Ormanda Yaşam

Walden Gölü

Henry David Thoreau

2020 31. kitabı
Okunma: 21 Mart 2020 21:22
Hep merak ediyordum. Bu kitabı çok duymuştum. Zaten bilindiği gibi kitapta thoreau yaşadığı yeri bırakıp 2 yıl walden gölü kenarında yaşadığı hayatı anlatıyor. Burda edindiği tecrübeleri bizlere aktarıyor. İnsanın neden doğadan kopmaması gerektiğini, modern insanın gereksiz uğraşlar içinde hayatını nasıl tükettiğini anlatıyor. Kitabı okurken hakikaten her şeyi bırakıp gitme isteği geliyor. Bu da bence kitabın istediğini bize ulaştırdığının göstergesi. Başta da söylediğim gibi çok okumak istediğim bir kitaptı ve iyiki okumuşum diyorum. Hatta geç kalmışım hissi bile oluşturdu.
2024 22. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2024 03:16
Genelde kitaplardan çok kolay sıkılan biri değilimdir ve hepsini severek okurum. Ama Walden Gölü beni çok aştı. Kendimi günde 20 sayfa okumaya şartlandırarak bitirmeye çalıştım. Lise zamanlarından beri merak ettiğim bir yazar ve kitap olduğu için okumaya zorladım kendimi. Genel olarak verdiği mesajlar güzeldi ama bence bir mesajı vermek için bu kadar ayrıntıya girmesine gerek yoktu. Aldığı harcadığı her şeyi kuruşu kuruşuna yazmıştı yazar, tebrik ediyorum:) Genel düşüncelerini sevdim yazarın zaten bu sayede bitirebildim. "Ne en lüks evlere sahip olmanın çok da övünülecek bir tarafı var ne de insan ırkının bir gün yok olacağını düşünerek kendimize zulmetmemizin gereği var." "Ebediyette gerçekten de hakikat ve yücelik vardır, ancak tüm bu zamanla mekânlar şimdi ve burasıdır. Tanrının kendisi şimdiki zamanın doruklarındadır ve çağların geçmesi onu hiçbir zaman daha ilahi kılmayacaktır." "Aslında ne kadar yükün varsa o kadar fakirsindir."
Felsefe-Düşünce
Gelecek Sizsiniz
·376 syf.·
2021 8. kitabı
Amerikalı filozof, şair, aktivist ve günümüzdeki doğaya dönüş düşüncesinin fikir babası natüralist Henry David Thoreau, bu kitabında Walden Gölü Kıyısında kendi emekleriyle inşa ettiği kulübede 2 yıl boyunca doğayla iç içe yaşadıklarını anlatıyor. Öneri olarak okuduğum bir kitap oldu Walden Gölü. Walden Gölü kendi içinde büyüttüğü ağacıyla birlikte okurlarına gölge* olabilecek nitelikte olduğunu düşünüyorum. Kitap ne çok felsefik ne de çok yüzeysel. Yazarın inzivaya veya daha farklı maceramsı bir hayat serüveni yaşama isteğinin ve yaşayışının nasılını kaleme alınışını okurlara anlatıyor. Ne yaptın? Nasıl geçindin? soruları yazarın notlarından ve yaşadıklarından kitap haline gelmiş, kitaptaki doğal yaşamış, çıplak bakışın, kalabalıktan(toplumdan) bir tık daha uzaklaşmanın neye imkan verdiğini hem düşünsel hem de deneysel olarak gözlemini okurlarına sunuyor. “Gittiğin yol hariç tüm yollar kaderin yolu. O yüzden kendi yolundan ayrılma!”** * Gölgenin tanımı: ışık. Ağacın gölgesi ışık! bilgi. (o.n) ** kitaptan, (s135)
2000 254. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2000 00:00
Kitabı okurken bazı yerlerini çok sevdim, bazı yerlerini sevemedim okurken sıkıldım. Sıkılarak okumama rağmen kitabı beğendim. Kitabın başında da yazdığına ithafen "Kimsenin bu ceketi giyerken dikişleri zorlamayacağına olan güvenim tam, çünkü bu ceket kimin üstüne tam gelirse ona fayda sağlayacaktır" demiştir. Sade hayat yaşamayı isteyen birinin kafasındaki düşünceleri kağıda döktüğü bir kitaptı. Her kitapta olduğu gibi insanın anladığı, kitaptan aldığı şeyler vardır. Ormanda yaşamak için gerektiğini düşündüğü malzemelerin