Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
74 syf.
4/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Hayatın Mucizeleri ve Stefan Zweig
Stefan Zweig
Stefan Zweig
Stefan Zweig
.. Ne kadar okusam da bir türlü kitaplarını sevemediğim o yazar. Bu kitabın konusu (kısaca): Bir ressam vardır ve bu ressamın Bakire Meryem'in portresini çizmesi gerekmektedir. Resim için bir model ararken Yahudi genç bir kızla tanışır ve konuşmalarını okuruz. Kitabın sonu maalesef pek hoş bitmiyor. Ve şunu söylemeliyim ki: Bu kitap harbiden Dini. Hristiyanlık hakkında pek çok gelenekten bahsediyor ve ben sıkılıyorum. Her sayfa daha da sıkıyor beni. Sanırsam Stefan Zweig bana göre değil. Gerçi bunu bilemeyiz, belki bir kitabını okurum ve hayran kalırım..
Hayatın Mucizeleri
Hayatın MucizeleriStefan Zweig · İş Bankası Kültür Yayınları · 202214,3bin okunma
49 syf.
·
Puan vermedi
Şair-Ressam Berger'in bu kitabı, görünmezi görünür kılan, resim sanatına dair küçük bir teorisini ihtiva eder. Berger'i tanımam, meşhur ve okunması gereken "Görme Biçimleri" adlı eseriydi. Görme biçimlerinde Berger, sanki resimlerle daha önce konuşmuş ve ne söylediklerini okuyucuya iletmişti fakat ardından gördüğüm her resme odaklanmama rağmen resimleri anlayamıyordum - tabii tarihi göndermelerin dışında-. Belki de resimden anlamıyorum fakat kitabının girişi ve sonuna eklediği şiirler beni epey etkiledi. Örneğin bkz; (...) "zaman ve görünür, iki mimarı mesafenin, birlikte geldiler, " (...) Şiir, başka bir şiiri anımsatıyor.
Melih Cevdet Anday
Melih Cevdet Anday
'ın şiirlerine benzer tesirleri hissettim, özellikle "Teknenin Ölümü" şiirindeki görünüm için bkz: "Deniz en ince hayvanı belleğin bir kuşluk vakti tanrının sevdiği Görünür zaman yaratan." Çağdaş iki şairin görüm hakkındaki fikirleri neredeyse birbirine yakın. Berger diğer taraftan -resim-, ressamlık hususunda alımdan bahseder. Ressamların yaptıkları şey ona göre, alımın yansısıdır. Şöyle der: "Aslında ressam bir alıcıdır. Yaratma gibi görünen şey, aldığına biçim verme fiilidir." Resmin son hali "Sûret"tir. Tasvirlenen bu eser artık, -onun deyimiyle- alıcı tarafından işlenerek son halini almıştır.
Görünüre Dair Küçük Bir Teoriye Doğru Adımlar
Görünüre Dair Küçük Bir Teoriye Doğru AdımlarJohn Berger · Metis Yayınları · 1999467 okunma
Reklam
64 syf.
8/10 puan verdi
·
10 saatte okudu
Fikret Muallâ 1903 yılında İstanbul’da dünyaya gelen ve 1967 yılında Fransa’da vefat eden Türk ressamı. Çeşitli sergilerde resimleri sergilenen F. Muallâ, Nazım Hikmetin bir eserinin de resimlerini çizmiştir. Kitap onun hayatı ve sanatçı yönünü ele alıyor. Kısa bir kitap, bir çırpıda okunuyor. Hayatı boyunca alkol problemi yaşayan ve bohem bir hayatı tercih eden ressam yaşadığı süreçte -maalesef- çok da rağbet görememiştir. Kitapta onun çizimlerinden örnekler var, kuşe kağıda oldukça kaliteli olarak basılmış. Eseri kaleme alan Kaya Özsezgin’in dili de oldukça akıcı ve ressamı oldukça başarılı şekilde tahlil etmiş. Herkese tavsiye edebilirim.
Kaya Özsezgin
Kaya Özsezgin
Fikret Mualla
Fikret Mualla
Fikret Mualla
Fikret MuallaKaya Özsezgin · Kaynak Yayınları · 201510 okunma
39 syf.
·
Puan vermedi
Resim sanatı üzerine okunabilecek bir deneme. Beckett, Abraham ve Gerardus Van Velde kardeşlerin soyut ve kübik eserlerini yorumlayarak resim sanatına ilgi duyan okurlarını selamlıyor.
