Tehlikeli İlişkiler

Choderlos de Laclos

"İnsanı buzun yaktığı gibi yakar."
2021 1. kitabı
Fransız edebiyatı düşünüldüğünde Pierre Choderlos de Laclos nadir bilinen isimlerden bir tanesi. Stendhal, Hugo, Maupassant, Flaubert, Balzac, Zola ve nicelerinin yanında o eşine az rastlanır dünyada kendisi ile ilk defa Tehlike İlişkiler sayesinde tanıştım. Kitap bittikten sonra iyi ki tanışmışım diyorum. Aynı zamanda bu kitap yazarın ilk ve tek romanı olma özelliğini gösteriyor. 1700’lü yıllarda, içinde dönemin Fransız sosyetesinden isimlerin olduğu yaklaşık sekiz on kişiden oluşan bir grubun birbiriyle mektuplaşmalarının derlemesi şeklinde yazılmış bir eser Tehlikeli İlişkiler. Dönem karakterlerinin iç dünyasını birincil ağızdan alıp yansıtan mektupların derlemesi şeklinde olduğu için oldukça ilginç bir tarz oluşturması sayesinde insanı okumak için kendine çeken bir kitap. Aslına bakarsanız adından da anlaşılacağı üzere, yine Fransız klasiği haline gelmiş olan bolca ihtiras, ihanet, ikili oyunlar, şehvet gibi temaları içeriyor. Tüm bu temalar özellikle 19. yüzyıl Fransa’sında bolca yer almasına rağmen dönemin tüm yazarları birbirinin benzeri hisleri o kadar farklı lezzetlerle sunuyorlar ki okuru asla baymadan, aynı duyguları farklı klişelerle okumaya zorlamadan kendine bağlamayı başarıyorlar. Sanırım Fransız edebiyatını özel kılan en önemli şeylerden bir tanesi de bu. Kısaca kitabın içeriğine değinecek olursam, aralarında bir dönem aşk ilişkisi geçmiş olan Valmont Vikontu ile Merteuil Markizi hayatlarını herkesi yenmeye ve üstün olmaya adamış, kibrin rehin aldığı iki temel karakteri oluşturmaktadır. Eskiden yaşadıkları aşk ilişkisi; ilerleyen dönemlerinde birbirlerinin kötülüklerine destek olma haline bürünmüş olarak yansıtılıyor kitapta. Kendilerine hedef olarak erdem timsali Madam de Tourvel ve saflığı ile dikkat çeken Matmazel de Volanges’i seçmeleri ile kötülük
2026 57. kitabı
Tehlikeli İlişkiler, 18. yüzyıl Fransa aristokrasisine yöneltilmiş sert bir eleştiridir. Mektup-roman yapısında ilerler. Merkezindeki iki eski sevgili, Merteuil markizi ve Valmont vikontu zekâ, haz ve güç üzerinden insanları bir oyunun içine çekerken; Madamede Tourvel erdemi, Cécile de Volanges ise masumiyeti temsil eder. Kitap bu dört karakter üzerinden arzunun, iktidarın ve çürümenin nasıl iç içe geçtiğini çarpıcı biçimde gösterir. Kimsenin mutlu olmadığı finaliyle tam bir klasik eser. Bu kadar entrika dolu mektubu okumak bana biraz uzun geldi açıkçası; 520 küsur sayfa yerine 350–400 sayfa olsaydı benim için kusursuz bir okuma olabilirdi; ama yine de iyi ki okudum dediğim eserlerden biri—üstelik Nurullah Ataç çevirisiyle.
Tehlikeli İlişkilerChoderlos de Laclos · Can Yayınları · 2021713 okunma
Mektup-roman türünün müstesna örneklerinden. Aynı zamanda püriten ahlakın ikiyüzlülüğünü, yazıldığı dönem itibariyle, şaşırtıcı bir dobralıkla gözler önüne serer. Bu nedenle yasaklanmıştır da o dönem. Çapkın erkeği ( Kont Valmont) karikatürize etmeden, iç dünyasının tüm çıkmazlarıyla anlatır. İlişkiler de piyasa ekonomisi gibi faydaya dayalıdır. Cemiyet hayatının yalan ve menfaat çarkını hiç iltimas geçmeden anlatır, hem de karakterlerin birbirlerine gönderdikleri mektuplarla. Zaten o dönemde gönül ilişkileri böyle mektuplaşarak sürdürülüyordu. Hem karakterlerin kendi ağzından ve bakış açısından olay örgüsünün örülmesi hem de yazarın karakterlere nesnel mesafesini koruması açısından mektup türünü niçin seçtiği anlaşılıyor. Yazarın ordu generali olduğunu öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Gözlem yeteneği takdire şayan. Nurullah Ataç bu eseri daha önce Tehlikeli Alâkalar adıyla çevirmiş. Alâka, ilişkiden daha uygun sanki. İlişkilenmelerin suniliğini göstermek açısından. Zamansız bir bir başyapıt. Sinemaya ve tiyatroya defalarca uyarlansa da romanın tadı bir başka.