fiyatlarını yazıp çok çok ucuza bulduğunu belirtip, her şeyin para olmadığını, insanların para yüzünden kendini hırpaladığını söylemiştir. Aslında toplumun düşünceleri eleştirirken söylediği düşünceleri bence Henry'nin ormanda yaşamasının sebeplerinden biriydi. "Teslimiyet denilen şey doğrulanmış umutsuzluktur" diye söyleyip insanların emeklerini yanlış yere harcadıklarını ve boş yere hırpalandıklarını kitabının genelinde belirtiyor. İnsanların kendilerini çalışmaya zorladıklarını, ihtiyaçlarını, isteklerini vs. her şeyi kendi bakış açısıyla anlatmış. Benim de en çok sevdiğim ve katıldığım konu da toplum hakkında yazdıklarıydı. Çok güzel tavsiyeler vermişti. O kadar çok yeri çizdim ki hepsini buraya yazarsam değerlendirmem de bir kitap uzunluğunda olabilir :D Yorumumun sonunda kısa bulduklarımı paylaşmaya çalışacağım. Göller bölümünde topladığı yaban mersinlerinden ve böğürtlenlerden bahsetmişti. "Hiç toplamadığınız yaban mersinin tadına vardığınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz" diye söylemiş. Gerçekten de öyle. İnsan kendi meyvesini ve sebzesini yetiştirip bir de tüketince ayrı bir tadı oluyor.Tabi bu arada Henry'nin dili sivri. Ama ne demek istediğini anlıyor insan. Bakalım Henry'cim belki bende böyle şeyler yapabilirim. Hayatını yaşa. Gereksiz
Doğa
2021 11. kitabı
hayalimi yaşadığım bir kitaptı, insanlardan uzak doğaya yakın. belki de bir gün gerçek olur. toplumsal kavramlardan ve insansı duygulardan tamamen uzakta bir hayatı kurmak için verilen içsel mücedele , yazarımız burada ne demek istemiş. göl çok güzel gelsenize .. :)
2020 121. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2020 14:21
Sivil İtaatsizliğin büyük romanlarından biri olan "Walden Gölü ve Ormanda Yaşam", yazarın 27 yaşındayken modern hayata daha fazla katlanamaması sonucunda, Walden Gölü kıyısındaki bir kulübede yaşam kurmasını anlatır. Önemli bir felsefi anlatı yapıtıdır aynı zamanda. Henry David Thoreau, modern hayata ve modern hayatın getirdiği tekdüzelik, bencillik ve insan yaşamında gitgide artan kontrolsüzlük gibi konularda da gayet farklı ve iyi bir biçimde eleştirilerini yapıyor, yapıt boyunca. Yapıt 1854 yılı ve dönemini ifade ediyor gibi algılanmasın çünkü bu yapıtın günümüze kadar aktüelliğini koruyarak gelmesinin belki de en büyük sebebi, yazarın eleştirel tutumunun hâlâ günümüzde de geçerliliğini yitirmemesinden ileri geliyor. Modern yaşam dayatmasında bizlere ihtiyaç olarak sunulan birçok olgunun içi boş, işlevsiz olduğundan da gem vuruyor yazar. Salt yaşamsal faktörler dikkate alındığında, doğanın cömertliği ve üretkenliği ağır basıyor yazara göre. Çünkü aslında insan yaşamının en verimli zamanlarının, çok daha ileriki zamanlarda, sırf daha rahat yaşayabilmek için kendimizi tanımadan yaptığımız eylemler yüzünden, boşa geçtiğini ve modern yaşam dayatmalarının birçoğunun gereksiz olduğunu böylece de yorumluyor yazar. Yazarın üslubuna gelecek olursak, duru bir anlatımla ve olabildiğince doğru noktalara parmak basarak varoluşsal anlam arayışını gün yüzüne çıkarıyor. Akıcı bir dille düşüncelerini 18 farklı bölümde ifade ediyor. Çeşitli yerlerde yaptığı doğa tasvirleriyle âdeta yazarla birlikte göl kıyısında yürüyüşe çıkmış gibi hissettiğim çok oldu. Ayrıca bu yapıtın oluşumunda yazar sıklıkla, Prusyalı doğabilimcisi Alexander Von Humbolt'dan etkilendiğini de belirtmiştir. Herkese iyi okumalar diliyorum.
