Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Hz. Peygamber'in sağlığında Müslümanların siyasi kanaatlerininolgunlaşabileceğini düşünmek, doğrusu biraz zordur. Hatta dinanlayışının bile ne kadar Kur'an'a göre şekillenip şekillenmediği tartışılmalıdır. Müslümanlarda var olan erken devir idealizasyonu,bu dönemin doğru anlaşılması ve değerlendirilmesini engellemektedir. Hz. Peygamber'in sağlığında Islam'ın, din olarak tamamlandığı ancak kökleşme ve oturma sürecinin devam ettiği gözden uzak tutulmamalıdır.
Kur'an Yemenlilerin hayatlarında öyle bir yer etmiş ki ne vakit olursa olsun girdiğiniz her mescidde Kur'an okuyan Yemenlileri görüyorsunuz. Bu görüntü bize bir kez daha Kuran'ın duvarlarda asılı tutulmak için değil; okunması, anlaşılması için indirildiği gerçeğini hatırlatıyor.
Reklam
"Ben anladım ki Kur'an'ın anlaşılması kurtuluşa, Kur'andan gaflet ise helake götürür. Arşı ötesinden, yedi kat göklerden bizzat Allah konuştuğu için; Allah'ın kelamını dinledikleri zaman yer ve gök ehli eriyip aksa veya tamamı cansız düşüp ölseler, bu onların hakkıdır ve çok görülmemelidir. Kur'an'ı yüce Allah vahyettiği ve söze olan sevgi söyleyene olan sevgi gereği olduğu için, Kur'an'ı vahyeden Allah'ı yüceltme duygusu göğsünü kapladığı zaman, Allah'a saygının bir gereği olarak senin nazarında artık O'nun kelamı ve bu kelamı anlamaktan daha yüce, asil, yararlı, tatlı ve daha leziz hiçbir şey bulunmamalıdır."
İslam'ı iyi anlayabilmek için öncelikle nübüvvet kavramını ve Hz. Muhammed'in peygamberliğinin, Kur'an'a göre konumunu iyi bilmek gerekmektedir. Peygamberlik kavramını ve Hz. Muhammed'in peygamberliğini iyi anlayabilirsek, İslam dinini sağlıklı bir şekilde anlayabilme imkânına kavuşmuş oluruz. Hz. Peygamber'i tanımaksızın İslam'ı iyi anlayabilmek, doğrusu zordur. Hz. Peygamber'i yanlış tanıdığımız ve yanlış anladığımız zaman, dinin anlaşılması ve yaşanması, peygamberlik ve kavramı ve Hz. Muhammed'in peygamberliği doğru anlaşılamaz.
"Tefsire duyulan ihtiyaç, Kur'an'ın çok anlamlılığı ve bazı ayetlerin anlaşılması güç olması nedeniyle ortaya çıkmıştır."
Sayfa 21 - İstanbul YayıneviKitabı okudu
İnsanın Allah'ı Görmesi Hakkında
İnsanın ahirette Allah'ı görmesi mümkündür. Kur'an ve sünnet bunu ispat etmiştir. O gün (bazı) yüzler parıl parıldır. Rabbine bakmaktadır.[Kıyamet 22-23] Cennet ehli cennete girdiğinde, Allah onlara şöyle seslenir: Arttırmamızı istediğiniz bir şey var mı?Derler ki;(Daha ne isteyelim)yüzlerimizi ağarttın, bizi cennete soktun,ateşten
Syf :278-279Kitabı okuyor
Reklam
Alimlerimiz, Kur'an-ı Kerim'in anlaşılması için ayetlerin nüzul sebeplerinin bilinmesini şart koşmuşlardır. Bu da ancak hadis-i şeriflerden öğrenilebilir. Ayrıca müberra kitabımızın doğru anlaşılabilmesi için mükemmel bir Arapça bilgisi bile yeterli değilken, nasıl olur da tercümeler ve mealler yeterli olabilir? Bu minvalde Fahr-i Âlem'in (s.a.v), İbn Abbas (r.a) için "Allah'ım, onu dinde fakih kıl ve ona Kur'an'ın tevilini öğret" (Ahmed b. Hanbel, 1/266) mealindeki duası da, bu hususta yalnız Arapçanın bilinmesinin yeterli olmadığını gösterir.
Sayfa 6 - Dr. S. Yakup ElhüseyniKitabı okudu
Müslümanların ürettiği kültüre kültür olarak bakıldığı sürece hiçbir beis yoktur. Kültürsüz medeniyet olmaz. Fakat o 'kültür' dine dâhil edilip dinleştiğinde, âdet ibadetleşir, atalar putlaşır, bidat imanlaşır, taklit kutsallaşır, beşeri olan ilahi olana karışır ve din yozlaşır. Bu sorunun çözümü Kur'an'ın layıkıyla anlaşılması ve yaşanmasına bağlıdır
Hz. Aişe validemiz, Kur`an-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in sũnnetini en iyi bilen ve anlayan sahabilerin başında geliyordu. Zekası, anlayış kabiliyeti, öğrenme arzusu, kuvvetli hafızası, aşk ve imanı sayesinde çok iyi yetişmiş biriydi. Kur'an tefsiri yanında, sùnnet-i nebeviyyeyi nakil ve şerh etmekle kalmamış, onun doğru anlaşılması hususunda ilmi tenkit zihniyetini ortaya koymuştu.
Fatiha
Bismillahirrahmânirrahîm: “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla” anlamına gelir. Hamd ise “şükür” demektir. Surenin devamında geçen bir kavram bulunmaktadır. Bugünkü Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tercümesinde bu kavram aşağıda sizlerin de görmüş olduğunuz gibi “hesap ve ceza gününün maliki (sahibi)” olarak aktarılmıştır. Ancak bu ne yazık ki
309 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.