Ormanda Yaşam

Walden

Henry David Thoreau

Hayatınız ne kadar acımasız olursa olsun, OnuBulunveOnuYaşayın...
·320 syf.·
2023 87. kitabı
Doğa bilimci, deneme yazarı ve erken dönem çevreci
Henry David Thoreau
için doğa bir din biçimi diyerek, doğal dünyayla iletişim kurarken, "yalnızca hayatın temel gerçeklerini ön plana çıkarmak için kasıtlı
1001KitapOkumalarım
2025 71. kitabı
Walden, Henry David Thoreau'nun Walden Gölü kıyısında kendi inşa ettiği evde iki sene geçirdiği dönemde hayatla ilgili edindiği düşüncelerini kaleme döktüğü eseri. Bu kitabı okuyunca yazarın yaptığını yapıp bir dağ başında ya da bir göl kenarında yaşayıp kafa dinlemek istemedim desem yalan olur. Yazar, kitabın ilk kısmında toplumun bize dayattığı aslında pek çok şeyin bir zaruret olmadığını, birçok davranışa kültürel ve toplumsal olarak zorunda hissettiğimiz için uyduğumuzu anlatıyor. Aslında çok daha az eşyayla ya da parayla da yaşanabileceğini ve doğanın sunduğu nimetlerden yararlanılarak da huzurlu olunabileceğini açıklıyor. İnsanların aslında kendilerine aslında gerçekten ihtiyaç duymadıkları metalardan zorunlu ihtiyaçlar uydurduklarını ve bu metalara sahip olabilmek için uğraşırken kendilerini sıkıntıya soktuklarından bahsediyor. Kendilerini bu eşyalara esir ederek kendi kendilerine kötülük ettiklerini anlatıyor. Ekonomik olarak kendilerini sıkıntıya sokan pek çok şeyin aslında kendi ürettikleri yapay gereksinimler olduğuna vurgu yapıyor. Kitabın ilerleyen kısımlarında ise günlük doğal hayat içerisinde karşılaştığı kendi deneyimlerini aktarıyor. Anlayacağınız üzere kitap oldukça felsefi bir yana sahip. Kurgu dışı ve felsefi temelli oluşu okunmasını biraz zorlaştırsa da dili akıcı ve sade olduğu için rahatça okuyabileceğini düşünüyorum. Günümüz hayatının kitabın yazıldığı döneme göre bize dayattığı daha fazla yapay gereklilikler var. Bu yüzden bu kitabı okuyup kendi hayatınız çerçevesinde de değerlendirmenizi tavsiye ederim.
Edebiyat & Roman
2021 12. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2021 14:42
Abartıyı seven ve tüketim çılgınlığından nasibini yeterince almış biri olarak; benden daha iyi okurlara layıksın diyerek ara ara kopsam da sevdim ‘Ormana gittim çünkü bilinçli yaşamak istiyordum, hayatı tatmak ve yaşamın iliğini özümsemek istiyordum, yaşam dolu olmayan her şeyi bozguna uğratmak için ve ölüm geldiğinde aslında hiç yaşamamış olduğumu fark etmek için’ - Henry David Thoreau #walden #ormandayaşam #henrythoreau #todayschoice
Puan vermedi·320 syf.·
2021 4. kitabı
Bazı kitaplar vardır, okurken yazarıyla karşılıklı oturmuş, muhabbet ettiğinizi hissedersiniz. Bazen anlatıma kapılır, cevap verirsiniz hatta. İşte Thoreau'nun Walden eseri bende bu hissi uyandıran kitaplardan biri oldu. Fikirlerini; insan doğası, insanın istekleri, ihtiyaçları inceleyerek bireysel ve toplumsal yaşam pratiklerinden örnekler vererek sohbet havasında sunuyor.
Dorlion Yayınevi
2021 46. kitabı
Amazon'dan aldığım bu kitap ya korsan kitap ya da bu yayınevinin editörü işinde çok kötü. Farklı yayınlardan okuyan arkadaşlarımın öve öve bitiremedikleri kitabı kelimenin tam anlamıyla işkence çekerek okudum! Bu kadar kötü basılamaz bir kitap, okuyucuya da yazara da hakaret. Ne söylesem az. Daha iyi bir basımını bulup tekrar okuyacağım.
