Walden - Ormanda Yaşam

Henry David Thoreau

2020 26. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2020 21:21
Lütfen bu harika kitabı Say Yayınları, Caner Turan çevirisinden okumayınız!!! Gerçekten hayli başarısız bir çeviri olmuş. Bu kitabın kimse için böyle heba olmasını istemem. Zira Henry David Thoreau yaşamıyla, yaşama bakış açısıyla ve fikirleriyle dikkate alınması gereken özel insanlardan biridir şüphesiz.
Az çoktan fazladır✓
2020 88. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2020 12:39
''İhtiyaçlar sınırsız, kaynaklar kıttır''.. İktisada girişin ilk cümlesidir bu. Yalnızca bilimsel bir durum tespiti değil, sanayileşmenin robotlara çevirdiği insanlığın ahlâki çöküntüsünün itirafıdır da aynı zamanda.. İşte bu kitap, yukarıdaki teoriyi kanıtlarcasına ihtiyaçları bir türlü bitmeyen açgözlü dünyalının doğayı yağmalamasına yazarının bir başkaldırısı gibidir. Yeryüzü kaynaklarının devletlerin rekabet enstrümanları olmaları ve ona ulaşmada izlenen yöntem belki endüstri devrimini gerçekleştirmiştir ama Neandertal'lerden bu yana uygulanan kaynaklar üzerindeki eşit ve ortak tasarrufun da sonunu getirmiştir. Ortaya çıkan sosyal sınıflar yeni bir yaşam rekabeti ve beraberinde kaçınılmaz son yozlaşma.. Kitabı incelemeden önce 'Henry David Thoreau yu tanımalıyız; yazar ve şair olmasının yanı sıra gelecekte Martin Luther King, Tolstoy, Gandhi, Proust gibi yazar, şair ve düşünürlere ilham veren bir fikir babasıdır da. Köleliğe ve sömürüye karşı sivil itaatsizlik direniş ekolünün de yaratıcısı olup zaman zaman yasalarla başı derde giren silahsız bir 'şövalyedir' Throeau. Makinalaşan toplumla beraber yeni fikir akımlarının da oluşmaya başladığı yüzyılın Transandantalizm, Naturalizm gibi ekollerinin öncülerindendir. Bu ekol 20nci yüzyılın ikinci yarısından sonra bir dönem oldukça benimsenmiş Minimalizmin de ilham kaynağıdır ki minimalizm 1960'lı yıllarda kısa bir süre yaygınlaşan ve azla yetinmenin, sade yaşamanın bir yaşam tarzı olarak uygulandığı 'Less is more' (az çoktan fazladır) akımının felsefi altyapısının dayanağıdır. Aslında bir sanat akımı olarak ortaya çıkıp sonradan bir yaşam felsefesine dönüşen minimalizm özetle sadeliği, basit yaşamı önerir. Kolay yaşama alışanlar için zor bir mesajdır, daha çok basitin içindeki derinliği
Felsefe
Thoreau'yla Tanışma
·360 syf.·
2020 11. kitabı
Henry David Thoreau bu kitabında filozof olmanın çok hoş bir tanımını yapıyor: " Filozof olmak, bilgeliğe aşık olmak ve onun gerektirdiği gibi, yani basit, sade, bağımsız ve asil ruhlu bir şekilde, inanarak ve güvenerek yaşamaktır. Hayatın beraberinde getirdiği sorunları hem akılda hem icraatte çözmektir." Aslında Thoreau, yaptığı bu tanımla bir nevi kendisini de anlatıyor. Benim, bu kitabı okurken kendisiyle ilgili gözlemlediğim önemli bir özellik, onun da bu tanıma ne kadar uygun davrandığıydı. Çünkü bana kalırsa konuşmak her zaman en kolay olandır ama icraate geçirmek hep daha fazla zorlar insanı. Kitabın içerisinde ele aldığı ve hatta eleştiri yağmuruna tuttuğu pek çok konu var. Eminim ki okuyan herkes, tıpkı benim de aldığım gibi, o eleştirilerden nasibini alacaktır. Eleştiri yağmuruna tuttuğu en önemli konunun ise kapitalizm olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Eskiden beri süregelen ve dünyayı tamamıyla etkisi altına almış olan bu durumu çok güzel ve çok tadında eleştirdiğini düşünüyorum. Bu konuyla alakalı çokça alıntı yapmam da bunu yeterince belli ediyor sanırım. Okurken ona katıldığım çok fazla nokta oldu. Ancak kendisinde en çok hoşuma giden bir başka şey de sizi eleştirirken aslında bir o kadar da size saygı duyuyor olmasıydı. Bunu da "Ben burada kimseyi benim yaşadığım gibi yaşamaya ikna etmeye çalışmıyorum. Bunun tam tersine ben, insanların dünyada birbirlerinden olabildiğince farklılaşmasını istiyorum... " cümlesiyle fazlasıyla hissettirdiğini düşünüyorum. Okurlarının fikirlerine, yaşam biçimlerine son derece saygı duyan bir yazar olması, beni kendisine oldukça yakın hissettirdi. Hatta bu his, onun sadece tek bir kitabını okumakla kalmamam gerektiğini de düşündürdü bana. Yani kendisiyle tanışmak için güzel bir başlangıç yapmış oldum sanırım. Tüm
Akıcı değil
2023 19. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2023 01:40
Konusunu beğenmiş olmama rağmen bitirmekte oldukça zorlandığım bir kitaptı. Ne yazık ki bir yerden sonra fazla tekrara düşüp sıkıcı gelmeye başladı bana. Yine de deneyimlediğim için mutluyum.
