2022 48. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2022 22:14
Daha önce Çılgın Kalabalıktan Uzak ve Adsız Sansız Bir Jude eserlerini okuyup çok sevmiştim. Tess’te Thomas Hardy’ye hayranlığım arttı. Tess, Hardy’nin son dönem eserlerinden, başyapıtlarından sayılıyor. Gerçekten de Çılgın Kalabalıktan Uzakta’da işlediği fikirlerin daha oturmuş hâlini, Jude karakterinin de din ve ahlâk başta olmak üzere fikirlerinin daha derinlikli hâlini gördüğüm eser oldu benim için Tess. Yazıldığı dönem göz önüne alındığında Hardy’nin fikirlerine ve cesaretine hayran olmamak elde değil ama bugün bile anlattıklarıyla güncelliğini korumak bir yana, söyleyecek çok sözü olan kitaplardan. Toplumsal değer yargıları ve bunların yapaylığını, doğaya ve insanın tabiatına aykırılığını, kadına ve erkeğe karşı farklı uygulanan bu kurallar karşısında kadının durumunu ve hem toplum içinde hem ikili ilişkilerinde (o dönem için genellikle evlilikle sınırlı) yaşadıklarını oldukça cesur, açık ve gerçekçi anlatmış Hardy. 19.yy İngiltere’sinde pazarcılıkla geçinen bir ailenin bir gün ansızın atalarının soylu olduğunu öğrenmesiyle başlıyor kitap ve Tess adındaki kızlarının bu soylu akrabalarıyla tanışmasıyla olaylar gelişiyor. Alt sosyoekonomik sınıfa mensup olan Tess, bir yandan ekonomik olarak kendi ayaklarının üzerinde durmaya çalışırken, diğer yandan kadın olmanın getirdiği güçlüklerle uğraşmak, erkek egemen toplumun ‘gelenek, ahlâk’ adı altında kurallarıyla dayattığı, türlü çeşit sömürü düzeniyle mücadele etmek zorunda kalıyor. İster bekâr ister evli olsun, bir kadının toplum ve gelenekler yüzünden neler yaşayabileceğini, dönemin İngiliz toplumu özelinde okuyoruz ama anlatılanları zaman ve mekândan bağımsız olarak yorumlamak ne yazık ki pekâla mümkün. Hardy’nin o dönemde bekaret konusunu ele almaktaki cesaretine ve kadın meselesindeki açık görüşlülüğüne ayrıca
yalan bahçesinde bir gül
2023 46. kitabı
Okunma: 23 Haziran 2023 23:10
İster iyi bir niyetin ister basit bir cehaletin sonucu olsun, kızlarını kötülerin onlara kurabileceği tuzaklardan bihaber yetiştirmek anne babalar için bir utançtır. Yoksul bir ailenin kızı olan Tess, daha iyi bir hayat sürmesi için üst sınıfa mensup akrabaları D'urberville ailesinin yanında çalışması için ikna edilir. Yeni yaşamında verdiği kararlar yüzünden hayatı altüst olan Tess, gerçek aşkıyla da bu sırada tanışır. Ancak geçmişin bir gölge gibi peşinde oluşu ve art arda yaşanan sarsıcı olaylar, Tess'i aşk ile ona dayatılan hayat arasında bir seçim yapmaya zorlar. Kadınların tarih boyunca yaşadıkları cinsiyet eşitsizliğini, anlatan muhteşem bir eser. Keyifle okudum, tavsiye ederim. Aldatılan kalpleri tarifsiz bir acıyla doluydu. İkisi de benliklerini koruyabilecek bir şeye sarılmak ister gibiydiler#Kitap#Kahve#Huzur#
TessThomas Hardy · Martı Kitabevi · 20132,159 okunma
#1001kitap~~~
2022 68. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2022 14:40
