Novella

Üç Başlı Ejderha

Leyla Erbil
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Onuncu Köyden Söylenenler!
8/10
·110 syf.··
2025 1. kitabı
·
23 saatte okudu
·
Okunma: 02 Ocak 2025 17:03
Kitap iki öyküden oluşuyor. Kitaba adını veren öykü, tarihimizin utanç anlarından biri olan Maraş olayları bağlamında katledilen bir aileyi geçmiş zaman olaylarıyla paralel iki izlekte ele alıyor. Yapılanların dine dayandırılmasını da metne yedirdiği ayet ve hadislerle tutarsızlığını gözler önüne seriyor. Üç noktanın kullanımına benzer bir görevle kullandığı üç virgül metin boyunca göz yoruyor maalesef. İkinci öykü daha çarpıcıydı. Şöyle ki, şair Ece AyhanEce Ayhan Leyla Erbil'i eleştiren bir yazı yazıyor. Leyla Erbil de, Ece Ayhan'ın vefatından sonra "Bir Kötülük Denemesi" adlı bu öyküyü kaleme alıp dergide yayımlıyor. Öyküde geçen ve zehir zemberek eleştirilere maruz bırakılan baş karakter Tanrıçay, aslında Ece Ayhan'dır. Okudukça şairlerin iç dünyalarındaki çirkin yanları görüyorsunuz. Geçen hafta Kitap-lık - Sayı 101 (Ocak 2007)Kitap-lık - Sayı 101 (Ocak 2007)'ta Tuğrul TanyolTuğrul Tanyol'un röportajında da Ece Ayhan'ın karakteriyle ilgili eleştiriler okumuştum. Bu öyküyle birlikte şaire karşı ciddi bir soğukluk peyda oldu bende. Öyküde geçen şu cümleyle noktalayalım: -İyi şiirleri var ama, dedi. Dostlarının dünyasını kirletmeye, karartmaya değecek kadar iyi bir şiir olur mu diye düşündüm.
Üç Başlı EjderhaLeyla Erbil · Okuyan Us Yayınları · 2017634 okunma
10/10
·110 syf.··
Beğendi
·
2021 148. kitabı
“,,,adil olmayan her şey doğal sayılmıştır uygarlığımızda,,, kimse ses çıkaramaz olmuştur artık,,, binlerce yılın getirdiği düzen,,, uygarlaştırma budur,,,” İlk defa Leyla Erbil okudum, çok sevdiğim
Üç Başlı EjderhaLeyla Erbil · Okuyan Us Yayınları · 2017634 okunma
5/10
·110 syf.··
2025 8. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 03 Şubat 2025 00:00
Leyla Erbil'in iki hikayesini barındıran kitap. Birinci hikaye 1978 Maraş katliamında ailesinden 6 kişi öldürülen Leyla Ünver' in mahkeme ifadesinden yola çıkılarak yazılmış delilik sınırındaki bir hikaye. Bu ülkede bunca yaşananlardan sonra delirmemek elde değil cümlesini içten hissettiren bir hikaye. Çocuğu öldürülmüş bir annenin ciğerinin yanmasını Sultanahmetteki burma sütunun tarihi ile harmanlayıp ustaca anlatır Erbil. İkinci hikaye ise bir kötülük denemesi isimlidir. Leyla ErbilLeyla Erbil
Edebiyat
Üç Başlı EjderhaLeyla Erbil · Okuyan Us Yayınları · 2017634 okunma
Puan vermedi·110 syf.··
2021 163. kitabı
Ne kadar zor okunan bir kitap bu. Takip etmesi çok zor. Noktalama işaretleri diye üç virgülü ( sanırım yazarın kendi tarzı olan bir işaret. Çünlü böyle bir işaret bilmiyorum) kullanmış sadece. Ve ne diyebileceğimi bilmiyorum kitap hakkında.
Üç Başlı EjderhaLeyla Erbil · Okuyan Us Yayınları · 2017634 okunma
Acının Derinliklerinde
Puan vermedi·110 syf.··
Beğendi
·
2021 58. kitabı
“Cumhuriyetimiz en radikal yazarlarına fanus geçirdi: Nâzım Hikmet, Oğuz Atay, Leylâ Erbil.” – Enis Batur Leylâ Erbil’i Adam Yayınlarından çıkan “Aşk Öyküleri” seçkisinin arasındaki “Günlükler”
Edebiyat
Üç Başlı EjderhaLeyla Erbil · Okuyan Us Yayınları · 2017634 okunma
8/10
·96 syf.··
2024 2. kitabı
Üç başlı ejderha Leyla Erbil'in özgün, özgür, modernist edebiyatının en önemli yapıtı. Kısa bir kitap olmasına rağmen anlatımı feci yoğun ve derin. Bir konferansında bu kitap için "biçimi yeniliğe zorlayan içeriktir. "Şeklinde düşüncelerini bu kitapta daha da somutlaştırmıştır. Kitabı zaten okuyunca yazılış tarzında ve yoğun anlatımını hemen fark edeceksiniz.
Üç Başlı EjderhaLeyla Erbil · İş Bankası Kültür Yayınları · 2012634 okunma
Puan vermedi·96 syf.··
2023 42. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 06 Ekim 2023 21:04
Kalemi dobra, cevval, korkusuz, dürüst bir yazar Erbil. Daha önce yazılarından kesitler okumuştum ama eseriyle ilk tanışmam oldu. Kitapta iki öyküye yer veriyor yazar. Üç Başlı Ejderha ve Bir Kötülük Denemesi. İlk öykü ; oğlunu işkencede kaybeden devrimci bir anneyi anlatıyor. Eleştirileri sert ve yalın bir dille sunuyor okuyucuya. Kısa ve kesik cümleleri ilk defa bu eserde gördüğüm üç virgülle sıralıyor ardı sıra. Bir ara Oğuz Atay'ın 'Tutunamayanlar' ındaki noktasız cümlelerini hatırlattı bu durum. Ben bu özelliği ; anlatacak, yazacak kelimeleri, cümleleri bitmeyen kallavi akla sahip yazarlara yakıştırmışımdır . İkinci öyküde ise ; çevresi tarafından 'abartılı' sevilen daha doğrusu yapacaklarından korktukları için seviyormuş gibi görünen ikiyüzlü camiayı anlatıyor bize yazarımız. "Bir etik yoksunluğu yok muydu hepimizin hayatında? diyerek yüzüne yüzüne vuruyor sahteliklerini, yapaylıklarını.Tanrısallaştırdıklarımıza bir gönderme olsa gerek, kahramanımızın adı da Tanrıçay :) S(G)özünü budaktan sakınmayan yazarla tanışmalısınız en acilinden :)
Üç Başlı EjderhaLeyla Erbil · İş Bankası Kültür Yayınları · 2012634 okunma
Puan vermedi·96 syf.··
2026 1. kitabı
·
8 günde okudu
·
Okunma: 02 Ocak 2026 19:24
Uzun zamandır bir kitaptan bu kadar sıkılmamıştım. Belki yoğun anlarımda okuduğumdan bilemem ama sayfa sayısı az olmasına rağmen bitirene kadar çok uğraştım. Başladığım kitapları mutlaka bitiririm çünkü. Tabii ki bu düşünceler bir görecelik ürünüdür.:)
1000Kitap
Üç Başlı EjderhaLeyla Erbil · İş Bankası Kültür Yayınları · 2012634 okunma
10/10
·87 syf.··
2017 22. kitabı
·
1 saatte okudu
·
Okunma: 16 Mayıs 2017 00:34
Bu kitap hiçbir “ödül”e katılmamıştır. Kitabın girişinde yer alan, bu cümle yazarın bazı karın ağrılarını dile getiriyor. Leyla Erbil’in canı çok sıkılmış, son kertede bunları birilerine anlatmak
Şiir
Üç Başlı EjderhaLeyla Erbil · İş Bankası Kültür Yayınları · 2012634 okunma
8/10
·80 syf.·
Beğendi
·
2025 15. kitabı
deneme hissi veren bilinç akışına boğan çerezlik eser şahsen. okurken keyifle okudum fakat bu keyfin sebebi mutluluk değildi elbette. ilk kısımda işgal edilip erkekleri öldürülen ve oğlu öldüğünden deliren, deliremeyen bir kadını anlatırken ikinci kısımda şahsen deli taklidi yapan fakat cani olan bir adamla arkadaş benzeri bir durumda zorla kalan bir kadından bahsediyor. amacı yok. anlattığı bariz bir şey yok. düşünce akışı isteyen okuyabilir.
1000Kitap
Üç Başlı EjderhaLeyla Erbil · İş Bankası Kültür Yayınları · 0634 okunma