2020 26. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2020 22:58
Walden Gölü okuduğum en özel kitaplardan biri diyebilirim... 📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚 Yazar insan-doğa ilişkisinden bahsederken hiçbir şey için çok para kazanmak zorunda olmadığımızı, aslında sırf birileri yaptı diye bir çok harcama yaptığımızı ve ihtiyacımız olmayan ne çok şey için çalışıp özgürlüğümüzü feda ettiğimizi anlatıyor... Gerçekten öyle değil mi ? Ne çok gereksiz şey alıp, ödemek için özgürlüğümüzü feda ediyoruz... Kitap bende harika farkındalık oluşturdu. Mantıksız harcamalarımın ve mantıksız davranışlarımın farkına vardım Kesinlikle tavsiye ederim... 📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚📚 Bununla birlikte naturalizm akımını iliklerinize kadar hissedeceksiniz İnsan her duruma alışıyor. Günlerdir evdeyiz, başlarda çok daha zor görünüyordu ama son bir kaç gündür zaman yetmiyor sanki... Ya da bir güç hızlandırdı bütün her şeyi... Kim bilir...
Puan vermedi·376 syf.·
2021 49. kitabı
Artık şuna çok inanıyorum; kitapların da bir zamanı var, zamanından önce okuyamıyorsunuz.Yaklaşık bir yıldır kitapçılarda elime alıp alıp bıraktığım Walden Gölü bu bir iki aydır okuduğum kitaplarda ya yazarıyla ya da kitaba atıf şeklinde o kadar sık karşıma çıktı ki; “tamamdır” dedim ve ilk siparişimde kitabı edindim. Thoreau, Walden Gölü kıyısında kendi inşa ettiği kulübede iki yıl boyunca kalabalıklardan ve toplumsal zorunluluklardan uzak, doğa ile iç içe yaşamanın ne demek olduğunu ve bunu nasıl başardığını aktarmış kitabında. Kitabı iki bölüme ayırmış, ilk bölümde neyi nasıl yaptığını, nelere ihtiyaç duyduğunu, yaptığı hesap kitaba kadar anlatmış. İkinci kısımda ise yaptığı doğa gözlemlerini betimlemelerle süslemiş. Dili güzel, akıcı. Özetle; benimsediği minimalist yaşam biçimini gözler önüne sererken, insana yaşadığı hayatı sorgulamayı hatırlatıp, yüzünü doğaya ve özgürlüğe çevirmesini tavsiye ediyor ki bence verdiği en önemli mesaj da bu.
Walden / Hanry David T.
Puan vermedi
Ralph Waldo Emorson’un Harward’dan biricik arkadaşı ; İsmet Özel’in “ Waldo , neden sen burda değilsin ?” Dediği ; Tarihte İlk Sivil İtaatsizlik Beyannamesini yazan münzevi Karakter Hanry David Thoreau’nun Walden Gölü’ne çekilip kaldığı tabiatın göbeğinde yaşadığı bir zaman diliminden söz eder.. minimalist yaşamın en sade örneklerini ; şehir hayatının bizden alıp götürdüklerini bu eserde tada bilir; yazarın yalnızlığına ortak olabilir; Emersonun bu genç yaşta ölen Dostunu tanıyabilirsiniz.. Aslında dünyanın en Bilge Adamlarından Emerson’un bir yarım küresi de Thoreau’dur.. Walden ‘de buluşmak üzere..
