Yoksullar Evi

Doğan Kitap Yayınları
Orijinal Adı:
How the Poor Die?

Puan vermedi
George Orwell'in The Spike (Yoksullar Evi) adlı kısa öyküsü, yazarın Londra’daki yoksul barınaklarında gözlemlediği evsizlerin yaşamını anlatır. Orwell, bir yoksullar evinde (spike) bir gece geçirerek buradaki insanların karşılaştığı aşağılayıcı muameleyi ve kötü yaşam koşullarını betimler. Öykü, toplumun en alt tabakasındaki insanların nasıl dışlandığını ve devletin yoksulluğa yaklaşımındaki acımasızlığı eleştiren bir gözlem yazısıdır. Orwell’in gerçekçi anlatımı, okura yoksulların günlük mücadelelerini ve sisteme olan çaresiz bağımlılıklarını gösterir.
Yoksullar EviGeorge Orwell · Doğan Kitap Yayınları · 2021811 okunma
2023 10. kitabı
Okunma: 30 Mart 2023 08:57
Roman sanarak aldığım ama deneme olduğunu görünce üzüldüğüm bir kitap dolayısıyla okuması da çok uzun sürdü. Sürekli bir kopuş halindeydim. Yazarın bazen Tolstoy' u, Gandi' yi, İngiltere' yi eleştirdiğine rastlıyoruz. Benim için tarz olarak değişik bir okuma deneyimi oldu.
Yoksullar EviGeorge Orwell · Doğan Kitap Yayınları · 2021811 okunma
Orwell’in deneme distopyası.
Puan vermedi·142 syf.·
2025 110. kitabı
Sivillerin bombalanmasının, insanların rehin alınmasının, işkenceyle alınan itirafların, gizli hapishanelerin, yargısız infazların, lastik coplarla atılan dayakların, insanları lağım çukurlarında boğarak öldürmenin, sistematik biçimde tahrif edilen kayıtlar ve istatistiklerin, ihanetin, rüşvetin ve vatan hainliğinin normal, etik açıdan kabul edilebilir, hatta yaygın ve cüretkar biçimde yapıldıklarında hayranlık uyandırıcı kabul edildiği bir dünya bu.s.132 George Orwell yazdığı romanlarıyla birlikte gözlemlerle dolu denemeleriyle de okuruna farklı bir bakış açısı sunuyor. Yazıları adaletsizliklere öfkeyle, gündelik hayatın detaylarına merakla bakan bir zihnin ürünü olduğunu seçtiği konularla belli ediyor. Yoksulların sessiz vedalarına tanıklık eden Orwell, kendi yaşamının derinliklerinden, deneyimlerinin acıtan izlerinden ve keskin gözlemlerinden ilham alarak kaleme aldığı Yoksullar Nasıl Ölür? kitabında insanlık hallerinin en çıplak gerçekliğini gözler önüne seriyor. Sadece bir gözlemci olmakla yetinmiyor, gördüklerinin ardındaki felsefi ve etik soruların dehlizlerine indiği, vicdana dokunan sorgulamalarla okurunu baş başa bırakıyor… Kitapta yer alan denemeler, yalnızca bir yazarın zihin dünyasını aydınlatmakla kalmıyor, aynı zamanda gazeteciliğin tavizsiz gerçekçiliğini edebi dilin estetiğini aynı sayfalarda bir araya getiriyor ve bu tarzıyla yazdıklarını zamana meydan okuyan birer edebi miras haline dönüştürüyor. Her denemesinde hem tanıklığın gücünü hem de derin bir düşüncenin yankısı bulunuyor... **“Yoksullar Nasıl Ölür?”, “İspanya İç Savaşı”, “Marakeş” gibi yazılarında yoksulluk, savaş ve sömürgecilik gibi konulara keskin bir bakış sunuyor.“Salvador Dali Üzerine”, “İyi Kötü Kitaplar” gibi denemelerinde ise sanat, edebiyat ve popüler kültür üzerine derin düşünceler
Düşünce
SPOİLER İÇERMEZ...
2024 99. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2024 14:16
Orwell'ın 15 hikayesinden oluşan ve ismini içindeki "Yoksullar Nasıl Ölür" adlı hikayeden almış, okuması kolay ve dili basit bir kitap. Orwell farklı konulara değinmiş her hikayede, insanların hayat sorunlarından günlük yaşamlarına, tutkularına, düşüncelerine kadar incelemiş ve bir dizi olayları, kendi hayatından da kesitler katarak bu güzel hikayelerini kaleme almış. iyi okumalar...
2021 38. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2021 23:39
Orwell’in, 15 ayrı konu ve başlık üzerinden yazdığı yazıları içeren derleme bir kitap. Orwell, sanat, savaş, kitap, mekan kısaca bir çok konu hakkında yazılar yazmıştır. Ve bu yazılar bu kitapta toplanmış. 1- Yoksullar Nasıl Ölür? Orwell, 1928 yılında hastalığından dolayı kötü bir hastanede yatılı kalmıştır bir süre. Bu süre içerisinde hastanenin fiziksel koşullarının ve sorumsuz, iş bilmez görevlilerin hastaya fayda vermek yerine hastalığına hastalık kattığını belirtmiştir. Aynı zamanda, hastaneye gelenlerin çoğunun yoksul olmasının tespitini yapmıştır. 2- İspanya İç Savaşını Düşünürken: Orwell’in, savaş çığırtkanlığı yapanların savaşın ne denli kötü bir şey olduğunu bilmediğini anlatan bir yazısı. Bu yazıda, İspanya İç Savaşı hakkında bilgiler mevcut ayni zamanda. 