Yazar Hakkında

Leyla ErbilYazar · 15 kitap
Orta sınıf ailenin üç kız kardeşten ortancası. İlk, orta ve liseyi İstanbul okullarında okudu. İstanbul Üniversitesi'nde İngiliz Edebiyatı bölümünde eğitim gördü. Son sınıfta ayrıldı. Çeşitli işlerde çalıştı. Evlenerek bir süre Ankara ve İzmir'de oturdu. 1961 de İstanbul'a döndü. Evli ve bir kızı var (Fatoş Erbil-Pınar). Yazarlığa hikâyeyle başladı. İlk yayınlanan hikâyesi Uğraşsız'dır; (Seçilmiş Hikayeler Dergisi, 1956 Ankara) Giderek Dost, Yeni Ufuklar, Yeditepe,Ataç, Papirus, Yelken vb Edebiyat Dergilerinde yazı ve hikâyeleri göründü. Erbil, kendinden önce yerleşmiş olan yazın akımlarına bağlı kalmadı; roman, hikâye ve düz yazı metinlerinde ortodoks Marxçıların karşısında yer almasıyla tanındı. Psikanilizin özgürleştirici yöntemlerinden yararlanarak, dinin, ailenin, okulun, toplumsalın ürettiği tabularla dolu ideolojilere karşı 1956'da başlayan mücadelesini dilin oturmuş kelime hazinesi ve söz dizimi kuralarını değiştirme çabasıyla sürdürdü. Yeni bir biçim ve biçem geliştirdi. Başlıca düşünce kaynakları Marx ve Freud olarak belirtildi. Leyla Erbil, 1970 Türkiye Sanatçılar Birliği, 1974 Türkiye Yazarlar Sendikası kurucularından olup, PEN Yazarlar Derneği üyesidir. 1961'lerde Türkiye İşçi Partisi üyesi olan Erbil, Türkiye İşçi Partisi'in Sanat ve Kültür Bürosu'nda görev almıştır. 1979'da çağrılı olarak gittiği ABD'de kendisine, Iowa Üniversitesi Onur üyeliği verilmiştir. Edebiyat Ödüllerine katılmayan Erbil, 2000- 2001 yılı Ankara Edebiyatçılar Derneği Onur Ödüllerini kabul etmiş, 2002 yılında ise, PEN Yazarlar Derneği tarafından Nobel Edebiyat Ödülü'ne ülkemizden ilk kadın yazar adayı olarak gösterilirken, "Türk dili ve edebiyata egemenliği, aynı zamanda insana, hayata ve dünyaya karşı sorumlu aydın tavrı" vurgulanmıştır. 82 yaşında vefat eden Leyla Erbil,Zincirlikuyu Mezarlığı 'nda defnedildi.