‘Çok fazla biriktiren, çok fazla yitirir.Çok fazla toplayan, çok fazla kaybeder. Dengeyi bilen, talihsizliğe uğramaz. Haddini bilen, tehlikeye düşmez. Böyle bir kimse ebedi olabilir.’
‘Dünyanın benim sandığım gibi olduğunu nasıl bilebilirim?Aynı şekilde davranarak.’
Lao Tzu (kendisine sonradan verilen bir isim,yaşlı çocuk/yaşlı bilge anlamlarına geliyor) , M.Ö 6. yüzyılda yaşayan saray arşiv görevlisi. ‘Bilen konuşmaz, konuşan bilmez’ diyen Lao Tzu, bir komutanın özel isteği üzerine bu kitabı yazmaya başlar.. Geçmiş,bugün ve gelecek üzerine. Tao (evrensel doğa,ebedi yasa) ile te (erdem)’e ulaşmayı anlatır.
Yazılanları okuduktan sonra şunu görmemek imkansız: Evrensel beyinler vardır, ölümsüzdür, sınırları yoktur, zamana yayılır ve etkisi bir ağaç misali kök salar. 2500 yıl önce söylediklerinin çoğu bugün de geçerli. Ders almak, varoluş amaçları üzerine düşünmek için bir rehber niteliğinde.
Arınmak ve ilerlemek gerekiyor erdeme sahip olabilmek için. Kimi zaman eylemsiz kalarak, doğanın akışına kapılarak ama iradeyi unutmadan..
Ben Destek yayınları baskını okudum, Sefer Guseynov’un çevirisi oldukça sade ve anlaşılır bir okuma süreci sunuyor, bu açıdan çok sevdim. Ayrıca kitap sonuna eklenen Han Feizi adlı bilgenin çalışması da diğer bir güzel detay..Renkleri ile ahenk yakalayan kapak tasarımı ise İlknur Muştu’ya ait.
Ve son bir alıntı:
‘Bütün varlıkların içinde zıtlıkların dengesi vardır; varlıkların hepsi görünmez güçle doludur; ve hepsi kaynaşarak düzeni teşkil ederler.’
Çok kötü bir eser.
Bu kadar laf kalabalığınin içerisinde bildiğimiz bir iki cümle, gerisi hikaye. Zaman kaybından başka bir şey değil ..................
Tao Te ChingLao Tzu · Kafka Kitap · 20192,521 okunma
Taoizmin ana edebi eseri Lao-Tzu'nun Tao Te Ching adlı eseridir.
Lao-Tzu'nun bu eserin tek yazarı olduğu hiçbir zaman kesinleştirilememiş. Öyle ki eserde metni oluştururken ya da tarihlendirirken yardım alındığına dair kanıt olabilecek herhangi bir diğer kişiye, olaya, yere ve hatta yazıya bile yapılan bir referans yok.
Diğer yandan eserin yazarına ya da yerine göre doğrulanamıyor olması da yine bir şekilde Taoizm felsefesine uygun; eser vardır ve önemli olan da budur.
Şamanizm okumaları yaptığımdan dolayı Taoizm ilgimi çekiyordu, ve en baştan daha doğrusu işin özünden başlamam en iyisi olur diye düşündüm. Taoizmin dini yönü, tipik ibadet tiplerinden çok Şamanizm ile ilişkilidir. Taoist rahipler genellikle kentsel bölgelerdeki tapınaklar ile ilgilenirler. Keşişler ve rahibeler kutsal dağlarda yer alan tapınaklarda yaşarlar. Çin'de çok sayıda kutsal dağ vardır ve hatta tapınakların bazıları bu dağların kenarlarında çarpıcı şekilde asılı haldedir. Genel olarak keşişlerin ve rahiplerin evlenmelerine izin verilir. İşleri, yaklaşık 1440 kitaptan oluşan kutsal metinlere tapılmasını sağlamaktır.
Yeşile olan aşkınızı depreştirecek, göğe bakarken maviden daha fazlasını görmenize yardımcı olacak bir eser. Doğanın ihtişamını ve insanın yaşamını daha iyi bir şekilde görecek; farkındalık kazanacaksınız. Hayatın anlamını salt anlamsızlık olduğunu ve anlam aramayı içselleştirmeniz gerektiğini öğütleyen mükemmel bir kitap bana göre.