SankiBizHiçViktoriaDönemindenÇıkamıyorGibiyiz Thomas Hardy 1840'ta dünyaya geldi. İlk sanat duygularını babasının çalıştığı yapılar karşısındaki gözlemleriyle geliştirmiştir. Londra'da mimarlık eğitimi almıştır. :::Kendime yakın hissetmem belki de sayısalcı olmasından :)::: Mezuniyetinin ardından yazarlık hayatına atıldı. Önceleri roman yazdı, daha sonra romanı bırakarak şiir alanında çeşitli eserler verdi. Kır ve köy romanları yazarak, İngiliz romancıları arasında bu çığırın en önemli yazarı sayıldı. Kır manzaralarının tasvirinde, yerli hayatı aksettirmek ve köylülerin ruh hallerini incelemekte üstün 1başarı gösteren yazar okurken resmen o ortamı gözünün önüne getiriyor gibi, kusursuz 1anlatım... Romanları 19. yüzyıl İngiliz romancılığının gerçekçiliğin zirvesine ulaştığı çağın öncüleri olma vasfını taşır. Romanlarındaki kahramanları tamamı ile gerçekçi 1görüşle ve abartı olmaksızın anlatır. Yapıtlarının önemli 1bölümü İngiltere'nin güneybatısındaki Wessex bölgesinde geçer. 1878 - 1895 arası, yazarın en başarılı dönemi olarak görülmektedir. Ömrünün son 30 yılını sadece şiir yazarak geçirmiştir. 17 kere Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilmiştir... Viktoria Dönemi kitaplarından olan "Tess" dönem özelliklerini resmen yansıtır nitelikte toplumun vazgeçilmez belli kalıplarıyla, cinsiyet ayrımı, sınıf farkı, toplumca belirlenen ahlak kuralları!!! ve dışlanmışlık göz önüne alınarak okunursa kitabın daha anlamlı olduğu görülecektir, zira Viktoria Dönemi toplumsal ve dini yansıtma açısından en baskıcı ve bağnaz dönemlerden 1idir. Dönemine göre aykırı sayılan 1kitap olan Tess, başkaldırı niteliği taşımaktadır. İlk bölümde Jane Austen tadı aldığım kitap yön değiştirerek din ve vicdan konusunu da ön plana çıkarır. İyi eğitim alamamış 1köylü kızı olan Tess, soylu ve tanınmış
TessThomas Hardy · Martı Kitabevi · 20132,159 okunma
2025 10. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2025 17:24
Thomas Hardy'i, Tess romanıyla tanıdım. Tess tamamen trajik bir roman karakteri. Aslında roman, konu olarak biraz yeşilçam filmlerine benziyor. Bölümlere ayrılmış romanda, kadın karakterin başına gelen feci olayla hayatının farklı yönlere gidişi işleniyor. Tess, Viktorya devri toplumunun kırsal kesiminden geliyor. Başına gelenlerden sonra içinde bulunduğu toplumla arasında aşılması güç bir uçurum oluşuyor. Aslında bir kurban olsa da işlemediği bir günahın tek suçlusu olarak damgalanıyor. İşin esas acı yanı, bizzat Tess'in kendisinin de böyle düşünmesi oluyor. Kendi değerini yitirdiğine inanıyor... Angel, Tess, Alec karakterleri sevginin - buna sevgi denirse eğer- üç farklı boyutunu işliyorlar ama her biri kusurlu...Erkek karakterlerin, kadın karakterde baskı kurar gibi davranışlar sergilemesinden hoşlanmadım. Tess'in ise sevgilisini suçsuz, tapınılası bir varlık olarak görmesinden ve ona adeta yokluğunda bile yapışmasından rahatsız oldum. Romanın sonunu ise beğenmedim ama okuduğuma pişman olmadım... Romanın anlatımı güçlü, doğanın betimlemeleri, çeşitli şairlerden alıntılarla bezeli bir içeriği vardı. Biraz şiirsel, fazlasıyla trajik, duygular bazı bölümlerde güçlü şekilde işlenmişti...