Duygu ve Düşünce
2025 7. kitabı
Okunma: 18 Mart 2025 21:46
Yeni birşey söylemedigini düşündüğüm icin yarım biraktim. Cok daha önce yazilmis olmasina rağmen, Sapiens’le paralel toplumsal fikirler var. Katildigim ya da katilmadigim fikirlerle beraber…Samimi bir anlatı, ancak cok benzer kitaplar okudugumdan, tekrara dustugumu hissettim ve biraktim-neticede şu hayatta okumak istediğim çok fazla kitap ama çok kısıtlı zamanım var ;-)
İnsan ve Toplum
2024 3. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2024 19:30
Kitabın konusu güzeldi ama okuması oldukça zor bir kitaptı. Uzun süre okumaya ara verdiyseniz, başlamak için iyi bir kitap değil. Zevk alarak okuduğum bir kitap değildi.
Edebiyat & Roman
2020 91. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2020 10:41
Amerikalı yazar ve düşünür Henry David Thoreau'nun Walden Gölü kıyısında bir kulübe inşa ederek oradaki yaşamını anlattığı eseri. Burada kaldığı sürede yaşadıklarını ve tecrübelerini paylaşıyor bu kitapta. Yazar, Sivil İtaatsizlik hakkındaki görüşlerini doğa yaşamıyla birleştirerek insanı, hayata ve topluma dair pek çok konuda sorgulamaya teşvik ediyor. Doğanın insana verdikleriyle yaşamanın yeterli olduğunu anlatıyor. İnsanın doğa ile, doğal yaşam ile barışmasını öneriyor. Günümüzde insanoğlunun doğayı ve doğal yaşamı, hayvanları katletmesi, pek çok afetin, hastalığın, virüsün ortaya çıkmasına sebep oluyor. Kitabı okuyunca minimal yaşama geçme, doğayla iç içe, sakin ve huzurlu bir hayat sürme isteğim arttı. Kitapta ayrıca eğitim, din, inanç, teknoloji gibi konulara ve doğa betimelemelerine de yer verilmiş. Doğal ve kırsal yaşama dair yazarın tavsiyelerini, düşüncelerini öğrenmek isteyenler okuyabilir.