Ve çeviri çok güzel, anlamlı. Bazı çevirmenler kitabı Çinceden İngilizceye çevrilmiş olan çevirileri baz alıp, İngilizceden Türkçeye çevirmişler falan. Saçmalık :d, diğer çevirilere göz attığınızda bu düşüncemi destekleyeceğinizi düşünüyorum. Çünkü Çin dili bilmeyen insanlar tarafından çevrilmiş eserler hakaret gibi bir şey. Kitabı doğru bir
"Sadelik, sabır, merhamet. Bu üçü senin en büyük hazinelerin." Lao Tzu
"Ne kadar ileri giderse, o kadar az şey bilir." Lao Tzu
"yetenekli bir asker şiddetli değildir, yetenekli bir savaşçı öfkelenmez, güçlü bir fatih savaşmaz, büyük bir komutan alçakgönüllü bir adamdır." Lao Tzu
Bu kitabı okuduktan sonra artık genel olarak Doğu Asya, özellikle Çin ve Japonya sakinlerinde hüküm süren tevazu ve saygının sırrını biliyorum.
"Tao Te Ching", eski Çin filozofu Lao Tzu 'ye atfedilen felsefi ve manevi bir metindir. Taoizm'in temel eserlerinden biri olarak kabul edilir Tao Te Ching çelişki değil tamamlayıcılık çağrısı yapar.
Ortadoğu ve Avrupa'da hakim olan felsefe çelişki felsefesidir:
Kötülüğe karşı iyilik, savaşa karşı barış, geceye karşı gündüz.....Vb.
Tao Te Ching'ün felsefesi, her şeyin tamamlayıcı olmasıdır:
Kötülük olmasaydı iyilik olmazdı, gece olmasaydı gün olmazdı, savaş olmasaydı barış olmazdı.
Felsefesi aynı zamanda insanlarla alçakgönüllülük ve saygıyla ilgilenmeye, onlara liderlik etmemeye ve onları etkilememeye de değindi.
Hükümet ne kadar az müdahale ederse, halkı yönetmek o kadar kolay olacaktır. Hükümdar halkın arkasından yürür ve onlara liderlik etmez.
Zulüm ölüme yol açar çünkü insanlar ölümden korkmamaya başlar.
Çok idealist olarak görmeme rağmen harika bir felsefe.
Ve bu felsefeyi tanımak güzel bir şey.
-------------------------------------------------------------------------------------
"Simplicity, patience, compassion. These three are your greatest treasures."
Lao Tzu
"The further one goes, the less one knows." Lao Tzu
"A skillful soldier is not violent, an able fighter does not rage, a mighty conqueror does not give battle, a great commander is a humble man." Lao Tzu
After reading this book, I now know the secret of humility and respect that
Yol ve Erdem; insanın varoluş karşısındaki kırılganlığını, iktidar karşısındaki yozlaşmasını ve doğa karşısındaki küçüklüğünü son derece yalın fakat derin bir dille açığa çıkaran felsefi bir anlatımla yazılmış öğreti kitabıdır.
Lao Tzu, bu eserinde evrenin işleyişini “Tao” kavramı üzerinden açıklarken, insanın sürekli hükmetme ve sahip olma arzusunun aslında kendi felaketini hazırladığını İnce nüktelerle anlatıyor. Kitap, modern dünyanın hız, tüketim ve güç saplantısına karşı neredeyse zamansız bir itiraz niteliği taşıyor. Kesin hükümler veren didaktik bir anlatımdan uzak durarak, paradokslarla düşünmeye zorlayan şiirsel bir yapı sahip. Güçsüzlüğün gerçek kuvvet, sessizliğin gerçek bilgelik, geri çekilmenin gerçek ilerleme olabileceğini savunan yaklaşımı, okuru düşünsel ve ruhsal bir sorgulamaya itiyor. Lao Tzu’nun anlatım dili son derece sade görünmesine rağmen her cümlesi çok katmanlı bir anlam taşıyor. Kısa aforizmalardan oluşuyor gibi görünse de altında derin bir ontolojik ve etik tartışma barındırıyor. Özellikle “eylemsizlik” olarak çevrilen “Wu Wei” anlayışı, pasifliği değil doğanın ritmine uyum sağlayan bilinçli bir dengeyi temsil ediyor ve bu yönüyle kitap, Batı düşüncesinin mücadeleci ilerleme fikrinden ayrılarak, insanı doğanın merkezine ve bir parçası olmaya çağırıyor. Eserde devlet yönetiminden bireysel ahlaka, bilgeliğin tanımından arzuların yıkıcılığına kadar pek çok konu, metaforik bir yoğunlukla ele alınırken, Lao Tzu’nun sert olmayan ama sarsıcı üslubu metni bugün hâlâ güncel kılan temel unsurdur; çünkü kitap, çağlar değişse de insanın kibir, hırs ve kontrol tutkusu karşısında aynı içsel boşluğu yaşamaya devam ettiğini gösteriyor. Yol ve Erdem, Taoist düşüncenin temel kaynağı, aynı zamanda insanın kendisiyle ve dünya ile kurduğu ilişkiyi yeniden
Tao Te Ching! İnternetteki ve 1000 kitapda ki eleştirmenler bu eseri öyle övüyor ki, sanki kutsal bir metinmiş gibi tapıyorlar. "Tao’yu tarif etmek imkânsızdır" demek, derin bir anlam taşır mı gerçekten, yoksa basit kelime oyunlarından mı ibarettir?
