Toprak Ana

Cengiz Aytmatov

2025 25. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2025 10:31
Yazar bu eserini, II. Dünya Savaşı’nın insanlar üzerindeki yıkıcı etkilerinden, doğa ile insan ilişkisinden ve anne kavramının derinliğinden yararlanarak okuyucuya sunuyor. II. Dünya Savaşı sırasında cephedeki insanlar dışında geride kalan insanların yaşadığı acıları, sabrı ve geleceğe duydukları umudu anlatıyor. Kitabın ana karakteri olan Tolganay Ana tarafından anlatılan bu hikâye ayrıca bireysel trajedinin de boyutlarını okuyucuya yansıtıyor. Diğer kitaplarında olduğu gibi yazar bu kitabında oldukça sade ve akıcı bir şiirsel dille okuyucuyu hem duygusallığa hem de düşünmeye davet ediyor. Eserde ki TOPRAK kavramı üretkenlik metaforunun yanı sıra sabır anlamında da kullanılıyor. Tolganay’ın bütün acılarını ve umutlarını toprağa seslenmesi insan-doğa ilişkisinin kadim örneklerindendir. Tolganay karakteri kitapta sabrın, direnişin ve fedakârlığın bir sembolü olarak okuyucu ile buluşuyor. Savaş dönemi geride kalan kadınların vermiş olduğu mücadele ustalıkla kaleme alınmış. Kitapta savaşın insan hayatına etkisi, annelik duygusu ve fedakârlık, toprak ile bütünleşme ana temayı oluşturuyor. Yazar bu eserinde savaştaki kahramanların sadece cephede savaşan erkekler olmadığını, tarlada, evde çalışıp direnen kadınların da birer kahraman olduklarını anlatıyor. Kitapta ayrıca doğa ile insan arasındaki bağlılığı ve geleceğe her zaman umutla bakmanın gerekliliği üzerinde duruyor. Keyifli okumalar dilerim…
2025 29. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2025 10:28
Toprak Ana, Cengiz Aytmatov’un insan, savaş ve doğa üçgenini en sade ama en derin biçimde ele aldığı eserlerinden biridir. Roman, II. Dünya Savaşı’nın Kırgız halkı üzerindeki etkilerini, cephede değil; geride kalan bir annenin yüreğinde anlatır. Eserin merkezinde Tolgonay Ana vardır. Savaş yıllarında eşini ve oğullarını kaybeder. Yaşadığı büyük acıyı ve yalnızlığı, tarlada çalışırken Toprak Ana’ya hitap ederek dile getirir. Roman boyunca Tolgonay’ın geçmişi, yaşadığı kayıplar ve hayata tutunma çabası iç içe anlatılır. Toprak Ana, savaş edebiyatında farklı bir bakış açısı sunar. Kahramanlık yerine acı, kayıp ve sabır anlatılır. Aytmatov, evrensel bir anne figürü yaratarak tüm insanlığa seslenir.
İnsan ve Duygular
2023 10. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2023 15:54
Toprak Ana, İkinci dünya savaşı sırasında yaşanan sıkıntılar, yıkım, ölüm, savaşın geride bıraktıkları derin yaralardan bahsederken aslında savaşın görünmeyen yüzü olan köylü halkının hayatta kalmak için verdiği acı dolu mücadelesini anlatır. Kırgız köyünde yavaş yavaş yaşlı genç tüm erkeklerin savaşa çağrılmasıyla köylü halkının uzun yıllar süren açlık ve sefaletle mücadelesi başlar. Halka umut olan Tolgonay Ana'nın dul kalması yetmez gibi teker teker oğullarını kaybetmesine rağmen köylülerin başında dimdik durup halkın acılarına, sıkıntılarına ortak olup aynı zamanda tüm köylünün anası olmuş yüce gönüllü bir kadın olması... Yaşadığı sıkıntıları kendi içinde yaşarken toprakla, Toprak Ana ile konuşması dertleşmesi ona güç verir. Köylülerin toprağı ekmek için çektiği sıkıntı, açlık ile mücadelesi, askerleri doyurma çabası, bir yandan hırsızlıklarla uğraşmaları, diğer yandan da vatanı için varını yoğunu vermekten çekinmeyen halkın karşısında elindekini saklayan vatanı için mücadeleden kaçan başka bir kısım... Savaşın görünen ve görünmeyen her türlü zorlu ve acı dolu yüzü... Savaşın yıkıcı etkisi Kasım,Muslubek,Caynak gibi nice genç oğlanlar, Aliman gibi genç yaşta dul kalan nice başka kadınlar, babasız kalan nice yetimler... Savaş insanlarda acı dolu hatırlar, hüzünler, derin izler, yarım kalınmış hayatlar bıraktı geriye... Savaş sadece insanları değil her şeyi olumsuz etkiledi, toprağı, doğayı, hayvanları... Cengiz Aytmatov 'un etkileyici üslubuyla ele aldığı kitapta Tolgonay Ana ile Toprak Ana' nın savaş hakkında konuştuğu bölümler tüm insanlığa bir seslenişi aslında. Cömeret,bereketli, verimli olan toprak ama gerçek sahibin kimin olduğunu unutan, açgözlü olan, savaşı çıkaran hep insanoğlu... "Savaş olmadan yaşayamaz mı insanoğlu?"