2023 6. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2023 15:13
6 ay boyunca yazılmış 175 mektuptan oluşan Fransız sosyete dedikoduları. olayların hepsi birbirlerine yazılan mektuplar üzerinden anlaşılıyor, ihtiras, aşk, keder hatta aşk yüzünden hastalanıp ölmek kıslançlıktan düello düzenlemek biraz ağır tempolu ama dopdolu bir kitap
2021 14. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2021 09:51
Kötülük nedir diye merak edecek olursanız eğer, bu kitap harika bir yanıt olacaktır. Tümden bozulmuş insan fıtratının, düşülebilecek en aşağı seviyede alçaklığın, şeytana el çektirecek hin zekanın bir resmidir bu kitaptaki bazı karakterler. Saçma sapan bahanelerle tasarlanan bir intikamın çevresinde, iki eski aşığın masum insanları yakıp kül eden oyunlarının kurbanlarını okudukça içerlerde bir yerde insanlığa dair umutlarınızın azaldığını hissedebilirsiniz. En çok da toplumdaki en aşağı tabakanın, cahillerin, yabanların yaşadığı/yaşattığı düşünülebilecek bu gayri ahlaki olayların, aslında en üst sınıfın içinde, kontların, düşeslerin, şövalyelerin dünyasında yaşandığını gözler önüne seren bir mektup roman. Süslü ve nazik sözler ve parlak elbiselerle, ışıklı salonlarda dönen şeyler de hep aynıymış meğer, bizim mahalle kahvelerinde konuşulanlarla. Temelinde hepsi kadın namusu, en genel anlamda. Görünüşe bakılırsa yüzlerce yıldır bir arpa boyu yol alınamamış. Hala aynı yerde tüm coğrafyalardaki halkın çoğu. Kitap Fransada kibarlar çevresinde yaşayan bir gurup insan arasındaki mektuplaşmalardan oluşuyor. Hepsi sıralı şekilde toplandığından olayları takip etmekte zorluk yok. Korkunç insanların korkunç sonları, mağdur ettiklerinin karması olarak çözülüyor sonunda. Tatmin edici bir son, akıcı bir üslup, her şeye rağmen o zamanın yazı dilindeki estetik, psikolojik tahliller gibi öğeler için okunmaya değer bir kitap. Bana biraz Peyami safanın Canan' ı ve Sözde Kızlar romanlarını anımsattı, belki de yazar burdan ilham almıştır bilemeyiz. Okuduğum çeviride tüm olaylar gönül işi gibi olduğundan,  çevirmenin yer yer dîvan şiirinden alıntılar yapmasına pek mana veremesem de, böyle iç karartıcı atmosferi yumuşattığını düşündüm, eh iyi de olmuş denebilir. Hem kim istemez eserinden
2024 4. kitabı
Okunma: 13 Mart 2024 19:42
Tehlikeli İlişkiler, 1782 yılında yayınlanan ve yalnızca mektuplardan oluşan bir roman. Fransız edebiyatının önemli eserlerinden biri olsa da nedense ülkemizde pek bilinmiyor. Romanda iki kötü karakterin, kendi çıkarları ve eğlenceleri için çevresindekileri manipüle etmeleri anlatılıyor. Kalın bir kitap olması gözünüzü korkutmasın. İyi kurgulanmış ve akıcı bir dile sahip bir roman. Okuduğum yorumlara göre kadın okuyucuların daha çok beğenisini kazanmış. Benim de çok beğendiğim bir eser oldu.