Kitap, "Tao'yu tarif etmek imkansızdır" diyerek, derin düşüncelere dalma izni veriyor. Her sayfada bolca soyutlama var bir yerden sonra gına geliyor Tao Te Ching, birçok soyut kavramla doludur. Mesala "Tao" kelimesi, anlamı belirsiz ve tanımlanamaz bir şey olarak sunuluyor ve "Sade" ve "doğal" yaşamı vurgularken, bu kavramların ne anlama geldiği konusunda bir belirsizlik söz konusudur. Okurken , sadece karmaşık cümleler arasındaki anlamı bulmaya çalışmakla meşguldüm. Sürekli olarak şu ifade geçiyor kitapta "Doğayla uyum içinde yaşamak" derken, bu ifadenin arkasındaki gerçekliği anlama çabası oldukça muğlaktır. Günlük hayatın karmaşasında bu soyut ilkeleri nasıl gerçekleştireceğimiz sorusu yanıtsız kalır.
Tao Te Ching’de en iyi yöneticilerin "müdahale etmeden yönetenler" olduğu belirtiliyor. Ancak bu, pratikte uygulanabilir bir yönetim anlayışı mı? Etkin yönetim, bazen müdahale ve kararlılık gerektirmiyor mu? Sürekli pasif bir yaklaşım sergilemek, sorunların çözümünde yetersiz kalır, kalabilir.
Tao Te ChingLao Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20172,521 okunma
Yazarın kurmuş olduğu cümlelerde, bilgi ve irfana dair çok güçlü bir kalem olduğunu anlayabiliyoruz. Öyle ki yıllar önce yazılmış olan bu eser, hala daha günümüzde yorumlandığında anlam ve irfanından hiçbir şey eksilmediğini okuyucuya hissettiriyor.
Hiçbir beklentin olmadığı zaman, bütün dünya senin olur..
Başkalarını bilmek akıllılık,
Kendini bilmek irfan sahibi olmaktır.
Kendisini öğrenime veren günden güne ağırlaşır.
İyi komutanlar savaş çığırtkanlığı yapmazlar.
Yol ve ErdemLao Tzu · Can Yayınları · 20222,521 okunma
Bu kitabı okuduğumda bir şey fark ettim. Gerçekten bilgi kişilerin sözlerini şiir tarzıyla anlatmaya çalıştıklarını. Mesela Mevlana Celaleddin-i Rumi veya Yunus Emre . Şiirin evrensel bir tarafı var gibi.
Bu kitabı bence liseden itibaren insanların okuması gerekiyor. Özellikle yönetici sınıfında olan kişiler. Çünkü kitap ahlaki tarzda öğütler verdiği gibi asıl işin idareciler kısmına hitap ettiği anlaşılıyor. Devletin nasıl yönetilmesi gerektiği insanlarla nasıl anlaşılması gerektiği nasıl ölçülü olunması gerektiği gibi bir sürü konu hakkında bilgi sahibi yapıyor.
Kitap hakkında bir ön sözü okudum. Kitap hakkında çeşitli teoriler var yazarının gerçek olup olmadığı gibi. Bu da bana aslında Sokrates'i hatırlatıyor. Çünkü Sokrates de gerçekten var mı ya da yok mu bunu tartışıyoruz. Yoksa bu bilgi kişiler sadece birer hayal ürünü mü ? Eğer hayal ürünleri ise bile gerçekten bunları yazanların erdem hakkında çok şey bildiklerini söyleyebilirim. Tabii onlar bir şey bildiğini iddia etmezler. Hatta şu sözü söylerler "Bir şey biliyorsam o da hiçbir şey bilmediğimdir." Sokrates
Klasik Çin edebiyatının en eski ve en ünlü örneklerinden biri olan Tao Te Ching'in kesin olmamakla birlikte Taoizmin kurucusu ünlü filozof Lao-Tzu tarafından MÖ 6. yüzyılda kaleme alındığı düşünülmektedir. Tao "yol", te "erdem", ching "kitap" anlamına gelmektedir. İki kısım 81 bölümden oluşan metnin ilk kısmında Yol, ikinci kısmında ise Erdem ile ilgili öğretiler yer almaktadı.