2024 19. kitabı
"Her şeyden yüce, her şeyden akıllısın. İnsansın sen! Sen anlat!" İnsan, ne kadar geniş ne anlamlı ne büyük bir kelime öyle bir duruş öyle bir oluş ki farkına varmak, anlamak yürek istediği... Belki de unuttuğumuz hatırlamakta güçlük çektiğimiz yada hatırlamanın işimize gelmediği en önemli nokta. Doymak bilmeyen nefis, vazgeçilmeyen direniş mahvolan aileler, insanlığını unutan bizler... Günümüzde de olduğu gibi; yıllar yıllar öncesindeki savaşın izlerinin topluma aileye yaptığı yıkımın kaleme alındığı mükemmel bir eserdi. Okunmasını tavsiye ederek keyifli okumalar diliyorum. Hoşça ve dostça kalmanız temennisiyle...
Toprak AnaCengiz Aytmatov · Ketebe Yayınları · 202178bin okunma
Sanki ektiği mısır değil, umut, iyilik, bekleyiş tohumuydu.
2026 11. kitabı
(Spoiler) Okurken çok ağladığım bir kitap olduğunu söylemeliyim. Başta bu kadar etkileneceğimi düşünmüyordum ancak daha sonra savaş kapıya dayanınca; savaşın insanda bıraktığı etkileri, zorlukları, kayıpları Tolgonay ile beraber görünce dayanamadım. 'Savaş' insanı okurken bile yıpratıyor. Okumak bile kalbimi hüzünle doldurdu... Aliman'ın başına gelenler de oldukça üzücüydü, sonlara doğru iyice içine kapanık olması, konuşmaktan kaçması beni biraz dellendirmiş olsa da onu anlamak da zordu. Umutları, hayalleri askere giden kocası ile beraber gitmiş ve bir daha geri dönmeyecekti. Yapılmakta olan yeni bir sokak vardı, Kasım'la yaşayacakları yerdi orası; ne var ki savaştan sonra eskidi, karanlık bir yer oldu. Artık orası savaş sonrası nicelerinin hayallerinin gömülü olduğu bir yer oldu. Muslubek'in hikayedeki yeri çok az olmasına karşın o da beni ayrı etkiledi. Mektubu ile onu çok daha iyi anladım ve anladığım gibi de üzüldüm çünkü o mektup onunla ilgili görebileceğim son şeydi... Özetle derin bir hikaye olduğunu söylemeliyim. Cengiz Aytmatov'un şuana kadar okuduğum ve en çok etkilendiğim kitabı oldu. Ben beğendim, tavsiye de ederim.
2026 4. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2026 14:52
Kitabı bitirene kadar yutkundum durdum, ağlamamak için. Yazarın konuyu bu kadar sade ama etkileyici anlatması büyük marifet. Savaşta kaybedilen erkekler ve geride kalan kadınlar, zor bir hayat. Bir çiftin en baştan tanışması, evlenmesi ve çoluk çocuk sahibi olması; sonrasında birer birer savaşta ölmeleri. Ben tabii, bu durumu yazar gibi anlatamam. Ve böyle olunca da sıradan bir hikaye oluyor ama elbette okunmaya değer.
İnceleme
2022 8. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2022 23:27
Toprak Ana, savaşların ve devrimlerin ortasında oradan oraya savrulan, yaralanan ve alt üst olan sıradan insanın, toprakla yoğrulmuş bir halkın hikayesi.. İz bırakan bir hayat, bir kitap.. Bir solukta okudum ve oldukça bitmesini hiç istemediğim kitaplardan birisiydi.. Efsane.. Efsane ötesi bir hikaye. Mutlaka herkesin okumasını tavsiye ederim. Yazarın kalemine ve yüreğine sağlık..