2026 1. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2026 19:17
Öncelikle Spoiler içerir. İngiliz Romanı dersimiz için okumaya karar verdiğim fakat dersin hocasının değişmesi sebebiyle ders izlencemizden çıkarılan Thomas Hardy kitabı. Tatilimde Victorian society hakkında fikirlerimin daha da pekişmesi için okumaya başladım. İlk başlarda çok sıkıldım betimlemelerden zaten yer yer de kitap sıktı beni o yüzden bi ayı buldu bitirmem. Ama Tess’e üzülmekten ciğerim kurudu ve 200 sayfadan sonrası aktı gitti. Dönemin toplum normlarını o kadar iyi yansıtıyor ki, kadına olan bakış açısı hala değişmemiş ne yazık ki. Angel Clare’e o kadar kızdım ki neredeyse aynı günahı kendi işlemesine ve bunu Tess affetmesine rağmen o aynı affediciliği Tess Durbeyield’e göstermedi. Ki Tess günah işlemedi onun hiç bir suçu yoktu. Neyse Kızı uzun süre o acıyla yalnız bıraktı sonra çok geç oldu döndü. Ama yinede Tess’i mutlu ettiği ve sevdiği zamanlar için çok az affedebildim onu. Alec d’Urberville ‘ye gelince bu insan -adam demiyorum dikkat ederseniz çünkü aşağılık biri kendisi- tepeden tırnağa bir Patriarchy and Social Hypocrisy örneğidir. Kendisi kıza tecavüz etti ve hayatını kaydırdı sonra ise dindarlığa soyundu. Doğru yolu bulmuş güye bak bak yersen. Tamam hadi anladım ama toplum onun rezilliğini bile hatırlamazken Tess’i bazı erkekler görüp laf atıyor. Bu o kadar sinirlerime dokundu ki. Neyse sonradan öğrendik ki maneviyata yönelmek konusunda Alec zaten samimi değilmiş. Kitap boyunca en nefret ettiğim karakter Alec sanırdım ama maalesef olmadı. Bana göre en kötüler Tess’in Anne ve babası. Bir soyadıdır saygınlıktır diye tutturan babasını, bir akrabayla evlen diye tutturan anasını boğsam boğsam rahatlamam. Tess’in başına herkes bela oldu bi gün yüzü görmedi zavallı çok üzüldüm çok. Kitabın sonu tabiki aşırı trajikti. Tess ölünce Clare ne olursa olsun
TessThomas Hardy · Koridor Yayıncılık · 20212,159 okunma
Puan vermedi
Öncelikle Hardy'nin beni en çok etkileyen eseridir, kitapta tanık olduğumuz moral değerleri maalesef modern yaşamımızda da karşımıza çıkmaktadır. Kitapta zavallı,zarif, iyi kalpli Tess'imiz tecavüze uğramaktadır ve onu bir çocukla yanlız bırakan bir cani adamla karşılaşmaktayız. Acılarını gömemeyen Tess, maalesef babası tarafından bile hor görülüp hatta bu nedenle vaftiz bile edilmemiş evladını toprağa gömmüştür. Tess'in bu kısıma kadar ne kadar güçlü olduğunu görüyoruz, Hardy gücü kadın olarak bize simgeler. Hayatına bir şekilde bu acılarla devam etmeye çalışan Tess; anne olmayı hak etmediğini düşünür ve masumiyetinin kaybolduğundan evlilik yapmamaya yemin bile eder... Gördüğümüz gibi ve Hardy'nin kitap kısmındaki başlıkta da belirttiği gibi "Bedeli Kadın ödüyor" cani adam yaşamına hiçbir şey olmamış gibi devam ediyor iken. Tess 'in karşısına çıkan adam, Angel, onu büyüler ve birbirlerine aşık olurlar fakat Tess kendini günahkar olarak