2024 17. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2024 00:51
Yıllar önce bu sitede, yanılmıyorsam Jane Austen’in “Gurur ve Önyargı“sı için, “Bu kitabı okudum, tamam ama bana ne verdi? Hiç. Sanat yok sanat!“ diyen bir okur vardı. Görüşüne katılmıyorum tabii, ama açık sözlülüğünü beğenmiştim. Zira günümüzden oldukça farklı bir sosyal ve kültürel ortamda geçen dönem romanlarını okumak, hele edebi bir beklentiden ziyade bir şeyler “öğrenmek“ arzusundaysanız, keyif vermez gerçekten de… Nitekim bu okurun görüşünü kendinize yakın buluyorsanız, Choderlos de Laclos’un “Tehlikeli İlişkiler“inden de keyif almazsınız. 1700lü yılların ortalarında, Fransa kırsalında ve Paris’te geçiyor roman. Hani o erkeklerin komik bukleli peruklarla ve topuklu ayakkabılarla dolaştığı, kadınların beli sıkı, göğüsler şişirilmiş, kabarık etekli kıyafetlerle yürümeye çabaladığı, pudralı yüzleriyle hepsinin acayip göründüğü bir dönem. Ülkede Napoleon Bonaparte daha sahneye çıkmamış. Bizde Lale devri zamanı, III.Ahmed’in Patrona Halil ayaklanması ile tahtan indirilmesi ve valide sultanlar devrine geçilmesinin eli kulağında. İşte böyle bir tarihi atmosferi var romanın. Choderlos de Laclos’un döneminde bestseller olan bu romanı, sosyeteye mensup bir grup kahramanının yaşadıkları üzerinden ahlak, erdem, aşk, seks ve aklı sorguluyor. Öncelikle söylemeliyim ki, dönemde açıkça konuşulması tabu olan sekse dair cesur yaklaşımı ile ilgi uyandırıyor. Laclos’un entrikacı kahramanları Markiz de Merteuil’in üzerinde yükseliyor roman. Markiz genç yaşında, dönemin doğal akışı gereği, tanımadığı ve sevmediği bir adamla evlendirilmiş; kocasının genç yaşta ölümü ile kendisine toplum tarafından bastırılan, yeniden evlenmek ya da manastıra kapanmak seçenekleri arasından kurnazca sıyrılarak evlenmeden sosyetedeki saygın yerini muhafaza etmeyi başarmış orta yaşlı bir kadın. İyi bir seks
Tehlikeli İlişkilerChoderlos de Laclos · Kırmızı Yayınları · 2011713 okunma
#1001kitap~~~
2021 218. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2021 08:52
Fransız yazar Choderios de Laclos küçük-burjuva 1aileden olup Topçu subayı olarak orduda görev aldıktan kısa 1süre sonra yazarlığa başladı. İlk romanı, psikolojik romanın ilk örnekleri arasında klasikleşen, defalarca sinemaya uyarlanan Tehlikeli İlişkiler'dir (Liaisons Dangereuses, 1782)... Filmin kitaba sadık kalınarak çekildiğini 1kac film yorumunda okudum ve 1kac siteden izlemeye çalıştım ama açamadım oyuzden izleyemedim :-((((( Entrikalar romanın baş kahramanları Vikont de Valmont ile Marquise de Merteuil, ahlaksız 1birliktelik oluşturmuş ve baştan çıkarmayı bir oyuna dönüştürmüştür. Ve bu oyunu öylesine zekice ve güzel oynamaktadırlar ki, hiç tereddütsüz fakat sonunda hiç kimsenin kazanamadığı bu mücadelede suçlu ile ne yazik ki 1likte masum olanın da acı çektiği bu kitap tıpkı hayat gibi oyun içinde herkesin acı çektiği, mutlu sonun olmadığı. Yazarın bu kitabı küçük çapta ve neredeyse gizli 1başyapıt özelliği kazandığında Laclos şöyle demiştir: “Bu dünyada ben öldükten sonra bile yankılanacak 1yapıt yaratmak istedim.” der... Şu dünyada herhalde ikili ilişkilerde dostluk, arkadaşlık, akrabalık ya da aşkta tahammül edemediğim tek şey bu ilişkilerde hesap yapılması olsa gerek ki bu kitapta da tüm o hesapların hespini görüp hepsinin nasıl ters köşe olduğunun ispatı gibiydi, klasikler arasında en sıradışı olanlardan 1i olsa gerek ki dönemine göre de çok eleştiri alan "Tehlikeli İlişkiler" büyük psikolojik durumlarla “etik olma sorunu”nu roman kahramanlarının kişiliklerinde somutlaştırıp 1dönem romanın ilerisinde, şehvetin, adanmışlığın, şeytani tutkunun, zekânın ve ahlaksızlığın söz konusu olduğu ve bütün çağlara hitap eden 1klasik olmuştur... Başta mektup roman okumakta zorlansamda hatta zor alıştım diyebilirim ilk okuduğum mektup roman değil ama burda sadece
Tehlikeli İlişkilerChoderlos de Laclos · Bordo Siyah Yayınları · 2019713 okunma
2025 57. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2025 00:00
Fransız aristokrasisinin görkemli ama çürümüş salonlarında dolaşır. Karakterler mektuplarla konuşur; kimi zaman aşkla, kimi zaman öfkeyle, kimi zaman da ince hesaplarla. bu çok sesli yapıda tutkuların nasıl bir oyuna dönüştüğünü ve güç için verilen mücadelelerin insan ruhunu nasıl biçimlendirdiğini ortaya koyar. Tehlikeli İlişkiler, yalnızca bir aşk ve entrika romanı değil; aynı zamanda ahlak, özgürlük, kadın-erkek ilişkileri ve toplum düzeni üzerine keskin bir eleştiridir. Mektup ilerledikçe entrikalar daha heyecanlı bir hale geliyor ve kimin kazanan kimin kaybeden olduğunu sorgulamaya başlıyorsunuz. Kişisel eleştirim ; mektupların çok sesli olması ve karakter çokluğu yoruculuk yarattı bende zaman zaman. Yine de bu yoğunluk dramatik gücü azaltmıyor fakat araya başka kitaplar alarak okudum ve bol bol kişiler ve olaylar notları çıkardım.
