Tehlikeli İlişkiler

Choderlos de Laclos

2024 17. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2024 00:51
Yıllar önce bu sitede, yanılmıyorsam Jane Austen’in “Gurur ve Önyargı“sı için, “Bu kitabı okudum, tamam ama bana ne verdi? Hiç. Sanat yok sanat!“ diyen bir okur vardı. Görüşüne katılmıyorum tabii, ama açık sözlülüğünü beğenmiştim. Zira günümüzden oldukça farklı bir sosyal ve kültürel ortamda geçen dönem romanlarını okumak, hele edebi bir beklentiden ziyade bir şeyler “öğrenmek“ arzusundaysanız, keyif vermez gerçekten de… Nitekim bu okurun görüşünü kendinize yakın buluyorsanız, Choderlos de Laclos’un “Tehlikeli İlişkiler“inden de keyif almazsınız. 1700lü yılların ortalarında, Fransa kırsalında ve Paris’te geçiyor roman. Hani o erkeklerin komik bukleli peruklarla ve topuklu ayakkabılarla dolaştığı, kadınların beli sıkı, göğüsler şişirilmiş, kabarık etekli kıyafetlerle yürümeye çabaladığı, pudralı yüzleriyle hepsinin acayip göründüğü bir dönem. Ülkede Napoleon Bonaparte daha sahneye çıkmamış. Bizde Lale devri zamanı, III.Ahmed’in Patrona Halil ayaklanması ile tahtan indirilmesi ve valide sultanlar devrine geçilmesinin eli kulağında. İşte böyle bir tarihi atmosferi var romanın. Choderlos de Laclos’un döneminde bestseller olan bu romanı, sosyeteye mensup bir grup kahramanının yaşadıkları üzerinden ahlak, erdem, aşk, seks ve aklı sorguluyor. Öncelikle söylemeliyim ki, dönemde açıkça konuşulması tabu olan sekse dair cesur yaklaşımı ile ilgi uyandırıyor. Laclos’un entrikacı kahramanları Markiz de Merteuil’in üzerinde yükseliyor roman. Markiz genç yaşında, dönemin doğal akışı gereği, tanımadığı ve sevmediği bir adamla evlendirilmiş; kocasının genç yaşta ölümü ile kendisine toplum tarafından bastırılan, yeniden evlenmek ya da manastıra kapanmak seçenekleri arasından kurnazca sıyrılarak evlenmeden sosyetedeki saygın yerini muhafaza etmeyi başarmış orta yaşlı bir kadın. İyi bir seks
Edebiyat & Roman
2019 31. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2019 13:53
Gerçek hayatta yaşanmış olaylar mektuplara dökülüp kitap haline getirilmiş. Adının hakkını veren Tehlikeli İlişkiler kimseye güven olmadığını, saf, temiz kalbin kandırılarak kötü yollara sokulduğunu, dinine düşkün bir kadının akıl oyunlarıyla kandırılması ve daha bir çok kişinin sadece iki kötü karakterin eğlencesine kurban gittiğini gördük. Tehlikeli İlişkiler bu hayatta her şeye dikkat edilmesi gerektiğinin, körü körüne sözlerini dinlememek gerektiğinin bir kanıtıdır.
2022 31. kitabı
"Başkalarında buluyoruz sandığımız o büyüleyici yücelik yok mu, hep kendi içimizdedir o; sevgiliyi o kadar güzel gösteren de yalnızca sevgidir." Tehlikeli İliskiler kitabıyla olan ilişkimden kısaca bahsetmek istiyorum. Yirmili yaşlarımda okuduğum bir kitaptı ve tekrar (PDF) okudum. Takıntı yaptığım birkaç kitaptan biri olduğu için kitaplığımın da bulunsun istedim ve gidip sahaftan aldım. Bu kitabın tuhaf bir çekiciliği var diyebilirim. Filmini iki kere izledim filmdeki oyuncu kadrosu da çok iyi ve film kitapla uyumlu ilerliyor tavsiye ederim. Mektuplaşmalar şeklinde ilerleyen, zeka, kurnazlık ve çapkınlığın incelikleriyle dolu romanda; hırs, para tutkusu, intikam duygularının yüksek ahlak, namus ve erdem duygularına galibiyetiyle gelen olumsuz sonuçlarını okuyoruz. Entrikalarla dolu bir kitap. İyi okumalar.
İnceleme
2017 377. kitabı
Şehir Tiyatrolarında oyunu seyrettikten sonra, sahafta eski bir baskısını bulunca meraktan aldım. Çok da beğenmedim. Ancak yazıldığı yıllarda Fransa' da sansasyona yol açmış. Devrinde ele aldığı konu ve ele alış üslubuyla önem atfedilen bir roman. Paris sosyetesindeki gayri meşru ilişkileri, yasak cinsel ilişkileri, yoldan çıkmışlığı, ahlak değerlerinin yerle bir oluşunu anlatıyor. Yazıldığı zaman için çok cesur bir eser.