3- Marakeş: Kır ve köy yaşamının olduğu bir yerde, Orwell buradaki gözlemlerini ve tespitlerini aktarmıştır. Kır yaşamında kadınların ve hayvanların ne zor şartlar altında yaşadını anlatmıştır. 4- intikamın Ekşi Tadı: Orwell, affetmenin büyük bir erdem olduğunu, intikamın her ne şekilde olursa olsun kötülüğünü anlatmıştır. 5- Salvador Dali Üzerine Bazı Notlar: Salvador Dali’yi eserlerini ve yaşamını referans alarak Dali hakkında yazılar yazan Orwell, sanatın bazen farklı ve iğrenç oluşuyla da sanat içinde yer aldığını anlatmıştır. 6- Karakurbağası Hakkında Bazı Düşünceler: Okuduğum en güzel yazılardan biri oldu. Orwell, baharın ve yaşamın güzelliğinden bahsetmiştir. Baharın müjdeleyicisi olan çiçeklerin açmasi, yeşillenmesi ne kadar güzelse Karakurbagalar’ın ortaya çıkamasi da o kadar güzel demiştir, Orwell. 7- Su Altında Ay Orwell, bir yerde içmenin güzel bir mekanda olması gerektiğini sôylemistir. 8- Şömine Ateşi Meselesi Ailelerin, çocukların, güzel dostlukların bir şömine ateşi etrafında bulunması insan
2024 29. kitabı
Acılı hikayelerin geçtiği üzücü bir kitap. Çok fazla beğenmedim. Gerçi kitabın başlığından içeriğinin nasıl olduğunu tahmin etmeliydim. Tavsiye etmiyorum. 5/10
2024 9. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2024 21:49
Politik tandansı sol olan bir yazarın, "fakirler nasıl ölür?" adını verdiği çalışması için, ister istemez meraklı okuyucunun aklında kitabın ideolojik bağlamda yazılmış sosyo-ekonomik yapıyı ele alan ve rejim eleştirisini merkezinde tutan bir kitap olması beklenir. Ancak öyle olmamış. Kitap bir yönüyle politik bir günce, gün gün olmasa da, dönemsel olarak ikinci büyük savaşa odaklanıyor, hitler ve nazizm özelinde ingiltere hükümetinin kararları ve düşmana bakışı ideolojik bir çizgiden irdeleniyor. Genel olarak dağınık bir kitap. İlk sayfalarda devrin sağlıkçı kadrosu ve sağlık sistemine dair eleştirilerin yer aldığı bölümler hariç, bir kez de antik roma kölelerinin anlatıldığı kısım dışında, adına uygun bir hikaye repertuarı yok. Tabii kitabın isminin ne olacağı yönündeki kararı kim verdi, bilemiyoruz. Yazarın da kaçak çay sevdiğini öğrendiğiniz bölüm kitabın dağınık hüviyetine bir örnek olsa gerek.
Fakirler Nasıl Ölür?George Orwell · Ren Kitap · 2021811 okunma
2021 188. kitabı
Yoksullar Nasıl Ölür? George Orwell’in çeşitli konularda yazdığı denemeler toplamı. Kitaba ismini veren Yoksullar Nasıl Ölür? denemesi yoksul kesimin yaşadığı hastane deneyimlerine odaklanıyor, tabii Orwell’in yaşamı üzerinden.Pek çok kez hastanede yatması gereken George Orwell hastane ortamını yakından tanımış. İspanya İç Savaşı önemli bir yer tutuyor Orwell’in yaşamında.Salvador Dali ile ilgili bölüm, okumayı ihmal ettiğim Dali Günlüğü’nü düşürdü aklıma.Arthur Kostler’in Gün Ortasında Karanlık kitabının da okunması gerektiğini hatırlattı bana ilgili deneme. Polise edebiyatla ilgili olan denemesinde, James Hadley Chase ve yarattığı Miss Blandish ile tanıştım. Kısa ama doyurucu bir okuma oldu benim için “ Yoksullar Nasıl Ölür?” kitabı benim için.
Yoksullar Nasıl Ölür? İnceleme
2024 15. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2024 16:30
Kitap, yoksul insanların hastanede maruz kaldığı baskıları anlatıyor ve bu da ister istemez okuyucuda bir hüzün yaratıyor. Orada yaşamış hastaların yaşadığı zorlukları ve olayların arka planını bilmek, insan üzerinde kaçınılmaz bir baskı oluşturuyor.
Düşünce
2021 221. kitabı
Ölüm dediğimiz gerçekliğin acı yanına eklemlenen yoksulluk tokadıyla birlikte insan denen mahlukatın tavır, anlayış ve ruhsal düzlem arasında bağıntıları çok güzel anlatan kitap, okuyucuyu her satırda zihninde üçüncü bir göz gibi kendi romanın içinde bulmaktadır. Bu bağlamda romanın sert gerçekliği hem acıma duygusunu hem de günümüzle karşılaştığımızda hafif bir sevinç kurnazlığına sebebiyet vermektedir. Ve yoksulların ölümü; insanın hem kalbine hem ruhuna hem de acının zihinsel işkencesine nasıl katlanılabilir; olduğu noktayı, geçmişi ve geleceği hesaplamsı bağıntısı sunarak hem bireysel hem de toplumsal bir idrak hafızası sunmaktadır. Kitap bu bağlamda okuyucuya karın ağrısı, zihinsel işkence, göz yaşı , hüzün ve acı armağan ederken; bireysel gelişimine de yön verecek yan karakterler sunarak insanın ne’liği üzerine de sorgulama yaptırmaktadır .

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.