2025 18. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2025 00:07
Amerikalı yazar, düşünür ve doğa bilimci Henry David Thoreau, 12 Temmuz 1817 yılında Massachusetts, Concord’da doğdu. 1833 – 1837 yılları arasında Harvard Üniversitesi’nde retorik, klasikler, felsefe, matematik ve bilim dersleri aldı. Transandantalizm görüşünün etkisiyle ormanda inzivaya çekilmeyi ve kişinin kendi içsel değeri, duyularıyla doğaya yönelerek, doğayla beraber tüm inanç ve gerçeklerin üstüne çıkmayı hedefleyen yazar, dönemsel kültüre ve toplumsal her türlü zorunluluğa, doğa yardımıyla karşı gelinebileceğini ve bunun için fazlaca gereksinime ihtiyaç duyulmayacağını okuyucuna anlatmak için kitabın ilk yarısını bu çerçevede kendi görüşlerine ikinci yarısını ise tanık olduğu gündelik doğa hayatının aktarılmasına ayırmıştır. Bugün minimalist diyebileceğimiz bir yaşam biçimini benimseyerek aktarmaya çalışan Thoreau, insanların kendilerine zorunlu ihtiyaçlar ürettiğini ve bunların esiri olmanın insanın kendisine yaptığı kötülüklerden birisi olduğunu söylüyor. Yazar, eserin ilk bölümüyle beraber ekonomik zorunlulukların birçoğunun, aslında kişinin kendisine dayattığı yapay gereksinimler olduğunu ve kendisinin Walden Gölü kıyısındaki kulübeyi kurmak için kaç para harcadığını ve hayatını sürdürmek için nelere ihtiyacı olduğunu, bunlar için ne kadar bütçe ayırdığını okura anlatarak, bu yaşam biçimini sürdürmek isteyen takipçilerine öğütler veriyor. Zenginleşme hırsını ve bu amaç doğrultusundaki çabaları da yadsıyarak, gelir eşitsizliğinin toplumda hırsızlık gibi sorunları arttırdığını savunuyor. Toplumda yer edinebilmek adına yapılan gereksiz harcamaların, insanları başkasının ve standartların kölesi haline getirdiğinden bahsederek günümüzde de var olan insani, toplumsal ve yaşamsal sorunlar hakkındaki düşüncelerini de okuyucuyla paylaşıyor. Henry David Thoreau
Duygu ve Düşünce
WaldenHenry David Thoreau · Can Yayınları · 20222,119 okunma
Uzun bir Thoreau incelemesi....
2018 34. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2018 11:21
Trakya’ da Kırklareli’nin 58 Km. kuzeydoğusunda Demirköy İlçesi Sarpdere Köyü yakınlarında yeşilin her tonunu görebileceğiniz bir ormanın içinde, ikinci Jeolojik zamanda (Günümüzden 180 milyon yıl önce) oluşmuş bir mağara vardır. DUPNİSA. 2003 yılında turizme açıldı o mağara. Daha önce mağara gezenler varsa bilirler. Milyonlarca yılda damla damla oluşan o mağaraların içine yürüme yolları adı altında beton merdivenler yapılır. Belli aralıklarla insanoğlu rahat görebilsin diye de ışıklandırılır. Hatta kendi kendimize uydurup şans getirsin diye içini bozuk paralarla doldurduğumuz küçük havuzcuklar oluştururuz içinde. Zavallı insanoğlu… İşte o Dupnisa mağarasını turizme açılmadan önce 1990 lı yılların sonunda el değmemiş haliyle gezme şansına erişmiştim rehber eşliğinde. Sessiz olup mümkünse hiç konuşmadan, gerekmedikçe el fenerlerini açmadan, karanlıkta tek sıra halinde el ele yürümemiz, belirli bölgelere geldikçe rehberlerin el fenerlerini açıp mağara hakkında bilgiler vereceklerini söylediler bizler. Kabus gibi gelmişti başlangıçta. Ama kabus falan değil gerçeğin ve doğanın ta kendisiymiş yaşayacaklarımız. Yer yer el fenerleri açıldı, tanıtımlar yapıldı. Özellikle bir bölgeye geldiğimizde el fenerlerimizi açmamız söylendi. Açtığımızda gördüğümüz manzara harikaydı. Binlerce yılda oluşan bir mağaranın içinde doğal bir yaşam vardı. Buz gibi su, sarkıt, dikit ve yarasalar. O manzaranın içinde eğreti duran sadece biz insanlardık. Rehberimiz bir dakika süre ile hepimizin el fenerlerimizi kapatmamızı ve konuşmadan sadece mağarayı dinlememizi istedi bizden. Dediğini yaptık. Karanlığın en koyu halinde görme duyumuzu kullanmadan, sessizliğin sesini, mağaranın özünü gördük biz.. İ-na-nıl-maz-dı. Tüm yaşantım boyunca doğanın bilinen en derin yerlerinden birinde bir dakikalık
Felsefe-Düşünce
Doğal Yaşam ve BaşkaldırıHenry David Thoreau · Kaknüs Yayınları · 20072,119 okunma
2024 8. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2024 16:12
Walden gölüne gitmek isteyenler için son çağrı ! Lütfen C kapısındaki araçlara. Sizi bilmem ama ben bulunduğum ortamı bir kitabın kapağını açarak anında terkederim. Hele bu günlerde neyi soluduğumuzu bilmediğimiz bir havanın içinde canhıraş yaşamaya çalışırken doğaya kaçış muazzam etkinlik. Thoreau amca da doğayla bütünleşmek, sade bir yaşam sürmek için dostu Emerson a ait arazide bir kulübe yapıyor kendine, Walden gölüne sıfır. İki yıl süren inzivasında insanların ne kadar boş şeyler için çırpındığını, gereksiz, ayaklarına dolanan ne kadar çok şeyle yaşamaya maruz kalındığını, sadeleştikçe evreni daha iyi anlayacağımızı, ağaçlarla, toprakla, kuşlarla kurduğu kompakt diyalogda insanın özüne inerek anlatıyor. Severek ve altını bolca çizerek okudum. Tüm doğa severlere tavsiye ederim. Sincapların ve misk farelerinin ayaklarımıza dolandığı, kuşların omuzlarımıza konduğu, akçaağaçların kokularının burnumuza geldiği, gölün sesini dinlediğimiz bir orman macerası sona eriyor koşun araçlara...