·496 syf.·
2017 1. kitabı
Tehlikeli İlişkiler Mektup tarzı yazılmış romanların en güzel örneği ve kadın, erkek ilişkilerinin çarpıcı bir dille cesurca anlatıldığı bir kitap. Tehlikeli İlişkiler, bir entrikanın öyküsüdür aslın da… Bir kadının tamamen öç alma duygusuyla etrafında bulunan insanları kullanması, romanın ana temelini oluştururken, o dönemin sosyal yapısını ve yaşam tarzını da okuyucuya aktarması romanı daha bir okunası yapıyor bana göre. Yazarın, ilk ve tek kitabı olması kitabı kıymetli yapan unsurlardan biri. Kitabın yayınlandığı yıllar da yazılan mektupların gerçeğe dayanmadığını yazarın hayal ürünü olarak satırlara döküldüğü yazılsa da okuduğum kitabın 450 sayfasında yer alan dip nota göre asıl mektupların Vikont Valmont’un halası olan Madam de Rosemont’un mirasçılarında olduğu ve Fransızca orijinal basımında yer alan kitabın bitiriliş dip notunda aslın da mektupların tamamının basılmadığı yazıyor.
2016 28. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2016 02:15
Klasikleri okumayı seviyorum; özlem duyduğumuz inceliği ve derinliği yakalayabiliyor insan. Kitap bir çok açıdan değerli. Bir kere tarz olarak her karakterin mektuplarını içermesi açısından fransız edebiyatında bir ilk. Ayrıca 18. Yüzyıl edebiyatında oldukça etkli olduğunu, dönemin hiç değilse kadın ve erkek ilişkilerine çarpıcı bir boyutta cesurca yansıttığını söyleyebiliriz. Yazarın tek yapıtı olmasına karşın usta bir kalemden çıktığı ise hemen göze çarpıyor. Kitabın ayrıca "dangerous liaisons" adında başarılı bir filmi yine şehir tiyatrolarında oynanan tiyatro oyunu da yapılmıştır. İçeriğe gelirsek. Kitap dönemin ahlak anlayışını irdeleyen, tek meşgalesi -aşk- ahlak ve erdem üzerine kurulu bir toplulukta hırs, narsizim ve egonun tüm ilişkileri nasıl yönlendirdiğini ve bu durumun kişilerin karakterlerinde ve kaderlerinde nasıl rol oynadığını çok çarpıcı bir yöntemle anlatıyor. Kitapla ilgili sevdiğim bir inceleme paylaşıyorum aşağıda: ----------------------- spoiler---------------- kitapta üzerine tartışılacak çok söz vardır, "yüksek ahlak", "namus", "erdem" gibi kavramların aslında ne kadar içi boş, kokuşmuş olduklarını, tüm bu "iyi insan olma" gösterilerinin altında insan ruhunun hangi karanlık noktalarının yattığını gözler önüne serer. bu açıdan ayrıntıları biraraya getirerek büyük resmi görmeyi başarabilen okuyucu için başucu eseridir. olur da bu kitap elinize geçerse, marquise de merteuil'in "ahlak" konusunda kendini nasıl yetiştirdiğini anlattığı mektubu ayrı bir dikkatle okumanızı tavsiye ediyorum. vicomte de valmont'un "kurbanları"na önce sultanlığı yaşatıp sonra onları köleliğe mahkum ettiğini, madame de tourvel için, onun hem ahlaksızlığın zevklerine varıp hem de erdemin yüceliğini tatmasına izin vermeyeceğini söylediği satırlar ise çerçeveletip duvara
2020 47. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2020 09:13
Erkek olanlar kitaptan, kadınlar karşısında üstünlük kurabilecekleri incelikleri öğrenebilirler. Aşkın da aşamaları, tekniklerinin bulunduğunu veya yönlendirilme oyunu olduğunu gösteriyor. Kötü niyetleri nasıl saf duyguları kullanarak işlendiğini de ortaya koyuyor.
2003 4. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2003 00:00
kim kiminle ne yapmış tarzını sevenler için baya ilgi çekici olabilir. Dejenere ilişkilerin ve samimiyetsiz ortamların konu edildiği kitaplar çok ilgimi çekmiyor.
2022 8. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2022 00:00
Ne kadar ahlâk dışı gibi görünse de,yazarın karakterleri içimizden birileri.Kitap baştan sona kadar mektup alışverişleriyle geçiyor.Üslup çok akıcı.Karakter analizi yapmayı seven herkes bu kitabı okumalı. Olayın düz yazı yerine mektuplarla anlatılması insanı daha da derinden etkiliyor. İlk olarak tiyatroda izledim bu eseri. Fırsat bulan herkes hem oyunu izlemeli hem de kitabı okumalı...