Hikaye-Öykü
2023 27. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2023 13:56
Bu kitapta farkettim ki, Cengiz Aytmatov kalemini özlüyorum.Evet bu yazarın okuduğum beşinci kitabı her defasında bu his oluyor bende. Kitaba gelince, savaş zamanında üç evladını ve eşini kaybeden Tolgonay hayata bi şekilde tutunmaya çalışıyor. Ve yaşadıklarını toprak anayla paylaşarak dertlerine ortak ediyor. Çok etkileyici ve sürükleyici bir kitaptı kitabı bırakmak istemedim. Okumayanlar varsa mutlaka tavsiye ediyorum. Saygılar
2025 21. kitabı
Okunma: 03 Haziran 2025 17:24
Bu savaşı ne biz istedik ne de biz başlattık.Hepimiz için,bütün insanlık için baş belasıdır bu savaş… Bir ananın yüreğine kaç acı sığar? İnsan içinde birikenleri,gönlünden geçenleri dökecek birini bulamaz kimi zaman.Bazen sert kabuklarında şefkati taşıyan bir ağaç,ya da taze başlangıçları müjdeleyen bir yoldur onu dinleyen..Ya da köyünün toprağıdır. Toprak Ana;savaşların ve devrimcilerin ortasında oradan oraya savrulan,yaralanan ve altüst olan,toprakla yoğrulmuş bir halkın hikâyesi…. Yine yazsam az kalacak;Tolganay’a mı Aliman’ın başına gelenlere mi üzüleyim,bir avuç buğday için halkın mücadelesine mi? Cephede tükenen gençlik,yarım kalan hayaller,geride kalanların taşıması güç yükleri… İnsanlığın kurtuluşu için hiç umut kalmadı mı? İşin kötüsü nedir,biliyor musunuz? Biz büyükler açlığın nedenini bildiğimiz için bir avunma yolu bulunuyor,’Bütün bunlar bir gün sona erecek,’diyoruz..Çocuklar böyle şeylerden anlar mı? Okurken boğazım düğümlendi…Ve sorguladım kendi kendime; ‘İnsanlar savaşmadan durabilirler mi? Savaş deniyor askerler ölüyor,aileler parçalanıyor,ciğerler yanıyor,hayaller yarım kalıyor ve çocuklar babasız büyüyor. ’Ey Toprak Ana,sen bizi bağrında barındırır,dünyanın dört köşesindeki insanları beslersin!Sen söyle insanlara,onlara sen anlat;yüreklerine ulaşabilmem için ne yapmam gerekiyor? Kitaplarla ve sevgiyle kalın. . .
2021 11. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2021 01:19
Savaşla kazanılmış toprakların, anıları savaşla yoğrulmuş insanlarının yüreğe dokunan hikayesi. Bundan daha fazlası da olmaz dedikçe çok daha fazla acıyla sınanıyor Tolganay. Yine de her seferinde hayat ona tutunacak bir dal bırakıyor. Ta ki içini açacak kimsesi kalmayana kadar, o zamanda bizi ana gibi bağrına basan toprağa döküyor içini. Toprak Ana'ya..

Cengiz AytmatovYazar · 68 kitap
Cengiz Aytmatov, (Kırgızca: Чыңгыз Айтматов (Çıňğız Aytmatov), Rusça: Чингиз Торекулович Айтматов) (d. 12 Aralık 1928, Kırgızistan - ö. 10 Haziran 2008, Almanya). Ünlü Kırgız Türkü edebiyatçı, gazeteci, çevirmen ve siyasetçi. 12 Aralık 1928 tarihinde Kuzeybatı Kırgızistan'daki Talas eyaletinin Şeker köyünde doğdu. Babası Torekul Aytmatov, Sovyet Kırgızistanı'nda seçkin devlet adamı idi, ancak 1937'de tutuklandı ve 1938'de kurşuna dizildi. Tatar kızı olan annesi Nagima Hamziyevna Abdulvaliyeva tiyatro aktrisiydi. Adı, Cengiz Han'dan esinlenerek konulmuştur. Gençliği sıkıntılı bir döneme denk gelmişti. O dönemde zaten yeni yerleşmeye başlayan siyasî sistemle, bir de savaşla mücadele etmek zorundaydı. Çok genç yaşta çalışmaya başladı; çünkü II. Dünya Savaşının SSCB üzerindeki etkileri gençleri de etkiliyordu, yetişkinler savaşta olduklarından, gençlere büyük iş düşüyordu. On dört yaşında köyündeki sekreterliğe girdi. Burada tarım makinelerinin sayımı, vergi tahsildarlığı gibi işlerde çalıştı. Köyünden, Kazakistan'a giderek Cambul Veterinerlik Teknik Okulu'nda okudu. Daha sonra şimdiki Kırgızistan'ın başkenti olan Bişkek'e giderek burada Frunze Tarım Enstitüsü'nde öğrenimine devam etti. Ardından Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'ne geçti ve 1956 ile 1958 yılları arasında Moskova'da okudu. Yazmaya bu yıllarda Pravda gazetesinde başladı. Yazdığı eserleriyle üne kavuştu ve 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği'ne üye kabul edildi. 1963'te Lenin Ödülü'nü aldı. Eserleri yüz elliyi aşkın dile tercüme edildi. 1990-1994 yıllarında Sovyetler Birliği'ni ve Rusya Federasyonu'nu, sonra ise 2008 yılına kadar Kırgızistan Cumhuriyeti'ni büyükelçi olarak temsil etti. Aytmatov, Gün Olur Asra Bedel romanının film çekimleri için gittiği Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da 16 Mayıs 2008'de rahatsızlandı ve böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi için Almanya'ya getirildi. Almanya'nın Nürnberg kentindeki Klinikum Nord'da tedavi gören Cengiz Aytmatov, komaya girdi.10 Haziran 2008 tarihinde Nürnberg'de hayatını yitirdi.