izlemenizi tavsiye ederim. Sol ayağım 2 romanı (Her gün Hüzün ) Kısmetse onuda alıp okuyacam. Şikayet ettiğimiz yaşam belki de başkalarının hayalidir... Sol Ayağım Christy Brown
Engelin Acı Havuzu.
2026 11. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2026 12:55
Doğum ve Tanı Christy Brown, 1932 yılında Dublin'de, 22 çocuklu kalabalık ve fakir bir ailenin ferdi olarak doğar. Dört aylıkken annesi onda bir sorun olduğunu fark eder; kafasını dik tutamamakta ve vücudunu kontrol edememektedir. Doktorlar onun "zihinsel engelli" ve "ümitsiz bir vaka" olduğunu söylese de, annesi buna inanmayı reddeder ve oğlunun zekasının normal olduğunu kanıtlamak için büyük bir sabırla mücadele eder. Dönüm Noktası: "A" Harfi Christy 5 yaşındayken, kardeşlerinin tebeşirle ödev yapmasını izlerken aniden sol ayağıyla tebeşiri kapar ve yere bir şeyler karalar. Annesi bu anı değerlendirerek ona "A" harfini yazmayı öğretir. Bu olay, Christy'nin dış dünyayla iletişim kurabileceği tek aracın sol ayağı olduğunu gösteren büyük bir zaferdir. Çocukluk ve Gençlik Dönemi Eğitim ve İletişim: Annesi Christy'ye tüm alfabeyi ve ardından okuma-yazmayı öğretir. Christy, zamanla sol ayağını kullanarak resim yapmaya ve hikayeler yazmaya başlar. Sosyal Hayat: Kardeşleri onu "Henry" adını verdikleri eski bir bebek arabasıyla dışarı çıkarır, sinemaya götürür ve oyunlarına dahil ederler. Christy, bu dönemde fiziksel engeline rağmen sosyal hayatın bir parçası olmaya çalışır. Duygusal Çöküş ve Aşk: Gençlik yıllarında, yaşıtlarının aksine yürüyemediğini ve konuşamadığını daha derinden hisseder. Jenny adındaki bir kıza aşık olur ancak kızın ona sadece acıyarak baktığını fark edince büyük bir hayal kırıklığı yaşar. Başarı ve Sanat Christy'nin hayatına giren Katriona Delahunt, ona resim malzemeleri getirerek ve onu teşvik ederek büyük destek olur. Christy, sol ayağıyla yaptığı resimlerle bir yarışmada ödül kazanır ve bu başarısı gazetelerde yer alır. Daha sonra sadece resimle yetinmeyip, yaşadıklarını ve duygularını sözcüklere dökerek yazarlığa yönelir. Lourdes Yolculuğu ve
2026 11. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2026 10:23
Christy'nin mücadelesini okumak güzeldi. Mücadeleye devam etmeyi, yolda kalmayı, zaman zaman yılsakta pes etmemeyi gösterdi. Sade ve akıcı. Filmini izlememiştim iyiki dedim. Ve her bir organımın işleyişine şükür dedim. Allah zorluklar içindeki herkese Christy gibi bir savaşçı gücü inancı bahsetsin dilerim ve bizlere bu halimizle işe yararlık.
2025 6. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2025 00:11
Serebral Palsi hastalığına sahip Christy Brown'un yalnızca sol ayağını kullanarak hayata tutunuşunun hikayesi. Bir fizyoterapist olarak birçok serebral palsili bireyle çalıştığım için beni ekstra etkileyen bir kitap oldu. Daha önce de çokca empati kurmaya çalışmama rağmen bunun daha çok fiziksel boyutta olduğunu farkettim, bireylerin içindeki duygusal fırtınaları çok anlamlandıramamışım. Engelli de olsan azimli ve inançlı oldukça üstesinden gelinemeyecek bir problemin olmadığını gösteren bir kitap. Özellikle hastalarıma tavsiye edeceğim bir kitap olacak. Kısa ama güzel izler bırakıyor.
