Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
"Ernest Renan ne der, bilirsiniz: Bir millet ancak geçmişi çarpıtılarak oluşturulabilir. Cumhuriyet de bunu yapmıştır."
Sayfa 164 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
Şuursuz Millet
Şuur yoksunu bir toplumu cihada davet etmek kabirlerdeki ölüleri davet etmek gibidir.
Sayfa 11 - İmam Gazali(K.S.)Kitabı yarım bıraktı
Reklam
İnsan en samimi, en içten duygularını ilk terbiye zamanlarında alır. Ta beşikte iken, işittiği ninnilerle ana dilinin etkisi altında kalır. Bundan dolayıdır ki, en çok sevdiğimiz dil, ana dilimizdir. Ruhumuzu oluşturan bütün din, ahlak ve güzellik duygularımızı bu dil aracılığıyla almışız. Zaten ruhumuzun toplumsal duyguları, bu din, âhlâk ve güzellik duygularından ibaret değil midir? Bunları çocukluğumuzda hangi toplumdan almışsak sürekli o toplumda yaşamak isteriz.
Ziya GÖKALP'in millet anlayışı
Anlaşıldı ki millet, ne ırki ne kavmi ne coğrafi ne siyasi ne de irade bir zümre değildir.Millet lisanca,dince,ahlakça ve bediîyatça müşterek olan yani aynı terbiyeyi almış fertlerden mürekkep(oluşan) bulunan bir zümredir. Türk köylüsü onu "dili dilime uyan, dini dinime uyan" diyerek tarif eder.Filhakika(Gerçekten), bir adam kanca müşterek bulunduğu insanlardan ziyade dilde ve dinde müşterek bulunduğu insanlarla beraber yaşamak ister, çünkü insani şahsiyetimiz bedenimizde değil ruhumuzdadır.
Sayfa 38 - Ötüken
Milletler de zaten balıklar gibidirler… Başlarından tutuluyorlar. Yahut başlarından çürüyorlar.
Sayfa 123Kitabı okudu
Görünüşte en uygar milletler bile,henüz hayatlarını barış ve huzur içinde geçirmek için yüksek bir uygarlık düzeyine erişememişlerdir.
Reklam
Kahraman halkı heyecanlandırır ve alevlendirir. Ancak onu milletinden aldığı ateş ve heyecanla yakar.
"Hayatı yaratan,olayların akışını belirleyen ve bunların özellik ve biçimini veren tek başına kişiler, Napoleon'lar değil,halk kitlesinin kendisidir."
“İnsanların kendi milletini veya kendi inancını diğerlerinden daha üstün görmesi, ne korkunç olaylara, ne büyük acılara neden oluyordu bu dünyada!
BİZ MÜSLÜMANIZ...
- "(...)Son zamanlarda "ben Osmanlıyım" diyen yazarların samimi olmalarına karşın, Osmanlıları gerçekten anladıklarından pek emin değilim! Çünkü; Osmanlılar denilen atalarımıza "siz nesiniz?" diye suâl ettiklerinde "biz Osmanlıyız" demezlerdi, "BİZ MÜSLÜMANIZ" derlerdi..."
Sayfa 19 - Kendini Arayan Şiirimiz III, -Diriliş 1983-, Diriliş yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Gerçek!..
- "Osmanlı döneminde, ırk olarak Türkler en önemli ve merkezî rolü oynamakla birlikte, ırkçı bir millet anlayışını taşımadılar. İslâm medeniyeti içinde, tüm insanı hedef alan bir cemiyet fikrine ulaştılar. Yüce ideallere inanmış, onun medeniyetini kurmuş bir milleti gerçekleştirdiler. Bizim 20.asırda yeni bir millet olduğumuzu değil, bin yıldan daha da fazla zamandan beri bir millet olduğumuz ve çok ileri ve yüksek dönemler yaşamış bir millet olduğumuz gerçeğidir. Bu gerçek gözden kaçırılırsa, içinden çıkılmaz, boş, bilim bakımından temelsiz, indî bir takım lâflar kalabalığından öteye geçemeyen yazılar enflasyonuyla karşı karşıya kalınır."
Sayfa 16 - Kendini Arayan Şiirimiz II, -Diriliş 1983-, Diriliş yayınlarıKitabı okudu
İDEAL ve GAYE BİRLİĞİ...
- "Irkları, dilleri, hattâ yurtları farklı da olsa, insanları birleştiren şey, "ideal birliği", gaye birliğidir. Asıl millet, aynı ideale sahip insanların meydana getirdiği cemiyettir. Medeniyet ve insanlık idealleri topluluğunun adıdır "Millet".
Sayfa 15 - 16, Kendini Arayan Şiirimiz II, -Diriliş 1983-, Diriliş yayınlarıKitabı okudu
Bir millet iktisadi krizle düşmez, hukukî ve kültürel yapıdaki darbederlikle düşer....
Sayfa 137 - KRONİKKitabı okudu
Unsurları ve duyguları birleştirmekte yüzyıllardan beri uyuşamayarak bu zıtlıklar yüzünden kendi zararımıza yabancılara çeşitli fırsatlar, faydalar sağlamak ahmaklığından ayrılamayan ülkemin kardeşleri!
Sayfa 93 - Kaldırım YayınlarıKitabı okudu
101 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.