#1001kitap~~~
2021 218. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2021 08:52
Fransız yazar Choderios de Laclos küçük-burjuva 1aileden olup Topçu subayı olarak orduda görev aldıktan kısa 1süre sonra yazarlığa başladı. İlk romanı, psikolojik romanın ilk örnekleri arasında klasikleşen, defalarca sinemaya uyarlanan Tehlikeli İlişkiler'dir (Liaisons Dangereuses, 1782)... Filmin kitaba sadık kalınarak çekildiğini 1kac film yorumunda okudum ve 1kac siteden izlemeye çalıştım ama açamadım oyuzden izleyemedim :-((((( Entrikalar romanın baş kahramanları Vikont de Valmont ile Marquise de Merteuil, ahlaksız 1birliktelik oluşturmuş ve baştan çıkarmayı bir oyuna dönüştürmüştür. Ve bu oyunu öylesine zekice ve güzel oynamaktadırlar ki, hiç tereddütsüz fakat sonunda hiç kimsenin kazanamadığı bu mücadelede suçlu ile ne yazik ki 1likte masum olanın da acı çektiği bu kitap tıpkı hayat gibi oyun içinde herkesin acı çektiği, mutlu sonun olmadığı. Yazarın bu kitabı küçük çapta ve neredeyse gizli 1başyapıt özelliği kazandığında Laclos şöyle demiştir: “Bu dünyada ben öldükten sonra bile yankılanacak 1yapıt yaratmak istedim.” der... Şu dünyada herhalde ikili ilişkilerde dostluk, arkadaşlık, akrabalık ya da aşkta tahammül edemediğim tek şey bu ilişkilerde hesap yapılması olsa gerek ki bu kitapta da tüm o hesapların hespini görüp hepsinin nasıl ters köşe olduğunun ispatı gibiydi, klasikler arasında en sıradışı olanlardan 1i olsa gerek ki dönemine göre de çok eleştiri alan "Tehlikeli İlişkiler" büyük psikolojik durumlarla “etik olma sorunu”nu roman kahramanlarının kişiliklerinde somutlaştırıp 1dönem romanın ilerisinde, şehvetin, adanmışlığın, şeytani tutkunun, zekânın ve ahlaksızlığın söz konusu olduğu ve bütün çağlara hitap eden 1klasik olmuştur... Başta mektup roman okumakta zorlansamda hatta zor alıştım diyebilirim ilk okuduğum mektup roman değil ama burda sadece
Tehlikeli İlişkilerChoderlos de Laclos · Bordo Siyah Yayınları · 2019713 okunma

Choderlos de LaclosYazar · 1 kitap
18 Ekim 1741’de Fransa’nın Amiens bölgesinde doğdu. Küçük-burjuva bir ailedendi. Topçu subayı oldu. Orduda görev aldıktan kısa bir süre sonra yazarlığa başladı. İlk romanı, psikolojik romanın ilk örnekleri arasında klasikleşen, defalarca sinemaya uyarlanan Liaisons dangereuses’dür (Tehlikeli İlişkiler, 1782). İlk romanı Laclos’a büyük ün sağladı. İkinci romanı De l’éducation des femmes (Kadınların Eğitimi Üzerine, 1785), önceki romanın psikolojik ortamına ışık tutmak dışında önem taşımaz. Lettre á MM. de l’Académie Française l’éloge de M. le Maréchal de Vaubon (Fransız Akademisi Üyelerine Mareşal de Vauban için Övgü Mektubu, 1786) adlı yapıtı Fransız ordusuyla ve çoktan eskimiş savunma yöntemleriyle alay eder. Laclos bu roman yüzünden ordudaki görevinden olmuştur. Daha sonra siyasete atılan Laclos bir süre Orléans dükünün sekreteri olarak çalıştı. 1792’de yeniden orduya girdi ve Napoléon döneminde generalliğe kadar yükseldi. Bonaparte hayranıydı. Ren ve İtalya seferlerine katıldı. Laclos, Jacobinler Kulübü üyesiydi. Ordu birliklerinde özel görevler yaptı, örgütleyicilik yeteneği sayesinde Valmy Zaferi’ne (1792) katkıda bulundu. 1793 Nisan’ında ve Kasım’ında tutuklanıp hapse atıldı. 1795’te yazdığı De la querre et de la paix (Savaş ve Barış Üstüne), adlı anı kitabıyla Devrim’in kökenlerini ve varması istenen hedefleri belirlemeye çalıştı. 5 Kasım 1803’te Taranto’da öldü. Laclos, ilk roman denemesi olan Tehlikeli İlişkiler’le bir çözümleme ve anlatı başyapıtı yaratmıştır. Kahramanlarının birbirlerine gönderdikleri mektuplardan oluşan roman örgüsünde kusursuz bir akış gözlemlenir. Tehlikeli İlişkiler’in ana teması “Etik”tir. Laclos, büyük bir psikolojik sondajla “etik sorunu”nu roman kahramanlarının kişiliklerinde somutlaştırır. Böylece Tehlikeli İlişkiler bir dönem romanı olmanın ötesine taşarak aşkın, şehvetin, adanmışlığın, şeytani tutkunun, zekânın ve ahlaksızlığın söz konusu olduğu bütün çağlara hitap eden bir klasik haline gelmiştir.