Bir çok yerde karşıma çıkan tao görüşleri ile bu kitabı merak edip aldım. Güzel öğretiler bulunuyor kitapta. Biraz Mevlanaya da benzettim sanki onun sözleriymiş gibi hissetiriyor okuduğunuzda.
İki farklı yayıncıdan okudum, bu kitaba nazaran metis yayınlarından çıkan Ursula K. Le Guin yorumuyla olan kitabı daha çok beğendim kitabı almak isteyenler için onu tavsiye ederim.
Lao TzuTao Te Ching
Yazarı hatırladığım kadarıyla ilk kez okuyorum,
Kitabın konusuna gelecek olursak insanlığı elen alan bir kitap biraz eleştirel ve entellektüel bir kitaptı oldukça doğru bulduğum yerler oldu kitapla ilgili yaptığım alıntılardan anlamışsınızdır fazlasıyla beğendiğim bir kitap oldu ayrıca içindeki yazılara gerçekten katılıyorum.
Hem yormayan hemde bilgilendirici güzel yazıların bulduğu hoş bir eserdi okumak isteyenlere kesinlikle tavsiye ederim.
Lao Zi, (Çince 老子,okunuşu Laotsı). Kimi kaynaklarda adı Lao Tsu, Lao Tse, Laotze veya Laozi)olarak da geçer. Lao Çince 'yaşlı', Zi da 'hoca', 'bilge' demektir. Tao Te Ching kitabının yazarı bilge Laozidir. Taoizmin kurucusu kabul edilen, önemli bir Çin filozofudur.
Laozi Çin efsanelerine göre milattan önce 6. yüzyılda Chǔ Devletinin Ku ilinde (Kǔ Xian), yani günümüzdeki Henan eyaletinin Lüyi kasabasında doğmuştur. Akademisyenler ise, Çin'in Yüz Düşünce Okulu ve Savaşan Beylikler Dönemi olan MÖ 4. yüzyılda yaşamış olabileceğini söylerler. Hakkında pek çok efsane vardır. Bir rivayete göre Zhou Hanedanlığının imparatorluk kütüphanesinde arşivciydi; 80 yaşına geldiğinde insanların doğal güzelliklerin ve iyiliğin yolundan gitmemesinden yorulmuş ve üzülmüş olarak Çin'i terk etti. Hangu sınır kapısından geçerken muhafız Yin Xi, Laozi'dan gitmeden önce öğretilerini kaleme almasını istedi ve o da Tao Te Ching kitabını yazdı. Bazılarına göre ise Laozi Çin'in efsanevi sarı imparatoru Huang-di'ydi. Başka bir görüşe göre ise Tao Te Ching hepsi de Laozi takma ismini kullanan farklı yazarın kaleme aldığı metinlerden oluşur.
Çin'in ünlü tarihçilerinden Sima Qian MÖ 100 yılında yazdığı Shiji (şı-ci) adlı eserinde Laozi'nın biyografisini şu şekilde yazmıştır: "Lao-Tzu Chou devletinin Ku mıntıkasında Li-hsiangg'da Chü-jen köyünde doğmuştur. Kendi adı Erh, aile adı Li, müstear adı Tan'dır. Chou sülalesi imparatorluğunun tarihçisi ve kütüphane muhafızıdır." Buna göre onun asıl adı Li Tan (Lao-Tan)'dır. Lao-Tzu, ona verilmiş bir lakaptır; "İhtiyar Bilge" anlamına gelir.
Çin sözlü geleneğinde MÖ 604 diye bilinen doğum yılı, Shiji'de kayıtlı değildir. Bu, tarihin daha sonraları belirlendiğini göstermektedir. Bununla beraber bu belge onun yaşadığını gösteren en iyi kanıt olarak kabul edilmektedir.
Mitolojiye göre, Laozi'nın annesi nurdan gebe kalmış, 80 yıl sonra ak saçlı, ak sakallı bir çocuk doğurmuş. İşte Laozi, yani ihtiyar çocuk lakabı buradan gelmektedir. Bu efsane daha ileriye götürülerek doğum tarihi MÖ 1321 yılına kadar çıkarılmış ve kutsal bir kişi olarak gösterilmiştir. O zaman Lao-chun adını almıştır. Bazı araştırmacılara göre, bu gibi uydurma hikayelerin çoğu Budizm'den sonra Budist hikayelerine rağbet için yazılmıştır.