Tehlikeli İlişkilerChoderlos de Laclos · Everest Yayınları · 2016713 okunma
"Tabulara İlk Saldırı"
2020 30. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2020 23:56
"Tehlikeli İlişkiler" bir mektup romanı olmakla beraber ilk kez 1782 yılında yayınlanmış ve günümüze kadar popülerliğini kaybetmemiş bir kitap. 18. yüzyıl Fransa'sında ahlaki(!) değerleri yerle bir olan toplumda Vikont de Valmont ile Markiz de Merteuil'in kendilerini eğlendirmek için hazlarını ve tutkularını kullanarak bir birliktelik oluşturmuşlardır. Ahlak, namus, erdem, etik gibi kavramların iradeye dayalı sınanabilen kavramlar olduğunu anlatmıştır yazar aslında. Choderlos de Laclos, aristokrasinin ahlakını(!), kadının esaretini zevk için köleleştiren yapıyı eleştiriyor. Bulunduğun dönemde bir durumu eleştirirsen haliyle yasaklanırsın. Eser de skandala neden olduğu için yasaklanıyor. 2013 yılında tiyatro oyununu izlediğim zaman da hayran kalmıştım. Seyirlik intikam öyküsünü satır satır okumak mükemmeldi. "Aşk insanın kullanacağı bir şeydir, kuma saplanır gibi saplanıp kalması için değil." "Aşktan medet ummak, yılgınlığa yelken açmaktır."
Tehlikeli İlişkilerChoderlos de Laclos · Bordo Siyah Yayınları · 2019713 okunma

Choderlos de LaclosYazar · 1 kitap
18 Ekim 1741’de Fransa’nın Amiens bölgesinde doğdu. Küçük-burjuva bir ailedendi. Topçu subayı oldu. Orduda görev aldıktan kısa bir süre sonra yazarlığa başladı. İlk romanı, psikolojik romanın ilk örnekleri arasında klasikleşen, defalarca sinemaya uyarlanan Liaisons dangereuses’dür (Tehlikeli İlişkiler, 1782). İlk romanı Laclos’a büyük ün sağladı. İkinci romanı De l’éducation des femmes (Kadınların Eğitimi Üzerine, 1785), önceki romanın psikolojik ortamına ışık tutmak dışında önem taşımaz. Lettre á MM. de l’Académie Française l’éloge de M. le Maréchal de Vaubon (Fransız Akademisi Üyelerine Mareşal de Vauban için Övgü Mektubu, 1786) adlı yapıtı Fransız ordusuyla ve çoktan eskimiş savunma yöntemleriyle alay eder. Laclos bu roman yüzünden ordudaki görevinden olmuştur. Daha sonra siyasete atılan Laclos bir süre Orléans dükünün sekreteri olarak çalıştı. 1792’de yeniden orduya girdi ve Napoléon döneminde generalliğe kadar yükseldi. Bonaparte hayranıydı. Ren ve İtalya seferlerine katıldı. Laclos, Jacobinler Kulübü üyesiydi. Ordu birliklerinde özel görevler yaptı, örgütleyicilik yeteneği sayesinde Valmy Zaferi’ne (1792) katkıda bulundu. 1793 Nisan’ında ve Kasım’ında tutuklanıp hapse atıldı. 1795’te yazdığı De la querre et de la paix (Savaş ve Barış Üstüne), adlı anı kitabıyla Devrim’in kökenlerini ve varması istenen hedefleri belirlemeye çalıştı. 5 Kasım 1803’te Taranto’da öldü. Laclos, ilk roman denemesi olan Tehlikeli İlişkiler’le bir çözümleme ve anlatı başyapıtı yaratmıştır. Kahramanlarının birbirlerine gönderdikleri mektuplardan oluşan roman örgüsünde kusursuz bir akış gözlemlenir. Tehlikeli İlişkiler’in ana teması “Etik”tir. Laclos, büyük bir psikolojik sondajla “etik sorunu”nu roman kahramanlarının kişiliklerinde somutlaştırır. Böylece Tehlikeli İlişkiler bir dönem romanı olmanın ötesine taşarak aşkın, şehvetin, adanmışlığın, şeytani tutkunun, zekânın ve ahlaksızlığın söz konusu olduğu bütün çağlara hitap eden bir klasik haline gelmiştir.