2026 8. kitabı
Okunma: 26 Mart 2026 14:49
Bir ayak sadece yürümek için mi var?Bir Beden düşünün ,engelli ve bir Ruh onun içinde yazmaya,resme yöneliyor. Brown bizlere bu eseriyle engeller olsa da bedende ruhun yapabildiklerini aktarıyor."Milyonlarca şey söylemek isteyip bir tanesini bile söyleyememeye dikkat çeker ."Konuşma ve yazmanın farkına da değiniyor. Mücadelesinde annesinin destekçisi olduğu anlaşılıyor.Hatta bir yerde annesinin yokluğunda evin ölü gibi olduğunu ,saatin akrep ve yelkovanının sanki hareketsiz ve güçsüz olduğunu aktarırken annesinin yokluğunda duygusal durumunu zaman kavramına bu şekilde yüklüyor. Doğa betimlemeleri ile de resim ve yazma yeteneği ile okurlara manalı bir eser sunmuş bulunuyor Brown. #299387682 Bu iletideki duvar teşbihi de manidar. Okuyacak olanlara keyifli okumalar diler ,engel içinde olan ruhlarla karşılaşınca empatilerinde fayda sağlamasını dilerim.
Sol Ayağım – Christy Brown
2026 2. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2026 12:29
Christy Brown 1932 yılında İrlanda’da doğmuş; doğuştan serebral palsi ile mücadele eden bir yazardır. Bedensel engelleri nedeniyle neredeyse tüm kaslarını kontrol edemeyen Brown, tek denetleyebildiği uzvu olan sol ayağıyla yazmayı ve resim yapmayı başarmıştır. Hayatını ve yaratıcılığını sınırlayan engellerle savaşırken aynı zamanda kendi dünyasını eserlerine yansıtan Brown, uluslararası ölçekte büyük beğeni toplamış; birçok dile çevrilen Sol Ayağım ile kalıcı bir edebi miras bırakmıştır. Bu eser, yalnızca otobiyografik bir yaşam hikâyesi değil; aynı zamanda insan ruhunun daralan her sınırda yeniden doğuşunun edebi bir ifadesidir. Bu eser, bedensel engellerin bir insanın hayallerini ve üretme isteğini durduramayacağını çarpıcı bir şekilde gösteriyor. Christy’nin sol ayağı, onun kendini ifade edebildiği tek araçken, zamanla sesi, kalemi ve dünyaya açılan penceresi haline geliyor. Her satırda sabır, direnç ve umudu hissetmek mümkün. Sol Ayağım, yalnızca bir başarı hikâyesi değil; aynı zamanda toplumun önyargılarına karşı verilen sessiz ama güçlü bir mücadele, insanın içsel direnişinin, umudun ve yaşamaya dair ısrarın övgüsüdür. Özellikle annesinin inancı ve sevgisi, bu hikâyenin en dokunaklı yanlarından biri. Kitabı bitirdiğinizde, elinizdeki fiziksel nesneyi değil, insan olmanın ne demek olduğunu uzun uzun düşünürsünüz. Christy Brown’ın kelimeleri, ruhun sınırsızlığını bir kez daha hatırlatır: Engeller var olabilir ama umut, yaratıcılık ve kararlılık her zaman daha güçlüdür. Sol Ayağım Christy Brown
Sol AyağımChristy Brown · Nora Kitap · 202494,8bin okunma
“Hayatın Işığı: Anneler ve Onların Eşsiz Gücü”
2025 6. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2025 18:15
, Sol Ayağım ,insanın içsel gücünü ve hayatta kalma mücadelesini derinlemesine keşfeden, güçlü bir edebi yapıt. Christy Brown ’un yaşamına odaklanırken, vücutlarının sınırlarıyla sıkıştırılmış bir insanın özgürleşme çabasını tüm zorlukları ve acılarıyla sunuyor. Başarılı bir şekilde yazılı kelimelerle kendini ifade eden ( Kitabı okuduğunuzda bu yazılı kelimelerin değerini daha çok anlayacaksınız.)ve acıların etkisiyle büyüyen bir adamın hikayesi, sadece fiziksel bir mücadelenin ötesine geçiyor; aynı zamanda insana dair evrensel bir direncin simgesi haline geliyor. İçsel yolculuğu sırasında en dikkat çeken noktalardan biri, Brown’un bir çocuğun dünyasından, acıların ve hayal kırıklıklarının gölgesinde bir yetişkinliğe adım atma sürecidir. “Artık bir çocuk olmadığımı biliyordum, ama bir ‘yetişkin’ de değildim. Çocukluğun neşe dolu kayıtsızlığı ve yetişkinliğin bilinçlendirici acısı ve hayal kırıklığı arasında asılı duruyordum.” (S:222) ePub.Bu alıntı, yetişkinliğe geçişin ne kadar karmaşık bir süreç