Toprak Ana

Cengiz Aytmatov

Spoiler içerebilir!
2026 39. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2026 19:08
Toprak Ana, savaşın insan hayatında açtığı derin yaraları anlatan etkileyici bir romandır. Tolgonay, eşi ve çocuklarıyla mutlu bir yaşam sürerken savaşın başlamasıyla her şey değişir. Önce oğulları, ardından eşi cepheye gider ve bir daha geri dönemez. Yaşadığı ağır kayıplara rağmen hayata tutunmaya çalışan Tolgonay'ın hikâyesi, savaşın geride kalan insanlar üzerindeki yıkıcı etkisini gözler önüne serer. Cengiz Aytmatov, sade ve duygusal anlatımıyla bir annenin acısını, insanın dayanma gücünü ve toprağa bağlı yaşamı etkileyici şekilde aktarır. Toprak Ana, savaşın kazananı olmadığını ve en büyük acıyı masum insanların çektiğini anlatan unutulmaz bir eserdir. 𓇢𓆸
Duygu ve Düşünce
Kesinlikle okunmalı
2022 18. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2022 15:46
Hayatım boyunca beni gerçekten ağlatabilmeyi başaran 2.kitap oldu. Normalde bir kitabı kolay kolay tekrar okumam. Ama bu kitabı o kadar sevdim ki tekrar tekrar okumayı düşünüyorum. Cengiz Aytmatov'a da böylesi bir eseri yazmış olduğu için gönülden teşekkür ediyorum.
2022 13. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2022 12:16
Harika bir romandı. Resmen elimden bırakamadım. Karakterlerin sunuluşu, olayların aktarılış biçimi, karakterlerin derinliği paha biçilemezdi. Mutlaka okumanızı öneririm 9.2/10
Lânet olsun sana savaş!
2022 25. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2022 22:11
Toprak Ana... Nice mutluluklar, hüzünler, savaşlar, umutlar, aşklar, ihanetler gören Toprak Ana. Ve savaş... Sonunda barışı getireceğini vadeden ancak bireylerden, ailelerden, toplumlardan nice canlar götüren savaş. Gülümsemeleri solduran, umutları yok eden, tüm acımasızlığını insan kalbinin en derinlerinde hissettiren savaş. İkinci Dünya Savaşı yıllarında geçen hüzün dolu bir hikaye,tavsiye edilir.
2022 13. kitabı
Okunma: 07 Mart 2022 11:21
İlk defa Cengiz Aytmatov'dan bir kitap okudum. Çok beğendim, çok hüzünlendim hatta yeri geldi ağladım. O kadar içten ve gerçekçi yazılmış ki bana hikayeye tanık olmuşum gibi hissettirdi. Bir kez daha savaşın insanı nasıl esir ettiğini; insanların, ailelerin sonunu nasıl getirdiğini, yaşam koşullarının nasıl yıkıp geçeceğini gösteriyor bize. Aynı zamanda insanların birbirine nasıl değer ve destek verdiklerine şahit oluyoruz. Umutsuzluğa, karamsarlığa kapılmamalıyız. Savaş nerede, nasıl, hangi dil, ırk ve dinde olursa olsun sessiz kalmamamız, gözlerimize kuşak bağlamamamız gerektiğini hissettirmeyip bağıra bağıra söylüyor bize. Hangi devirde olursa olsun, ne fiziki bir savaşı ne ekonomik bir savaşı ne de kişisel benliğimize yapılan bir savaşı asla kabul etmemeliyiz.
2022 44. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2022 03:16
Yıllar sonra ilk defa ağlayarak okuduğum ve yüreğimin sızladığı bu kitabı, Tolgunay'ın dilindeki o tek cümle ile anlatmak istiyorum : "LANET OLSUN SANA SAVAŞ!"
Toprak AnaCengiz Aytmatov · Elips Kitapları · 201577,9bin okunma
Bu Adamın Betimlemelerine Bayılıyorum!
2022 11. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2022 00:05
Bozkırın duygu dolu havasını kendine ait harika betimlemesiyle yine ortaya koyan Aytmatov, Cihan Harbi'nin masum Kırgız Halkı üzerinde yarattığı etkiyi sarı sıcak bir hava tesiriyle bizlere yansıtıyor. Sovyet Rusya'nın ortaya attığı politik ve askeri kavramların ve insana özgü diye tanıtılan bu akımların, insana nasıl da zarar üstüne zarar verdiğini görebilmekteyiz. Aytmatov'un betimlemelerini sevmemin bir sebebi de şu ki, betimlerken olayı da içten içe sürdürüyor. Okuyucuyu sıkmadan yapılan bu sanat, tam puanı hak ediyor.
Toprak Ana/Cengiz Aytmatov
2024 1. kitabı
Uzaklarda,masmavi gökyüzünde ak bulutlar ağır ağır toplanıyor,renkleri gitgide koyulaşıyordu.Gök gürlüyor,bir yağmur serinliği havayı dolduruyordu.Yağmur tâ uzaklarda,güneşe karşı pırıl pırıl yanarak,renkli bir sağnak halinde bozkıra dökülüyordu.Büyük,geniş adımlarla dolanıyordu yağmur yeryüzünü.Bir dağlara çıkıyor,bir aşağılara sarkıyor,ardından bozkıra doğru iniyordu.Uzaklara dökülen yağmurun serinliği,yanan yüzümü usul usul okşuyordu. Toprak Ana/Cengiz Aytmatov , tercüme: Halit Aliosmanoğlu ,Aralık2008,ElipsKitap #story #art #literature #book #bookstagram #novel #toprakana #cengizaytmatov
Alıntı
Puan vermedi·106 syf.·
2024 9. kitabı
Biz Türkiye olarak 2. Dünya Savaşına katılmadık ama Türkler olarak katıldık hem de her cephede. Sovyet işgali altında olanlar Kızıl Ordu'da, esir düşmüş olanlar ve yurtlarını Rus işgalinden kurtarmak isteyenler Alman Ordusunda, hatta Kıbrıslılar da İngiliz Ordusunda bulunuyordu. Bir de düzenli ordulardan bir şekilde ayrı düşüp Partizanlara vesaire katılanlar oluyordu ki onların izini sürebilmek daha da güçtür. Azerbaycan Hanlıklara bölündüğü zamanlarda Gence'yi idare eden Cavad Han Ruslara karşı Hanlık askerlerini şu sözle savaşa davet ediyordu: Birleşip bir yumruk olamayanlar, bir yumruk altında can verir. İşte bizim son dünya savaşındaki özetimiz budur. Bu yumruğun altında kaç aile perişan oldu hâlâ tam olarak bilemiyoruz. Kaç Türk kendisinin olmayan bir savaşta kayboldu, yaralandı ve öldü. Kaçı arkasında yaralı aileler bıraktı? Aytmatov bunu bize biraz olsun anlatıyor. Savaşa katılanları değil ardında kalanları... Bu girizgahtan sonra belirtmeliyim ki "spoiler vereceğim". Toprak Ana orijinal adıyla Саманчынын жолу (Samançının Jolu) Türkçesiyle Samanyolu bu konu üzerinde gelişiyor. Köylü bir kadın olan Tolgonay (Dolunay) savaşta kocasını ve 3 oğlunu kaybetmiştir. Gelini ile hayata tutunmaya çalışan bu kadının toprakla dertleşmesi bizi alıp götürüyor cephenin ardına, savaş tamtamlarının ötesine, ıssız bozkırın ortasındaki ak çadırlara, çadırlarda evlatsız ve kocasız kalan kadınların feryatlarına... Gün oldu savaş bitti ama gidenler geri gelmedi. Dul kalanların çoğu evlendi ve çoğu yine mutlu oldu ama evlenmeyi bir daha düşünmeyenler, eşleri evlatları ölünce bir ölüden tek farkı nefes almak olan insanlar da vardı. Tolgonay ve gelini onlardandı. Gelini bir gün kocasının artık gelmeyeceğini kendisine kabul ettirdi ve kopkari oyunu esnasında bir çoban ona göz koydu,
2025 21. kitabı
Yaşar Kemal okuyor gibi hissettirdi. Benzer hikayeler ve deneyimlerin dünyada farklı noktalarda yaşandığını bilmek bazen mutlu bazen acı verici. Daha fazla kitabını okuyacağım.