2021 14. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2021 19:31
Kitap tam anlamıyla minimalist yaşayan bir kişinin hayatını anlatıyor, görüşlerini açıklıyor. Bu devirde bu şekilde yaşayabilen birinin olduğuna inanmak bana oldukça ilginç geldi walden golünü ziyaret etmek istiyor insan okuduktan sonrafarklı bakış açılarını tanıma imkanı sunuyor
2024 64. kitabı
. Amerikalı yazar, filozof Henry David Thoreau, Massachusetts’de Walden Gölü kıyısında kendi yaptığı ahşap kulübede bir ormanda yaşamaya başlar. Yalnız başına, hızlı ve gürültülü, uygarlıktan uzakta, yalın ve özgürce yaşamak, yaşamın yalnızca en önemli olgularıyla yüz yüze gelmek, uygarlığın çeldirici etkilerinden kurtulmak ister. Gerçekte “yaşamadığını, ölümle yüz yüze geldiği gün keşfetmemek için” orada yaşamını sürdürür. Walden Gölünde geçirdiği zaman üzerine verdiği bilgiler, orada oluşturduğu düşünceleri, dışımızdaki kadar içimizdeki doğayla da uyumlu bir yaşam konusunda bilgiler verir. Yazarın ormanda yaşam üzerine yazdığı düşüncelerinden oluşan deneme yazılarıdır. 336 sayfalık eserde verdiği örneklerle de, Walden gibi bir ormanda yaşamın zor olmadığını gösterir yazar bize. Thoreau’nun ormanda kendi düşüncelerine, kendi içine dönmüşken bile hakikati sorguladığını görürüz, şehirlere hapsolmuş ruhların hakikate yaklaşmasının zorluğunu irdeler. Düzeni, düzen içinde kaybolan insanı , insani değerleri eleştiren, felsefi yönü ağır, bir eser. Kimi zaman pastoral bir anlatıma yer veren, iç huzuru artıran bir eser. Tavsiyemdir. #WaldenYaDaOrmandaYaşam ^ ^ #alıntı Bana seviden, ünden, paradan çok hakikati verin. ^ Bozuk iyilikten yükselen koku, en kötü kokudur. ^ İyi okumak, açıkçası doğru bir ruhla doğru kitaplar okumak, soylu bir alıştırmadır. ^ ^ #HenryDavidThoreau #inkılapkitabevi #edebiyat #bloghemsire #dünyaklasikleri
2025 18. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2025 00:07
Amerikalı yazar, düşünür ve doğa bilimci Henry David Thoreau, 12 Temmuz 1817 yılında Massachusetts, Concord’da doğdu. 1833 – 1837 yılları arasında Harvard Üniversitesi’nde retorik, klasikler,
Duygu ve Düşünce
WaldenHenry David Thoreau · Can Yayınları · 20222,117 okunma
Uzun bir Thoreau incelemesi....
2018 34. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2018 11:21
Trakya’ da Kırklareli’nin 58 Km. kuzeydoğusunda Demirköy İlçesi Sarpdere Köyü yakınlarında yeşilin her tonunu görebileceğiniz bir ormanın içinde, ikinci Jeolojik zamanda (Günümüzden 180 milyon yıl
Felsefe-Düşünce
Doğal Yaşam ve BaşkaldırıHenry David Thoreau · Kaknüs Yayınları · 20072,117 okunma
2024 8. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2024 16:12
Walden gölüne gitmek isteyenler için son çağrı ! Lütfen C kapısındaki araçlara. Sizi bilmem ama ben bulunduğum ortamı bir kitabın kapağını açarak anında terkederim. Hele bu günlerde neyi soluduğumuzu bilmediğimiz bir havanın içinde canhıraş yaşamaya çalışırken doğaya kaçış muazzam etkinlik. Thoreau amca da doğayla bütünleşmek, sade bir yaşam sürmek için dostu Emerson a ait arazide bir kulübe yapıyor kendine, Walden gölüne sıfır. İki yıl süren inzivasında insanların ne kadar boş şeyler için çırpındığını, gereksiz, ayaklarına dolanan ne kadar çok şeyle yaşamaya maruz kalındığını, sadeleştikçe evreni daha iyi anlayacağımızı, ağaçlarla, toprakla, kuşlarla kurduğu kompakt diyalogda insanın özüne inerek anlatıyor. Severek ve altını bolca çizerek okudum. Tüm doğa severlere tavsiye ederim. Sincapların ve misk farelerinin ayaklarımıza dolandığı, kuşların omuzlarımıza konduğu, akçaağaçların kokularının burnumuza geldiği, gölün sesini dinlediğimiz bir orman macerası sona eriyor koşun araçlara...