olduğunu, insanın her yeni döneme girişte hem kayıplarını hem de kazanımlarını sorguladığını net bir şekilde gösteriyor. Kitap boyunca başkalarının acımasına karşı duyduğu rahatsızlıkla, kendi içsel gücünü bulma çabası arasındaki çatışmalar dikkat çekiyor. Christy, yalnızca bir bakışla değil, insanın şefkatle verebileceği “güç”ün ne kadar değerli olduğunu anlar. “Acıma duygusu dışındaki başka şeylere, samimi insanların şefkatinin en güçsüz kalbe bile verebileceği ‘güce’ ihtiyacı olan benim gibi biri için…” (S:211). Bu, yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda duygusal ve ruhsal bir iyileşmenin de gerekliliğini anlatıyor. Her birimizin, görünmeyen yaralarla, kimseye belli etmeden hayatta kalmaya çalıştığını hatırlatan bir pasaj. Sol ayağını kullanarak hayatta kalmaya çalışan bir adam,
2023 39. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2023 13:14
Günlük yaşantımda engelli bir insan gördüğümde elim ayağıma dolaşır ne yapacağımı ,nasıl davranacağımı bilemem. Düşünsenize konuşamıyorsun,yürüyemiyorsun,kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyorsun hep bir insana muhtaç olduğunu böyle bir durumda nasıl yaşanır, nasıl mücadele edilir gibi düşünceleri bu kitap cevaplandırıyor, cevaplandırmakla da kalmıyor okuyucuya bütün duyguları hissettiriyor. Elbette sadece bu kitabı okumamız yeterli değil onları anlamamız için. "Dışarıdan bakıldığında nasıl görünürsem görüneyim, diğerlerine ne kadar numara yaparsam yapayım, kendime ne kadar yalan söylersem söyleyeyim "sakat olduğum" sürece mutlu ve kendimle barışık olamayacağımı çok iyi biliyorum." Umudunu koruyan, çabalamaktan hiç vazgeçmeyen, hayallerini kovalayanlar ya da sadece bunu arzulayanlar için öncü bir kitap olacağı kanaatindeyim.
2018 2. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2018 02:01
Fiziksel veya zihinsel engelli bir insanın herhangi bir başarı hikayesi ile karşılaştığımda kendime şu öğüdü veririm; 'Bu başarının normal olduğunu kabul et ama onu normalleştirme...' İlk bakışta kendi içinde çelişkili gibi duran bu ifadeyi biraz daha açmakta fayda var. En kalabalık kişisel gelişim seminerlerinden tutun da mahalle kahvesindeki ya da yemek masasındaki en sıradan sohbetlere kadar herkesin bildiği, inandığı, doğru kabul ettiği klişe tespitler vardır; insan çalışırsa başarır, insan isterse, onu hiçbir engel durduramaz, her şey seninle başlar, başarmanın yolu kendi içindedir, just do it!... Bu sloganvari motivasyon cümlelerinin gerçek hayatta bir karşılığının olup olmadığını kontrol etmek için sıfırdan bir laboratuvar kurmaya, deneyler yapmaya gerek olmadığını biliyoruz. Engelli olsun ya da olmasın, tarih boyunca sayısız insanın yazdığı başarı hikayeleri var karşımızda... Evet, insan kendisiyle barışıksa, ne yapmak istediğini biliyorsa, hedefleri varsa, Tanrı'nın ya da insanların ona verdiği imkanlar ölçüsünde 'başarı'ya ulaşabilir. Tabii başarı dediğimiz şey özneldir. Bir bebeğin halının üzerinde attığı ilk adım da, bir astronotun Ay'da attığı ilk adım da bir başarı hikayesidir... Çünkü başarı, kendinize koyduğunuz hedefe ulaşma eylemidir. İşte buradan hareketle, engelli olsun ya da olmasın her insanın başarı hikayesini normal karşılamak gerekir. Şimdi Christy Brown üzerinden engelli bir insanın başarısını neden normalleştirmememiz gerektiğini ele alalım. Doğuştan beyin felci olan ve sol ayağı dışında vücudunun hiçbir uzvunu yönetemeyen, ayrıca konuşma zorluğu çeken, yani bedenini yönetemediği gibi kendini de ifade edemeyen bir insan var karşımızda. Başarı kriterinden gittiğimiz için şu soruyu C. Brown için de sormamız gerekiyor; Hayata bu parkurdan
Sol AyağımChristy Brown · Nemesis Kitap · 201794,8bin okunma
Özel bir çocuğa sahip tüm ailelere saygılarımla...