görür masumiyeti çalınmasına rağmen günahkar kadındır kendisine göre... Angel'a olan sevgisi yeminini bile bozdurmaya yetecek büyüklüktedir ve evlenirler. Tess ,Angel'ın onu anlayacağını düşünerek ona dürüst olarak olayı izah eder ve Angel'ın Tess'in bunca ağır yaşantısını öğrendikten sonra onu bir başına bırakır oysa içinde kendini defalarca öldüren Tess bir teselli ve belki de son bir ışıkla hayata döndürmek istemişti kendini. Tess bu olaylarda çok daha fazla yıkılır sonuçta en çok yıkıcı olandır inandığından aldığın darbe... Tess fakirlik içinde yaşayıp babasını kaybettikten sonra ailesiyle sokakta kalır,annesi de neredeyse ölmek üzereyken hikayenin başındaki cani adam ona vaadler vererek kandırır ve Tess ile evlenir. Oysa o küçük, çaresiz Tess yıllarca Angel'ın dönmesini beklemiş güzelliğini mahvetmiştir ,belki de her güzel seven
Düşünce
2021 167. kitabı
Dönem - Hardy bilgisi ile okuma sürecimi paylaştığım İnstagram yorumlarımı buraya kopyalayacağım:)) #tess i okuyorum (bitmek üzere) ve Mina Urgan’ın İngiliz Edebiyatı Tarihi kitabından #thomashardy ile ilgili bölümü de okuyorum, artık bu tarz okumalarımdan kısaltışmış bilgiler de paylaşacağım. Önce Victoria dönemi ile ilgili genel bir bilgi sonra Hardy:) *Victoria Çağı, Kraliçe Victoria’nın 1837’de tahta çıkmasıyla başlıyor, 1901’de ölmesiyle sona eriyor. *Victorian olumsuz bir sıfat, 20.yy sözlüklerinde saygı değer olma merakını, cinsel konularda yapay çekingenliği,dinsel yobazlığı gösteren bir sıfat olarak geçiyor. *İkiyüzlü bir toplum, paraya düşkünlük, parasızların saygınlığı yok. Piyanonun ayakları kadın bacağını çağrıştırdığı için kılıf geçirdiklerini yazıyor Mina Urgan. Din konusunda tutucular, evlilik kutsal, halkın yaşam şartları kötü. *Bu çağda en önemli edebiyat türü roman. *Hardy Victoria Çağı’nın son romancısı, bizim çağımızın ilk romancısı sayılıyor genellikle. *Hardy otodidakt, yani tüm bilgilerini kendi kişisel çabaları sayesinde elde etmiş. Fransızca, Almanca, Latince ve Yunanca öğrenmiş kendi çabalarıyla. Çağdaş yazarlarından daha bilgili olmasına rağmen eleştirmenler onu akademik eğitimden yoksun olduğu için bir çeşit yetenekli köylü saymışlar. *Hardy’i çağdaşlarından ayıran başlıca farkı romanlarının neredeyse hepsinin Wessex dediği kırsal bölgede geçmesi. Ama bölgesel bir romancı değil, bölgesel romanın sınırlarını aşarak evrenselleşir. *Hardy’e yapılan eleştirilerden biri de onun kırsal yaşamı idealize ettiğidir. Sadece ilk romanlarından birinde huzurlu pastoral yaşam varmış. Kırsal bölgenin olumsuz yaşam koşullarını anlatmış diğer romanlarında. *Hardy’in romanlarının başkişileri köylü kökenli kadınlar ve erkeklerdir. Başkişileri orta
2018 44. kitabı
________________________ Güzel bir aşk hikayesi.Konusuna geçersek;Tess adında bir kız var ve ailesi fakir.Bir gün ailelerinin eski,soylu bir aileden geldiğini öğreniyorlar ve Tess’in hayatı değişmeye başlıyor.