Cengiz AytmatovYazar · 68 kitap
Cengiz Aytmatov, (Kırgızca: Чыңгыз Айтматов (Çıňğız Aytmatov), Rusça: Чингиз Торекулович Айтматов) (d. 12 Aralık 1928, Kırgızistan - ö. 10 Haziran 2008, Almanya). Ünlü Kırgız Türkü edebiyatçı, gazeteci, çevirmen ve siyasetçi. 12 Aralık 1928 tarihinde Kuzeybatı Kırgızistan'daki Talas eyaletinin Şeker köyünde doğdu. Babası Torekul Aytmatov, Sovyet Kırgızistanı'nda seçkin devlet adamı idi, ancak 1937'de tutuklandı ve 1938'de kurşuna dizildi. Tatar kızı olan annesi Nagima Hamziyevna Abdulvaliyeva tiyatro aktrisiydi. Adı, Cengiz Han'dan esinlenerek konulmuştur. Gençliği sıkıntılı bir döneme denk gelmişti. O dönemde zaten yeni yerleşmeye başlayan siyasî sistemle, bir de savaşla mücadele etmek zorundaydı. Çok genç yaşta çalışmaya başladı; çünkü II. Dünya Savaşının SSCB üzerindeki etkileri gençleri de etkiliyordu, yetişkinler savaşta olduklarından, gençlere büyük iş düşüyordu. On dört yaşında köyündeki sekreterliğe girdi. Burada tarım makinelerinin sayımı, vergi tahsildarlığı gibi işlerde çalıştı. Köyünden, Kazakistan'a giderek Cambul Veterinerlik Teknik Okulu'nda okudu. Daha sonra şimdiki Kırgızistan'ın başkenti olan Bişkek'e giderek burada Frunze Tarım Enstitüsü'nde öğrenimine devam etti. Ardından Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'ne geçti ve 1956 ile 1958 yılları arasında Moskova'da okudu. Yazmaya bu yıllarda Pravda gazetesinde başladı. Yazdığı eserleriyle üne kavuştu ve 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği'ne üye kabul edildi. 1963'te Lenin Ödülü'nü aldı. Eserleri yüz elliyi aşkın dile tercüme edildi. 1990-1994 yıllarında Sovyetler Birliği'ni ve Rusya Federasyonu'nu, sonra ise 2008 yılına kadar Kırgızistan Cumhuriyeti'ni büyükelçi olarak temsil etti. Aytmatov, Gün Olur Asra Bedel romanının film çekimleri için gittiği Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da 16 Mayıs 2008'de rahatsızlandı ve böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi için Almanya'ya getirildi. Almanya'nın Nürnberg kentindeki Klinikum Nord'da tedavi gören Cengiz Aytmatov, komaya girdi.10 Haziran 2008 tarihinde Nürnberg'de hayatını yitirdi.