Puan vermedi·192 syf.·
2026 4. kitabı
"Sol Ayağım" başarı pazarlayan, "Yeterince mucadele verirsen yaparsın" "Bana bakın! Nelerin altından kalktım!" diye bağıran otobiyografik bir kitap mı? Soruların cevabı elbette kişiye göre değişir; bendeki karşılığı ve bıraktığı duygular çok farklı bir yerden oldu. Christy Brown serebral palsi nedeniyle bedeninin büyük kısmını kullanamayan, hayatinin tamamını bunun eksikliği ve zorluğu ile geçirmek zorunda kalmış özel bir birey. Brown bebekliginden başlayarak yaşam mücadelesini kronolojik bir biçimde anlatarak, nasıl tuğla tuğla ördüğü bir yaşam alanına dönüştürdüğünü gösteriyor.Kitap Chrısty'nin farkli olduğunun farkına varması ile başlayan günlerin dayanılmaz ağırlığını ve kaderini sevmese de onu reddetmeden gösterdiği direnişi simgeliyor. Zorlanıyor, düşüyor, canı yanıyor, isyan ediyor, ruhu dünyaya sığmıyor fakat pes etmiyor. Umutsuz olduğu zamanlardan bile kendince bir can simidi, bir yaşam amacı bulup çıkarıyor yine kendini en derinden. Bu süreçte onu ayakta tutan, yanında olan ve desteğini hissettiği büyük ordusu, onun en büyük şansı. Ona inanan ve inanmayanlara da cephe alan bir Anne, varlığının esirgemeyen bir baba, şefkatle destek olan kardeşler, sabırla ve emekle onun yanında olan ve hayatına değmiş bütün güzel kalpler...Bana göre; Christy’nin hayatı, bazı resimlerin tek kişinin iradesiyle değil, bir bütünün ilişkisiyle şekillendiği gerçeğinin en güzel örneği. Bu denklemin içerisinde beni en fazla duygulandıran ve Brown'ı asla yalnız bırakmayan annesi oldu tabii ki... Onun çabası, fedakarlığı, direnci, azmi ve gücü özel bir çocuğa sahip bütün annelere ilham olacak resim. O acıya katlanan kutsal bir figür değil Chrısty'nin dünyasında.Aksine duygusal olmayan politik bir gücü temsil ediyor. Şunu da sordum kendime; Eğer annesi bu kadar dirençli

Christy BrownYazar · 2 kitap
Christy Brown, 23 çocuklu bir ailenin, hayatta kalabilen 13 çocuğundan biri olarak Dublin'de doğmuştur. Beyin felci ile dünyaya gelmiş ve uzun süre hareket ve konuşma yetenekleri olmadan yaşamıştır. Doktorlar, başlangıçta C. Brown'un zihinsel olarak özürlü olduğunu düşünmüşlerdir ve öleceğini söylemişlerdir. Fakat annesi doktorların sözüne aldırmayarak oğlunun eğitilebileceğine inandı. Annesinin bu çabaları sonuç verdi ve Christy Brown sol ayağını kullanarak yazmayı ve resim yapmayı başardı. Konuşmaya başlaması ile birlikte, doktorlar tedavi biçimini değiştirerek fizyoterapiye ağırlık vermişler, böylelikle yazar daha rahat hareket edebilmeye başlamıştır. Yaşamı boyu yardıma muhtaç olarak yaşaması onun İrlanda'nın tanınmış yazarları arasına girmesini engellememiştir. Sadece sol ayağını kullanarak yazdığı eserler, onun dünya çapında bir üne kavuşmasını sağlamıştır. Kendi hayat hikâyesini yazdığı Sol Ayağım (My Left Foot) adlı eseri filme alınmıştır. Baş rolünü Daniel Day-Lewis'in oynadığı Sol Ayağım filmi büyük bir başarı kazanmıştır. Bu tarzda yazdığı diğer kitabı da (Dream All The Days) en çok satanlar listesine girmiştir. Londra'ya yaptığı birkaç ziyaret dışında bir kere de Amerika'ya giden yazar, tüm yaşamını Dublin'de geçirdi. Christy Brown 1981'de öldü. Christy Brown hayat hikâyesinin bulunduğu Sol Ayağım kitabında annesine sık sık teşekkür etmektedir. Ailesi onunla hep gurur duyduğunu belirtmiştir.