WaldenHenry David Thoreau · Can Yayınları · 20222,117 okunma

Henry David ThoreauYazar · 21 kitap
Henry David Thoreau (12 Temmuz 1817 - 6 Mayıs 1862), Amerikalı harita mühendisi, yazar, filozof, şair, tarihçi, kölelik karşıtı, vergi direnişçisi, kalkınma eleştirmeni ve natüralist. 1817 yılında Massachusetts eyaletine bağlı Concord'da doğdu. Harvard Üniversitesi'nden 1837 yılında mezun oldu. Hiçbir zaman geleneksel bir öğrenci olmamıştı, okul yıllarında transandantalizme ve Ralph Waldo Emerson'a olan ilgisi başladı. Harvard'dan mezun olunca bir süre babasının dükkânında çalıştı, daha sonra bir okulda öğretmenlik yaptı. Düşüncesel anlamda fazlasıyla etkisinde kaldığı ve ömür boyu dostu olacak Emerson 1841'de onu evine davet etti ve Thoreau 1843'e kadar sık aralıklarla Emerson'da kaldı. Emerson'ın asistanı gibiydi, The Dial isimli transendentalist dergiye şiir ve nesirleri ile katkıda bulundu. 1845 yılında Concord şehrinin dışında bulunan Walden Gölü kıyısında, Emerson'a ait olan bir arazinin üstüne bir kulübe inşa etti. Burada geçirdiği iki yılın meyvesi olarak "Walden" kitabını yazdı. Walden gölünün kıyısında geçirdiği doğayla bütünleşik ama yalnız iki yılın bir diğer meyvesi de, 1849'da yayınlanan, "A Week on the Concord and the Merrimack Rivers" (Concord ve Merrimack Irmakları Üzerinde Bir Hafta) idi. Thoreau'nun sağlığında yayımlayabildiği sadece bu iki kitabı vardır. Diğer eserleri ve günlükleri ölümünden sonra yayınlanmıştır. 1854'te yayınladığı başyapıtı "Walden" Amerika'nın en önemli entelektüel akımlarından biri olan New England Transandantalizmi için bir örnek eserdir. Eserde yer alan çevre konusundaki düşünceler ise modern çevreciliğin ve çevre korumanın en önemli satırlarıdır diyebiliriz. Amerikan düşünce tarihi, transendentalizm ve naturalizmde bıraktığı izler ne kadar önemliyse, "Sivil İtaatsizlik" (Civil Disobedience, 1849) isimli makalesi de siyasi tarihe bıraktığı iz de o kadar önemlidir. Meksika savaşı yüzünden, ki ona göre bu savaş sadece köleliği geliştirmek içindi, ödemeyi reddettiği vergi sonucu hapiste geçirdiği bir gece, onun "Sivil İtaatsizlik" isimli makalesini yazmasına neden olmuştur. Daha sonraları Gandi'nin en büyük ilham kaynağı olacak bu makale Thoreau'nun belki de en ünlü eseridir. Gandi'nin dışında Tolstoy ve Martin Luther King gibi önemli isimler de Thoreau'nun düşüncelerinden ve eserlerinden ilham almışlardır. Thoreau, 1862'de, birkaç küçük gezi ve Harvard'daki öğrencilik dönemi dışında hiç ayrılmadığı Concord şehrinde, geçirdiği tüberküloz yüzünden ölmüştür. Bütün eserleri 20 cilt halinde 1906'da basılmıştır.