İnsan ve Hayat
2021 6. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2021 19:18
Doğanın betimlemeleriyle içinizi ferahlatan bir baş yapıt. Bulunduğunuz odadan alınıp ferah tertemiz bir mekana gitmek istiyorsanız bu kitaba bir şans vermelisiniz.

Henry David ThoreauYazar · 21 kitap
Henry David Thoreau (12 Temmuz 1817 - 6 Mayıs 1862), Amerikalı harita mühendisi, yazar, filozof, şair, tarihçi, kölelik karşıtı, vergi direnişçisi, kalkınma eleştirmeni ve natüralist. 1817 yılında Massachusetts eyaletine bağlı Concord'da doğdu. Harvard Üniversitesi'nden 1837 yılında mezun oldu. Hiçbir zaman geleneksel bir öğrenci olmamıştı, okul yıllarında transandantalizme ve Ralph Waldo Emerson'a olan ilgisi başladı. Harvard'dan mezun olunca bir süre babasının dükkânında çalıştı, daha sonra bir okulda öğretmenlik yaptı. Düşüncesel anlamda fazlasıyla etkisinde kaldığı ve ömür boyu dostu olacak Emerson 1841'de onu evine davet etti ve Thoreau 1843'e kadar sık aralıklarla Emerson'da kaldı. Emerson'ın asistanı gibiydi, The Dial isimli transendentalist dergiye şiir ve nesirleri ile katkıda bulundu. 1845 yılında Concord şehrinin dışında bulunan Walden Gölü kıyısında, Emerson'a ait olan bir arazinin üstüne bir kulübe inşa etti. Burada geçirdiği iki yılın meyvesi olarak "Walden" kitabını yazdı. Walden gölünün kıyısında geçirdiği doğayla bütünleşik ama yalnız iki yılın bir diğer meyvesi de, 1849'da yayınlanan, "A Week on the Concord and the Merrimack Rivers" (Concord ve Merrimack Irmakları Üzerinde Bir Hafta) idi. Thoreau'nun sağlığında yayımlayabildiği sadece bu iki kitabı vardır. Diğer eserleri ve günlükleri ölümünden sonra yayınlanmıştır. 1854'te yayınladığı başyapıtı "Walden" Amerika'nın en önemli entelektüel akımlarından biri olan New England Transandantalizmi için bir örnek eserdir. Eserde yer alan çevre konusundaki düşünceler ise modern çevreciliğin ve çevre korumanın en önemli satırlarıdır diyebiliriz. Amerikan düşünce tarihi, transendentalizm ve naturalizmde bıraktığı izler ne kadar önemliyse, "Sivil İtaatsizlik" (Civil Disobedience, 1849) isimli makalesi de siyasi tarihe bıraktığı iz de o kadar önemlidir. Meksika savaşı yüzünden, ki ona göre bu savaş sadece köleliği geliştirmek içindi, ödemeyi reddettiği vergi sonucu hapiste geçirdiği bir gece, onun "Sivil İtaatsizlik" isimli makalesini yazmasına neden olmuştur. Daha sonraları Gandi'nin en büyük ilham kaynağı olacak bu makale Thoreau'nun belki de en ünlü eseridir. Gandi'nin dışında Tolstoy ve Martin Luther King gibi önemli isimler de Thoreau'nun düşüncelerinden ve eserlerinden ilham almışlardır. Thoreau, 1862'de, birkaç küçük gezi ve Harvard'daki öğrencilik dönemi dışında hiç ayrılmadığı Concord şehrinde, geçirdiği tüberküloz yüzünden ölmüştür. Bütün eserleri 20 cilt halinde 1906'da basılmıştır.