WaldenHenry David Thoreau · Can Yayınları · 20222,119 okunma

Henry David ThoreauYazar · 21 kitap
Henry David Thoreau (12 Temmuz 1817 - 6 Mayıs 1862), Amerikalı harita mühendisi, yazar, filozof, şair, tarihçi, kölelik karşıtı, vergi direnişçisi, kalkınma eleştirmeni ve natüralist. 1817 yılında Massachusetts eyaletine bağlı Concord'da doğdu. Harvard Üniversitesi'nden 1837 yılında mezun oldu. Hiçbir zaman geleneksel bir öğrenci olmamıştı, okul yıllarında transandantalizme ve Ralph Waldo Emerson'a olan ilgisi başladı. Harvard'dan mezun olunca bir süre babasının dükkânında çalıştı, daha sonra bir okulda öğretmenlik yaptı. Düşüncesel anlamda fazlasıyla etkisinde kaldığı ve ömür boyu dostu olacak Emerson 1841'de onu evine davet etti ve Thoreau 1843'e kadar sık aralıklarla Emerson'da kaldı. Emerson'ın asistanı gibiydi, The Dial isimli transendentalist dergiye şiir ve nesirleri ile katkıda bulundu. 1845 yılında Concord şehrinin dışında bulunan Walden Gölü kıyısında, Emerson'a ait olan bir arazinin üstüne bir kulübe inşa etti. Burada geçirdiği iki yılın meyvesi olarak "Walden" kitabını yazdı. Walden gölünün kıyısında geçirdiği doğayla bütünleşik ama yalnız iki yılın bir diğer meyvesi de, 1849'da yayınlanan, "A Week on the Concord and the Merrimack Rivers" (Concord ve Merrimack Irmakları Üzerinde Bir Hafta) idi. Thoreau'nun sağlığında yayımlayabildiği sadece bu iki kitabı vardır. Diğer eserleri ve günlükleri ölümünden sonra yayınlanmıştır. 1854'te yayınladığı başyapıtı "Walden" Amerika'nın en önemli entelektüel akımlarından biri olan New England Transandantalizmi için bir örnek eserdir. Eserde yer alan çevre konusundaki düşünceler ise modern çevreciliğin ve çevre korumanın en önemli satırlarıdır diyebiliriz. Amerikan düşünce tarihi, transendentalizm ve naturalizmde bıraktığı izler ne kadar önemliyse, "Sivil İtaatsizlik" (Civil Disobedience, 1849) isimli makalesi de siyasi tarihe bıraktığı iz de o kadar önemlidir. Meksika savaşı yüzünden, ki ona göre bu savaş sadece köleliği geliştirmek içindi, ödemeyi reddettiği vergi sonucu hapiste geçirdiği bir gece, onun "Sivil İtaatsizlik" isimli makalesini yazmasına neden olmuştur. Daha sonraları Gandi'nin en büyük ilham kaynağı olacak bu makale Thoreau'nun belki de en ünlü eseridir. Gandi'nin dışında Tolstoy ve Martin Luther King gibi önemli isimler de Thoreau'nun düşüncelerinden ve eserlerinden ilham almışlardır. Thoreau, 1862'de, birkaç küçük gezi ve Harvard'daki öğrencilik dönemi dışında hiç ayrılmadığı Concord şehrinde, geçirdiği tüberküloz yüzünden ölmüştür. Bütün eserleri 20 cilt halinde 1906'da basılmıştır.