TessThomas Hardy · İnkilâp Kitabevi · 20062,159 okunma
2026 41. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2026 08:53
Uzun zamandır listemdeydi ve bu kadar beklettiğim için kendime kızdığım ve iyiki okudum dediğim kitaplardan biri oldu Tess... Tess ile tabii kalemini çok merak ettiğim Thomas Hardy ile tanışmış oldum. Tess'in kadersizliğine kahroldum, sonunda yine boğazımda bir yumru ile kaldım Güzel olmak evren var olduğundan beri kadınlara hak ettikleri değeri çok nadir verdi. Bunun için eskilerin "Çirkin talihi versin" sözü ortaya boşuna çıkmamış. Kitabı okurken Tess'in muhteşem güzelliğiyle masal tadında, sonu mutlu biten bir kitap okuyacağımı düşündüm. Heyhat yanıldım, onun gencecik yaşında çektikleri beni çok derinden yaraladı. Hem de bu kadar güzel ve özverili iken Yazıldığı yıllarda büyük sansasyon yaratan Tess bence herkesin okuması gereken kült eserlerdendir. Konusunun sadece başlangıcından bahsedeceğim ki okuyup öğrenin... Yoksul bir ailenin kızı olan Tess güzelliği ve zekâsıyla köyde öne çıkmış ve öğretmen olmayı hayâl etmektedir. Ailesi soylu bir geçmişe sahip olduğunu öğrendikten sonra, saf tembel babası ve cahil annesi tarafından, William Fatih'in Norman şövalyelerinden biri tarafından İngiltere'ye getirildiği söylenen d'Urberville atalarından kalma soyadını taşıyan yakındaki zengin bir aileye başvurması için gönderilen Tess Durbeyfield , çekici ve masum bir kızdır. Ailenin ahlaksız varisi Alec d'Urberville ile karşılaşır ailesi onların yanında yaşayıp gün gelince Alec'le evlenip soylu olmasını ister. Oysa Alec onu kullanır zavallı Tess hamile kalır. Bebeğine üzüntü(sorrow)adını verir, onu yaşatmayı başaramaz... Thomas HardyThomas Hardy DİPNOT Tess of the D'Urbervilles, kahramanı kadar kötü şöhretli trajik olay örgüsüyle de ünlüdür. 1891'de yayımlandığında "ahlaksızlık" nedeniyle eleştirmenler tarafından dışlanan roman, erkeklerin elinde mağdur edilen ve sonunda korkunç bir düşüşe
2023 2. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2023 11:09
Tess, Thomas Hardy’nin okuduğum ilk romanı. İngiliz edebiyatının önemli eserleri arasında yer alıyor. Viktorya dönemine ait bir eser. O dönemin şartları göz önüne alındığında Hardy’nin cesaretine hayran kalmamak elde değil. Çünkü Victoria döneminde kadınlara müthiş bir baskı uygulanıyordu. Piyanonun bacakları kadın bacağına benziyor diye üstü kapatılıyordu mesela. Yazar; din kurallarını başkasının hayatında titizlikle inceleyip kendi hayatına gelince ahlak kurallarını sorgulamayan insanları, erkek egemen bir toplumu, bekaret yüzünden kadınların çektiği anlamsız sıkıntıyı romanında çok güzel bir şekilde işlemiş. Okumanızı tavsiye ederim.

Thomas HardyYazar · 25 kitap
İngiltere'nin Dorset şehrindeki Higher Bockhampton kasabasında dünyaya geldi. On altı yaşında okulu bırakarak John Hicks adındaki bir mimarın yanında çıraklığa başladı ve 1862'de Londra'ya gidene kadar da burada çalıştı. Londra'da King's College London'a kayıt oldu. İngiliz Kraliyet Mimarları Birliği ve Mimarlar Derneği'nden ödüller kazandı. Beş yıl sonra Dorset'e geri döndüğünde kendini yazarlığa adamaya karar verdi. 1870'te Cornwall'daki bir kilisenin restorasyonu sırasında Hardy, Emma Lavinia Gifford'la tanıştı ve dört yıl sonra evlendiler. Karısının 1912'deki ani ölümünün onun üzerinde büyük etkisi olmuştur. 1912-1913 yılları arasındaki şiirleri bu acılı döneminin yansımalarıdır. Thomas Hardy, 1927'nin Aralık ayında akciğer zarı iltihabı hastalığına yenik düştü. Ölümünden kısa bir süre sonra mirasçıları tarafından bulunan tüm mektupları ve not defterleri yakıldı ve geriye sadece Hardy'nin gazete kupürleri ve notlarını arşivleyip daha sonraki eserlerinde bunlardan nasıl yararlandığını gösteren bir dosya kaldı. Hardy'nin çalışmaları, D.H. Lawrence ve Virginia Woolf'un da aralarında bulunduğu birçok yazarı etkilemiştir.