Dünya ve Pantolon
Dünya ve PantolonSamuel Beckett · Sel Yayıncılık · 2000270 okunma
·
Puan vermedi
ışık, yansıma ve asla pes etmeyen bir ömür
Pierre-Auguste Renoir Temple sokağında Dir porselen fabrikasına çırak olarak giriyordu. On üç yaşındaydı. Bir süre sonra porselen fabrikası kapanınca Renoir misyonerler için yelpazeler ve ıstorlar resimlemeğe başladı. Çok çalışıyordu. Bütün amacı biraz para biriktirmekti. Para biriktirip “gerçek bir ressam” gibi resimler yapmak istiyordu. Renoir “Moulin de la Galette” adındaki üstün yapıtını ta­mamladığı zaman otuz beş yaşındaydı. Bu tabloda en ufak renk lekesi bile pırıl pırıldır. Ve vals yapan kadınlar içindeki en güzel kadına da ressam âşık olmuştur. Daha sonra evleneceği bu kadın Aline-Victorine Charigot’dur. Renoir’a “devrimci” olduğunu söyledikleri zaman büyük res­samın her zaman parlayan gözleri gülümsermiş: “Ben mi devrimci? Ne kadar yanlış… Başkalarının ben­den daha iyi yaptığı şeyleri ben sadece sürdürmeğe çalıştım, o kadar…” Mükemmel bir Fransız ressam, heykeltıraş,Pierre Auguste Renoir, uzun ve verimli bir yaşam sürdü. Hayatı boyunca, müzayedede fiyatı bugün onlarca ila birkaç yüz milyon dolar arasında değişen binden fazla resim yarattı. Acının üstesinden gelen Renoir, hayatının son gününe kadar çalışmaya devam etti. Sanatçı 2 Aralık 1919'da öldü. Film ise,sinematografi tarzında, kendinizi canlı bir Renoir resminde hissetmenizi amaçlamış.Sanki güzel tabloları art arda koyup film yapmışlar. Bol renkli sahneler,model kadının doğa gibi çıplaklığı,renoirin bilge lafları ve yemyeşil bir mekânın gölgesinde savaş gerçeği..
Büyük Ressamlar - Renoir
Büyük Ressamlar - RenoirDavid Spence · Beta Yayınları · 201546 okunma
175 syf.
·
Puan vermedi
2004 yapımı filmini de izlemeniz mümkün
Picasso'nun önce kankası, ardından da baş düşmanı olmuştu ve Picasso, Modi'den "O bir Tanrı" diye bahsediyordu.Picasso'nun tek bir tabloyla koca bir ev alabileceği kadar güçlü olduğu bu dönemde; Modi neden az kazanıyordu dersiniz...Hayatının bu döneminde onu biraz çekip çevirecek ve gerçek dünyaya döndürecek kadın, Ukraynalı şair Anna Akhmatova olacaktı.Ders verdiği öğrenciler arasında, babasının yasağını delerek resim öğrenmeye gelmiş, son derece asi ve ateşli bir genç kadın vardı: Jeanne Hébuterne!Jeanne, Modigliani'nin ilham perisi haline gelmişti. İşlerini de, hayatını da fazlasıyla değiştirdi. Jeanne son kez gururunu ayaklar altına alıp, Picasso'dan Modigliani'nin resimlerinin sergilenmesi için yardım istediğinde ise her şey için çok geçti.Onlar şimdi, doğmamış çocukları ve gerçeğe dönüşememiş hayalleriyle beraber aynı mezarda yatıyorlar.
Modigliani'nin Yaşam Öyküsü
Modigliani'nin Yaşam ÖyküsüAndre Salmon · Düşün Yayıncılık · 19959 okunma
Reklam
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
İçim bir kötü oldu
Çok güzeldi içinde çok güzel bir anlatım vardı ve o aşk sonunda baya üzüldüm ama her şeyi ile güzel bir kitaptı 10 da 10 ama oldukça üzücü bitti içim bir kötü oldu
Kürk Mantolu Madonna
Kürk Mantolu MadonnaSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2021314,4bin okunma
164 syf.
9/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
|kelime: ressam| Buzzati’nin kitaplarının kapaklarına hayrandım ve bunların aslında kendi çizimleri olduğunu bilmiyordum. Bu kitap yazarın en büyük tutkusunun kelimeler değil çizgiler olduğunu kanıtlıyor. Resimlerin yanında yer alan küçük hikaye parçacıkları çok yönlü bir okuma sağlıyor.
Dino Buzzati
Dino Buzzati
gerçekten yakından tanımak istiyorsanız bu kitabı edinmelisiniz.
Fırçanın Ucundaki Hikayeler
Fırçanın Ucundaki HikayelerDino Buzzati · Deli Dolu Yayınları · 201827 okunma